23. januar 2017: Jostein Røyset

Fin liste. Får eg lov til å anbefale Hunden av Kerstin Ekman? Fantastisk fin lita forteljing om ein hundekvalp som må klare seg på eiga hand i skogen, og frå kvalpen sitt perspektiv. Ei av dei bøkene eg likte best av dei som eg las i fjor.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

22. januar 2017: ingar h

Ble nettopp ferdig med ei bok, så ble klar til oppstart 22. januar, blir trolig ferdig i god tid før 19. februar.
På biblioteket i bygda fikk jeg tak i ei utgave i Vita-serien, utgitt i 1994, ser fram til lesinga. Dette er ei bok jeg ikke hadde funnet fram til uten Bokelskere og denne lesesirkelen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

21. januar 2017: annelingua

Jeg fikk lyst til å dele et lesetips med dere i den dystopiske lesesirkelen, en bok jeg har hatt i kikkerten en god stund, men først nå er i ferd med å handle inn: Sinclair Lewis' It Can't Happen Here. Her er en omtale:

https://www.nytimes.com/2017/01/17/books/review/classic-novel-that-predicted-trump-sinclar-lewis-it-cant-happen-here.html

Jeg har lest litt av nobelprisvinneren Sinclair Lewis før (han fikk prisen i 1930), men ikke denne. Og det tror jeg ikke dere i sirkelen har gjort ennå, heller?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

20. januar 2017: Jostein Røyset

Litt trivia:

Kongen bar det Gyldne Vlies om halsen, får ein vite i kapittelet "Consumatum est". Dette er ein eksklusiv ridderorden der det stort sett er adelege som får bli med. Christian II fekk ordenen i 1519.

Når Axel og Mikkel etterpå drar på galeien, bokstaveleg tala, får ein vite at det er på eit lybsk skip. Lybsk? Eg skammar meg over at eg ikkje forstod det før eg slo opp. Frå Lübeck, sjølvsagt.

På veg inn i St. Nikolai-kyrkja veklsar Mikkel augnekast med ei dame som er herja av vattersot. Wikipedia seier dette svarar til det ein i dag kallar ødem

Inne i denne kyrkja, som er bedre kjend som Storkyrkan, vekkjer orgelmusikken sterke kjensler i Mikkel. Eg begynte å spekulere på kva slags orgel dei hadde i kyrkjene på denne tida, og om der i det heile var noko slikt. Orgelhistorie er eit fagområde eg kan ganske lite om, så då er det berre å google, då. Jau, der var truleg orgel. Men det har blitt skifta ut og ombygd mange gangar etter 1520, så tonane i lydopptaket er sikkert ikkje like dei som Mikkel høyrde.

skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (8) Varsle Svar

19. januar 2017: Lillevi

Artig hvordan historien om denne mystiske bokutgivelsen blir nøstet opp!

Først mine egne, mange og mislykkete, søk i bokhandlere og antikvariat. Så mitt biblioteks anstrengelser. Deretter bokelskeres entusiastiske undersøkelser og tips om annen sekundærlitteratur.

Alt tyder så langt på at Snarvei til Peer Gynt er produsert og selges kun i forbindelse med Gålå-spelet, "for at du skal ha noe å legge under juletreet", som det står hos Billettservice. Da vil jeg tro at boken ikke er nyskrevet av Vigdis Ystad, men et opptrykk av noe hun har skrevet tidligere.

Dette er Bokelskere.no på sitt beste - hjertelig takk til alle!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

18. januar 2017: Lillevi

Etter forgjeves å ha prøvd å få tak i Snarvei til Peer Gynt av Vigdis Ystad, bestilte jeg den på biblioteket.

Fikk følgende svar: Denne boken kan vi dessverre ikke få tak i. Nasjonalbiblioteket har et eksemplar, men det er ikke til utlån. Det står en merkelig note i beskrivelsen av boken: "Denne boken er blitt til i samarbeid mellom Aschehoug forlag og Peer Gynt-stevnet på Vinstra. Mottatt fra trykkeriet, men ikke formelt utgitt."
Det skal finnes et eksemplar på Nasjonalbiblioteket i Oslo, ikke til utlån. Et eksemplar på Norsk Folkemuseum og et på Ibsensenteret ved universitetet i Oslo. Ingen av disse er til utlån.

