20. januar 2018: Leseaase

Hei,

Så hyggelig at du starter helgetråden :-) Jeg liker også den veldig godt, og savner den når den ikke er her.

Jeg er på Ian McEwan for tiden. En forfatter jeg har vært nysgjerrig på en god stund, men ikke lest noe av. Så denne uka har jeg lest Barneloven, og den var kjempebra. En bok som blir sittende fast i kroppen en god stund! Klar femmer.

For helga har jeg liggende klar Nøtteskall av samme mann. Har store forventninger, og gleder meg :-)

Så håper jeg at jeg også denne helga skal få til en skitur eller to. Det melder fint, men kaldt, her i Trøndelag i helga, så det skal være mulig hvis det bare ikke blir for mye vind.

God helg ønskes dere alle :-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

19. januar 2018: Eivind Vaksvik

Her, litt lenger nord på Vestlandet, har det sluddet i dag, så det er nokså vått ute. Godt innevær, med andre ord. Helgas to utvalgte bøker er " Båten om kvelden" - en prosabok av Tarjei Vesaas, og "Uro" av Finn Skårderud. Den sistnevnte leser jeg for andre gang. Ellers i helga skal må jeg bli enig med meg selv om jeg skal anskaffe en ny bokhylle eller selge/ gi bort noen av bøkene mine, siden hyllekapasiteten er sprengt. God lesehelg til alle :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

18. januar 2018: RandiA

Lenge siden jeg lyttet denne, men tok den frem igjen nå da jeg fant tid til å omtale den. Trodde ikke jeg ville like den - men innrømmer at det var riktig hyggelig lytting/lesing. Fin avveksling til "tyngre" litteratur. Og det gir vel litt riktig tids-koleritt også. Flere som likte denne?
Mer om den i Reading Randi

Godt sagt! (1) Varsle Svar

17. januar 2018: Marit Håverstad

Mye sprik i antall følgere i forhold til antall terningkast også. Ei bok som står oppført med 3 følgere, kan ha fått 10 terningkast. Akkurat dette betyr ikke så mye for meg, men jeg synes det er litt pussig ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

16. januar 2018: ingar h

Jeg står over denne gang. Har lest boka tidligere. Det er riktignok så lenge siden at jeg ikke husker mye av handlinga, men husker at jeg syntes boka var svært bra. Om jeg skulle lest den opp igjen ville jeg ha tatt alle tre bøkene i Vargskinnet på nytt, og det prioriterer jeg ikke.

Lykke til med felleslesinga, vil følge spent med på diskusjonen her inne!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

15. januar 2018: Lillevi

Ha, ha, det er nesten ikke til å tro; for tredje gang kontakter jeg min venninne i bruktbutikken om en bok til lesesirkelen – og vipps så har jeg et innbundet eksemplar til 20 kroner! Først «Profetene i evighetsfjorden», så «Historien» og nå venter «Guds barmhjertighet» på meg når jeg kommer hjem.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

14. januar 2018: Lillevi

Skal prøve å henge med, selv om jeg kommer i gang en uke senere enn dere. Håper derfor på minst tre uker. Nå er ikke Ekman blant mine favoritter, men heier på Hillevi, og gir henne en sjanse til :-)))

Hilsen Lillevi

Godt sagt! (4) Varsle Svar

13. januar 2018: moira

Fint vær her på romsdalskysten, men pga.fortsatt krykkebruk og akillesortose bli det ikke mye uteliv,dessverre. Men desto mere lesing. Har avsluttet boka om Veierland som jeg syntes var veldig bra og ei bok av Stefan Zweig som var ok. Nå har jeg begynt på ei bok som heter Kolbes reise av Åge Rønning. Han skriver litt merkelig, men grei å lese.
De neste bøkene som står for tur nå,er Juyøy-bøkene av Karin Bang.(hun er fra Veierland).
Ønsker dere alle en god lesehelg.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

12. januar 2018: Karen Ramsvik

Jeg leser "Duevokterne" av Alice Hoffman. Det er en historisk roman som blant mye annet har med en lyshåret slave i historien. Jeg har ikke kommet så langt. Så dukket en tekst om kimbrernes vandring fra Jylland i Danmark til Romerriket opp i dag, og de tapte (som kjent?) kampene mot romerne og ble solgt som slaver på markedet i Roma (etter 20 års vandring på jakt etter et sted å slå seg ned). Omtrent 110 år før Kristus. I "Duevokterne" blir en lyshåret slave tatt som krigsbytte etter at den jødiske geriljaen møtte og vant over noen romerske soldater. Så jeg vet mer om a) når dette omtrentlig fant sted, og b) hvordan det gikk med den ene kimbreren. Så langt. Føler meg takknemlig for denne linken. Alltid kjekt når ting henger sammen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

11. januar 2018: Lillevi

Langt ute i det kvikksølvlysende verdenshavet ligger et ensomt lite blyfarget land. Det ørvesle berglandet forholder seg til storhavet omtrent som et sandkorn til gulvet i en ballsal. Men sett under et forstørrelsesglass er dette sandkornet likevel en hel verden med fjell og daler, sund og fjorder og hus med små mennesker. Ja, et sted ligger det til og med en hel liten gammel by med brygger og pakkhus, gater og veiter og bratte smug, hager og torg og kirkegårder. Der er også en gammel kirke på en bakketopp. Fra tårnet er det utsikt over hustakene i byen og utover det veldige havet.

