22. oktober 2018: Lillevi

Godt sagt! (4) Varsle Svar

21. oktober 2018: Bente

Denne helga har eg lese Simon Stranger si "Leksikon om lys og mørke". Ei sterk bok, som fortel om historia til Stanger sin jødiske svigerfamilie, og om Henry Rinnan og hans samarbeid med nazistane under andre verdskrig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

20. oktober 2018: Monica Carlsen

Å, den har jeg lest også, Karen. En utrolig god og sterk bok. Dette utdraget om Lydie Salvayre fra snl.no, kan tyde på at romanen bygger på livshistorien til forfatterens mor:

I romanen Pas pleurer forteller Salvayre historien om den spanske borgerkrig ved å la to svært forskjellige stemmer komme til orde: Den franske forfatteren Georges Bernanos, som med forferdelse konstaterer hvilke grusomheter nasjonalistene gjør seg skyldige i på Mallorca (Salvayre siterer flere steder fra hans bok Les Grands Cimetières sous la lune fra 1938), og Salvayres egen mor, Montserrat Monclus Arjona, som på et fransk ispedd et vell av spanske gloser – og halvt franske, halvt spanske ord og uttrykk – forteller om den vakreste sommeren hun noensinne har opplevd, i 1936 i et Barcelona kontrollert av anarkistene.

Har omsider kommet i gang med John Boynes Hjertets usynlig stormer. Lovende start og en deilig, tykk roman!

I går lånte jeg Norg av Cesilie Holck på eBokBib og leste noen sider. Virker som en snodig, men spennende, liten bok på bare 93 sider.

På øret har jeg kommet til den tredje av de fire lydbøkene Dance to the music of time – Third movement – av Anthony Powell.

Riktig god lesehelg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

19. oktober 2018: Jostein Røyset

Då er endeleg fredagen komen igjen
Det blir godt med litt pause frå arbeid og renn
Og på yr er det melding om gråver og regn
Så for lesinga er det eit kjempebra tegn

Og den første på helga sitt repertoar
Det er Truman Capote sin dokumentar
Om eit firdobbelt drap i ein prærieby

Den er gamal men god, og har klassikar-ry

Blir eg ferdig med denne så startar eg lett
På ein Hoem, om landet som ingen har sett
Og i bil er eg aldri aleine i grunn
David Copperfield held meg med selskap ei stund

Godt sagt! (8) Varsle Svar

18. oktober 2018: kjell k

Torsdag, 18. oktober 2018, kl. 18+

Avstemming avsluttet.

En klar vinner: Fortell, Zorbas, fortell

Gratulerer til forslagsstilleren og forfatteren.

Jeg foreslår en leseperiode på fire uker, f.o.m. mandag 22. oktober. Er det greit?

Jeg lager diskusjonstråd om et par-tre dager.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

17. oktober 2018: Marit Håverstad

Det er kanskje den tukten vi får rett som det er i dagens veg-Norge, når vi "prentar veg der ingen veg skulle gå"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

16. oktober 2018: Eli Hagelund

Vil tro at flere enn jeg stemte på begge to i første runde. Kunne gjort det samme igjen, men når man bare skal stemme på én, så.....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

15. oktober 2018: annelingua

aaaa - sånn var det det hang sammen, ja. Takk, Monica! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

14. oktober 2018: Marit Håverstad

Her går det vel mest på helt usaklige argumenter: Jeg tilbrakte nettopp to uker på Kreta, og tidlig i ferien mottok jeg værvarsel fra turoperatøren, som meldte at uværet "Zorba" var på veg i retning av oss. Heldigvis var det lenger nord han herjet, så den eneste Zorbas vi opplevde, var ekkoet fra sekstiåras syrtaki, som fremdeles spilles både her og der i turistområdene. Men navnet ble sittende fast i bevisstheten helt til jeg kom hjem og oppdaget at det skulle nomineres ny bok her i lesesirkelen. Det tok jeg konsekvensen av.

Litt mer saklig anbefaling:
Kazantzakis skrev romanen i 1946. Hovedpersonen er en forfatter i midten av trettiåra. Han treffer på den betydelig eldre Alexis Zorbas i Pireus. Zorbas har levd et omskiftelig liv og sier ja til å bli med til Kreta for å starte gruvedrift.

