18. september 2017: Lillevi

Du er absolutt ikke «ute av drift», Hilda!

Er ikke nettopp det du påpeker et hovedtema i boken; hvem er Barbara. En flokse, en femme fatale, et naivt barn, en syndebukk eller rett og slett en glad og frilynt kvinne som ikke finner utløp for sin energi og livslyst på andre måter?

Jeg har også lyst til å reise spørsmålet – hvilket ansvar har mennene for hvordan tingene utvikler seg på disse avsidesliggende og isolerte øyene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

17. september 2017: Eli Hagelund

Så er jeg godt igang.
Ser dere sammenligner med Kim Leine, men han skriver så surrealistisk med sine nesten overnaturlige, men utrolig fine historier, synes jeg. Vanskelig å ta han helt alvorlig.
Jeg fikk heller koblinger til Jon Kalman Stefansson, som jeg ser dere har hatt som bok nr.2 (Himmelrike og helvete - bok 1 i trilogien Gutten)
Disse hardbarka øyfolkene må være av et annet stoff enn meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

16. september 2017: Leseaase

Det er så bra at noen tar ansvar for helgetråden! Kjempebra at du hiver deg på Readinggirl20!

Jeg leser imidlertid lite og sakte for tiden. Dagene er så fulle for tida, så det er lite tid til å la seg oppsluke av litteraturen.

Men jeg har nå begynt med Og fjellene ga gjenlyd av Khaled Hosseini, og den tegner bra så langt. Jeg likte 'Drageløperen' av samme forfatter kjempegodt, og 'Tusen strålende soler' enda bedre, så jeg har nok ganske høye forventninger. Så det blir spennende å lese.

Ønsker alle dere andre en riktig god helg :-)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

15. september 2017: kjell k

Jeg ser også likhetene mellom de to romanene (det slo meg ganske tidlig under lesingen av Barbara), og først og fremst på de områdene du nevner: Tidsperiode, personer, handling.

Språket i Jacobsens roman er presist, og lettforståelig (med noen for meg ukjente ord og uttrykk), og det er også mye humor og følelser i boka.
Jeg oppfatter ikke språket/stilen i Barbara som spesielt poetisk, men det kan komme av at jeg sammenligner den med andre romaner som virkelig er poetiske/lyriske. Nå er det mulig at jeg blander sammen begrepene 'poetisk' og '(prosa)lyrisk'. Eller har de samme betydning?

Jeg skal vente med å bedømme boka. Har tross alt lest bare tre - fire kapitler, men så langt er jeg fornøyd med leseopplevelsen.

Kanskje Kim Leine har lest Barbara før han skrev Profetene i Evighetsfjorden. Det er jo som sagt mange likheter mellom de to romanene, men også store forskjeller, spesielt når det gjelder språk og stil. Det kan skyldes at romanene er skrevet i ulike historiske tidsperioder.

Jeg har en følelse av at Leine har lest Barbara og fått enkelte ideer til sin roman. Om det er tilfelle, har han i alle fall ikke etterlignet språket og stilen i Jacobsens bok.
"Dessverre. Gudskjelov."

God helg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

14. september 2017: Marit Håverstad

Jeg spekulerte lenge på hva benevnelsen "enke på kallet" egentlig innebar. Før herr Poul tar imot kallet, blir han gjort oppmerksom på at det sitter ei enke der, og han tar det til etterretning. Betyr det at han påtar seg noen slags forpliktelse? Visst gjør det så: Ved kongelige forordninger allerede på 1600-tallet var en ny prest forpliktet til å betale en del av "pensjonen" til presteenka. Ikke rart, kanskje, at noen av prestene heller giftet seg med henne - sikkert mye billigere!
(Det skal ha vært påfallende mange prestefruer som var atskillig eldre enn mennene sine på denne tida. Og vice versa: Når "gamlefruen" døde, fikk presten seg ei atskillig yngre kone!)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

13. september 2017: Lillevi

Dette liker jeg!
Har lest til og med «Enken på kallet» og leser på nynorsk i Ivar Eskelands oversettelse.

Så mye humor og liv. Herlige personer tatt på kornet. Knappe, presise beskrivelser. Et par eksempler «Det vart ein augneduell. Så vart det ein ordduell. Begge hadde dei fått brennevin. Dei var fylte av krenkt sjølvvørnad.» (s. 10) og «Men den blodlause kona hans, fru Mathilde, sat med augo på stilker og kløypte Barbara og all hennar gjerd og ferd med dei villaste nyfikne-demonar i augo.» (s. 35)
Visst er det flust av ord som ikke uten videre er lette å forstå, men betydningen kommer stort sett frem av sammenhengen. De gir fremstillingen sjarm og liv (som Kjell og Ingunn skriver) og originalitet.

Jeg stusset over «grind» (s. 10), men siden grinden svømte i havet går jeg ut fra at det er en grindhval. «Ullklokke», ha, ha, skjønte at det måtte være en form for undertøy siden moren ber datteren om å kle på seg (for øvrig en strålende betegnelse på en poncho).

