21. februar 2017: Marte

Blir de enda billigere Etterpå?!? Det visste jeg ikke. Men. Har allerede bestilt /holdt av følgende :
Den slemmaste dokka i Drammen
Forbrytelse og straff
Alt inkludert
Alice A4
Og været skiftet og det ble sommer og så videre
Don Quijote

Godt sagt! (3) Varsle Svar

20. februar 2017: Lene Andresen

Jeg må dessverre si at jeg er litt skuffet over årets mammutsalg. Nå har jeg bare tittet fort igjennom katalogen en gang, men jeg fant ingen bøker som jeg tenkte at jeg bare må ha. Tidligere bestilte jeg ofte rundt 10 bøker fra mammutsalget hvert år, mens de siste årene har det bare blitt 2-3 stykk. I år er jeg faktisk usikker på om jeg i det heletatt kommer til å bestille noen bøker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

19. februar 2017: Leseaase

Her hos meg har helga vært skikkelig ruskete, regn og vind og 'liveterbestinne'.
Så jeg har begynt på 'Brobyggerne' av Jan Guillou. Jeg har lest og likt veldig mye av det Guillou har skrevet, så har hatt lyst til å lese denne hundreårsserien hans en stund.

Jeg må medgi at de første hundre sidene tenkte jeg at dette blir det ikke noe av. Jeg synes lerretet som ble malt opp var klisjeaktig og lite fengende.

Så har det snudd, og nå, litt vel halvveis, må jeg nok lese videre for å se hvordan dette går. Nå er det spennende å se hvordan det går både i Tysk Øst-Afrika og på Finse, og jeg koser meg :-)

Ønsker dere alle en god søndagskveld :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

18. februar 2017: Jostein Røyset

Ah, gjetarhundkurshelg. Regn og blåst, tele i jorda der dei øverste to centimeterane har tina ... ei sikker oppskrift for eit veritablet gjørmebad for både folk og dyr. Men du verden så moro.

Men no er hunden parkert for kvelden, og eg har sjølvsagt med meg lektyre på turen. Den klønete skytsengelen satsar eg på å lese igjennom i løpet av kvelden. Har kome eit godt stykke på veg, den er ganske bra, men har samstundes kjensla av at forfattaren kunne ha gjort meir ut av plottet. Og som lydbok under køyringa i helga så har eg Tess of the d*Urbervilles av Thomas Hardy. Nærmar meg halvvegs i denne no.

Så må eg innrømme at eg ikkje har lest Ringenes herre enno, og her i veka fann eg ut at no var det på tide. Dette er lesestol-boka mi, den er for tung til å ha med i senga eller på tur. Har kome omlag 100 sider i veg, og eg reiknar med å bruke minst 5-6 veker på denne.

Og så ser eg du at du spør om kva eg trur Trump les.
Svaret må då vel vere opplagt:
Donald, sjølvsagt.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

17. februar 2017: RandiA

Denne romanen svarte virkelig til forventningene. En sterk historie - i en velformulert utgave. Vigdis Hjorth på sitt beste. Jeg brukte også lydboken, drivende god opplesing av forfatteren selv. Mer om denne i Reading Randi

Godt sagt! (3) Varsle Svar

16. februar 2017: krira

Boken ser ut til å være en såkalt faksjon - En bok som blander historie/fakta og fiksjon. På amazon kan du se omtaler og terningkast her: https://www.amazon.co.uk/Book-Madness-Cures-Regina-OMelveny/dp/1848547056/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1487280673&sr=8-2&keywords=regina+o%27melveny

Godt sagt! (3) Varsle Svar

15. februar 2017: Lillevi

Det ligger snublende nær å avskrive hele Peer som gal, stormannsgal i det minste. I dag hadde han vel fått en diagnose fortere enn svint (opptil flere er aktuelle).

Men Ibsen hadde neppe vært Ibsen hvis han bare ville vise oss en gal mann.

