1984

av (forfatter).

2016 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.98 (688 terningkast.)

3040 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Nora Kristoffersens eksemplar av 1984

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Renowned urban artist Shepard Fairey's new look for Orwell's classic dystopian taleOne of Britain's most popular novels, George Orwell's Nineteen Eighty-Four is set in a society terrorised by a totalitarian ideology propagated by The Party. Winston Smith works for the Ministry of Truth in London, chief city of Airstrip One. Big Brother stares out from every poster, the Thought Police uncover every act of betrayal. When Winston finds love with Julia, he discovers that life does not have to be dull and deadening, and awakens to new possibilities. Despite the police helicopters that hover and circle overhead, Winston and Julia begin to question the Party; they are drawn towards conspiracy. Yet Big Brother will not tolerate dissent - even in the mind. For those with original thoughts they invented Room 101. . . Nineteen Eighty-Four is George Orwell's terrifying vision of a totalitarian future in which everything and everyone is slave to a tyrannical regime. The novel also coined many new words and phrases which regular appear in popular culture, such as 'Big Brother', 'thoughtcrime', 'doublethink' and 'Newspeak'.

Bokdetaljer

Utgivelsesår 2016

Format Heftet

ISBN13 9780141036144

EAN 9780141036144

Genre Science fiction Dystopier Klassisk litteratur

Språk Engelsk

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

220 288 142 25 8 5

Bokomtaler

Fikk en kul i hodet av boken her. Jeg skulle lese et kapittel siden jeg ikke hadde tid til mere. Så en plass etter fem kapittel måtte jeg virkelig dra, så jeg tenkte å gå samtidig som jeg leser videre, klarte altså ikke legge den bort. Så med 1984 i mine hender, så jeg meg ikke for, og gikk jeg da rett i en lyktestolpe og fikk en kul i hodet. Med andre ord god bok! Skjønner hvorfor det er en klassiker. Både interessant sett fra et politisk synspunkt, men også beskrivelse av Smith når han er med Julia, hva han tenker om henne og sier til henne likte jeg veldig godt.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

En sterk bok om hvordan det ville vært i et totalitært samfunn. Deilig å følge én person og hans tanker slik at partiets agenda forblir noe uvisst og undrende for oss som leser. Oppdagelsene kommer i samme tempo som hovedkarakteren selv, og du er alltid like engasjert som ham over de minste detaljer som Orvell velger å dele med oss. Absolutt en av de viktigste bøkene man bør lese i sitt liv.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Dette er en bok svært mange har hørt om, kanskje spesielt gjennom uttrykket "Storebror ser deg". Forventningene var derfor nokså høye da jeg endelig skulle lese den. Kanskje var det forventningene som ødela boken litt for meg. Riktignok er boken godt skrevet, og forfatterens gjennomtenkte tematikk rundt overvåkingssamfunnet er vanskelig å ikke la seg imponere av. Samtidig består boken så mye av en ren beskrivelse av dette samfunnet, at det tidvis kan bli litt kjedelig. Jeg skulle gjerne ønske at historien i boken hadde litt mer framgang på et tidligere stadium.
Alt i alt vil jeg fortsatt kunne anbefale boken, kanskje mest på bakgrunn av hvor relevant boken er, 60 år senere, hvor gjennomført forfatterens beskrivelser er og historien den siste tredjedelen av boken.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det var virkelig på tide at jeg leste denne. Den er dyster, mørk og skremmende aktuell i dag. I tillegg er det godt skrevet, og du klarer ikke legge den fra deg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er helt umulig å forstå hvordan denne boka kan ha blitt en klassiker. Den er drepende kjedelig og utbroderer i det uendelige et politisk system som er både idiotisk og lite troverdig. Det er absolutt null fremdrift i boka. Dette er en totalt drepende bok for leselysten. Det mest tragiske med boka er at den har vært med på å skape en paranoid holdning i forhold til personvern over hele den vestlige verden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg var på leting etter tidenes skrekkfortelling- og jeg fant den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skulle ønske jeg var i live og leste boken på 60-, 70- eller 80-tallet, da ville den nok gjort enda større inntrykk. Teknologien virker utdatert, men karakterene er tidløse. Toppscoren uteblir kun på grunn av noen (få) langtekkelige partier som fikk meg til å ville skumme og komme til poenget.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en utrolig spennende og god bok. Historien griper fatt i deg og slipper deg ikke før siste side. Den kan være litt treg i starten, men blir mye bedre etter hvert.

