27. juli 2017: André Nesse

I dag har bokelskere.no flyttet til et nytt datasenter, til nye og kraftigere servere.

Dette betyr at alle nå er logget ut, men utover dette burde den eneste forskjellen nå være at mange sider nå laster raskere enn før.

De nye serverene befinner seg hos AWS i Dublin for de som måtte være teknisk eller geografisk interesserte. Vi har skiftet databasemotor fra MySQL til AuroraDB, noe som ved testing har vist seg å ha store fordeler.

Webserveren har fått dobbelt så mye minne, ny linuxversjon og en saftig prosessoroppgradering. Den bruker nå en nyere versjon av nGinx og uWSGI til å servere nettsider.

IT-avdelingen er henrykte over oppgraderingene, og håper ingen uforutsette problemer oppstår.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

26. juli 2017: Laila

Så langt i år har jeg lest 28 bøker. Det er flere enn på mange år. Noe av årsaken til det er nok Popsugar sin leseutfordring. Den gir fin variasjon i det som leses. Jeg er krimelsker, og prøver å utvide horisonten :)

Bøkene er skrevet av 12 kvinner, 16 menn.
1 lydbok, 1 bok om vin, 1 bok om reise, 14 krim, resten skjønnlitterært.
Bøker fra 8 land: Norge, Sverige, Danmark, Finland, England, Italia, Frankrike, USA.

I tillegg har jeg en plan for året om å lese bøker fra alle verdensdelene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

24. juli 2017: annelingua

Og da ble jeg fristet til å dele min Undset-oppdagelse fra i sommer:

Pigen, der finder guldhornet (1906) harald slott-møller

Hvis jeg fikk lenken til å virke, viser den et maleri jeg oppdaget på Sønderborg slott for noen uker siden. Det er malt av den danske kunstneren Harald Slott-Møller i 1906, og viser Pigen med Guldhornet - hovedpersonen i berettelsen om hvordan Kirsten Svendsdatter fant et av gullhornene som var selve nasjonalsymbolet i Danmark på den tiden. Da jeg studerte nærmere plaketten på veggen ved siden av bildet, viste det seg at Sigrid Undset var så populær også i Danmark at kunstneren valgte å bruke henne som modell da han malte det motivet som gikk for å være det danskeste av det danske!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

23. juli 2017: Ellen E. Martol

Jeg leser nå Sigrid Undsets barndomserindringer "Elleve år", og det er jo allment kjent at det er det, selv om hun ikke bruker reelle navn, men f.eks. kaller seg selv Ingvild.

Da hun var omtrent ni år bodde familien i Drøbak en sommer, og da traff hun en jevngammel gutt, Olaf. Han var helt, helt lys og firskåren, og de ble svært gode venner, - litt forelsket vil jeg nok også si. Og så begynte det å ringe noen bjeller i hodet mitt, - Ingvild og Olaf i Drøbak, - det lød da kjent! Det minnet om både personer og sted i hennes middelalderverk "Olav Audunssøn", men det er svært lenge siden jeg har lest den, så nå måtte jeg slå opp. Og her var det mye likt, -
Undset har brukt sitt barndoms svermeri som modell til helten Olav! Barnebruden til Olav het riktignok Ingunn, ikke Ingvild, men beskrivelsen av Olav er nesten helt den samme som av Olaf!

Det er en utrolig fascinerende følelse å få en sånn aha-opplevelse, å oppdage spor og sammenhenger i litteraturen, så jeg ble aldeles nødt til å nevne det her! :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

22. juli 2017: lenkar

Bare hyggelig :-) Åh, så bra å høre, da gleder jeg meg, for bok nr. 3 er på vei til postkassa mi. Alltid herlig med litteratur som kan leses igjen og igjen, og selv om man gjør det, så oppdages det noe nytt. Ha en fin sommerkveld!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

21. juli 2017: krira

Lesehelg, sommerhelg, jobbehelg!