De lever enkelt, jobber i gruva, prater med folk i byen, forelsker seg, nyter vin og dans og sover gjerne på stranda med stjernehimmelen som tak. Sentralt i boka står samtalene mellom den yngre og den eldre, erfarne mannen om eksistensielle spørsmål. Zorbas har fortellinger og meninger om det meste: livet og døden, mandighet, seksualitet og kjærlighet, religion, nasjonalisme … Det er ikke sikkert den som er mest belest, lever det beste livet.

Jeg tror romanen kan gi godt grunnlag for diskusjoner om f.eks.

  • livskvalitet
  • individualisme/fellesskap
  • vennskap
  • kvinnesyn
  • forfatterens sympatier

Jeg har forresten besøkt Kazantzakis' gravsted utenfor Heraklion. Der står det:
Jeg håper ingenting. Jeg frykter ingenting. Jeg er fri.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

13. oktober 2018: Monica Carlsen

Helg igjen!
Fortsetter på Du er ikke glad i deg av Nathalie Sarraute, som jeg begynt på forrige helg. Som jeg skrev da, var hun en av de fremste representantene for Nouveau Roman-bevegelsen. Boka er på bare drøye 200 sider, men på ingen måte en slukebok, så vet ikke om jeg blir ferdig med den denne helgen heller.

På Kindle leser jeg romanen Everything Under av den britiske forfatteren Daisy Johnson. Er cirka halvveis, og dette er en roman etter min smak: Velskrevet og medrivende om den vonde og tragiske skjebnen til jenta Gretel, som blir forlatt av moren som ung. Johnson er forresten den yngste forfatteren som er blitt kortlistet til Man Booker-prisen (Hun var 27 år da hun ble nominert).

På øret har jeg A Dance to the Music of Time – Second Movement av Anthony Powell. Det var opprinnelig et tolvbindsverket, og utgjør fire lydbøker. Hørte den første for tre år siden. Altså på høy tid å finne fram denne.

Ønsker alle en riktig god lesehelg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

12. oktober 2018: Jostein Røyset

Jau, Vårherre var travel i veka som gjekk
Med å spyle og vaske kvar einaste flekk
Av det kjære og vakre Nordvestlandet sitt
Så no skin det så snart vi får sol på visitt

For å få med meg godver vi kanskje kan få
Tek eg stand på altanen så mykje som råd
Og i Brooklyn der veks det eit tre, blir det sagt
Det er god-bok for lesing i haustfargeprakt

Godt sagt! (7) Varsle Svar

9. oktober 2018: Hilda

Er godt i gang med Byens spor- Maj-og las nettopp noko eg lurer på s 176:
"Noen har fått i seg en Oslofrokost allerede."
Kva er/ var ein Oslofrokost? Meiner eg har høyrt det før ein gong... Var det noko som var spesielt for 50-åra?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

8. oktober 2018: Geir Sundet

Som du kanskje veit Jostein, så hørte Ken Kesey både ei og flere trommer som gjorde at han verken gikk eller kjørte helt i takt med resten av det konforme Amerika. Noe av forklaringa på dette ligger kanskje i jobben han tok i en CIA finansiert studie tidlig på sekstitallet - for å finansiere sine egne studier - nemlig prøvespising av LSD.
Ei morsom bok om Kesey, Syreprøven av Tom Wolfe, handler blant annet om kjøretøyet til Kesey, Further.
skriv bildebeskrivelse her
Sjåfør i perioder var Neal Cassady, kompis til Jack Kerouac og hovedperson i On the Road
Jeg har sans for humoren i Syreprøven, og ei av historiene i boka handler om at de er på flukt fra politiet i Mexico, i den ikke helt anonyme bussen Further. De bestemmer seg for å endre navn til Furthur. Da vil jo ingen i politiet kjenne dem igjen.
Og ja, Kesey and the pranksters har også satt sitt merke på vedbua mi, og det var morsomt at du fikk fram sammenhengen mellom Hel Ved, Thoreau og Kesey, som jeg ikke var klar over - på et bevist plan i alle fall.
skriv bildebeskrivelse her
Further - videre - lenger - et godt motto.
skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

7. oktober 2018: Jostein Røyset

Skal vi sjå ... det er vel på tide å bestemme seg for eit forslag. Har tumla med mange kandidatar; Dekameronen, Glassklokken, Tistlene brenner, Mørke midt på dagen, Homo Faber ... mellom anna. Men eg landar altså på denne; Tre kamerater av Erich Maria Remarque.

