Sol ute og diabolsk morsom biografi inne! Jeg er i hardrock modus i helga og leser I am Ozzy for å fore lattermagen. Leste denne for mange år siden og fant den fram igjen denne uka. Jeg ler så jeg griner av måten denne boka er skrevet på. For et liv denne fyren har hatt. Men jeg skal prøve å rive meg løs og få litt sol i fjeset også, Laila. God helg!
Hallo alle bokelskere, og god helg!
Her på østlandet ser det ut til å bli en riktig strålende vårhelg med sol og fine temperaturer. Så, i dag blir det helt sikkert mulighet for å kose seg med bok ute i sola.
Nå leser jeg Kulen som bommet, av Richard Osman. Det er den tredje boka i serien om Torsdagsmordklubben. Dette er lette, lune, muntre bøker med et godt krimplott. Faktisk, så er boka (bøkene?) filmatisert og kommer på Netflix. Her er det mange kjente skuespillere med: Helen Mirren, Pierce Brosnan og Ben Kingsley, så det blir spennende!
Boka til Kyrre Andreassen, Ikke mennesker jeg kan regne med, har jeg lagt bort. 150 sider inn i boka følte jeg at det var ren jobb å prøve å lese videre, ikke noe moro eller interessant.
Hva leser du?
Anders De LaMotte skriver skikkelig thriller krim.
Det gråter et barn
1
Det gråter et barn i den frosne
natt.
Det gråter mot mørket - forrådt,
forlatt.
Og slektens håp gjennom tusen
år
som lutende skygger rundt barnet
står.
Vanmektige drømmer! Frihet og
fred -?
- Det gråter et barn i mørket et
sted.
Gråten fyller all verdens rum.
Men himmelen tier. Gud er stum.
Det fins inga frelse, det fins ingen
fred
så lenge Mannen gjør Barnet
fortred.
2
De seirer som vinnes med vold og
vondt
er alltid tap - på en indre front.
Vi dreper i Barnet vår drømte dag.
Og ravnene varsler de nye slag.
Å, tider må komme da mennesket
ser
at framtidens frelse er barn -
som ler!
(Hans Børli. Livet må du leve - 1952)
Flight
I saw them flee - to a Word
No Nation could invade
My relief - was but awe
A sentiment, carved in ruins
I felt, every treacherous blade
That stabbed their wound
And sought, what they sought:
An antidote, from a well, of Truth.
Tariq Al Karitty
Palestine Poems
A Poet Hears Your Cry
Hei. Jeg har lyst til å lese en skikkelig god påskekrim i år, gjerne en thriller eller psykologisk krim. Jeg er også åpen for serier om det finnes noen virkelig spennende! Har dere noen favoritter som har gitt dere gåsehud og intens spenning?
Jeg skal ikke gi deg pepper, men krydre innlegget ditt med noen ord :)
Det du mener om innholdet i boken, er ikke urimelig å mene om hvilken som helst bok. En personlig vurdering, som det er stort rom for her inne på forumet.
Ble litt i tvil om du har fått med deg forskjellen, så i vennlighetens navn, spiller jeg inn at samer er urfolk, mens kvener er en nasjonal minoritetsgruppe. Disse har ulik historie og ulikt språk.
Arvola har skrevet en historie som sikkert kan ha funnet sted, bare ikke formidlet slik du, eller jeg, foretrekker det på sitt beste. Men hvorfor du, på bakgrunn av en oppdiktet roman, trekker i tvil en folkegruppes rett til å feire seg selv, virker uforståelig.
Jeg har ikke fått med meg at kvener, som boken handler om, har vært mye omtalt i media. En god påminnelse, uansett gruppering, er at det som fremstilles i pressen ikke nødvendigvis er representativt for en hel gruppe mennesker.
De fleste er ikke synlig i offentligheten, og kjenner seg gjerne ikke igjen i den medieskapte illustrasjonen.
I dag er det Kvenfolkets dag, den kan vi velge å feire eller overse.
Hyvvää kvääninkansan päivää
Jeg leste nettopp at Dag Solstad gikk bort i går.
"Solstad døde fredag kveld. Solstad døde av hjertestans etter et kort sykehusopphold. Kona Therese Bjørneboe var ved hans side da han døde."
Jeg har omtalt flere av hans bøker. Blant annet Genanse og verdighet
Det var Solkverv igaar,
det var Solkverv igaar,
— hei hopp, hipp hipp, hurra!
Og sjaa dermed so snur
det seg atter til Vaar.
Hei hopp, hipp hipp, hurra!
Herregud kor den Soli ho gyller paa Snjo!
Og ho tykkjest meg blenkja so nytvegi no,
og ho smiler mot Joli so livande glad.
— Hei hopp, hipp hipp, hurra!
Her skal grønkast og gro,
her skal grønkast og gro,
— hei hopp, hipp hipp, hurra!
Jau, for Soli kjem atter
med Bota-von no.
Hei hopp, hipp hipp, hurra!
Burti Bakken skal Biomen faa sola seg enn,
medan Lerka og Sysvort skal tralla igjen,
og fortelja, at Verdi igrunnen er bra.
— Hei hopp, hipp hipp, hurra!
