Dyrenes gård

roman

av (forfatter) og Christian Heyerdahl (oversetter).

Solum Bokvennen 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.87 (486 terningkast.)

2140 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Mr. Jones på Storgård er så alkoholisert og lat at han en dag glemmer å fôre dyrene. Det påfølgende opprøret under ledelse av grisene Napoleon og Snøball fører til at dyrene i samlet flokk jager Jones på dør. Revolusjonen er et faktum! De nye lederne på den nå omdøpte Dyregård lover å gjøre slutt på de grelle ulikhetene som råder i det lille samfunnet, slik at alle på fire bein får lik tilgang til godene. Men etter hvert som tiden går, svinner opprørets idealer og noe nytt og helt uventet kommer tilsyne ... Dyrenes gård [Animal Farm] er George Orwells storslagne satire over maktens korrumperende kraft, en tidløs roman som fortsatt fremstår like brennaktuell.

Omtale fra forlaget

Mr. Jones på Storgård er så alkoholisert og lat at han en dag glemmer å fôre dyrene. Det påfølgende opprøret under ledelse av grisene Napoleon og Snøball fører til at dyrene i samlet flokk jager Jones på dør. Revolusjonen er et faktum!

De nye lederne på den nå omdøpte Dyregård lover å gjøre slutt på de grelle ulikhetene som råder i det lille samfunnet, slik at alle på fire bein får lik tilgang til godene. Men etter hvert som tiden går, svinner opprørets idealer og noe nytt og helt uventet kommer tilsyne ...

Dyrenes gård [Animal Farm] er George Orwells storslagne satire over maktens korrumperende kraft, en tidløs roman som fortsatt fremstår like brennaktuell.

«Forblir den store satiren over de mørkeste kapitlene i vår moderne historie.» Malcolm Bradbury

Bokdetaljer

Forlag Solum Bokvennen

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788256024681

EAN 9788256024681

Genre Dystopier Klassisk litteratur Satire

Språk Bokmål

Sider 115

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

105 258 95 14 11 3

Bokomtaler

Det er fascinerende å lese en historie hvor parallellene man kan trekke til virkelige, historiske hendelser reflekteres såpass godt, men likevel distansert. Boken var forståelig og lettlest, men full av symbolikk og problemstillinger som er høyst aktuelle i dagens samfunn. Vel verdt å lese!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hva minner dette om? Å jo, den russiske revolusjonen og Sovjetunionen. Kamerat Napoleon er en treffende beskrivelse av Sovjet under kommunismen. Her kan du trekke tydelige likheter mellom to av grisene og Stalin og Lenin, og det er veldig likt slik det blir på gården som det var i Sovjet.

I starten var dette en søt bok med flere morsomme ting. Små hendelser. Griser som leste, og de utrolig dumme sauene. En sur og tverr geit. En hest som bare greide å lære seg A, B, C og D, (hvis han lærte seg E, F, G og H glemte han de fire første). Men etter hvert forandret historien seg. Det ble tristere, og jeg kunne se tydeligere likheter til Sovjetunionen.

Vi har lært om hvordan det var i Sovjetunionen, men jeg må si at jeg ble sjokkert da jeg leste denne boka. Jeg hadde ikke sett for meg at det var slik. Det er jo helt forferdelig!!!

Språket er bra, men det er litt gammeldags. Så er jo boka gitt ut for første gang på norsk i 1964. Det forklarer en del.

Jeg anbefaler virkelig. Dette er lesestoff som de aller fleste burde lese!!! Jeg skal i hvert fall lese mer av George Orwell. Har 1984 liggende på nattbordet mitt klar til å leses.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En fascinerende bok, med mange paralleller opp mot historiske kjennelser. Vil anbefale alle å lese den

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På "Manor Farm" har dyra rådsmøte. De er lei av at menneskene skal bestemme over dem. Dyra får ikke nok mat, og de blir behandlet dårlig. Nå er det på tide å slå tilbake. Gården blir deres, og dyra kan nesten ikke tro sin egen lykke. De jobber hardt, men nå gjør de det for seg selv. I dyrenes bud, har de blitt enige om at alle dyr er like, men snart sklir det ut. Grisene, som alltid tar kommandoen, mener at de nok er bedre enn de fleste andre dyr på gården. Sjefsgalten, Napoleon, blir ganske raskt like grusom som menneskene som styrte gården.

Orwells mest kjente roman, som er et tydelig stikk til hvordan Stalin ødela kommunismen.