Det gyntske selv, absolutt verdt å grave dypere i.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

14. februar 2017: Jostein Røyset

Uffda. Om det kan vere nokon trøst, sjølv om eg ikkje har så store illusjonar om nettop det, så har eg levert forslag i 18 av dei 20 felleslesingane hittil, og enno ikkje greid å foreslå noko som fenger fleirtalet. Denne gangen ser forslaget mitt endåtil ut til å kome på delt sisteplass. Ja ja, livet er fullt av nederlag, som det blei sagt ved ei anna anledning.

Så må eg føye til at eg for min del stort sett har likt dei bøkene som har blitt valgt.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

13. februar 2017: Hanne Midtsund

HAR LEST HELE BOKA, og her er noen tanker: Underveis i boka må jeg si at jeg ikke tenkte så veldig dystopisk. Jeg tenkte mest at det var en fin historie om hvordan en kvinne klarte å ta vare på seg sjøl og noen dyr fordi hun måtte. Hun lærte seg jordbruk, dyrestell, tegn i naturen, værvarsel, døgnrytme osv, uten alt det vi nå bruker i moderne tid. Jeg GLEMTE VEGGEN.
Men så er jeg ferdig med boka, og da kommer tankene. Og egentlig ikke så mange svar.
- Hvorfor er det en ugjennomtrengelig vegg i historien? Med unntak av hvordan livet til kvinnen blir, så er det veldig lite fokus på denne veggen. Hvorfor prøver hun ikke å kaste øksa si på den feks?
- Hva ønsker forfatteren å fortelle oss? Ønsket hun å si noe om at samfunnet var i ferd med å bli altfor fjernt fra naturen/dyra? Var det virkelig noe folk tenkte på i den tia boka ble skrevet? Da skulle hun virkelig sett nå....
- Om det ikke er en klage på samfunnet, er det da noe privat forfatteren sliter med? (Jeg har med vilje ikke googla forfatteren..... ennå). Jeg har, som noen skrev lenger ned her, også tenkt på om forfatteren skriver mer om sjelelige ting. Depresjon?
- Er det en hyllest til naturen? Evnt et varsku til menneskeheten: Naturen vinner alltid?

Som sagt så har jeg ingen svar, men jeg likte historien. Boka var lettlest og jeg har sansen for å lese om stille liv, hverdagen, hvordan mennesker og dyr ordner seg. I tider hvor det stadig diskuteres rovdyr; I denne boka får jeg bekreftet noe jeg ofte tenker. På vår planet er det mennesket som er det verste rovdyret.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

12. februar 2017: Lesevimsa

Alltid like gøy å finne skatter i egen bokhylle :-). Er akkurat ferdig med "Brevene fra øya"
av Jessica Brockmole. En vakker kjærlighetsroman i brevs form. Kjærlighet som holder over 2 verdenskriger og lange avstander appelerer til romantikeren i meg.
Nå litt pliktlesing gjennom jobben "Den talentfulle bøddelen" av Olav W.Rokseth. En ny forfatter for min del, og jeg har ikke lest nok til å få noe inntrykk av boken så langt. Men, liker språket og stilen, så får vi se.
God lesehelg til alle :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

11. februar 2017: krira

Lesehelg!
Denne helgen skal jeg endelig få lest! Lesetid har det ikke vært mye av de siste ukene og jeg måtte dessverre ofre to lesehelgstråder (satser på at det ikke skjer igjen). Men nå er jeg tilbake og håper dere vil dele med oss hva dere leser :-)

For et par dager siden begynte jeg på en (lettlest) New York TImes-bestselger som har fått bra omtale: https://www.amazon.com/Subtle-Art-Not-Giving-Counterintuitive-ebook/dp/B019MMUA8S/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1486810920&sr=1-1&keywords=the+subtle+art+of+not+giving+a+fck
Jeg er ikke kommet så langt at jeg skal uttale meg om kvaliteten eller nødvendigheten av å lese denne boka. Men hittil har referansene til bl.a. Charles Bukowski og Albert Camus satt et par ting i perspektiv selv om tankene det handlet om ikke akkurat er nytt for meg. Jeg har en mistanke om at det ikke blir topp score for denne boka hos meg. Enn så lenge håper jeg på at videre lesing motbeviser denne følelsen. En lett lese-til-og-fra-jobb-bok.

