27. september 2022: Torill Revheim

Tror mange av stedene langs Østersjøen (Ostsee) har doble navn, både tysk og polsk.
For eksempel heter byen Gdansk (polsk), Danzig på tysk og Gduńsk på kasjubisk.
(Kanskje litt som nord i norge, der stedene har både norsk og samisk navn)
Området rund Østersjøen har tilhørt forskjellige nasjoner gjennom tidene.
Pommern er et historisk område langs Østersjøen
(tysk: Vorpommern, kasjubisk: Pòmòrze, Pòmòrskô, polsk Pomorze)
Navnet Pommern har kasjubisk opprinnelse, og betyr «landet ved sjøen».

Godt sagt! (2) Varsle Svar

26. september 2022: Ingunn S

Leser første bok, har lest ferdig "Glass, glass, glasskår".


Supert med lenger leseperiode. Jeg har nettopp startet på boken og setter pris på å ikke måtte skynde meg gjennom teksten, den er for velskrevet til det.
Jeg gleder meg over de humoristiske innslagene og ikke minst forfatteren evne til å lage bilder i mitt hode; jeg ser tydelig mormor med 4 stakker foran bålet gumlende på en brent potet og scenen i bursdagsfesten etter at lyset har gått. Man får jo lyst til å tegne dem og kanskje har Grass gjort nettopp det? Jeg har lett litt, men fant mest fisk og fossiler blant hans arbeider.

Som Harald K hang jeg meg opp i stedsnavnene og måtte google for å finne ut hvilket område som ble beskrevet. Jeg ble overrasket over de polske navnene, da jeg var overbevist om at vi skulle befinne oss i Tyskland. Det var ikke så mange av navnene jeg fant igjen, så de har kanskje skiftet navn eller er beskrivende dersom man kan språket. Polsk er ikke min sterkeste side..

Det jeg kanskje har hengt meg mest opp i er hvordan noen kan holde ut med en unge som enten slår på blikktromme eller hyler så glasset spruter. Selv blir jeg irritert hvis noen slurper eller lager relativt lave lyder. Det er vel trommen, stemmen, viljestyrt vekst og superintelligens som gjør dette til en fabel?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

25. september 2022: Nina

Jeg leser første bind i slektsromanen til Edvard Hoem. Slåttekar i himmelen. Begynte tidligere denne uken, syntes kanskje den var litt flat, men i går kveld tok det virkelig av, så jeg tenker at jeg skal fullføre den i dag. Må bare forsøke å klemme den inn mellom 4 timers kjøretur og et middagsselskap! Gleder meg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

24. september 2022: Steinar Sæther

Det går sakte fremover med boka om Axel Jensen. Denne boka har blitt "reiselektyre" ettersom jeg har den med når jeg skal dømme fotballkamper. Vente på ferje, reise tidlig til kamper uten ferje. Ved sengetid er det ei annen bok som leses, nemlig Løpe Ulv av Kerstin Ekman. Ganske ny fra denne kjente forfatteren. Vi er på bygda i Sverige, og hun skriver poetisk om livet der, med fokus på jakt generelt, og ulv spesielt. Det vil si, jeg er kun noenogførti sider av gårde, så det blir interessant å se vinklingen framover.

God helg! God uke! Med boken i hånd!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

23. september 2022: Readninggirl20

Høsten er i full gang med regn, ned falte blader og mye lesning og mye nye bøker som kommer ut. I denne uken har jeg lest ferdig Ali Smith høst bok i kvartetten hun har skrevet om det, må si alt jeg i alt liker jeg veldig godt denne kvartetten, den er komplisert, aktuell og tar også opp mye politiske spørsmål i Storbritannia. Denne helgen leser jeg en bok som heter HR. Penumbras døgnåpne bokhandel av Robin Sloan, så langt liker den veldig godt.