Allerede er vi midt på sommeren; hvor ble tiden av? For meg er det jobbesommer, men årstiden nytes likevel. Ferien tas i august – noe som er min måte å forlenge sommeren på :-)

Noe sommerlesning blir det også enten ute på terrassen/i hagen, til og fra jobb, i pauser på jobb eller i godkroken i stua. Det er deilig å lese på terrassen når solen har gått ned og temperaturen svalner mens fuglene kvitrer og vinden lager litt sus i trærne.

Nylig avsluttet jeg Eileen – en psykologisk thriller av Ottessa Moshfegh. Denne romanen var shortlisted for The Man Booker Prize i 2016. Jeg heller i den retning at Eileen en er et psykologisk portrett mer enn en regelrett psykologisk thriller – selv om det drar seg til mot slutten:
https://bokelskere.no/tekst/320059/.

Nå har jeg nettopp startet på romanen som vant The Man Booker Prize i 2016: The Sellout av Paul Beatty. De første sidene virker lovende med burleske beskrivelser og stand up-lignende humor. Flere anmeldelser påpeker at man nærmest blir glupere av å lese The Sellout, og det har jeg da ingenting i mot, he-he! Det ser ut til at man må være litt våken som leser samt at der er referanser som får en til å tenke.

Ingen sommer uten podcast! Aftenposten publiserte nylig er artikkel med forslag til lytteverdige podcaster, og den deler jeg gjerne: https://www.aftenposten.no/kultur/i/eV0zO/33-internasjonale-podkaster-du-bor-sjekke-ut. Når jeg ikke får sove hører jeg gjerne podcast og da blir jeg som regel snakket i søvn i løpet av en halvtime. Da går det i Misjonen på P4 (Antonsen og Golden), Tusvik & Tønne eller Giæver og Joffen (VG’s politiske kommentator-podcast). De to førstnevnte presenterer såpass mye tullball at jeg sovner med et smil om munnen. Giæver og Joffen fletter heldigvis også inn passe doser humor i sine politiske kommentarer. Podcast er i mine øyne en genial oppfinnelse som funker på stranda, på gåtur, mens man strikker, gjør fysisk arbeid eller skal slappe av/sove. Leve podcasten!

Og leve sommeren! – Men ikke minst: leve bøkene, leserne, forfatterne og litteraturen! :-)

Hva leser du i dag, i morgen, i sommer? Hva liker du, hvilken lektyre anbefaler du? Hvilken bok er det du aldri glemmer? Vi bokelskere hører gjerne fra deg.

Riktig god lesehelg til alle!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

20. juli 2017: Jostein Røyset

Kapittel 11,
Eg har i fleire kapittel tenkt at det er eselet som let Kain vandre mellom dei ulike notidene, som Saramago formulerer det. (Sjølv ville eg ha sagt at eselet er ei tidsmaskin). Men her vandrar han inn i landet Us utan esel. Soga om Job ligg vel nokre år unna syndefallet, så han må jå ha vandra i tid. Til slutt i dette kapittelet antydast det at han likevel må ha esel for å vandre i tid. Ja ja, det manglar ikkje på detaljar å undre seg over i denne boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

19. juli 2017: Marte

Du kan like så godt bare kjøpe nummer 3 også...! Jeg likte alle disse tre bøkene veldig god =) er nok en av de få som likte "Bror din på prærien" bedre enn nr 1-sikkert fordi jeg innen da allerede kjente karakterene godt og hadde et annet utgangspunkt..? =) takk for denne anmeldelsen. Fikk lyst p lese serien på nytt nå-er så lenge siden at mye er gått i glemmeboka

Godt sagt! (3) Varsle Svar

18. juli 2017: Marte

Jeg leste denne og bestemte eg for at jeg ikke gadd å lese resten av serien. Har egentlig opplevd alle hennes bøker på mer eller mindre samme måte. Unntaket er "jenta på klippen", den likte jeg faktisk. Men utenom den har jeg aldri helt fått smaken. Syntes det blir nye unødvendigheter, langdrygt, forutsigbart og ofte litt for klissete og sukkersøtt