De fortapte spillemenn av William Heinesen

Godt sagt! (4) Varsle Svar

10. januar 2018: Marit Håverstad

Lurt, kanskje, å gjøre opp en slags status for året som gikk. Jeg fikk noen aha-opplevelser da jeg gikk tilbake i egne spor: Blant annet kan jeg til min gremmelse konstatere at de 88 bøkene jeg leste i 2017, hadde dobbelt så mange mannlige som kvinnelige forfattere. Her må det tas grep!

Forfatterne fordeler seg på 26 land; alle verdensdeler er representert, men hovedvekten ligger på norsk med 30, resten av Norden med 15, Vesteuropa med 18.

Fordelingen av terningkast er kanskje litt påfallende: 8 seksere, 26 femmere, 31 firere, 16 treere, 4 toere og 3 enere! Hvem gidder å fullføre ei bok som bare fortjener en ener eller toer?

Forklaringen er nok litt sær: All denne lavtskårende litteraturen hører til kategorien "nødløsning". Det er kanskje flere som kjenner til abstinensen når det er fire dager igjen av ferien og de har brukt opp alt det medbrakte lesestoffet? Den desperate leitinga i hotellets "bibliotek" der man har lest det som kan være verd å lese og må ta til takke med det man finner?

Når det gjelder videre lesing, har jeg ikke mange forsetter, bortsett fra å være litt mer bevisst på kjønnsfordeling av forfattere. Om jeg greier å "reise kjerringa", får vi se ved neste korsveg. For øvrig leser jeg mye etter innfallsmetoden, pluss at jeg får verdifulle tips fra andre bokelskere.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

9. januar 2018: Øystein Visth

har begynt på Erika Fatland sin bok Grensen og er kommet til side 217. Stadig mye rare ting der borte---

Godt sagt! (4) Varsle Svar

8. januar 2018: Jostein Røyset

Pær Putten held til på Den glade bondegården.
Boka kan lesast på nasjonalbiblioteket her (håper eg har greidd å legge inn ei lenke som virkar).
God fornøyelse!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

7. januar 2018: Monica Carlsen

Helg igjen!

Blir dessverre altfor liten tid til å lese om dagen. Men noe blir det da. Jeg har akkurat begynt å to nye bøker. På Kindlen har jeg Tidens larm av Julian Barnes og på øret The Wonder av Emma Donoghue. Håper også å komme meg litt videre i mursteinen Kjærstads Matrise før helgen er over, også en veldig bra bok så langt!

Ellers gledet jeg meg til Torgrim Eggens Kunstrock, der han skriver om Roxy Music, Kraftwerk og David Bowie på 1970-tallet, men den har jeg bare så vidt hatt tid til å bla litt i foreløpig.

Har lest gode bøker av både Barnes og Donoghue før, så har store forventninger til disse, selv om The Wonder virker veldig annerledes enn Donoghues Rom.

Fortsatt god helg og et riktig godt nytt år til alle!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

6. januar 2018: Steinar Sæther

Da har de første minusgradene bergtatt indre Hardanger, det på en måte som gjør at du enten rasker med deg skia og reiser til fjells, blir sittende og glo på tv-sport ELLER hiver deg på rygg med ei god bok. Etter jobb har det blitt noen sider av Himmelbjørnens Skog av Britt Karin Larsen, som visstnok er bok 2 av serien fra Finnskogene. Lot meg fenge veldig av den nyeste boka hennes, Av Lys Er Du Kommet, som var min BK Larsen-debut. Jeg dro kjensel på hennes måte å skrive på; blant annet hvordan hun stiller essensielle spørsmål og lar dem stå ubesvarte, eller svarer i neste setning. Måten hun gjør disse tingene på minner storligen om Toni Morrison. Ulike arenaer og samfunn til tross, dette ligner!

Boka leses antagelig ferdig denne helga eller i hvert fall de to neste dagene, det er jo tid for årsmeldinger og sånt, har tre av dem som skal skrives.

Ei flott leseuke til alle :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

5. januar 2018: krira

Lesehelg! Nytt år og nye lesemuligheter! :-)

Mot slutten av 2017 dabbet leseinnsatsen litt av for min del, men 2018 har startet bra. Er over halvvegs i Jöel Dickers La verité sur l'affaire Harry Quebert (på norsk heter den Sannheten om Harry Quebert) som jeg ser har fått terningkast 5 av bokelskerne. Foreløpig heller jeg mot treningkast 4, men vi får se. På litteraturfronten ellers lyttet jeg nylig til P2's bok-podcast; de snakket om og oppsummerte norske utgivelser i 2017 - noe som var interessant å høre på. Jeg liker i det hele tatt å lese litteraturkritikernes og journalistenes artikler om bøker i både inn- og utland da det kan hjelpe en til å holde seg oppdatert på litteraturfronten. Britiske The Guardian har i så måte en del å by på. De hadde også nylig en interessant podcast om utgivelser i 2017.

