1. april 2020: Arve G.

I disse tider får sikkert de fleste her ekstra god tid til å lese. I den forbindelse er jeg nysgjerrig på hva dere mener er litteraturens nytte og funksjon, i forlengelse av dette også hva kunstens rolle er, spesielt nå når verden er i ferd med å endre seg, til det bedre eller verre.

Selv tenker jeg at litteratur og kunst har blitt noe vi gjør(adspredelse) i skyggen av det vi egentlig gjør(jobbe), den har blitt redusert til underholdningen og tidsfordrivet vi blir "belønnet" med når vi har unnagjort våre plikter. Noe av litteraturen og kunstens betydning synes å være tapt. I den grad den kan gå tapt ...

Heldigvis forandrer kunst og litteratur fremdeles liv. Det er min personlige mening, og mange er vel enig, antar jeg, at Corona-pandemien vil forandre verden for alltid. Det som skjer er så nytt for oss at det innebærer at vi også må tenke nytt om så og si alt, hva det vil si å være menneske og hva virkeligheten i det hele tatt er. Det krever en kreativ respons.

Mennesket er et politisk dyr, har det blitt sagt(et kvikt google-søk avslører at det var Aristoteles som sa det). Vi kunne like gjerne sagt at mennesket er et estetisk dyr. Forestillingen om at estetikk skal være underordnet alt det andre vi organiserer hverdagen vår etter, eller at den bare skal opptre som substitutt i form av underholdning, holder ikke mål, slik jeg ser det. Den er heller blant våre mest primære behov, hvilket sikkert er hvorfor den har vært så lett å utnytte.

Det er veldig vanskelig å være kortfattet om dette, men for å forsøke besvare mitt eget innledende spørsmål: for min egen del så er litteraturens evne til å utvide virkelighetsforståelsen og øke evnen til empati viktig. En virkelighetsforståelse og empati som jeg mener ikke lenger bare skal være forbeholdt mennesker og det menneskelige. Forestillingkraftens innflytelse på virkeligheten, innlevelsens ekspandering av virkeligheten.

Mye mer kunne blitt sagt, men uansett mest nysgjerrig på hva dere andre mener. Hva skjer med dere når dere setter dere ned med en virkelig god bok? Hvor viktig er litteratur for dere?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

31. mars 2020: Eli Hagelund

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

30. mars 2020: Harald K

Andre gode bøker fra USAs østkyst

Du har lagt ut en interessant liste med flere romaner som jeg kjenner godt og andre som er nye for meg. Siden koronakrisen gjør det nesten umulig å gjennomføre reisen i år, blir det kanskje desto mer tid til å lese? Så her er noen tips på noen andre forfattere som skaper god stedsatmosfære. For immigrantbydelen Brooklyn har jeg laget en egen liste. For Manhattan anbefaler jeg Tom Wolfe: Bonfire of the Vanities. For Harlem bør nevnes James Baldwin for et afrikansk-amerikansk perspektiv.

Du har ikke tatt med New Jersey på reiseuten din, men to aktuelle forfattere her er Philip Roth med The Plot against America og Richard Fords The Sports Writer og andre bøker i serien om Frank Bascombe.

Når det gjelder småbyliv i Pennsylvania gir John Updike gode beskrivelser i Rabbit-serien sin. Storbyen i Maryland, Baltimore, får grundig behandling i Anne Tyler: The Accidental Tourist, mens Gore Vidal forteller om oppvekst på 1930-tallet i Washington, DC. En ny roman fra samme by er The Secrets We Kept av Lara Prescott.

Atmosfæren i romanene endres etterhvert som man reiser sørover. Nord-Carolina forbinder jeg med klassikeren Look Homeward, Angel av Thomas Wolfe og Georgia med Margaret Mitchell: Gone with the Wind, men sterkest inntrykk har jeg fått fra Carson McCullers: The Heart is a Lonely Hunter. Flere av Elmore Leonards artige spenningsbøker er lagt til Florida.

For returreisen vil jeg anbefale Bill Bryson: A Walk in the Woods fra en fottur han tok nordover langs the Appalachian Trail. Selv har jeg vært på teltur i sin tid på samme rute men nordfra. Anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

29. mars 2020: Lillevi

Takk for svaret - koselig å mimre litt over disse bøkene. Skal ta med "Barna på Lilleøya" på hytta og lese for de minste barnebarna, når bare de blir litt større :-)
De største har nok passert dette stadiet, selv om de synes det er veldig koselig at jeg leser barnebøker høyt foran utepeisen i sommerkveldene.

Så googlet jeg Gyldendals gode pikebøker - og fant at jeg har laget også denne listen!
Disse bøkene har lært mange av oss å bli glad i litteratur.

