16. april 2021: Readninggirl20

Denne helgen skal jeg fortsette å lese bok nummer to av Jonas Gardell tørk aldri tårer uten hansker sykdommen. Jeg likte veldig godt første bok og så langt jeg har kommet blir nok veldig engasjert i bok to også. Har noen av dere lest triologien eller noe av dem? Hva synes du om de i så tilfelle?

Hva leser du denne helgen :)?

Her ser ut som blir strålende sol, ønsker alle en god helg :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

15. april 2021: Hilda

Denne er lita, lett- men med viktig innhald! Ei god bok som eg var så heldig å få av ein god ven!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

14. april 2021: Torill Elisabeth Revheim

Salamanderkrigen av Karel Čapek

Godt sagt! (5) Varsle Svar

13. april 2021: Harald K

En styrke ved denne boka er at oversetteren, Reidulf Molvær, selv har bodd i Kenya og kjenner flere av de regionale språkene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

11. april 2021: Harald K

Nederlandsk forsker mener å kunne skaffe vitenskapelig bevis for at bestemte leseropplevelser kan sette varige følelsesmessige spor hos den enkelte leser. Noen romaner er likevel viktigere enn andre, og Olivia Fialho nevner selv noen sentrale titler. Kan kanskje inspirere noen? Eller er det noen som kjenner seg igjen og har gjort egne erfaringer? Se artikkel i Forskning.no

Godt sagt! (9) Varsle Svar

10. april 2021: Randi

Det er vel sånn vi alle kan ha det, at enkelte perioder blir det mindre lesing. Enten det er fordi det er travelt eller fordi man mister leselysten. Selv er jeg av typen som ikke liker å lese flere ting parallelt, men når jeg mister leselyst kan det knytte seg til at jeg leser en tung bok som er så bra at jeg ikke vil avslutte, men samtidig så krevende at jeg ikke leser. Da er det greit å ty til parallell-lesning og finne noe lystbringende, kort og lettlest. Det kan være noveller (jeg ser du har fått tips om Alice Monros noveller, noe jeg slutter meg til), gjenlesning av en favorittbok eller ny skjønnlitteratur.

Jeg holder på med den russiske mursteinen Klosteret. Den er god, men mistrøstig. Vi følger fangene i et nedlagt kloster i Sibir (tror jeg). Det er matmangel, straffearbeid, lopper, vold og uhygeniske forhold. Det er grafiske beskrivelser av sanitærforhold, lopper og slåsskamper og jeg har lurt på om jeg virkelig orker 700 sider med dette. Men samtidig er det så bra skrevet at jeg hangler meg videre. Men jeg tror nok at jeg må lese noe annet parallelt! Her om dagen fant jeg en korttekst av Annie Ernaux i bokhyllen. Det er en fransk forfatter som virkelig har fått et oppsving i Norge nå, men massiv oversettelser og lanseringer. Jeg stusset litt på at jeg ikke hadde lest noe av henne tidligere, frankofil som jeg er. Men sannelig så hadde jeg ikke En lidenskap i en norsk oversettelse i bokhyllen. Historien om en utroskaphistorie, fransk undertøy og hygiene, var en kjærkommen avveksling fra loppene og tvangsarbeidet i Sibir.

Jeg har også lest tegneserie-lyrikk denne uken. Lise Myre sin Drømmesvart er en fantastisk flott illustrasjon på hvor bra tekst og bilder kan fungere sammen. Hun har illustrert dikt av Andre Bjerke, Inger Hagerup, Edgar Allan Poe med flere og innviet det i Nemi-universet. Det ga meg lyst til å lese mer grafisk litteratur. Jeg har lenge hatt Persepolis på leselisten, men den siste uken har jeg også hørt gode anmeldelser av Survilo som er en tegneserie om det Russland som også beskrives i Klosteret. Så mye for å flykte fra skjønnlitterær sult, altså!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

9. april 2021: Libraritas v

Avgått Forskningssjef i vaksinebedrift PFIZER:
 

"Dere serveres omfattende offisielle løgner
som setter livet deres i fare!"

"De kjente varianter av COVID-19 vil ikke kunne forbigå
oppnådd immunitet i folket, (brått bli farligere) -
det er løgn og propaganda.

men Løgnen gjentas av styremakter over hele kloden,
det vil tyde på løgnaktig sammensvergelse, ikke bare
"opportunisme" eller spredning av overtro på høyt nivå.

Pressemedia og storindustri er lydige mot samme løgner,
driver sensur og jakter på selvstendige meninger.

Farma-industrien er i gang med å lage unødige ekstra-
vaksiner mot 'varianter', som ytterligere kompliserer
den usikre eksperiment-situasjonen bak hele vaksine-
kampanjen:
Fagmyndighetene vil avstå fra å kreve
nærmere klinisk utprøving av nyoppfinnelsene:
De kan gå fra spekulative laboratorieforsøk og rett
ut i overarmen - med uvedkommende, råsjans-baserte nye
genmodifiserende sekvenser.