Enig med deg Ingunn, det skal bli hardt å bruke fire uker på denne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

12. september 2017: kjell k

Har lest kapittelet ENKEN PÅ KALLET (2. kap.)

Her (og i første kapittel) blir mange personer introdusert. Og Barbara Christina (enken på kallet, 28 år gammel, datter av sorenskriver Peder Willumsen Salling) er også med, først og fremst i de andres omtale av og sladder om henne. Det blir spennende å se om alt som blir fortalt om henne medfører riktighet. Håper jeg blir bedre kjent med også andre i det store persongalleriet, f.eks.:

Lagmannsenken Armgard,
lagfogdens datter Suzanne Harme,
Vågøy-presten Poul Aggersøe,
Lagmann Samuel Mikkelsen

Barbara har vært gift med Niels prest. Har Barbara noe å gjøre med hans død?

Språket: Som andre har påpekt finnes det en del merkelige ord og uttrykk, men jeg synes det gir fortellingen en spesiell sjarm.
Stilen er det litt tidlig å si noe om. Jeg har merket meg at setningene er korte, og at replikkvekslingen er fin og beskriver personene bra. Så langt.

Jeg tror dette kan bli underholdende og lærerikt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

11. september 2017: Lillevi

Tusen takk for at du kom, Randi og også skrev så fint på bloggen din!

Boken kan kanskje virke smal, men vil kunne være til glede for langt flere enn dem som har en tilknytning til bokollektiv. Dette er et lite stykke trondheimshistorie og kulturhistorie fra vår nære fortid. Bergsligata 13s historie avspeiler hvordan samfunnet har endret seg dramatisk i løpet av de siste femti årene. Det gjelder på mange områder – økonomi og velstand, holdninger, sosiale omgangsformer, kvinnens stilling og en generell individualisering, for å nevne noe.

Bofellesskap blir stadig mer aktuelt -- ut fra et miljøperspektiv og med tanke på at folk skal ha et godt sosialt liv. Jeg nøster opp nesten femti års erfaringer på området. Det spesielle med Bergsligata 13 er at om folk flytter ut og nye inn, om folk ikke alltid går like godt overens, så lever fellesskapet videre. Pionerene bygde en solid grunnmur, som riktignok er justert gjennom årene, men som fortsatt holder. For alle som bor i, eller vurderer i delta i, et bofellesskap, er det mye å lære av Norges eldste bokollektiv.

Trondheim folkebibliotek har kjøpt inn boken min, og jeg føler meg rent beæret over at et eksemplar blir plassert i det ærverdige Trondhjemsrommet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

10. september 2017: kjell k

Søndag 10. september 2017

Velkommen til felleslesing av Barbara av Jørgen-Franz Jacobsen

Min utgave av romanen (Forlaget Oktober, 2001) er på 286 sider (inkl. etterord).

Jeg setter av fire uker til lesing og skriving.

LESEPERIODE:
mandag 11. september - søndag 8. oktober

(LESESIRKELENS HOVEDTRÅD)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

9. september 2017: Ingunn S

Her er formen også under pari
Og jeg synes ikke at jeg tar i
når jeg trenger en uke på Sheraton
for å klare å fullføre Oslo maraton

Har begynt på Fri vilje av Hjorth
men kan ikke si den fenger stort
så jeg setter min lit til Barbara
og håper på lesetid uten øsekara

Godt sagt! (8) Varsle Svar

8. september 2017: Monica Carlsen

Dette var virkelig et kostelig gjensyn med A Prayer for Owen Meany. Rettere sagt, gjenhør, for denne gangen ble det lydbok.

Jeg har alltid hatt stor sans for John Irvings burleske bøker, for humoren og for romanfigurene hans, og for måten han behandler store, alvorlige og politiske temaer på. Og selv om ingen av de andre romanene kan måle seg med The World According to Garp for min del, kommer A Prayer for Owen Meany høyt opp på lista.

Når romanen dessuten inneholder flere henvisninger til trilogiene til kanadieren Robertson Davies, som visstnok var en god venn av Irving og er av mine absolutte yndlingsforfattere gjennom tidene,

og når oppleseren, Joe Barrett, også er en favoritt hos meg (Barrett har foruten flere av Irvings romaner lest inn bøker av mange andre amerikanske forfattere jeg setter høyt, som Paul Auster, Tom Wolfe, Joyce Carol Oates, Saul Below og James Salter, for å nevne noen),

og når lydboka avsluttes med et nesten halvtimelangt intervju med Irving,

kunne det jo ikke bli bedre.