I dag begynte jeg på en svært etterlengtet roman på 866 sider som kom på markedet for noen dager siden: https://www.amazon.com/4-3-2-1-Novel-ebook/dp/B01IA6FM76/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1486811218&sr=1-1&keywords=auster+4321. Jeg har vel lest alt Paul Auster har gitt ut - og han har vært/er ganske så produktiv. Auster er en av de største nålevende amerikanske forfatterne og jeg var hekta allerede på 90-tallet da jeg oppdaget Auster. Fortellingene, temaene, romanfigurene og tankene til Auster følger meg gjennom livet. Dette er bøker det er verdt å lese om igjen. Min skjønnlitterære favoritt hittil, Moon Palace, er lest en del ganger og kommer til å bli lest igjen. Auster er også en drivende god essay-forfatter og man får et fint innblikk i denne siden av hans forfatterskap her: https://www.amazon.com/Collected-Prose-Autobiographical-Collaborations-Interviews-ebook/dp/B003E4CYZI/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1486811813&sr=1-1&keywords=paul+auster+collected+prose.

Med de 866 sidene Austers nye roman 4 3 2 1 byr på så kommer jeg til å ha lesestoff en god stund. Og da jeg leser en bok eller to til på siden samt elsker å lytte til diverse podcaster, så burde jeg vel ikke bestille flere bøker. For hvordan skal jeg få tid til å gå på jobb eller finne på ting med familien???

Likevel: History in English Words (Owen Barfield), Our Endless Numbered Days (Claire Fuller) og The Vegetarian (Han Kang) kom nettopp i postkassen. Da skulle jeg vel ventet med å bestille The Nix (Nathan Hill) og Vampires in the Lemon Grove (Karen Russell).... Sistnevnte kan jeg takke den godeste og ekstremt beleste Bjørn Gabrielsen for; da han var gjest i Salongen (Nrk p2) var dette en av bøkene han refererte til. Apropos podcast, så har jeg i det siste lyttet med interesse til denne: https://www.nrk.no/dokumentar/xl/purk-eller-skurk-1.13282678

Jeg ønsker dere alle en fin helg i og utenfor litteraturens verden!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

10. februar 2017: Ava

Jeg har forstått scenen slik at Peer blir innhentet av fortiden i form av den grønnkledde. Men nå begynte jeg å lure (det er lenge siden jeg tenkte på Peer) såpass at jeg tok frem Håkon Løkens bok, Ibsen og kjærligheten nok en gang.
Og her står følgende:
Men så kommer "forgangenheten" og melder sig med sin "hånende skygge". Den grønnkledde kommer med sit trolltryne, presenterer en styg trollunge, som sin og Peers sønn, og sier:
Jeg kommer igjen hver evige dag.
Jeg glytter på døren, ser inn til jer begge.
Sitter du med jenten på benkefjel, -
blir du kjelen, Peer Gynt, - vil du leke og degge -
setter jeg mig hos og krever min del.
Hun og jeg vi skal bytte og skifte dig.
Farvel, kjære gutten min, i morgen kan du gifte dig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

9. februar 2017: Lillevi

I siste liten hiver jeg meg på og foreslår Nostromo av den polskbritiske forfatteren Joseph Conrad (1857--1924). Av Joseph Conrad har jeg lest Lord Jim og Mørkets hjerte, begge så rystende at det gjør fysisk vondt å lese dem. Dette er en forfatter som kan skrive.

Nostromo er en lysere roman enn de to nevnte. Lettlest og velskrevet.