Per Sivle
Det samme skjedde for meg - utrolig velskrevet, men det ble for mye "prat" - vanskelig å engasjere seg i alt - tok seg noe opp mot slutten
19.06.22 laget NrK en dokumentar - Set it Free, en dokumentar om Radka Toneff
Radka Toneff ville vært 70 år den 25. juni. Jazzklubben sender dokumentaren Set it Free - et portrett av Radka Toneff som endte sitt liv bare 30 år gammel. Vi hører opptak fra barndommen hennes og historien fortalt gjennom moren, Sis, Søsteren Jana, venninnen Nina Kjølaas samt Arild Andersen og Alex Riel. Ved Karen Frivik
[Bokanmeldelse på NrK](På NrK - Marta Breen: Radka Toneff – Hennes korte liv og store stemme
Lytter man på Spotify så kan man hente opp hennes album
Legger til :
Reportasje fra Aftenposten - Radkas fineste øyeblikk
Reportasje fa Morgenbladet - Forut for sin tid
Tror Readninggirl30 er opptatt denne helgen så jeg ønsker dere alle velkommen til en ny lesehelg. Denne fredagen var jeg som vanlig på posten og spurte om de hadde funnet min spøkelsespakke - det hadde de ikke. Mildvær her på vestlandet, men der var noen dager hvor regnet pøste ned.
Iom 8. mars er kvinnedagen har jeg funnet fram en aktuell bok jeg har hatt i bokhyllen en tid:
Vi var mange : kvinneaktivister fra 70-tallet forteller av Ellen Aanesen
Kvinnene det fortelles om i denne boka, vokste opp i «husmortida», i et Norge hvor de fleste kvinner verken hadde utdannelse eller egen økonomi. Krisesentre fantes ikke, homofili var forbudt, og det var ulovlig å bo sammen uten å være gift. For ugifte var det vanskelig å få tak i prevensjon - og så seint som i 1968, døde den siste kvinnen som følge av en illegal abort. 70-åras nye kvinnebevegelse varslet en helt ny tid. Kravene kvinnene stilte ble sett på som radikale og provoserende på en måte som er vanskelig å fatte i dag. Dette er ei bok om og med noen av dem som gikk i tog, samlet underskrifter, lagde bråk og ikke ga etter for motstanden. Aktivistene forteller om de viktigste sakene den gang, og om sine personlige erfaringer med kampen for kvinners rettigheter og likeverd. Hvorfor ble de med? Hva gjorde det med livet deres?
Da er jeg i gang med Dag Solstad. Har ikke lest noe av ham før, så det er gjerne på tide.
Lytter til Kai Remlov samtidig som jeg følger med i boken.
Det har litt og si hvem som leser, og jeg merker meg at Remlov gir meg vibber av stress. Måtte på et tidspunkt se om jeg hadde satt opp hastigheten på avspillingen.
Det er lange og mange innskutte setninger, og litt unødvendig mange gjentagelser. Blant annet minner han meg 10 ganger, i løpet av 40 sider, på at dette foregår på Fagerborg videregående skole, men historien liker jeg godt.
Det er en interessant hovedperson, en tilsynelatende sindig mann, som plutselig forvandles til en gubbe uten hemninger. Det lover godt.
Hvis det er noen her inne som har kjennskap til Solstad, og har lyst til å dele erfaringer du har hatt i møte med hans litteratur, hadde det vært et fint bidrag til den videre lesingen.
Leste nettopp på FB - Sigurd Hverven:
I går var det gildt! "Hegel: En ganske enkel bok om en vanskelig filosof" ble tildelt kritikerprisen for beste sakprosabok 2024.
De andre nominerte bøkene i samme kategori - skrevet av Mímir Kristjánsson, Maria Lavik og Bjørn Arild Ersland
Kjempefin omtale :) Har selv lest boken, og er en favoritt. Kråkefugler er min favoritt også, og jeg har rundt 30 kråkevenner på jobb som dilter etter meg. Veldig stas med fugler asså!
Hei-hei. Minner om at denne starter opp i dag, på NRK leseklubben.
Oppfordrer til å delta, synse og mene.
God lesing uansett hva du har tatt fatt på :)
Har ikkje lese denne. Av dei 3 du nemner har eg berre lese The Stand. No har eg ikkje lese King sånn ca. sidan eg var tenåring, men tenkte då eg las bokmeldinga di, Ole, at leseopplevingar, og særleg i ungdomsåra, kan vere sterke og skjelsetjande utan at sjølve boka treng å vere eineståande. Drt eg meinar å seie er at desse 3 du nemner sikkert er veldig bra, men som leseoppleving kan andre av King for ulike lesarar likevel ha gjort større inntrykk.
T.d hugsar eg av ein eller anna grunn at Christine gjorde sterkt inntrykk.
Uansett, tidlaust konsept det med å endre historia sin gang. Ville vore varsam med å ta nokon av dage med det utgangspunktet å skape ei betre verd.
Denne boken er opprinnelig utgitt i 1986 av ICA-forlaget AB, Västerås og har tittelen "Kokboken".
Omslagsbildet (Rosa99 satt omslagsbilde 09:39 lør 27 Feb 2010) er i dag endret til det som samsvarer med Gyldendals 3. reviderte utgave utgitt 1997 m.fl. og nå skal det være samsvar med omslagsbilde/tittel også... (Omslaget til Bokklubben Nye Bøker sin utgave har jeg ikke kjennskap til. Den utgivelsen har også et helt annet ISBN-nummer.)
Det er vanskelig å sortere titler, utgivelser og omslagsbilder i jungelen av bøker som er utgitt der den til nå "mest betydningsfulle fjernsynskokk som har hatt minst en sleikepott med i utgivelsene"... (Forfattersøk per i dag viser 87 titler!)