Litt underholdning: Nrk.no mener tydeligvis at man er et litterært fyrtårn om man får til denne quiz'en (da kan det i mine øyne bli mange fytårn her til lands):
https://www.nrk.no/kultur/quiz_-er-du-et-litteraert-fyrtarn_-1.13813750.
Om noen vil bryne seg på en litt mer vrien quiz, en britisk litteratur/politisk quiz à propos 2017 fra The Guardian, så er den her:
https://www.theguardian.com/books/2017/dec/30/the-big-books-quiz-of-the-year-have-you-been-paying-attention.

Hva leser dere for tiden, bokelskere? Del det gjerne med oss! :-)

Et flott, nytt og innholdsrikt år ønskes alle bokelskere.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

4. januar 2018: Laila

Jeg kommer til å bruke Popsugar sin leseutfordring for 2018 til å velge meg ut bøker å lese i år. 2017-utfordringen kom jeg i mål på, og er veldig fornøyd med det! Det er en fin måte til å få lest variert, samtidig som det er rom for personlige tilpasninger.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

3. januar 2018: Eivind Vaksvik

Glemte å nevne at mitt nærbibliotek i et ca ett år har hatt ordningen "meråpent" - dvs at alle kunder som ønsker det kan bruke biblioteket både før og etter ordinær åpningstid - like mye gratis som i vanlig åpningstid. Forutsetningen er at de gjennomgår ca 10 minutter opplæring fra personalet mht viktige regler mht inn/ utlåsing, pluss undertegner kontrakt. Ordningen er blitt en betydelig suksess.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

2. januar 2018: Randi

Godt nytt år!

Mitt forslag er Per Hultbergs Byen og Verden fra 1992. Han fikk Nordisk råds litteraturpris for denne «romanen i hundre tekster».

Byen og Verden består av 100 kortprosatekster som skildrer enkeltpersoner og familier i Hultbergs hjemby Viborg gjennom hundre år. De forskjellige historiene flettes inn i hverandre og belyser tematikk som skjebne, skyld og skam, i et borgerlig småbymiljø. En allvitende forteller betrakter byen fra et fugleperspektiv, løfter av takene og forteller det som skjer og blir sagt i hjemmene. Enkeltskjebnene beskrives med en dobbelthet, både som borgere av Viborg i det 20. Århundre og evigvarende bibelsk-mytologiske figurer. Les Politikens omtale av boken her

Godt sagt! (5) Varsle Svar

1. januar 2018: Randi

Før jeg hiver meg inn i et nytt år, er det på sin plass å oppsummere det gamle. Det var et godt leseår for min del, med mange gode leseropplevelser. Det er det viktigste.

Men med min hang til å kvantifisere og analysere må jeg gjøre en oppsummering:
63 bøker ble det, og av disse var det 25 forfattere jeg aldri har lest noe av tidligere.
Det var en liten overvekt av kvinnelige forfattere, med 33 mot 30.
Jeg har lest bøker fra 21 land, fordelt på alle kontinenter.
Flest bøker fra Norge, med 25 bøker. USA og Sverige representerer de nest mest leste, med 5 bøker fra hvert land.
46 av bøkene jeg leste er første gang utgitt på 2000-tallet, mens jeg har lest 7 bøker fra 1900-tallet frem til 1940, og 3 fra 1800-tallet.
Det var flere enkeltforfattere jeg leste flere bøker av, flest av Selma Lagerlöf med fire romaner.
Av de 63 bøkene var 56 romaner, 4 novellesamlinger og 3 sakprosa.

Min konklusjon blir derfor at 2017 både kvalitativt og kvantitativt var et godt leseår.

Og 2018?
Jeg vil gjerne lese mye forskjellig, også i år. En blanding av gamle klassikere og ny litteratur, og av bøker fra ulike verdenshjørner. Det blir nok ikke så mye skjønnlitteratur som i fjor ettersom jeg skal studere ved siden av jobb, men jeg satser på å beholde lesegleden og kose meg med bøkene jeg leser.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

MindaQuijoteLibrosaurus vRandiALeseberta_23Andreas HenriksenRoarPerSpelemannsvarteperSynnøve H HoelEivind  VaksvikmoiraAskeladden1983Stine SevilhaugRufsetufsaPhoenixOdd OEster SsomniferumTanteMamieGitte FurusethK. H.BoktimmyLilleviTedrikkerMy Criminal MindtuhamreLailaTone Maria JonassenReadninggirl20Ingeborg GVidar RingstrømAnne-Kirstin HaugenEli HagelundSteinar JøsokCecilieCamilla RødjeMarianne KesselSverreMari Baardseth