Hva leser du denne helgen?
Ønsker alle en fin helg :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

22. september 2022: Harald K

Ja, Donna Leon er et funn. Pussig nok er hun ikke publisert her i Italia, men hun gir en humoristisk innblikk i den italienske tenkemåten i tillegg til en god kriminalhistorie i bøkene sine.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

21. september 2022: Ava

Lev livet langsomt

Huskevers

Folk har for travelt med for mange ting,
og det er en evig skam.
Et liv er en flod, som skal rinde i ro
for at afsætte frugtbart slam.
Det er meget for lidet av ingenting
på alt for manges program.

-Piet Hein

Hentet fra Muntre vers fra flere alvorlige land - Utvalgt av André Bjerke. Den norske bokklubben 1974

Godt sagt! (7) Varsle Svar

20. september 2022: Einonie

Jada, og jeg sa noe om det også for et par år siden. Da hadde jeg en aldri så liten epostveksling med André, for det krydde av snodige profiler i statistikken. Det var muligens en trollfabrikk.

De fleste andre nettsider har forskjellige tiltak for å begrense slikt, som å fylle inn svar gitt på et bilde, "jeg er ikke en robot" - boks og eventuelt bekrefte tilknyttet epostaddresse. Aner jo ikke hva de forskjellige tiltakene ville koste eller kreve å få til, men jeg er glad det er flere enn meg som har lagt merke til dette.

I ytterste konsekvens ser jeg sånt som en forringelse av nettsida, det er fort gjordt å lure på om det er lett å hacke epostlistene her inne (som vi ikke ser, men er registrert med) og naturligvis at det kan skade omdømmet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

19. september 2022: Readninggirl20

Åh Dewey historien har jeg lest for mange år siden, den er så koselig. Håper du liker den. Ha en god uke :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

18. september 2022: Lillevi

Hvis du ser under «Om bokelskere.no» (tast først Diskusjoner, så Oversikt) vil du se at Einonie tok opp samme problem som deg for to måneder siden, om «rare profiler». Fulgt opp av Bjørg. Det er altså mange av oss som reagerer på dette.

Det stemmer også at Bokelskere.no har en avtale med Norli. Hvis du går inn i Norlis nettbutikk og for eksempel ser på «Reisen til Cadillac» av Andreas Viestad (som jeg har skrevet om), finner du terningkast gitt av oss og en lenke direkte til Bokelskere.no, i dette tilfellet, mitt innlegg. Jeg reagerer sterkt på at vi bokelskere brukes i kommersielt øyemed og har sagt fra om det. Men la nå det ligge i denne omgang. Denne avtalen med Norli innebærer imidlertid at de terningkastene og omtalene vi gir her, kan påvirke Norlis salg (det er vel hele hensikten med avtalen).

«Uærlige brukere» kan altså bidra til reklame for/mot en bok og trekke salget opp eller ned.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

17. september 2022: Readninggirl20

Historie er alltid kjekt å lese og en lærer mye av det. Håper du får en god helg :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

16. september 2022: Readninggirl20

I dag er nokså greit vær, og jeg har fått lest 2 bøker nå på leselisten, altså en i forrige uke og en denne uken. Dermed er på den tredje på leselisten og det har vært rundt 50 bøker på leselisten min. Målet mitt er å lese 10 av leselisten, så jeg er litt i gang da. Jeg leser nå glassrommet av Simon Mawer som jeg liker nokså greit så langt.

Hva leser du denne helgen?
Ønsker alle en god helg :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

15. september 2022: Eirik Røkkum

Hei! Jeg bare lurer på om det er noen måte å rapportere brukere som helt åpenbart er laget enten for å bombe visse bøker med terningkast én eller terningkast seks, med andre ord brukere som tydelig er opprettet bare for å gi terningkast til aktuelle bøker, fordi de ikke viser noen historie, boksamling eller normal aktivitet. Jeg har sett ganske mange den siste tida, uten engang å lete. Typ denne her: https://bokelskere.no/Sara_Frii

Godt sagt! (11) Varsle Svar

14. september 2022: gretemor

Erik Fosnes Hansen om Blikktrommen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

13. september 2022: Hanne Midtsund

Begynte på den i dag! Henger etter med Murakami. Men kan prøve å vente litt med den du nevner 😄

Godt sagt! (1) Varsle Svar

12. september 2022: Hilda

Eg har henta eit eksemplar av «Blikktrommen» på biblioteket- men ser litt svart på å lese den- trass i at den vert nærmast kalla eit «litterært grunnfjell».
Boka eg har fått i hus er på ca 500 sider - med mikroskopisk skrift. Ser at det finst andre utgåver som er på ca 600 sider, men då sikkert lettare å lese.