Det er helt utrolig hvordan noen i det hele tatt kan se for seg en slik framtid som George Orwell ser for seg i 1984. Jeg er såååå utrolig glad for at det ikke er slik framtiden er! George Orwell ser for seg en framtid med et terrorregime, og hvor folk som setter seg opp mot styresmaktene forsvinner. De forsvinner ikke bare, men blir også helt borte fra hukommelsene til folk og fra alle skriftlige verk hvor de er nevnt. De tre landene er alltid i krig. Så utrolig slitsomt! I tillegg er alt the Party sier sannheten. De forandrer på fortiden slik at den passer best til det de mener.

Winston er en sterk karakter. Han er godt beskrevet og godt laget. Han utvikler seg gjennom boka. Først syntes jeg at alt ble bedre, og så plutselig ødelegger Orwell alt. Hvorfor?

The Party lager et nytt språk. De kaller det Newspeak. Her er et lite utdrag fra boka hvor det er en som snakker om det:

[...] Take "good", for instance. If you have a word like "good", what need is there for a word like "bad"? "Ungood" will do just as well -
better, because it's an exact opposite, which the other is not. Or
again, if you want a stronger verison of "good", what sense is there
in having a whole string of vague useless words like "excellent" and
"splendid" and all the rest of them? "Plusgood" covers the meaning, or
"doubleplusgood" if you want something stroner still. [...]

Tenk å ha et slikt språk. Det må bli noen utrolig kjedelige bøker!

Det er også noen veldig rare argumenter i boka. For eksempel dette.

[...] "The earth is as old as we are, no older. How could it be older? Nothing exsist except through human consciousness" [...] "What
are the stars?" [...] "They are bits of fire a few kilometres away. We
could reach them if we wanted to. Or we could blot them out. The earth
is the centre of the universe. The sun and the stars go round
it"[...]

Og dette tror folk på bare fordi the Party sier at det er slik!

Jeg synes at dette er en utrolig viktig og relevant bok og at alle burde lese den. Men jeg vil anbefale folk å lese den på norsk fordi den er litt vanskelig på engelsk.

Uttrykket "Storebror ser deg!" oppstod med denne boka. Det kommer av at "sjefen" i Oceania kalles Big Brother, og fordi alle har en "telescreen" i huset sitt. Det er en type TV som man kan bli overvåket igjennom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En av de beste bøkene jeg har lest. En utrolig skummel dystopi. Et overvåkningssamfunn der selv ikke tanken slipper unna. En psykologisk og filosofisk perle. Jeg leste den dessverre alt for fort :(

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei. Jeg hadde gledet meg til denne. Det er så mange som refererer til den og jeg hadde litt forventninger. Samtidig visste jeg at den var skrevet i en helt annen tid, og forventet at jeg ikke kom til å like språket. Likevel ble jeg skuffet. Jeg hørte lydboka, og jeg som pendler liker å slappe av med ei lydbok på øret. Denne boka grudde jeg meg til å sette på om morgenen og hadde mer lyst til å lese VG. Men nå er jeg ferdig med den og oppsummeringen er at konseptet er skikkelig kult, men det blir alt for mye politisk pjatt og jeg tror ikke på kjærlighetshistorien i det hele tatt. Sorry.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

The best books [...] are those that tell you what you know already.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Now he had recognized himself as a dead man it became important to stay alive as long as possible.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

It was not by making yourself heard but by staying sane that you carried on the human heritage.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En må alltid hyle med ulvene, det er min leveregel. Det er den eneste måten å være trygg på.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Den som kontrollerer fortiden, kontrollerer fremtiden. Den som kontrollerer nutiden kontrollerer fortiden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ens verste fiende var ens eget nervesystem, tenkte han. Når som helst kunne den indre spenningen gi seg uttrykk i et synlig symptom.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

... men det indre hjerte, hvis virksomhet var et mysterium endog for en selv, det forble ugjennomtrengelig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Heller ikke falt det ham en eneste gang inn å avvise hennes tilnærmelser. Det var bare fem dager siden han hadde tenkt på å knuse skallen hennes med en stein, men det betydde ingenting nå.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

In our society, those who have the best knowledge of what is happening are also those who are furthest from seeing the world as it is. In general, the greater the understanding, the greater the delusion: the more intelligent, the less sane.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Power is in tearing human minds to pieces and putting them together again in new shapes of your own choosing.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (105) Varsle Svar

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (50) Varsle Svar

Jeg satte meg ned og lagde en liste over de beste bøkene noensinne skrevet. Her er topp 30:


Godt sagt! (44) Varsle Svar

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (39) Varsle Svar

En enkel måte å bedømme et menneskes karakter på, er å forestille seg hvordan det ville være å dra på hyttetur med vedkommende. Jeg er overbevist om at samme sympati-antipati-akse kan være fruktbar for å analysere romanpersoners karaktertrekk.