Nostromo er en eventyrer, vi følger hans gjøren og laden, gjennom en historie som rommer spenning, samfunnskritikk, kjærlighet og mye, mye mer.

Fra baksideteksten: «Her utvikler forfatteren sitt store tema om delaktighet, skyld og ansvar. Med sitt fengende persongalleri, sin politiske problematikk og sitt psykologiske og tekniske raffinement er Nostromo et av Conrads mest ærgjerrige verk, og plasserer som en av de første engelske modernister.»

Boken er kommet ut i serien Verdensbiblioteket.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

8. februar 2017: Lillevi

Tusen takk for artikkelen av Vigdis Ystad. Den er til god hjelp under lesingen.

Tredje handling

Peer har møtt Bøjgen og kommer omsider hjem til sin mors dødsleie. Ystad skriver: «Angsten i møtet med Bøjgen har tilsynelatende gitt Peers eksistens en ny dimensjon av alvor. Men forsettene om å leve et liv i større oppriktighet og etisk forpliktelse er flyktige.» Ystad nevner noen eksempler på hvordan Peer fortsetter å vike unna vansker, før hun fortsetter: «Deretter kommer han til moren Aases dødsleie, men også her går han utenom utfordringene. Istedenfor å tale til henne i alvor, dikter Peer henne full av eventyr og vakre historier.»

Her følger jeg ikke Ystad helt.

Kunne Peer ha fulgt sin mor den siste veien på en mer trøstefull måte. I mine øyne er dette ikke en situasjon der Peer «går utenom utfordringene», men snarere handler riktig og godt. Hvorfor skal han «tale til henne i alvor» i hennes siste stund, når han kan hjelpe henne til en lett og god (så lett som mulig) død ved å dikte henne inn i eventyret. Kanskje er diktingen for Peer en flukt fra realitetene, men utfallet er like fullt godt. Gir Peer et forsonende trekk (og dem er det ikke mange av).

Jeg må føye til at Mor Aases død er så gripende vakkert skrevet, vi øyner både moren og sønnens angst, og kjærligheten mellom dem. Enda jeg har hørt dette flere ganger, ble jeg nesten på gråten.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

7. februar 2017: Ingunn S

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (6) Varsle Svar

6. februar 2017: Chat Noir

Drep ikke en sangfugl tåler ikke å vente. Jeg ventet selv mange, mange år med å lese denne. Trodde det var en høytidelig, vanskelig bok som krevet konsentrasjon og god tid til å komme igjennom. Så en kveld i Paris, med mesteparten franske bøker i hyllene, tok jeg den ut i desperasjon og begynte på den. Etter en halvtime lå jeg halvkvalt av latter på sofaen og kunne bare ikke legge boken vekk. Gakk nu hen og gjør likeså.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

5. februar 2017: Leseaase

Siden jeg ble medlem her inne, så har omtaler og tips fra dere andre bokelskere åpnet øynene mine for mange nye forfatterbekjentskaper, og mange gode nye bøker. Jeg har i mange år med høyt arbeidspress og barn i oppvekst valgt mye lett underholdning når jeg har valgt mine bøker. Mye krim har jeg også lest. Rett og slett for å slappe av og koble ut.

Nå er livssituasjonen litt annerledes, og jeg har overskudd og lyst til å lese litt andre ting. Ser at jeg er ganske så bakpå mht. forfattere som har etablert seg i løpet av de siste 10-20 årene, og det er mye jeg har ulest. Så jeg fryder meg med å være innpå her og se hva dere andre leser, og få de mange gode omtalene dere andre skriver.

Så nå spør jeg: Hva var din beste leseopplevelse i januar?

Jeg for min del leste 5 gode bøker, så det er litt vanskelig å velge ut en. Men jeg tror jeg lander på 'Norsk Sokkel' av Heidi Linde. Fordi den satt igjen i kroppen så lenge etterpå. Fordi jeg fremdeles tenker på menneskene i den, og lurer på hvordan det gikk med dem etter at boka sluttet. Og fordi jeg ville at den skulle vare lenger.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

4. februar 2017: Randi

Mitt forslag er Dekameronen av Giovanni Boccaccio. Denne middelalderboken er aktuell for tiden ettersom Nationaltheateret har satt det opp som teaterstykke.