Vet noen av dere om det er mulig å få tak i Snarvei til Peer Gynt av Vigdis Ystad?

En bokelsker har denne boken (det var sånn jeg ble oppmerksom på den). Men etter den nye ordningen kan jeg altså ikke sende han en melding og spørre hvordan han fikk tak i den. Grrr. Å bli fratatt muligheten til å sende private meldinger har skapt flere vansker enn det har løst.
André - gi oss tilbake muligheten til å sende hverandre meldinger!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

17. januar 2017: Monica Carlsen

I helgen leste jeg ut Satantango, debutromanen til den ungarske forfatteren László Krasznahorkai fra 1985. Likte boka, men den bergtok meg ikke på samme måte som Krasznahorkais Seiobo There Below fra 2008, som jeg leste i fjor og som er en av de forholdsvis få bøkene på favorittlisten min.
Det blir vel tid til en novelle eller to i danske Dorthe Nors' Kantslag i løpet av uken. Og mens jeg venter på å ta fatt på månedens bok i den dystoptiske lesesirkelen, Veggen av Marlene Haushofer, begynte jeg i går på Visitation (utgitt i 2008) av Jenny Erpenbeck. Forfatteren, regissøren og dramatikeren Erpenbeck ble født i 1967 i Berlin (da Øst-Tyskland). Har tidligere lest hennes The End of Days (fra 2012), som jeg ga en femmer på terningen. Hun er forresten aktuell på norsk med Går, gikk, har gått, som utkom på tysk i 2015. Jeg har den på dansk, så den ligger klar i skal lese-bunken.
På øret har jeg The Temple of the Golden Pavilion av den spenndende japanske forfatteren, manusforfatteren, poeten og filmregisøren Yukio Mishima (1925 –1970).

Skal bli spennende å høre hva du synes om Fugletribunalet, krira. Selv landet jeg på en firer da jeg leste den.

Ønsker alle en god leseuke!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

16. januar 2017: krira

Lesehelgen er over; hva leste dere i helgen og hva står på ukens litterære program?

Jeg koste meg et godt stykke inn i Fugletribunalet og likte stemningen (natur, isolasjon, mysterie) og antydningens kunst. Men da jeg nærmet meg halvvegs, så begynte jeg å irritere meg litt over hovedpersonene og etterlyse mer kommunikasjon dem i mellom, mål, mening og handling. Etter den positive starten, så trodde jeg at dette er en roman jeg leser raskt. Den gang ei - må nok bruke et par dager til på den (mye tid går dessuten med til jobb, familie og barn!). Jeg håper Ravatns univers tar seg opp de siste 40% prosentene av romanen. Dette er nemlig en roman jeg har lyst til å like.

Den dystopiske lesesirkelen her på Bokelskere har denne gangen stemt seg frem til å lese Veggen av Marlene Haushofer (se egne lenker og innlegg). Lesestart er fra søndag 22.1 og en fire ukers tid fremover. Det ser ut til å være et bra valg; denne dystopien har fenget, og fenger stadig, lesere verden over. Jeg går i gang med den etter Fugletribunalet.

Siste anskaffelse på bokfronten her er 1001 Books You Must Read Before You Die (redaktør Peter Boxall). Da den gikk til halv pris på et dagstilbud nylig, tenkte jeg at den kan være artig å ha som oppslagsverk. Ikke minst byr den på illustrasjoner som er verdt en titt. På Goodreads er der (minst) en lesesirkel som velger lektyre utifra dette oppslagsverket. Jeg kommer til å holde et lite øye med den gruppa for å se om jeg skal hive meg med på felleslesning.

Her har det vært en travel oppstart på det nye året. I og med at jeg verdsetter passe doser makelighet, ro og kontemplasjon, så krysser jeg foreløpig fingrene for at 2017 ikke fortsetter i samme tempo som hittil.

Alt godt og god leseuke, folkens!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

15. januar 2017: Marit Håverstad

Første del er ferdiglest, og jeg slutter meg til alt som er sagt om levende miljøskildring, frodig språk og medrivende tidskoloritt. Det er nesten som å være til stede i handlingene sjøl.

Men personene får jeg ikke tak på. Hvem er Mikkel? Hvordan har han havnet i København? Var det fordi han sjøl ville det? Hvordan ble man student på slutten av 1400-tallet? Alt vi vet om bakgrunnen hans, er at mora er død, at faren er smed og at han har en eldre bror. Hvilken status hadde en smed på denne tida? Høy nok til at sønnen ble akseptert som student? Har han anbefalinger fra noen? Hvordan er det meningen at han skal livberge seg mens han studerer - får han noen slags understøttelse? Man reiser vel ikke på lykke og fromme til hovedstaden for å bli tiggerstudent?

Jeg har funnet en del historisk informasjon om universitetet i København, (ett av de aller eldste i Europa) der det gjøres ganske grundig rede for organisasjon, maktstrukturer og styringslinjer helt fra starten av - men ikke et ord om hvem studentene var, hvilke samfunnslag de kom fra og hvordan de ble rekruttert.

Mikkel har såpass mange besynderlige tankerekker og "feberdrømmer" at jeg også undres over personligheten hans. Venner har han åpenbart ikke. Det virker som han lever mye i sin egen fantasiverden, med "øye for øye, tann for tann"-prinsippet som ei viktig rettesnor, uansett hvem det rammer. Han drømmer store drømmer, men gjør lite for å realisere dem.

Foreløpig har jeg faktisk mer sans for Otte Iversen. Men vi skal vel møte igjen både Mikkel og Otte etter hvert som historien skrider framover. Ennå er jo "Christiern" bare tronarving.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

14. januar 2017: Merethe Solstad

Jeg har begynt å lese høyt for en gruppe eldre kvinner som bor i omsorgsbolig (såkalt leseombud). Det er flotte damer, men konsentrasjonen er ikke lenger helt på topp, derved er det best med kortere historier og historier der det ikke er veldig vanskelig å få med seg historien. Det hadde vært flott med en bok med fler historier, der historiene henger sammen men også kan leses enkeltvis og forstås hver for seg.
Har noen av dere tips?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

13. januar 2017: Eli Hagelund

For en tid å leve i. Glad jeg bare leser om det.
Det har slått meg at jeg hygger meg mer med språket enn med innholdet.
"Og langt foran dem satte en sky foten på jorden og kom imot de to rytterne. De red inn i et hvirvlende mørke av bittert striregn."
Det er så en kjenner en blir våt i nakken og nedover ryggen.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

12. januar 2017: Ajiniakra

Bok nr. 9 i Dystopisk lesesirkel blir Veggen/The Wall, Marlen Haushofer! :D

bokcover

"Veggen står tilbake som et av de sterkeste og underligste verkene i tyskspråklig etterkrigslitteratur. Romanen kom først ut i 1962, og den har siden stadig funnet fram til nye, begeistrede lesere på en rekke språk. Veggen er en enkel og på samme tid forbløffende virkningsfull bok. En middelaldrende kvinne reiser til en avsidesliggende hytte. Like etter innser hun at hun er fanget inne i dette vesle, ubefolkede området av en slags «vegg». Det er umulig å komme ut. Hun må etter hvert prøve å tilpasse seg livet alene, kun med selskap av sin hund, Luchs, og en villkatt. Man skulle kanskje tro at det var umulig å skrive en roman med dette som utgangspunkt. Men Marlen Haushofer (1920.1970) har klart det. Til gangs. «En god roman kan leses på flere måter. Veggen er en spennende robinsonade, men også et dyptfølt innlegg i debatten om vår klodes fremtid. Det er imidlertid undersøkelser av et kvinnesinn som har rørt avgjørende ved denne leser.» Terje Stemland, Aftenposten «Veggen er en vidunderlig roman.» Doris Lessing" (hentet fra [http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=131694])1

Alle som ønsker er hjertelig velkommen til å være med å lese boka og å delta i diskusjonen. Det er helt uforpliktende å bli med, du bestemmer selv om du har lyst å lese flere bøker med oss.

Diskusjonen om boka foregåri denne tråden. Har du leseforslag eller kommentarer om gruppa kan det deles her: https://bokelskere.no/tekst/288884/

Takk til alle som blir med! Det er veldig gøy =)

Jeg har ikke sjekket hvor boka er tilgjengelig, bare et den er tilgjengelig. Hvis jeg skal begynne å legge på informasjon om det igjen, bare gi en lyd =)

Vi kan begynne å lese boka 22. januar (eller når du vil) og avslutte fire uker senere, 19 februar?

Godt sagt! (10) Varsle Svar

11. januar 2017: kjell k

Dansk utgave (innbundet) av Kongens fald nettopp ankommet.
Nydelige illustrasjoner av Sikker Hansen. Ser ut til å følge handlingen.

Gleder meg til å starte lesingen. I kveld.
Et par kapitler hver dag og fristen overholdes.

Skulle ikke bli noe problem å lese dansk. Leser for tiden H. C. Andersens
Samlede Eventyr og Historier på originalspråket
(Fakkel-bok, tre bind, utgitt på Gyldendal Norsk Forlag, 1962)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

10. januar 2017: Jostein Røyset

Eg måtte sjekke om det er ein serie, men det ser ikkje ut for at det er det. De har vel sett framsida til eller endåtil lest dei presumptivt flotte bøkene om kroppen som har vært populære dei siste par åra, og med rimande og smått humoristiske titlar:

Sjarmen med tarmen
Hjernen er stjernen

og i kveld ser eg at det kjem ei bok til med tittel over same malen

Gleden med skjeden

Det er nesten så ein skulle tru at det var bøker i eit fleirbinds-verk, men sidan bøkene er utgjevne av høvesvis Cappelen, Kagge og Aschehoug forlag gjeng eg ut frå at det ikkje er nokon samanheng utover at tittelane til dei seinaste er inspirert av den første, evt at alle tre har ei felles inspirasjonskjelde.

Men kva blir den neste boka ein får sjå om kroppen, med tilsvarande inspirert tittel?

Nesen er sjefen?
Gallen på pallen?
Pungen er kungen?

Det skal bli moro å sjå.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

9. januar 2017: Marte

Huff! DETTE er den eksakte grunnen til at jeg ikke har tatt frem disse bøkene for å lese på nytt slik jeg lenge har tenkt å gjøre. Hadde planer om å lese den siste om Doppler (Slutten på verden slik vi kjenner den"?) og tenkte å lese de første på nytt i forkant. Prosjektet forblir liggende... Nettopp fordi jeg er redd for å miste den gleden jeg opplevde første gang jeg leste bøkene. Merkelig og fascinerende at leseropplevelsen forandrer seg såpass med tiden! Jeg merker det mest ifbm humoristiske bøker: før var det det jeg foretrakk, nå blir jeg oftere oppgitt og irritert heller enn begeistret.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

8. januar 2017: Jostein Røyset

Sjølvopptatt som eg er, så har eg reflektert litt over at eg tenderer til å velge bøker som mange andre også les. Ja, dersom mange les boka så kan det kanskje vere eit teikn på at boka er god. Men det kan like gjerne vere eit teikn på god marknadsføring, eller på at menneske er flokkdyr.

Uansett, eg har gått inn på menyen Finn bøker -> populære bøker, der bøkene på bokelskere er rangert etter kor mange som har boka i samlinga si. Der er 10 bøker pr side i denne lista. Og etter som eg blar, så er det side etter side der eg har lest minst ei av dei 10 bøkene på sida. Først på side 33 (bok nr 321-330) så kjem eg til ei side med berre uleste bøker. Det hadde eg ikkje trudd, men slik er det altså.

"Treff"-lista:
3
11, 13, 19
21, 22, 25, 26, 27, 30
31, 32, 35, 37, 40
41, 44
53, 54, 59
61, 63, 66, 69, 70
79
85
93, 99
105, 106, 109
112, 114
123, 124
132
142, 144, 147, 148
160
162, 164, 170
172, 176, 180
181, 182, 185, 186, 188
200
204, 207, 208
213, 215
223, 227, 229
240
245
252, 257, 260
261, 267
272
288, 290
298
309, 310
311

Nokon betre (eller værre)?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

7. januar 2017: krira

Lesehelgen 06.-08.01.Så nærmer den første uken i 2017 seg slutten. Er dere opptatt av at det er et nytt år, folkens? Eller er det sånn som jeg opplever dag følger uke følger år og at disse «overgangene» ikke alltid er så viktige?

Når det er sagt, så er det mye som er og blir viktig i 2017 dersom en ser litt lengre enn egen navlelo og norske forhold. Det er mye å være takknemlig for bare pga det faktum av at vi bor i Norge og dermed har mye trygghet fra stat, kommune og tingenes tilstand rent generelt. Personlig har jeg ofte vært (og er) takknemlig over å ha vært så heldig, helt ufortjent, å være norsk statsborger. Dermed har jeg hittil i livet opplevd en svært stor grad av trygghet ift de som lever i konflikt- og krise/krigsområder i dag. Mange av oss har nok fremdeles slektninger som var barn da det var krig i Norge.

Lektyre per i dag: Jeg er nettopp i gang med Fugletribunalet av Ravatn, P2-lyternes romanpris (2013), og blar fornøyd samt forventningsfullt videre. Etter å nettopp ha avsluttet Kyrre Andreassens For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges (- god bok!), så er jeg litt i drivet med (endelig igjen) å lese norske samtidsforfattere.

I inngangen til 2017 siterer jeg den tidligere Nobelpris-vinneren i litteratur T. S. Eliot (jf Little Gidding):
"For last year's words belong to last year's language
And next year's words await another voice.
And to make an end is to make a beginning."

Med disse ordene ønsker jeg alle bokelskere, boklesere, bokormer og generelt boklige folk en helg dere liker. Fortsatt godt nytt år! :-)

Godt sagt! (12) Varsle Svar

6. januar 2017: Jostein Røyset

Godt sagt! (4) Varsle Svar

5. januar 2017: gretemor

Leseperiode:

Torsdag 5. januar – søndag 5. februar.

Kongens fall ble utgitt i tre deler mellom 1899 og 1902. Første del dekker tiden fra 1497 – 1500, andre del foregår fra 1520 – 1523 og siste del finner sted i 1535. På dansk har de fått titlene: "Foraarets Død", "Den store Sommeren" og "Vinteren."

Hovedpersonen i romanen er studenten og soldaten, Mikkel Thøgersen, hvis skjebne avspeiler Kong Christians egen bane fra storhet til fall.

Fra Nobels webside:

"The Nobel Prize in Literature 1944 was awarded to Johannes V. Jensen "for the rare strength and fertility of his poetic imagination with which is combined an intellectual curiosity of wide scope and a bold, freshly creative style".

Alle er velkomne med innlegg, kommentarer til boka, forfatteren eller andre relevante emner.

Hovedtråd

Godt sagt! (8) Varsle Svar

4. januar 2017: Jostein Røyset

Boka kom i posten i går. Bokklubben-utgåve frå 1965. Nydeleg brukt-eksemplar frå Nome antikvariat, det er nesten slik at eg tviler på om førre eigar har lest boka i det heile. Får nesten litt andakts-kjensle av å åpne så gamle bøker som er i så god stand.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Jostein RøysetCazaLinda RastenJan-Olav SelforsVencheEngelinGro-Anita RoenPiaChristinebjarnuRStina SønvisenBentPirelliToveMarit HøvdeSverre HoemBeathe Solbergtove NessTanteMamieIngunn SIngvild SAnjaTine SundalDemeterEnBokLeserMarit HåverstadVigdis VoldGuro BMy Criminal MindRita-Elin KleivenLillian WhitingmgeAvakriraannelinguaStian B. HopePia Lise SelnesLyriaKjetil AudsenArcticDwarfReidun Svensli