Remarque er mest kjend for Intet nytt fra Vestfronten, ei skildring av korleis livet i skyttargravene under første verdskrigen var for ein ungdom. I Tre kamerater er handlinga lagt til Tyskland i mellomkrigstida, samfunnet er på veg til å kome på fote att etter krigen, men er samstundes i ferd med å spore av i og med framvoksteren av nazismen.

Boka blei forboden av nazistane og blei ikkje publisert i Tyskland før 1950, men den kom ut i Norge i 1937. Men i 1941 var det stopp også her (seier wikipedia). Bøker som var forbodne av nazistane høyrest ut som noko som bør lesast.

For den som likte filmen Hjortejegeren frå 1978 med Robert de Niro i hovudrolla så kan det også vere interessant å vite at filmen skal vere lauseleg basert på denne boka. For min eigen del er eg veldig spent på å finne ut av om ein kan kjenne att noko av filmen ved å lese boka. Og eit artig bonus-tema for diskusjon dersom det blir denne vi les saman.

Eg trur boka skal vere lett å få tak i. Eg ser den til sals (pocket, rett nok) på bokklubben og på Ark sin nettbutikk, På antikvariat.net er der to innbundne eksemplar, og det skulle overraske meg stort om ein ikkje finn den i andre brukthandlar på nett også. For ikkje å snakke om på biblioteket.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

6. oktober 2018: Eivind Vaksvik

Omsider litt roligere på værfronten etter en stormfull og våt periode, så det blir litt utendørsaktivitet denne helgen. Innimellom leser jeg videre i Anne K Elstads "Hjem" og "Fri". Sistnevnte er siste bok i serien om Julie. Elstad skriver som vanlig godt og engasjerende. Leser også litt faglitteratur. Har ellers lånt noen bøker som skal leses de kommende uker, og står dessuten på venteliste til ytterligere noen bøker.
God lesehelg :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

5. oktober 2018: Jostein Røyset

Det blir vekslande ver no i helga som kjem
Så eg satsar på lesing av bøker igjen
På papir; Jeg er Zlatan, ein biografi
Og i bil; David Copperfield når eg har tid

Godt sagt! (9) Varsle Svar

4. oktober 2018: Libraritas v

"For jeg vet at i meg, slik jeg er i meg selv,
bor det ikke noe godt.
Viljen har jeg, men å gjøre det gode makter jeg ikke.
Det gode som jeg vil, gjør jeg ikke, og det onde som jeg ikke vil,
det gjør jeg."

Sa Paulus til romerne.
Han var ikke noen dvergesjel akkurat heller, men hadde lagt bak seg sitt
oppgjør med en destruktiv fanatisk karriere .. ikke med vanlig 'selvhjelp'.
Det hender nok jeg opptrer i "meg selv Nok"-rollen..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

3. oktober 2018: Randi

Jeg foreslår å lese Noborokovs Lolita.
Den er aktualisert gjennom en diskusjon i Klassekampen og Morgenbladet om det er mulig å lese Lolita etter #meetoo

Jeg har lest Lolita tidligere, og husker den som en utrolig vakker og grusom historie. Som ofte når man leser klassikere som det hviler en viss aura rundt opplevde jeg den annerledes en min forestilling om boken. Hovedomrisset kjenner vi alle: eldre mann fysisk besatt av et barn. Men boken er også mye mer.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Rina WesenbergLibraritas vritaolineHarald KbjarnuRSolLars MæhlumStjernekastMarit MogstadHegeNinaJostein RøysetKaren RamsvikEngelinMiljaElena Megrethe OlsenThea EmilieMartine GulbrandsenTorbjørgIvar SandTorill Elisabeth RevheimKristin F. JørgensenGrete AmundsenEli HagelundG VoldKirsti Vettran NederhoelMargrethe  HaugenCtinaSynnøve H HoelRisRosOgKlagingOda Marie HErlend Haugen  Vikhagenkjell kJulie StensethAnne Berit GrønbechAndreas HenriksenBoktimmyBeathe SolbergSusan StensrudTone Sundland