Men Bobsey-barna falt aldri helt i smak hos meg ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

28. mars 2020: kjell k

Hei,
Jeg regner med å kunne fortsette å administrere lesesirkelen etter påske
(fra og med felleslesing 39: Forslag til Nv10).

Skal redigere hovedtråden en av de nærmeste dagene.

Takk til Torill Elisabeth Revheim :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

27. mars 2020: Steinar Sæther

2020 blir et merkelig år. Mye mulig dette fortsetter over i neste år også ettersom vi først da har ny og riktig medisinering klar. Jobb, skole - konkurser mv, jeg aner ikke når slutten på dette kommer. Er sjøl i jobb enda. Hurra!

Leser fortsatt om de amerikanske presidentene mine (ha-ha), og nå som 2. verdenskrig akkurat er avslutta, gikk Franklin Delano Roosevelt av som den 32. i rekka. Vedhogst - og bytte av garasje med en ny nabo har tatt en del tid. Fikk også rydda to skap med klær. Noe i søppelkonteineren og noe til Fretex :-)

Les og les! Se alltid lyst på livet, så les noe positivt og gøy fram til neste helg :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

26. mars 2020: Neda Alaei

<3

Godt sagt! (1) Varsle Svar

25. mars 2020: Eli Hagelund

Så, idag kom Berge i posten. Og det har skjedd (igjen) det som kan skje når en bestiller på nett, og ikke blar i boka i en bokhandel. Min utgave er oversatt til engelsk. Det blir for utfordrende. Hører gjerne lydbøker på engelsk, men det er tung å lese.
Ergo ble det e-bok på bibliotekets BookBites denne gang.
Heldigvis er jeg ikke enig med dere som syns den første delen blir tung uten avsnitt. Liker tankestrømsformen hvor scener og betraktninger flyter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

24. mars 2020: Monica Carlsen

Har kommet til kapittelet Allie (s. 24 i e-bokutgaven på eBokBib).
I dagens corona-virkelighet er det ganske spesielt å lese en dystopi om stengte skoler og en form for karantene – dette at guttene må holdes atskilt fra jentene. Det gir det liksom en ny dimensjon.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

23. mars 2020: Ajiniakra

Vanligvis foretrekker jeg å lese på engelsk, men denne hadde biblioteket mitt på BookBites (gratis e-bokapp), så da blir det norsk!

Da jeg hørte om denne første gang tenkte jeg på Gerd Brantenbergs bok Egalias døtre fra way back (1977?). Den handler om at samfunnet er helt snudd opp ned, altså at damene er de maskuline, røffe, som leder familie, styrer seksualitet, skaffer inntekt, går med løse klær, og ikke trenger pynte seg. Mennene er primær omsorgsperson for barna, for damene har jo båret barna i ni måneder, det skulle bare mangle at mennene tok over. Menn må også gå med "PH", altså en penisholder, sånn at utstyret ikke slenger fritt. Det er nemlig veldig uanstendig. Egalias døtre er satirisk og humoristisk. Jeg velger stort sett å lese så lite som mulig om bøker før jeg leser dem, så jeg er spent på tonen og detaljene i Kraften. Om det kan måle seg med Gerd ;)

Har du noen tanker om boken alt nå?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

22. mars 2020: Ajiniakra

skriv bildebeskrivelse her
Neste bok ut blir Kraften (The Power) av Naomi Alderman! Mange har sikkert lest denne allerede, men hvis ikke er du hjertelig velkommen til å være med å lese den nå!

Boken finnes i alle fall på norsk og engelsk. Den er utgitt både i tykkperm, Pocket, lyd, og finnes bl.a. i Bookbites som e-bok. Hvis du ikke finner den der, spør biblioteket ditt om de kan skaffe den!

Passer det med leseperiode 20. mars -17. april?

Diskusjonen vil foregå i denne tråden. ALLE kan være med! Ingen påmelding, ingen forpliktelser. Gi deg gjerne til kjenne her hvis du bil med =)

Du kan lese det formatet og det språket du foretrekker.
Diverse info på nettside: https://dystopisklesesirkel.wordpress.com/

Vil du få e-poster om avstemninger, valgt bok etc.? Gi en lyd til dystopisklesesirkel@gmail.com
For generelle ting rundt lesesirkelen, dystopier, forslag til nye bøker eller ting som skjer etter at denne boken er ferdiglest etc., bruker vi denne diskusjonstråden: https://bokelskere.no/tekst/288884/

Godt sagt! (5) Varsle Svar

21. mars 2020: Leseaase

Jeg skal ta fatt på mursteinen Den evige ilden av en av mine favorittforfattere Ken Follett i kveld. Jeg liker hans historiske romaner veldig godt, fin blandling av historie og action. Og nå har mannen i huset lest denne, og skryter veldig. Så det blir bra.