Godt sagt! (1) Varsle Svar

17. juli 2017: gretemor

"Briks" er den danske varianten og stammer fra den gamle tyske formen, mens "brisk" er, slik jeg forstår det, den norske formen. Begge to er likestilte i min Aschehoug og Gyldendals Store Norske Ordbok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

16. juli 2017: Steinar Sæther

Ja! Har kommet meg 120 sider av gårde og blitt mye klokere allerede. SW delegerer ut fakta på en overbevisende måte, både fra Israels fortid og før 1948 da staten Israel oppsto. Konflikten med palestinerne er nødvendigvis også på plass. SW tar utgangspunkt i sin positive holdning til Israel i starten, men det endrer seg etter hvert som hun får mer "kjøtt på beinet". Hva de siste 180 sidene bringer kan jeg bare gjette på.

Fortsatt god helg til deg også, lesejenta ;-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

15. juli 2017: Harald Jens Johansen

OM "AMERIKANSKE BILDER"
Hvorfor er denne boka så lite kjent? Jeg ante ikke at det fanns en slik bok før jeg helt tilfeldig dumpa på den på biblioteket i Tromsø for 20 år siden Og leste den - og gjorde store øyne! Jøss, hvorfor kasta ikke presse og TV seg over dette banebrytende verket av danske Jacob Holdt - ja jeg kaller den et banebrytende verk. Her står det at millioner av amerikanere er helt lutfattige og lever fra hånd til munn - ja ti-tusener graver ut jord og spiser for å ha noe i magen. forferdelig - i verdens rikeste land! Og -og dette visste jeg heller ikke: Vanlige amerikanske borgere har ikke fått besøke Kuba siden i 1961 - !
Med hilsen
Harald Jens Johansen

Godt sagt! (5) Varsle Svar

14. juli 2017: Jostein Røyset

Det er poppis med helgetråd, sikkert og visst
Ja, ein fredag foruten er fryktelig trist
Ein får prøve å einast om kven som har tur
Slik at alle blir nøgde og ingen blir sur

Eg er også, som deg, litterært i Iran
Ikke uten min datter er boka om da’n
Skulle denne bli utlest før helga tek slutt
Får eg starte på Fløgstad sin VM-tributt.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

13. juli 2017: annelingua

Jeg er en av dem som har et sug etter å vite hvordan det går videre med disse personene. Om Jacobsen tenker i den retningen kan vi bare håpe intenst på.

Bare rolig, Steinar! Den tredje (og siste) boken om Ingrid på Barrøy kommer høsten 2017. Jeg leste det for en måned siden i Aftenposten - jeg lenker til intervjuet der Roy Jacobsen forteller dette; intervjuet stod på trykk (og på nett!) i juni 2017 i anledning Man Booker-nominasjonen. Sitat fra intervjuet:

– Hva kan vi vente oss av siste avsnitt av historien om Ingrid Barrøy?
– Nå er det etterkrigstid, med de samme skikkelsene – Ingrid er fortsatt hovedperson. Videre har jeg snudd på sitatet fra den amerikanske isolasjonistsenatoren som sa at «krigens første offer er sannheten», repliserer Jacobsen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

12. juli 2017: Anne Berit

Aha. Joda, Clue er ofte det jeg anbefaler for de som har lest Detektivbyrå nr. 2 og kanskje har vært innom Klaus & Hilde Hagerups serie Mesterdetektiven Tim & Co. Tim & Co er på en måte mellom Detektivbyrå nr. 2 (som har en del bilder) og Clue som ikke har noen bilder og mer og litt vanskeligere tekst.

Men liker han fantasy og tegneserier? I så fall må han prøve Amuletten-serien! Ungene i 5-7. trinn er helt ville etter den her hos oss og til tider har vi hatt ventelister på dem! Kan kanskje være lettere enn en bok stappa med tekst. Du har også Kimura-serien til Benni Bødtker, en slags action-fantasy-serie som er japanskinspirert. Består av 8 tynne bøker, men vi har dem stående på ungdom hos oss så innholdet er ikke så barnslig. Han har også en serie om Sarin, som vel foregår for noen hundre år siden, for litt yngre lesere enn Kimura egentlig, men den har også vært veldig populær.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

11. juli 2017: Leseaase

Artig tråd :-)
Nerdetendenser? Heller lidenskap!

For meg ser året hittil slik ut:
Jeg har lest 25 bøker hittil, herav 2 lydbøker:
- 13 av kvinnelig forfatter, 12 altså av menn.
- Geografisk fordeling er slik: Norge 11, USA 4, Sverige 3, Italia 3, Island 1, England 1, India 1,
Japan 1. Altså bare 8 land, og 3 verdensdeler.
- Mest romaner, herav 3 kriminalromaner. 1 novellesamling har jeg lest, og en dokumentarisk.
- 2 forfattere er representert med flere bøker
- Et av mine mål for året var å lese bøker av forfattere jeg ikke hadde lest før. Dette har jeg hittil
lyktes ganske bra med, 11 av forfatterne er nye bekjentskaper for meg.

Hvis jeg ser leselista mi i forhold til målsettingen for året, så har jeg hittil kommet så langt som dette:
- Ved årets start hadde jeg 10 uleste bøker stående i hylla mi. Disse har jeg lest 5 av. Men nå har
jeg av en eller annen grunn 12-14 uleste bøker stående i samme hylle...
- Jeg hadde 4 bokserier gående, disse har jeg fullført 2 av.
- Jeg var bestemt på å lese ei bok av Haruki Murakami og ei av Arto Paasilinna, da dette var
forfattere jeg var nysgjerrig på. Jeg har rukket å lese Kafka på Stranden av Murakami, og
kommer nok til å lese mer av han.
- Jeg ville lese minst 2 klassikere, det har jeg enda ikke gjort.
- Jeg ville lese minst 2 dystopier, jeg har lest 1.
- Jeg ville lese minst 2 novellesamlinger, jeg har lest 1.
- Jeg villle lese minst 2 biografier, hittil har jeg ikke lest noen.

Konklusjonen av dette må vel bli at jeg nok ikke kommer til å gå tom for lesestoff med det første, og at jeg godt kan spre meg litt både på geografi og sjanger. Men det finnes jo så mye bra der ute, så det er bare å ta for seg. I kveld skal jeg begynne med 'Harens år' av Arto Paasilinna, det gleder jeg meg til :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

10. juli 2017: ingar h

Artig å se at flere boklesere og er opptatt av tall og statistikk! Kort status ei uke inn i juli fra meg.

Har totalt lest 34 bøker, trolig det meste på et halvår noen gang.
5 av bøkene er sakprosa av noe slag, resten er romaner (ingen novellesamling så langt i år).
8 av bøkene er er krim/thriller, trolig noe høyere andel enn de siste årene.
Nøyaktig halvparten av bøkene er lest på engelsk.
9 av bøkene er norske.
Bare 5 av bøkene har kvinnelig forfatter.
Dårlig geografisk spredning så langt i år, ingen bøker fra Asia (Pamuk må vel regnes som europeisk forfatter?), Sør-Amerika eller Afrika (men er i gang med ei afrikansk bok nå). Men har lest bøker fra 12 land.

Jeg fortsetter, som Dolly Duck, etter innfallsmetoden og uten mål og mening. Vi får se mot slutten av året hvordan det da har utvikla seg.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

9. juli 2017: Jostein Røyset

Melder meg på i nerde-klubben, eg. Slikt liker eg.

 • 32 bøker i første halvår (tom veke 26), av desse 7 lydbøker. Antal leste sider (lydbøker ikkje med): 8306, dette gjev eit snitt på 45 sider pr dag.

 • Stor oververkt av romanar, berre 1 krimbok, 1 novellesamling, 1 reiseskildring og 3 som eg har klassifisert som "annan sakprosa".

 • Stor overvekt av mannlege forfattarar, berre 4 bøker som er skrivne av damer.

 • Bøker frå berre 9 land. Fordeling: Norge 11; Storbritannia 5; Danmark 4; Italia 3; USA 3; Finland 2; Frankrike 2; Austerrike 1; Japan 1;

Og med referanse til nyttårsforsetta mine for i år:

 • Ingen bøker frå Afrika, Oseania eller Sør-Amerika enno, målet er minst ei bok frå kvar verdsdel.
 • Ingen bøker frå før 1800 enno. Målet er 2.
 • Har lest berre ei bok som er ny av året (Tørst av Jo Nesbø). Målet er 2.
 • Har lest 6 bøker på engelsk, alle lydbøker. I boks etter halvgått år.
 • Ingen bøker på portugisisk enno. Målet er 6.
 • Ei bok av ein for meg nye nobelprisvinnarar (Kongens fall/Johannes V. Jensen). Målet er 2.
 • Antalet uleste bøker er 132, skal bli 119 eller færre.

Det var greit med ein avsjekk på dette etter første halvår. Det er framleis råd å kome i havn med det aller meste her.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

8. juli 2017: Engelin

Hehe, der var det ei som er litt som meg!
Ihht diagnosen min er det ren avslapning (det er det sikkert for interesserte uten diagnose også) å se på bestanddeler, bryte ting ned til tall og analyse; det blir som en "skrudd" form for humor!

Da jeg fant posten din satte jeg meg ned for å regne. Nå er jeg godt i sving med en Bullet Journal og sukker endel over alt sprøytet ute på det ganske internett, alle de sidene med fargelagt "tull" disse stolte bloggerne sitter og lager. JEG skal ta disse resultatene og smøre pent utover en dobbeltside med pene fargelagte kakediagram. Her inne digger jeg "bokkaka" under Profil. Slik ble det i tekst og tall:

 • 39 leste bøker av 21 forfattere de første 6 måneder.
 • hele 20 av bøkene er historiske drama.
 • 69% av bøkene er av norske forfattere - på annenplass kommer Storbritannia, men utenfor Europa er også USA og Japan representert. Dette betyr at jeg ikke har lest noe fra Australia, Sør-Amerika eller Afrika. Det tar jeg heller ikke så tungt, for hva jeg har lyst til akkurat der og da er faktisk viktigere.
 • Fordelingen mellom kvinner og menn er 61,5 % kvinner og 38,5 % menn.
 • Det som er utypisk meg, er få bøker i krim- og fantasysjangrene. Jeg har til og med lest 1 novellesamling og 1 tegneseriebok (foruten 2 store hefter som kommer uten ISBN-nummer og ikke er innregistrert), og det pleier jeg ikke å gjøre. Jeg har også lest 4 barne- eller ungdomsbøker.
 • 20 av bøkene er deler av serier. Den lengste serien var på 15 bøker.
 • 5 av bøkene er eldre enn 50 år siden de ble skrevet. 8 bøker er utgitt de siste 2 årene. Spennet mellom gamle og nye bøker er alt fra 1 200-tallet (islandsk saga) til 2017.
 • Hele 9 forfattere er for meg nye bekjentskap. Jeg har også oppdatert meg på forfattere jeg allerede kjenner til, som lovt i nyttårsforsettene for cirka et halvt år siden. Det betyr at jeg har holdt begge de litterære forsettene mine, ettersom jeg gikk forbi fjorårets antall allerede i mai.
 • Én ting jeg vurderer må forbedres er mengden lest på et annet språk enn norsk. Bare én av disse 39 bøkene er lest på engelsk.
 • Alle bøkene unntatt én er lest i papirutgaver. 11 av disse bøkene er lånt fra biblioteket.
Godt sagt! (7) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

EngelinIngeborg GEivind VaksvikBoktimmyJostein RøysetgretemorSiljePiaChristineIda CharlotteTine SundalElin SkjerengMarianne KesselIngunn SJohn LarsenKirsti Vettran NederhoelHilde H HelsethAnjaAnna KristinaannelinguaMargrethe HaugenCarine OlsrødEli HagelundMorten BolstadVibekeKarin BergTralteHildeE .MarteKathrineFrode TangenGeir SundetJulie EilénThomas KlakeggGunillaElisabeth BergEmilie GeistSraDevoralibrosGrethet87Beate KristinMarita Loe