Boken er en rammefortelling med 101 noveller. Rammefortellingen er at 10 unge reiser fra Fierenze for å unnslippe pesten, de forteller hverandre en historie hver kveld. Historiene er allegoriske, men overraskende friske til å være fra 1300-tallet.

Jeg leste utdrag som ung student, og når jeg nå skal se forestillingen kunne jeg å tenke meg å lese den i helhet. Det skal sies at det er ganske omfattende, mine to bind fra Nasjonalforlaget er på henholdsvis 507 og 476 sider (men med stor skrifttype).

Det ser ut som at det skal være en norsk utgave fra 2015 i salg.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

3. februar 2017: Jostein Røyset

Eg har bestemt meg og ombestemt meg fleire gangar for kva eg skal foreslå i denne omgangen, og før eg endrar meining igjen så skundar eg meg med å spikre Familien Moskat av Isaac Bashevis Singer som mitt forslag.

Boka handlar om ei polsk-jødisk familie i Warszawa i første halvdelen av 1900-talet, eller eigentleg berre fram til 1939. Der er sparsamt med bokomtaler på bokelskere-sida til boka (bøkene, den har kome ut som eit 2-bindsverk). Derfor lenkar eg også til Goodreads-omtalene av boka. Ut frå det eg har lest om boka hittil, forestiller eg meg den som ein slags variasjon over Buddenbrooks, som vi har samlest tidlegare.

Der er i allefall eit par trivielle likskapar med Buddenbrooks, nemleg at forfattarane av begge bøkene har fått Nobelprisen i litteratur, og at bøkene kom tidleg i forfattarane sine karrierer. Singer skreiv på jiddisch, Familien Moskat kom ut på engelsk i 1950, Singer fekk Nobelprisen i 1978.

Ulempen med forslaget er at boka tilsynelatande ikkje er å få kjøpt i bokhandelen, i alle fall ikkje på norsk. Men eg har søkt litt på antikvariat.net, der ligg det mange eksemplar ute til sals. Eg trur ikkje det skal vere vanskeleg for alle som vil å skaffe seg eit eksemplar. Og uansett så har ein jo biblioteka.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

2. februar 2017: Ingunn S

Første handling
Jeg er litt sent ute pga mange leseprosjekter for tiden, men har endelig tråklet meg gjennom Første handling. Jeg har ikke lest Peer Gynt tidligere og heller ikke sett den på teater, så det var på høy tid. Og for en åpning! Jeg blir litt nasjonalistisk med idylliske bilder av norsk natur og bondeliv i hodet, begeistret over Ibsens dikterkunst og rødmer lett over å ikke ha kastet meg over dette stykket tidligere. Jeg har hatt Ibsens samlede i hylla i mer enn 20 år!
Vel, selvom jeg ikke kjenner så godt til Peer Gynt, så kjenner jeg personene i stykket. Jeg er sikker på at jeg kjenner en mor Aase og mange Peer'er, de andre skikkelsene virker også veldig levende og ekte. Gleder meg stort til fortsettelsen og er helt sikker på at å lese dette er vel anvendt tid. Flott tiltak kjell k!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

RufsetufsaLindaBKarin  JensenTrude OmaHanne Kvernmo Ryeandreas h. o.Kjetil AudsenEva MostraumAnniken RøilMariBirkaEnBokLeserMarie Louise Ask MossBoktimmyMette7elin7Gro-Anette Slettebøkjell kAnjaCarl Christian LaugenalpakkaMarianne TLibris50Neda A.Karin BergHeidiLinda RastenGitte FurusethHaraldHelena ESolveigHege LMats L.HildaAnne-Stine Ruud Husevågingar hmoiraKirsten LundLailaCtina