Ellers går nå dagene en for en med dette viruset. På jobben min har vi bestemt at hver dag vi klarer å holde noenlunde normal drift er en seier. Og nå har vi klart en hel uke. Hurra for oss :-)

Skitur ble det i dag - og det er jo deilig. Ellers blir det mye hjemmetid, mye nyheter på tv, og heldigvis at det fins så mye bra bøker å lese :-)

God helg til dere alle :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

20. mars 2020: Readninggirl20

God morgen. Denne helgen snart for min del tidlig fordi min jobb har uansett stengt dermed har jeg ikke arbeidsoppgaver å gjøre hjemme. Dermed sitter jeg stort sett hjemme og får veldig mye tid til lydbøker, bøker, fargelegging i mine bøker til dette og litt hjemme trim. Jeg har i de siste dagene hørt på lydboka Other Peoples house av Abbi Waxman som er utrolig morsom om barn, foreldre og deres liv og litt humor i denne tiden passer meg ypperlig :D. I tillegg leser jeg brudekisten av Unni Lindell som krim og The Silent Pasient av Alex Michaelides.

Hva leser dere?

Ønsker alle en god helg :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

19. mars 2020: Torill Elisabeth Revheim

Velkommen til felleslesing av Berge av Jan Kjærstad

Leseperiode:
Søndag 22. mars - søndag 12. april

UNNGÅ SPOILERE:
Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i starten av innlegget
hvor langt dere er kommet i boka (utgave?).

Lenke til hovedtråden

Godt sagt! (4) Varsle Svar

18. mars 2020: Kristin

Jeg har vært borte fra lesesirkelen i lang tid, men ønsker gjerne å bli med igjen. Har «Berge» liggende i hylla og blir gjerne med og leser sammen med dere allerede denne runden, om jeg kan inkluderes igjen? :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

17. mars 2020: Steinar Sæther

Der ble jeg påminnet at jeg burde huke av de fire jeg har lest av Peter May. Sjelden jeg leser krim, men May skriver fra et helt annet miljø enn de fleste andre. God litteratur!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

16. mars 2020: Lillevi

Jan Kjærstad er en forfatter jeg aldri har greid å få noe forhold til. Jeg hadde likevel tenkt å gå løs på denne, men ikke kjøpe den. Og siden bibliotekene nå er stengt, ja da melder jeg pass denne runden. Beklager - og lykke til til dere andre.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

15. mars 2020: Hilda

All ære til deg for innsatsen....Det ser ut som koronaviruset har slått ut mange her inne på Bokelskere også. Vi får stemme over dei som er og håpe på at det å fordjupe seg i ei god bok kan ta brodden av viruset!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

14. mars 2020: ellinoronille

For en rar uke dette har vært. Våren 2020 går nok ikke i glemmeboken med det første. Hjemmekontor på meg, men har heldigvis god bevegelsesfrihet på og rundt gården her jeg bor. Jeg var ute på tur i over en time i går, og traff ikke et eneste menneske. Trygt og godt. Ellers er jo lesing en prima og solidarisk fritidsaktivitet nå!

Jeg leser også The silent patient i helga! Det er ikke så ofte jeg leser krim eller thrillere, så både boka og disse stille hjemmedagene gir meg skikkelig påskestemning. Føles nesten litt som juks/ tjuvstart på påskekosen, men jeg tenker det får være greit, alt tatt i betraktning. Vi får kose oss som best vi kan!

God helg til alle sammen!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

13. mars 2020: Readninggirl20

Ja, dette er litt en av helg vi har. Det virker som vi nesten har en lookdown i Norge og folk har begynt å hamstre inn mat som galne. Man blir skremt om hvordan folk oppføre seg i en helsekrise. Jeg har begynt denne uken å lese the Silent Patient av Alex Michaelides på ebok. Disse Coroana tider krever mye inne tid, litt tur blir det ut, men forsiktig og med gå avstand og ordentlig håndvask.

Hva leser dere denne helgen? Eller i disse tider?

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Harald KSimen "Boktimmy" IngemundsenBirkaBente NogvaIngunn ØvrebøLibraritas vLisbeth Kingsrud KvistenInge KnoffJan Arne NygaardIdaNina J.B.Beathe SolbergBjørg L.Dagfinn JakobsenRuneGroVannflaskeKine Selbekk OttersenHildaBertyHanneBjørn BakkenSynnøve H HoelLise MuntheEmilieskAnne Berit GrønbechGunillaEllen E. MartolEivind  VaksvikDolly DuckAkima MontgomeryTine SundalHeidi Nicoline ErtnæsHanne MidtsundStine PernilleritaolineKjell PEirin Lavine HenriksenThina NordtveitHelge Thime-Iversen