Det kan ikke øynes noen motiver til folkets fordel
med alt dette. Nye 'smittepass'-restriksjoner samt ev.
nulling av finans-strukturene ('reset') kan føre til
totalitært diktatur som overgår alt som er sett i
historien til nå.
Ondskapen vi kjenner fra Stalin Mao og Hitler, gjør
"masse-avfolkning" (folkemord) til nærliggende motiv.

Bare bevisstheten om at disse bekymringene KAN være
vel begrunnet, betyr at enhver må kjempe en innbitt
kamp for å hindre at dette systemet kan komme noe
nærmere virkelig iverksettelse."

Dette i sammendrag etter fagsjefen Dr. Michael Yeadon.

Les Opprinnelig Artikkel: >

Tidligere om Pfizer / Yeadon
 

Godt sagt! (1) Varsle Svar

8. april 2021: Lasse Steinnes

Jeg elsker å være ute, og bare være et uvesentlig lite dyr i skogen. Det setter ting i perspektiv ja. Når det kommer til villmarksbøker, har jeg ikke lest så mange, da jeg heller liker å være ute enn å lese om det. Av det jeg har lest, likte jeg "Stillhet i Støyens Tid" av Erling Kagge.

Bøker har alltid vært min introverte "go-to" for trøst, glede, opplevelser, inspirasjon og å forstå folk som er annerledes enn meg, men natur er aldri feil.

Bøker og natur er vel medisin både før, under og etter pandemien for min del. Føler meg privilegert i som har tilgang på dette og bor i Norge atm. Kunne vært mye verre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

7. april 2021: Harald K

Lesesirkelen har ennå tilgode å lese noe av Ivan Turgenjev (1818-83). som skriver godt om menn og kvinner, fedre og sønner, borgerlige og revolusjonære, uten å være så dramatisk som Dostovjevskij eller så innestengt som Tsjekov. Mitt forslag er derfor Turgenjevs Røk fra 1867. Handlingen er lagt til et russisk eksilmiljø i Baden-Baden. Den røde tråden er en kjærlighetshistorie der hovedpersonen Litvinov trekkes mellom to kvinner, forloveden Tatjana og ungdomskjæresten Irina, to helt forskjellige personligheter. Romanen har en overraskende slutt. Den er samtidig en satire over politiske holdninger i den russiske overklassen.

Røk finnes i flere utgaver på norsk. Den nyeste er Erling Sandes oversettelse utgitt av Solum 1998 på 220 sider. Ellers finnes oversettelser av Thomas Christensen (Aschehoug 1948) og Einar Skoglund (Samlerens bokklubb 1970-tallet).

Godt sagt! (8) Varsle Svar

6. april 2021: Laila

Jeg foreslår Salamanderkrigen, av Karel Čapek.

Salamanderkrigen blir gjerne tolket som en roman om kommunismen eller fascismens fremvekst i Europa. Romanen blir også tolket som en beskrivelse på eldre europeisk historie, spesielt knyttet til europeisk kolonialisering fra 1500-tallet.

Boka forteller på en allegorisk måte hvilke forferdelige hendelser som sto framfor Europa. I romanen finner man mange henvisninger til historiske hendelser som vi i dag tenker tilbake på med avsky. Romanen regnes som en av de mest originale dystopier i litteraturhistorien.

Boka finnes i salg som pocket, man kan lese den gratis på Nasjonalbiblioteket og låne den på biblioteket.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

5. april 2021: Randi

Det blir en resirkulering av forslag fra min side denne gang. Men forslaget aktualiseres av en ny nynorsk oversettelse av en av det forrige århundres viktigste og sterkeste romaner: Virgina WoolfsTil fyret.

Jeg har lest denne flere ganger før, men dette er en av bøkene som kan leses igjen og igjen. Og den vil egne seg godt for diskusjoner i lesesirkelen.

Den kom ut i 1927. Den ytre handlingen er familien Ramsey og venner som er samlet på sommerhuset sitt, og planlegger en tur ut til fyret. Det er ikke plottet som drar handlingen fremover, men tankestrømmene og forholdet mellom personene.

Romanen er lett å få tak i, både i den nye oversettelsen, i pocket i bokmålsoversettelsen eller på Storytel.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

4. april 2021: Koriander

Da har jeg lest hele "Fahrenheit 451" (utgitt 1953) og her kan det komme noen spoilere, så den som ikke har lest hele ennå kan stoppe her.

Jeg synes bokens premiss er fascinerende; at folk har mistet interessen for bøker og er mer opptatt av underholdning (vold/sex), TV, reality - i en slik grad at de ikke lenger er i stand til å holde en samtale. Samt at myndighetene har støttet opp under dette for å få en lydig befolkning. Det heter seg at hvor smart det er for en politiker å være smart kommer an på hvor smart folket er. Men når folket har mord og råskap på åpen gate som tidsfordriv og moro, så kan vel ikke dette samfunnet henge sammen så veldig lenge, skulle jeg tro. Et minimum av orden og lovlydighet skulle være påkrevd. På den andre siden blir den mannlige befolkningen lydige soldater i de krigene som den amerikanske regjeringen fører. Mot en motpart vi aldri får kjennskap til. Det er for så vidt greit; jeg kan like at enkelte ting blir hengende litt i luften. Jeg synes dessuten Bradbury var ganske framsynt i sitt samfunnsskildring her når det gjelder bruk av sosiale medier og "skjermavhengighet".

Det jeg ikke er så begeistret for er at språket er så lite elegant, og plottet litt...enkelt. Jeg leste Harper Collins paperback fra 2008, på originalspråket. Samtalene i boken har veldig "muntlig" karakter; springende på en måte som antagelig passer bedre i et filmmanus enn i en roman. Bradbury selv skriver i forordet at boka ble skrevet i underetasjen til biblioteket på UCLA, der man kunne leie en skrivemaskin for 20 cents i timen. Et greit utgangspunkt for å skrive en bok raskt, men kanskje ikke det beste for språket. Jeg begynte å tenke på en annen apokalyptisk bok; Down to a Sunless Sea (1979), av David Graham. Graham har samme korthugde skrivestil, men dessuten irriterende mannsjåvinistisk (så ikke en bok jeg kan anbefale). Det kom ikke ut til Bradburys fordel at jeg assosierte Fahrenheit 451 med Grahams bok..

Men det bringer oss over på neste uunngåelige tema: kvinnene i Fahrenheit 451. Som barn av sin tid levner ikke Bradbury stor tiltro til kvinnene i boka si - med et hederlig unntak i den unge og fagre Clarisse McClellan. Som riktignok forsvinner fort ut av historien. Heller ikke "leseringen" av bokkyndige menn som vår mann snubler over ved elvebredden har noen kvinnelige deltagere. De sitter nok hjemme foran sin vegg-til-vegg TV, forstås. Ironisk nok forutså ikke Bradbury at nettopp kvinnene ville utgjøre det store flertall av engasjerte boklesere 70 år inn i fremtiden. En andel av dem får i riktig Fahrenheitsisk ånd tvilsomme økenavn som Kulturkjerringer. Bradbury innså til slutt at han burde latt Clarisse overleve, for som han forklarer i forordet: "She was too wonderful a character to be allowed to die and I realize now that I should have allowed her to appear at the end of my book."

Indeed.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

3. april 2021: Hilda

Denne påska har vore uvanleg på meir enn ein måte! Men litt lesing har det blitt. Starta med «Den stille uke» av Sven Petter Næss. Den hadde ein god dose spenning og var betre enn eg hadde frykta.
Så starta eg på Hvit død av Robert Galbraith.
Den hadde eg «spart på» skulle kose meg med ei skikkelig tjukk bok.
Det har gått litt treigt- lite action no i starten iallfall. Men, synest det begynner å ta seg litt opp no etter nesten eit par hundre sider. Håper eg skal få fullført den no dei siste dagane.....har mange bøker på vent som eg gler meg til!

Ei god påske til alle- det vesle som er att!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

2. april 2021: Bjørg L.

Her var det visst ingen hjemme ;-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

1. april 2021: Randi

Hittil i påsken har jeg lest to veldig ulike romaner, som likevel ligner hverandre. Først leste jeg den islandske forfatteren Jon Kalman Stefanssons Historien om Ásta, før jeg leste Chilianske Alejandro Zambras Bonsai. Romanenes omfang, verdensdel og «lynne» er åpenbare forskjeller. Men likevel er det likheter ettersom begge romanene omhandler tape kjærlighet, kjærlighet til litteraturen og karakterer som lever hardt. Ulike, men lesverdige.

God påske!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

31. mars 2021: Readninggirl20

God onsdagaften. Flere har kanskje hatt fri i dag eller hatt en halv dag?

Jeg har denne onsdag aften lest i Elskede Sputnik av Haruki Murakami som jeg ble ferdig med. Jeg vil si det er del skarpe observasjoner i denne boka, menneskelig, kulturelt , historisk og fine skildringer, men uansett vil jeg nok gi boka terningkast fire, synes nemlig den hadde litt parter som var mindre bra.

Jeg skal ellers lese Unge Werthers lidelser av Goethe og kjøkken av Banana Yoshimoto. Og kanskje noe krim.

Hva leser dere denne helgen/påsken?

Håper alle får en fin påske og helg :)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

30. mars 2021: Stine_J

Har vi nå samme 'vi' i de enkelte setningsdeler?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

29. mars 2021: Solveig

Fin liste!

Vil også anbefale "We Have Always Lived in the Castle" av Shirley Jackson og
"Vera" av Elizabeth von Arnim, som var en forgjenger til Rebecca.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

28. mars 2021: Koriander

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Marit HåverstadReadninggirl20Astrid Terese Bjorland SkjeggerudHarald KgretemorVannflaskeHelena ESraDevoralibrosAnne Lise JohannessenGroElinBeHildeKaren RamsvikEivind  VaksvikMarit HøvdeDagfinn JakobsenKarin BergEli HagelundCamilla RødjeHilde H  HelsethTonje-Elisabeth StørkersenEllen E. MartolIdaTorAnn-ElinKristin71Rade AlmudaffarTanteMamieMarianne  SkageStine AskeBertyYvonne SandbergmirNorahmoiraJulie StensethHallgrim BarlaupAnniken RøilBjarne AashaugTor Arne Dahl