Den sterke femmeren jeg ga A Prayer for Owen Meany etter å ha lest den for snart tretti år siden står fjellstøtt!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

7. september 2017: Reidun Granberg

Jeg leser denne nå anbefalt av en venn jeg setter høyt, men jeg må si at jeg synes dette er banalt skrevet. Og det er ikke fordi jeg går av veien for en såpeopera, men likevel, irriterer meg også over dårlig oversettelse, et sted står det om et lik som lå dødt på en strand.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

6. september 2017: Hilda

Må nesten fortelle ei lita solskinshistorie om boka......
For nokre månader sidan kjøpte eg del 2 av denne romanen i eit bruktbokutsal. Var ikkje klar over at romanen var delt. Eg har vore tilbake eit par gonger og sjekka om del 1 tilfeldigvis skulle vere der, men trøysta meg med at biblioteket sikkert kunne hjelpe meg...
Men, i dag ringde ei svært blid dame og kunne fortelle at ho sat med boka i hendene, og ei svært fin utgåve var det også! Så for den nette sum av 10kr kunne eg hente boka heim. Gler meg til å lese :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

5. september 2017: Kristine Louise

Boka kom fra Galleri Gallera i dag☺️

Godt sagt! (2) Varsle Svar

4. september 2017: kjell k

Hurra! Da er Barbara sendt fra Ark.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

3. september 2017: Leseaase

Jeg er også veldig glad i helgetråden, så flott at noen legger ut denne :-)

Men det er lenge siden jeg har lest så lite som denne helga her. Helga har vært hypersosial og aktiv, med bytur med venninner på dagen i går, og konsert med vennegjeng på kvelden. I dag har jeg vært på lang fjelltur i det fine høstværet, og nå skal jeg ut og treffe noen venner i kveld. SÅ vi får se om det kanskje blir noen sider videre i Sønnen på senga i kveld. Den er spennende og velskrevet!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

2. september 2017: Readninggirl20

Hei. Håper det er greit at jeg legger ut lesehelgen innlegget, fordi jeg ser at det ikke blir langt ut av noen i går kveld. Jeg synes nemlig det alltid er så hyggelig med dette innlegget og savnet det litt i går kveld, derfor legger jeg det ut nå. Jeg leser denne helga Den dunkle dottera av Elena Ferrante er kommet et godt stykke og liker den sånn passe egentlig og skal lese litt pensumlitteratur i helgen senere. Hva leser dere?

Håper alle får en god helg og at det var greit at jeg la ut innlegget.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

1. september 2017: annelingua

Teologen Paul Leer-Salvesen er skjønnlitterær forfatter ved siden av å være professor i etikk ved Universitetet i Agder. Han har skrevet mye for barn og unge, men også voksenromaner. I sin tid foreslo min norsklærer på gymnaset romanen "Fader Petrus" (lenke til digitalutgaven på NBs nettsted) da vi skulle sammenligne litteratur om tro og livssyn som særoppgave. Jeg husker boken som velskrevet og reflektert. Romanen "Sen påske" fra 1987 har jeg ikke lest, men lenker til NBs digitalutgave av den.

På antikvariat.net ligger det endel bøker av Leer-Salvesen (tydeligvis i ulike sjangre) - kanskje biblioteket ditt har noe inne av ham?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

31. august 2017: Ajiniakra

Jeg tenker vi kjører på =) Skal vi begynne 10. september?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

30. august 2017: annelingua

Kollektiv-tanken er kommet for å bli! - en artikkel publisert av E24 30.07.17 forteller om to unge studenter som har utviklet en app for folk som er på leting etter det optimale kollektivet. På starten av 1970-tallet var det adskillig mer radikalt å flytte inn i bofellesskap med felles fasiliteter - og mange utenforstående trodde at det komplette moralske forfall rådet innenfor de felles vegger. Virkeligheten kunne imidlertid være særdeles streit - som for eksempel i Kollektivet Bergsligata 13 i Trondheim (lenken går til Kollektivets egen blogg), som fremdeles eksisterer i beste velgående 45 år etter stiftelsen, i følge forfatter Lillevi Berg Kristoffersen. Hun har nedtegnet historien om Kollektivet Bergsligata 13 - boken er per august 2017 spildrande ny, og nå er jeg nysgjerrig på om ikke dette også kanskje er en historisk fremstilling av hvordan norsk samfunnsliv gradvis har endret seg fra begynnelsen av syttitallet og frem til i dag... Sånn er det jo ofte: en forfatter legger et tilsynelatende snevert tema under lupen, og så erkjenner man at ved å studere dette utsnittet sammen med forfatteren, får man bedre forståelse av den større virkeligheten. Jeg må visst ta meg en tur i bokhandelen og spørre etter bokelsker Lillevis nyeste bokverk... :D

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Jostein RøysetAnnitaKjetil AudsenGunillaTralteHildaAnetteTedrikkerGrethet87ChristopherLibrosaurus vCtinaBoktimmyPhoenixMarianne MMeta CimmerianMelissa EikelandMonaIngeborg Juvikkjell kkriraLilleviMette-MSiljeHilde AunaasHege LFrkCasparaGunn Kari  PlatheKari BorgeEivind  VaksvikIngunn SNeda A.RogerGAnjaMaren Hjelle AuneEirin EftevandmoiraEllen E. MartolIngeborg GFrøydis Tiltnes