Lettlest , satirisk og tankevekkende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

ALL ANIMALS ARE EQUAL. BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

Godt sagt! (59) Varsle Svar

The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

No one believes more firmly than Comrade Napoleon that all animals are equal. He would be only too happy to let you make your decisions for yourselves. But sometimes you might make the wrong decisions, comrades, and then where should we be?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Dersom frihet betyr noe som helst, betyr det retten til å fortelle folk det de ikke vil høre.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sitert fra Wikipedia; " Boken åpner med at dyrene har rådsmøte, en av grisene, Old Major, holder tale om hvordan alle dyrene på gården som alle er like mye verdt må stå sammen mot menneskene. Grisene, som av de andre dyrene er holdt for å være veldig intelligente og derfor respekterte, leder møtet. Dyrene har flere slike møter i løpet av de neste månedene. Old Majors tale egger til revolusjon blant dyrene på gården. De kaller idelogien deres for dyrismen (animalism), som kan sammenlignes med Marx' og Engels' kommunisme. Revolusjonen kommer og dyrene tar over Manor Farm, som etter dette blir kalt Dyregården (Animal Farm). Utover i boken blir det utviklet et sterkt skille mellom grisene og de andre dyrene. Dette rettferdiggjøres av grisene ved å hevde at «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Etterhvert opptrer grisene som menneskeliknende ledere, og ideologien de begynte med blir glemt."

Denne boken er like aktuell i dag som da den ble skrevet. Det var kanskje i utgangspunktet ment å beskrive kommunismens framvekst, men beskriver i virkeligheten en tidløs prosess, der en ideologi oppslukes av en annen, og begynner på grasrotnivå. Vi ser mange tendenser i dagens Norge og må bare spørre oss selv hvilke tendenser som er mest framtredende. I Norge er den ideologiske bevegelsen tydelig på vei mot venstre,
og den mer og mer vanlige benevnelsen på politiske/religiøse og sosiale kritikere av den venstrepolitiske bevegelsen i samfunnet, er ordet "høyreekstremisme" ? TV og Media spiller en meget aktiv rolle i dagens "Farm" både overfor barn, og voksne...bare til ettertanke

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (105) Varsle Svar

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Her legger jeg bøker som omhandler samfunn i oppløsning - der karakterene lever i det motsatte av en utopi. Ofte vil de også være postapokalyptiske.


Godt sagt! (21) Varsle Svar

Yann Martel, forfatteren av Life of Pi, fant ut at den kanadiske statsministeren trengte kulturelt påfyll. Han har sendt ham én bok hver 14. dag i snart 4 år, med følgebrev.

What is Stephen Harper reading?

Følgebrevene er på ca 2 sider tekst, og har bakgrunnen for hvorfor de er med i lista. Jeg har følgelig ikke brukt mye tid på å skrive omtale her, men henviser til Martels omtale istedenfor.

Prosjektet er nå avsluttet, etter 100 bøker. De utgavene som Harper fikk tilsendt kan du finne på linken over. I denne listen har jeg brukt norske oversettelser så langt som jeg klarte. Der jeg ikke fant norske utgaver har jeg brukt engelske.

Lister her på bokelskere kan inneholde 100 bøker, som i utgangspunktet skulle være tilstrekkelig. Imidlertid består noen av bøkene på Martels liste av mer enn en bok, og iblant har jeg tatt med både norske og engelske utgaver. Jeg har derfor bare fått med tom. nr 93 på Martels liste. De resterende er:

 • Book Number 94: The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, by Sherman Alexie

 • Book Number 95: Cakes and Ale, by W. Somerset Maugham

 • Book Number 96: Six Characters in Search of an Author, by Luigi Pirandello

 • Books Number 97: Paul à Québec, by Michel Rabagliati, Le géant de la gaffe, by André Franquin, and Le lotus bleu, by Hergé

 • Book Number 98: Sir Gawain and the Green Knight

 • Book Number 99: A History of Reading, by Alberto Manguel

 • Book Number 100: Scorched, by Wajdi Mouawad, translated from the French by Linda Gaboriau

Kanskje jeg skal bruke lista som leseliste for meg selv også?


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Eirik la ut lista over redaktørenes valg - her er tilsvarende liste over lesernes preferanser. Noe er likt, men ulikhetene er spektakulære. Rimeligvis er det engelskspråklige lesere som har gitt sine stemmer her - noen av de mest populære forfatterne har jeg aldri hørt om! Jeg har lest 37 av disse og har ingen ambisjoner om å lese hele lista!


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Catch-22" av Joseph Heller
 • "Slaktehus-5, eller Barnekorstoget - en pliktdans med døden" av Kurt Vonnegut
 • "Nittenåttifire" av George Orwell
 • "Frankenstein, eller Den moderne Promethevs" av Mary Shelley
 • "Gjøkeredet" av Ken Kesey
 • "Vredens druer" av John Steinbeck
 • "Pesten" av Albert Camus
 • "Sangen om Odyssevs - (Odysseen)" av Homer
 • "Oliver Twist, eller En fattiggutts liv og levnet" av Charles Dickens
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver