16. september 2021: Lillevi

Enig med deg og Gerd – en rørende vakker bok jeg absolutt anbefaler! Synes du gir en god beskrivelse, TanteMamie. Takashi Hiraide forteller en fin liten historie om det som skjer når en nabokatt tusler inn i livet til et ektepar på tomgang. Her er mange gode og presise observasjoner og beskrivelser av tilsynelatende små hendelser. Om katten, livet i en gammel hage og menneskers hverdagsliv. Som du skriver, det er mye som skjer på disse få sidene. Språket er elegant, bildeskapende og med overraskende vendinger.

Jeg leste for ikke lenge siden Karel Capeks Jeg hadde en gang en hund og en katt og ble svært skuffet. Takashi Hiraide viser en helt annen forståelse en katts personlighet; dens stolthet, egenvilje og vennlighet - når det passer den. Terningkast 6 fra meg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

15. september 2021: Monica Carlsen

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

14. september 2021: ingar h

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

13. september 2021: Karen Ramsvik

Nei, jeg blir ikke skuffet når andre ikke liker de bøkene jeg elsker, da ville jeg kastet bort min egen tid på noe som ingen bryr seg om, det hender at jeg blir sur over bøker som jeg har sett frem til å lese, men jeg "kaster" den fra meg pga dårlig språk, lave forventninger til leserne og svake intriger der alt skal gå opp. Det er ikke lenge siden det skjedde. Livet er for kort til dårlige bøker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

12. september 2021: Kirsten Lund

Det lille lyset

Det lille lyset,
ditt eget brennende sinn,
blender deg:
Den som går
med løkt i mørket,
han ser ikke stjernene.

Hans Børli

Godt sagt! (2) Varsle Svar

11. september 2021: TanteMamie

Høst er innhøstingstid! Jeg har ikke mye av det akkurat men like i nærheten er et svært gråpæretre hvor det jo blir nedfall også utenfor gjerdet og jeg forsyner meg daglig med disse godbitene...
Jeg hadde fødselsdag denne uka og fra min søster kom det i posten Patrick Modiano's nyoversatte"Usynlig blekk". Jeg er stor fan av ham og har lest alle som er oversatt. Skal begynne på denne straks jeg er ferdig med "Regnhegren" av Robbie Arnott.
Ha en fin høst-helg da dere!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

10. september 2021: Readninggirl20

Enda en høstlig kveld egentlig selv om været denne uken kan ha minnet litt om slutten på sommeren. Bladene faller ned fra trær og luften er kjølig fortere slik som høst.

Jeg leser denne helgen Vinter av Ali Smith og hører enda lydbok Brida av Paulo Coelho.

Hva leser du denne helgen?

Håper alle får en fin helg :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

8. september 2021: gretemor

Så veldig enig med deg. Nå har jeg lest de to første i denne serien og gleder meg til den tredje. Sven Petter Næss skiller seg ut på en måte som kan være litt vanskelig å beskrive utover et utsøkt språk, men jeg har lest mye norsk krimlitteratur opp i gjennom årene, og pr i dag troner Sven Petter Næss helt på topp hos meg. Takk for en god anmeldelse som fikk åpnet øynene mine for denne forfatteren. Håper han fortsetter i det samme sporet.

Vil for øvrig gi en stor honnør til oppleseren også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

6. september 2021: Kirsten Lund

Drømmene

Mine vidløftige drømmer,
så flyktige og skjøre, utsatte
som doggtung kingelvev
spent ut over ei glenne i skogen
der elgen ofte kommer lufsende
i smådilt over måsan
med horngreipa høgt løftet.

Hans Børli

Godt sagt! (3) Varsle Svar

5. september 2021: Chrissie

Synes høsten er en fin tid, håper vi enda får mange fine soldager,da blir ikke vinteren så lang.
Denne helgen har jeg kjøpt meg kokebok,så jeg skal lese og prøve ut litt forskjellig etterhvert.
Kjempesmart Helt enkelt av Ida Gran Jensen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

4. september 2021: TanteMamie

Du har helt rett i både temperaturfall og lengre mørkt så høsten er definitivt her! Skjønn årstid det og og jeg titter etter sopp men det er for tørt her iallafall.
Årtidskvartetten til Ali Smith er jeg nysgjerrig på og kommer til å lese men ikke akkurat nå...:)
Lest lite i denne uken så Ken Follett "Løvenes kamp" er ikke fullendt ennå og japanske noveller: "Knakketiknakk" er jeg snart i havn med, trist det da...
Lånte meg "Regnhegren" av Robbie Arnott nå i dag, den er det mange i den dystopiske lesesirkelen her inne som har likt særs godt. Gleder meg til den.
Ha en alle tiders helg med hyggelige lesestunder!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

3. september 2021: Readninggirl20

Da har høsten egentlig kommet, temperaturene begynner å synke og det begynner fort og bli mørkt. Ting klarte å avklare seg i forrige uke noe jeg er veldig glad for.

Jeg har tenkt å enten starte på Vi ses i morgen av Tore Renberg eller Vinter av Ali Smith og jeg er også i gang med lydbok Brida av Paulo Coleho som jeg liker veldig godt og begynt å lese boka Gutten fra Napoli av Viola Ardone som sammenlignes med Elena Ferrante. Jeg liker stemmingen i boka gutten fra Napoli så langt.

Hva leser dere denne helgen?

Håper alle får en god helg :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

2. september 2021: Eli Hagelund

Jeg hørte også boken med samme oppleser som deg. Fantastisk oppleser. Murakamis bøker er ikke akkurat mettet med handling, men fylt med stemning og pirring av egen fantasi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

1. september 2021: gretemor

Nysgjerrig som jeg er lastet jeg ned en prøve på "Shroud for a Nightingale", og siden hendelsen inntreffer tidlig i romanen, kan jeg lese at forfatteren bruker "intra-gastric feeding", "tube feeding" og "gastric feeding", så det virker litt sløvt at oversetteren ikke vet forskjell på en vene(intravenøst) og en magesekk(gastric). Eller ikke bryr seg om forskjellen.

Når det gjelder "Nightingale" i tittelen kom jeg til å tenke på at jeg har lest uttrykket flere ganger i eldre engelsk litteratur om en sykepleier/pleier som er svært selvoppofrende. Jeg tenkte spesielt på Florence Nightingale, og at benevnelsen sannsynligvis stammer fra hennes navn. Sykepleierskolene bar eller fortsatt bærer hennes navn i tillegg til sykehus i England som heter Nightingale Hospitals den dag i dag.

Jeg vil også legge til at titler kan ofte være svært vanskelige å oversette direkte til norsk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

31. august 2021: Harald K

Oversettelsen av Mens englene sover må ha virket gammelmodig alt da den komme ut i 1984. Men det skyldtes kanskje et ønske om å skape en viss stemning om en skole som tiden alt hadde løpt i fra. Det er nok forlaget som bestemmer den norske tittelen, ikke alltid med et elegant resultat. Unntaket er Hemingways For Whom the Bell Tolls som på norsk ble til Klokkene ringer for deg fra det samme diktet av John Donne - riktignok lett omskrevet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

30. august 2021: Lillevi

Jeg tror du anbefalte denne, Harald i en annen tråd, og min interesse ble tent nettopp fordi handlingen er lagt til en sykepleierskole og et søsterhjem. På smussomslaget opplyses at P. D. James selv har hatt fast arbeid innen helsevesenet - og mye er tatt på kornet. Men en grov feil har fått passere. Sondeernæring omtales konsekvent som intravenøs ernæring eller intravenøs mating. Jeg røper vel ikke for mye når jeg sier at en elev dør under en demonstrasjon da hun får melk gjennom en slange ført gjennom munnen og ned i magesekken (sondeernæring). Eleven ville utvilsomt ha dødd om hun hadde fått melk direkte i en blodåre (intravenøst)!

En stund lurte jeg på om forfatteren eller oversetteren var den skyldige. Kom frem til at oversetteren måtte frikjennes. Sondeernæring er på engelsk «tube feeding», intravenøs «intravenously». Begreper en oversetter må kjenne.

Forventningene ble dessverre ikke innfridd, og jeg vaklet mellom terningkast 3 og 4. Valgte å la de gode miljøskildringene veie opp for svakhetene (som er flere enn den nevnte).

Hilsen en gammel sykepleierske

Godt sagt! (2) Varsle Svar

29. august 2021: Karen Ramsvik

Nå tar jeg fatt på en ny runde med Cromwell og Henrik 8 som nettopp har blitt valgt av seg selv som kirkens overhode. Første bok av C. J. Sansom er "Oppløsning" og det er mange flere i vente, hvis jeg synes det er verdt å lese dem. I Hilary Mantel trilogi er Cromwell mildere og litt plaget av sin bakgrunn, med en utrolig arbeidskapasitet. Det blir interessant å sammenlikne med denne fremstillingen av hvem Cromwell var. Jeg har faktisk ingen spesifikk interesse av disse historiske personene eller saken i seg selv, så det bør være noe mer der. Ellers finnes det en islandsk historisk bok og en fagbok her i reserve. Fint vær også, det er fortsatt mulig å bade. God helg til alle som leser, det er også lurt å forhåndsstemme i tilfelle noe skulle komme i veien, det gjorde jeg denne uka.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

28. august 2021: Kirsten Lund

Alle de vi elsker
får sitt eget hjem i
hjertet vårt.

Og selv når de ikke
lengre er her
kan vi alltid vende tilbake
til disse rommene.

Som er tapetsert med
følelser
og møblert med minner.

Stein-Roger Olsen

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Emilie GeistIdatuhamreTatiana WesserlingLesevimsaMarit HåverstadEileen BørresenTarjeiLillevileser42moiraRufsetufsaHarald KlillianerMarit MogstadKristine LouiseLisbeth Kingsrud KvistenVannflaskeLogikaNinaAkima MontgomerySol SkipnesGroOmpabopIngunn ØvrebøHanne MidtsundTom Arne MøllerbråtenKine Selbekk OttersenHilde H  HelsethBenedictePiippokattaEllen E. MartolVigdis VoldKarin  JensenEster SDemeterJulie StensethTone Maria Jonassenheidi stoklandrune røsten