Som fleire her har også eg ønsket å lese denne, men om eg får det til…det veit eg ikkje.
Trur eg seier at eg skal prøve…..Og til alle som har bestemt seg for å delta i felleslesinga seier eg Lukke til!

(oops…ser no at det er Lillevi som har brukt uttrykket «litterært grunnfjell» - håper det er ok at eg brukte det, Lillevi? Det er no eit godt uttrykk! )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

11. september 2022: Ava

Ett er nødvendig

Ett er nødvendig - her
i denne vår vanskelige verden
av husville og heimløse:

Å ta bolig i seg selv.

Gå inn i mørket
og pusse sotet av lampen.

Slik at mennesker på veiene
kan skimte lys
i dine bebodde øyne.

  • Hans Børli

Diktet er hentet fra Disse dagene, dette livet - Dikt vi har sammen i utvalg av Ruth Lillegraven og Tordis Ørjasæter. Kagge Forlag- 2016

Godt sagt! (6) Varsle Svar

10. september 2022: TanteMamie

Ja, det var trist å høre på nyhetene at hun er død...det må ha gått fort.
Det er kulturnatt helg her i byen med mye spennende som foregår. Jeg har vært på en forestilling/konsert om Geoges Sand og Frédéric Chopin. Veldig flott, nydelig pianospill.
Av lesing denne helgen har jeg begynt på en krimbok: « Når gjøken galer» av Robert Galbraith.
Den har handling fra London så jeg sitter med en gammel fillete LONDON AZ kartbok så jeg kan følge med på hvor de befinner seg! Og så har jeg en annen bok på lur om jeg innimellom blir sliten og lei av krimspråket, nemmelig Andrei Makine: «Et livs musikk».
God helg da dere!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

9. september 2022: Readninggirl20

Helgen er i gang, triste nyheter fra Storbritannia, hvil i fred kjære Elisabeth. Det er også blitt høst ut, jeg har fått lese en hel del. Nå har jeg lånt meg to bøker som jeg har hatt lenge på ventelisten nemlig Foucaults Pendel Umberto Eco og Zenos bekjennelser av Italo Svevo. Lest en bok av Eco og et essay så det likte jeg veldig godt. Aldri lest noe av Svevo, men spent på å sjekke ut.

Hva leser du denne helgen?

Ønsker alle en god helg :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

8. september 2022: Tonje Sivertsen

Haha, så søtt spørsmål!

Svensk Wikipedia sier at "Mucklor är små djur i Pettson och Findus-böckerna, filmerna och spelen. De kan endast ses av katten Findus. Mucklor är inte särskilt intelligenta, men de brukar vara mycket bestämda i sina få idéer. Några av dem är mycket störningskänsliga. De är finurliga och busar gärna med Pettson genom att knycka en strumpa eller två, eller flytta en bok från ett ställe till ett annat. Om man tittar noga är de med på många av bilderna även om de sällan nämns i texten"

Lenke til svensk wikipedia

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Anne Lise JohannessenKarin  JensenVibekeStig-Ivar StellanderHarald KAlice NordliIdaBeathe SolbergLeseberta_23Bjørn SturødLilleviMarianne MHelge Thime-IversenGroKarin BergellinoronilleJakob SæthreEileen BørresenSonja M. InnselsetTonesen81Rufsetufsamay britt FagertveitRisRosOgKlagingConnieTone Maria JonassenThomas KihlmanTorill RevheimRandiAIngeborg GNinaRandiDanielLailaBjørg Marit TinholtGladleserEster SIda CharlotteTor VinterLars MæhlumCecilie69