Blir det liv og moro, eller krangling og helvete? Tar hun oppvasken? Snakker han bare om seg selv? Spiller hun gitar hele natten? Legger han an på feil folk? Slåss han mot naboens vindmølle? Prøver hun å myrde de andre gjestene? Slike ting.

Noen romanfigurerer er så gode, snille og hjelpsomme at det ville vært en drøm å ta dem med på hytta. Andre er minst like godt skrevet … men bør definitivt holde seg mellom to permer!

Her har jeg funnet noen romanfigurer jeg IKKE ville reist på på hyttetur med. Det var skremmende lett sammenlignet med å finne noen jeg VILLE hatt med ...


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Fra www.bokklubben.no:

"Noen bøker er bedre enn andre

På initiativ fra De norske Bokklubbene deltok 100 verdenskjente forfattere fra 54 land i en avstemning der alle fikk stemme på ti skjønnlitterære verk. De 100 bøkene som totalt fikk flest stemmer, utgjør Verdensbiblioteket."


Titlene er ikke rangert. Bøkene er listet opp alfabetisk etter forfatteres navn. Jeg har skrevet hvilket land forfatterne er fra ved siden av hvert verk. Når det gjelder utgaver har jeg rett og slett valgt dem med flest eiere her på bokelskere.no.

Her var det noen verker jeg har lest, en del verker jeg kjenner til, og en del jeg ikke kjente til fra før, og gjennomgangen av disse bøkene gjorde meg mer nysgjerrig på litteratur fra flere steder i verden og lyst til å utvide horisonten enda mer. Livet er for kort... ;-)


Godt sagt! (25) Varsle Svar

I forbindelse med verdens bokdag 2006 spurte Museum, Libraries and Archives Council (MLA) britiske bibliotekarer hvilken bok alle voksne burde lese før de dør. Her finner du resultatet av undersøkelsen.

Listen hos The Guardian.


Godt sagt! (24) Varsle Svar

Her legger jeg bøker som omhandler samfunn i oppløsning - der karakterene lever i det motsatte av en utopi. Ofte vil de også være postapokalyptiske.


Godt sagt! (21) Varsle Svar

Mye fransk, mye bra!

Hvor mange har dere lest av disse?


Godt sagt! (21) Varsle Svar

Opp gjennom tidene og fremdeles den dag i dag har det eksistert, og eksisterer en del bøker som er/eller har vært forbudte innenfor enkelte områder.

Bakgrunnen for at noen bøker forbys varierer veldig, men kan ofte settes i sammenheng med politikk, religion eller andre faktorer som landenes myndigheter er særskilt opptatt av å holde innefor visse rammer.

Noen har bare vært forbudt periodevis, mens andre er det den dag i dag:)

Alle som måtte ha forslag til bøker de mener hører under denne listen, feel free til å si fra!:D Eller har tilleggsopplysninger/korrekturer i forhold til det som står også. Jeg vil at denne listen skal bli omfattende og mest mulig korrekt:)

Jeg vet det ikke bare er jeg som synes det er tiltrekkende med forbudte ting...


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Slaktehus-5, eller Barnekorstoget - en pliktdans med døden" av Kurt Vonnegut
 • "Catch-22" av Joseph Heller
 • "Dyrenes gård - roman" av George Orwell
 • "Vredens druer" av John Steinbeck
 • "Intet nytt fra Vestfronten" av Erich Maria Remarque
 • "Pesten" av Albert Camus
 • "Krig og fred" av Lev Tolstoj
 • "En flyktning krysser sitt spor - fortelling om en morders barndom" av Aksel Sandemose
 • "Moby-Dick, eller Hvalen" av Herman Melville
 • "Ulysses" av James Joyce
 • "Det annet kjønn" av Simone de Beauvoir
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver