17. februar 2019: Ingunn S

Jeg er fortsatt fordypet i prosjekt Shakespeare. Nå er jeg i siste del av King Lear. Det går ikke så fort, ettersom jeg bestreber meg på å forstå teksten på engelsk. Jeg har lånt en skoleutgave og det er til mye hjelp. En del ord og uttrykk er forklart og det er en mengde oppgaver å bry hjernen med underveis. Etter hver scene leser jeg en norsk utgave av Kong Lear og ikke sjelden får jeg en aha-opplevelse. På nattbordet venter Dunbar av Edward St. Aubyn, en moderne gjendiktning av King Lear. Den gleder jeg meg til!

På lydbok nærmer det seg slutten av Den mørke materien og det liker jeg ikke, for jeg trives godt blant demoner, spøkelser og hekser. Det er kanskje på tide å repetere Harry Potter? Jeg mener at min favoritt Stephen Fry har lest dem inn, det må jo være fantastisk å høre på :)

Planen er at jeg skal lese noen dikt av Harry Martinson hver kveld, men det er ofte for fristende å lese noen ekstra sider i King Lear isteden. Dette er svært urettferdig mot Martinson, for han skrev så fint. Vel, den som venter på noe godt osv.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

16. februar 2019: TanteMamie

Biblioteket mitt arrangerer lesereise, jorden rundt på 12 bøker. Februar er Chile reisemål og jeg leser Allende: Inés, jeg elsker deg! Er akkurat nå i jungelen hvor Conquistadorene herjer fram, stor kontrast til den fredelige sofaen min!
God lesehelg folkens:)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

15. februar 2019: Lene Andresen

Jeg må dessverre jobbe en del denne helgen. Men jeg håper at jeg også skal få tid til å begynne på boken Kaos hos Daisy av Jill Mansell. Tror det er en skikkelig jentebok som jeg håper jeg vil like.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

14. februar 2019: Torill Elisabeth Revheim

Så sant, så sant
Boka fikk meg til å slå opp både det ene og det andre, så nå vet jeg mer om hellige fjell og ulike områder i det mongolske rike :)
Det er første voksenroman jeg har lest av Bringsvær. Barnebøkerne kjenner jeg godt gjennom mine døtre som elsket Karsten og Petra.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

13. februar 2019: Marit Håverstad

Leseperioden begynner å nærme seg slutten, og ei oppsummering er kanskje på sin plass? Jeg har lest mye av Bringsværd før, så jeg er godt kjent med skrivestilen hans når det gjelder romaner, essays og betraktninger.

Jeg har verken barn eller barnebarn, så barnelitteraturen hans kjenner jeg ikke. Men "voksenromanene" preges alltid av stramme setninger, hyppige punktum og en utpreget muntlig språkstil. Det passer ypperlig med "fragment"-konseptet. Enkelt og komplisert: Vi leser, vi tar pauser og vi tenker. Mister kanskje noe på veien, men kan gå tilbake og finne det igjen. Eller finner det kanskje igjen lenger ute i historien.

Samtidig er faktainnholdet såpass interessant (og fjernt for en historie-ignorant) at man nesten tvinges til å sjekke settinger og sammenhenger nærmere. Man blir klokere av å lese Bringsværd, vil jeg påstå.

Forslagsstilleren har hittil glimret med sitt fravær. Hvor blir du av, annelingua?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

12. februar 2019: kjell k

Tirsdag 12. februar 2019

Har lest boka. Storfornøyd.

Bringsværd skriver godt og boka har en interessant handling med mange innslag av refleksjon og anekdoter. Fortelleren, Pietro, beskriver det som har skjedd og skjer i Yasd og Venezia og om det han har opplevd under sine reiser med Marco Polo. Man blir også godt kjent med Pietros to venner, den gamle Siamak og hunden Parisha.

Hvordan tittelen skal tolkes, er jeg usikker på.
"Men etter hvert som tiden gikk, ble de innfødte flinkere til å gjemme seg - og til å angripe mens vi minst ventet det." (s. 165)

De små anekdotene (eventyr, drømmer) fikk meg til å tenke på Johan Nilsen Nagel og hans fortellinger og fantasier i Mysterier (Knut Hamsun, 1892).

Assosierer videre:
"Egentlig finnes det bare et eneste virkelig alvorlig spørsmål å grunne over her i verden, og det er at vi må spørre oss selv om livet er verdt å leve eller ikke." (s. 202).
Jeg regner med at Tor Åge Bringsværd har lest Albert Camus' Myten om Sisyfos.

Skulle gjerne lest mer av Bringsværd, men det må i så fall bli etter lesing av andre bøker som står på vent.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

11. februar 2019: Jostein Røyset

Eg er samd med deg angåande omslaget, eg kunne ha funne på å kjøpt boka berre på grunn av det. Eller i alle fall plukka den opp og sett nøye på den i bokhandelen.

Men for å kome til poenget; eg har bestilt boka, det er berre å spikre leseperiode så er eg med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

10. februar 2019: André Nesse

SSL-sertifikatet vårt trengte fornying - nå er det fornyet! Takk for at du sa fra! :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

9. februar 2019: Leseaase

Denne helga leser jeg videre i Liv andre har levd av Edvard Hoem. Jeg har ikke kommet veldig langt, men så langt synes jeg den er god.

Så kjørte jeg noen timer alene i bil i går, og da hørte jeg videre i Xinrans Tapte døtre. Lenge siden sist jeg hadde lyttet, men dette er hjerteskjærende altså. Om hvordan Kinas ettbarnspolitikk ble umulig å håndtere for mange familier. Anbefales.

Ellers er det jo morsdagshelg, og vi har også en bursdag i familien - så denne helga blir det ikke bare lesing, for å si det sånn.
Men helga blir sikkert fin den - og det ønsker jeg at den blir for dere andre bokelskere også :-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

8. februar 2019: Readninggirl20

God fredagskveld. Ser at helgetråden ikke lagt ut, derfor legger jeg den ut, håper det er i orden :) Etter en lang uke, endelig fredag igjen. Denne helgen skal jeg lese videre i Over det kinesiske hav av Gaute Heivoll, er spent på hvordan den blir videre, liker den så langt i hvert fall.Hva leser dere? Eller leter dere etter noe å lese?

Håper alle får en flott helg :)

Godt sagt! (11) Varsle Svar

7. februar 2019: Jostein Røyset

Det er betre enn aldri; å gjere det seint
Seier ordtaket, det har eg uansett meint
Så før komande helgetråd startast om litt
Kjem som snarast ei melding om boklivet mitt

Med An-Magritt så er eg no komen i mål
Samt på Nesbø sin Mere blod nesten gjort kål
Og imellom tek Bringsværd meg med rundt om kring
Når ein allerminst ventar det, helt til Beijing

Godt sagt! (5) Varsle Svar

6. februar 2019: Lillevi

Du har virkelig perfeksjonert dette med ferielektyre, Marit. Ypperlig! Interessant å merke seg at lesebrett ikke er et alternativ – som det heller ikke er for meg.

Det du sier om Gobi-serien er kanskje bakgrunnen for at Merethe Solstad synes bøkene er tunge å komme gjennom. Jeg følger ditt råd; har flere «tradisjonelle» romaner liggende på vent og gir dem plass i kofferten.

Takk skal du ha. Jeg er likevel usikker på om jeg klarer å legge igjen bøker på ferieøya …

Godt sagt! (1) Varsle Svar

5. februar 2019: Lillevi

Da er alle ført opp på ønskelisten, sammen med Bringsværds nyeste, «Mens jeg har dere her». Leser den første først, som du anbefaler. Faller den i smak, noe jeg mistenker, vil jeg kanskje - for en gangs skyld - ha nok reiselektyre :-)

Jeg er glad i innbundne bøker, men så var det dette med overvekt på flyet da …
Tusen takk, Eli!

PS: Få ting gleder et bokelskerhjerte mer enn å oppdage nye forfattere!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

4. februar 2019: Marit Håverstad

Som vanlig greier jeg ikke å lese sakte. Likevel flyr tankene mens jeg leser - fragmenter fra tidligere Bringsværd-lesing dukker opp og forstyrrer meg. Helt siden Minotaurus, mitt første møte med Bringsværd, har jeg vært forelsket i denne forfatteren.

I den boka jeg leser nå, dukker det stadig opp minner fra GOBI-pentalogien - jeg hører stemmen til Wolfgang fra Godesberg, som ble lokket ut på barnekorstog tidlig på 1200-tallet og endte som stum tigger i Bagdad.

Bringsværd nummererte GOBI-serien som "den første av flere bøker"; "den andre av flere bøker" - helt til "den femte av flere bøker", og jeg tenker at det jeg leser nå, må være den sjette av disse bøkene. Veien fra Djenghis Khan til hans barnebarn Khublai Khan, som samlet Kina til en stormakt og satte seg fore å erobre hele Europa, er ikke så lang i dette perspektivet.

Kan Pietros nye venn, den stumme med kritt og tavle, være Wolfgang? tenkte jeg ei stund. Men etter litt ettertanke måtte jeg innse at så ikke kunne være tilfelle. Riktignok omtales han som en olding, men tidsrammen blir for vid.

Jeg skjønner at jeg nå må lese GOBI-bøkene på nytt. Å delta i en lesesirkel får omfattende konsekvenser!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

3. februar 2019: Lillevi

Noen tanker etter å ha lest «Venezia» t.o.m. side 110

Pietros karnevalsdrakt (side 78) gir meg assosiasjoner til middelalderens pestlege. En skikkelse som nærmest ble sett på som en inkarnasjon av døden selv. Kan det være en sammenheng mellom den vennesæle Pietros maske og de brutale sidene i han som nå kommer til syne? Hvem er vi bak masken? Pietros oppgave i livet er å beskytte Marco, som trekker til seg vanskeligheter som «et fluepapir». Koste hva det koste vil og fortrinnsvis uten at Marco merker det. Pietro forteller nøkternt: «Jeg husker første gang jeg drepte noen. Jeg husker det godt til og med. Siden har det blitt flere. Etter hvert kostet det mindre. Det er den første gangen som biter seg fast. De andre smuldrer etter hvert opp og blåser bort med glemselen.» (side 87).

Karnevalsdrakten kan også henspille på den svarte pesten (byllepesten) som sprer seg fra øst og vestover. Pietro misliker Venezia sterkt, en by han bor i 29 år og aldri kommer til å forstå seg på. Byens kristne tror pesten kommer med vinden eller jødene. Et av deres ritualer er å brenne katter, som de mener er djevelen i forkledning. Dermed får de smittebærende rottene fritt spillerom.

Når Pietro bruker uttrykket «den hvite tiger», oppfatter jeg at han referer til Vesten. For eksempel «Hos den hvite tiger fester man ikke ved slutten av fasten, men ved begynnelsen. (side 78). Vet noen av dere mer om uttrykket den hvite tiger brukt i denne sammenhengen?

Bringsværd gir spark til fordommer og dagens politiske situasjon. «Den som ikke er med oss, er mot oss, sa de alvorlig – slik alle fanatikere bestandig har formulert seg.» (side 103). «Min far rørte seg ikke av flekken. I vår familie har vi alltid kjent vår rette plass. (side 104). «Vogner – og alt som har hjul – blir betraktet som blindgater og noe som ikke passer her hos oss.» (side 109).

Ja, dette er en bok å lese langsomt, bla frem og tilbake i, og stadig finne noe nytt, interessant og tankevekkende.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

2. februar 2019: Marte

Las den trilogien i fjor, elska han! Dei to første er dei beste, den siste syntes eg blei litt treig. Nummer to er den beste, så gled deg!
Eg leser Apehuset av Sara Gruen, har hundre sidar igjen så regner med å bli ferdig i løpet av laurdagen. Etterpå veit eg ikkje heilt kva eg vil lese. Vurderer enten ein ny krim av Michael Robotham, då eg er midtvegs i serien om Joe O' Loughlin. Eller så blir det Vi mot dere, nummer to i Fredrik Backmans Bjørnstad-serie. Valgets kvaler, altså! Var eigentleg desse same to bøkene valet sto mellom sist gong og, og då fann eg plutseleg berre på at eg skulle lese Apehuset...eit innfall eg er svært glad for å ha fulgt opp for denne boka er midt i blinken for meg! Handling som utspeler seg kjapt, fenagde, originalt, sjarmerande apar...! Likar i grunn denne betre enn eg likte den føre boka hennar, Vann til Elefantene. Og ...syntes det er merkeleg at denne boka er så lite populær på Goodreads.

Elles skal eg ut å springe ei lita tur i dag. Gubben er på tur og eg aleine heime, huset er nyvaska frå i går. Og eg skal berre vere lat, nyte åleinetid, lese, springe, lese, ete ...! Og i morgon, sundag, blir det vel,å vere litt meir sosial. Sjår føre meg ein runde med klatring saman med kjærasten og bekjente, nokre runder Scrabble og filmkveld. Helga si det! :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

1. februar 2019: Eivind Vaksvik

Jeg skal i likhet med de siste par helgene forsøke å redusere antall uleste bøker i egne bokhyller. Noen av bøkene har stått uleste i over 10 år. Har mye spennende å velge mellom fra ulike sjangre. Dessuten må jeg velge ut noen bøker som skal gis vekk til brukthandlere, slik at hyllene blir mindre overfylte enn det de er nå. Det blir ellers en rolig helg, med noen turer ut i solen, hvis den kommer. Litt tv-sport blir det også. God helg til alle :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

31. januar 2019: kjell k

Leser sakte.
Kunne nok lest hele boka på fire-fem dager, men tar det rolig for å forlenge nytelsen og få med meg alle underfundighetene.

Når jeg leser, tenker jeg på det Bringsværd forteller (bokbad) om egen skriveprosess:
"Jeg lager ikke disposisjon, når jeg skriver er jeg like spent som leseren på hva som skjer videre" (sitert etter hukommelsen). I den forbindelse siterer jeg følgende fra Når du minst venter det:

Det er ikke lett å skrive. Det vet alle som har prøvd. Og jeg har forsøkt flere ganger. Men samtidig finnes det ingen bedre måte å klarne hodet på, rydde vekk rusk og bøss fra tankene, forsøke å finne ut hva man vil og hva som betyr noe. (s. 37)

Og videre:

Det vakre med å skrive, er at vi kan hoppe frem og tilbake. Vi trenger ikke å godta den rekkefølgen som sol og måne ellers påtvinger oss.
Det er en vidunderlig frihet! (s. 51)

(Min utgave: CAPPELEN DAMM AS, Oslo, 2018, innbundet)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

30. januar 2019: Lillevi

Noen tanker etter å ha lest første del: «Yazd» t.o.m. side 73

Slik åpner Tor Åge Bringsværd «Når du minst venter det»:

Alle som lengter hjem, lurer seg selv. For det finnes ikke noe annet hjem enn din egen kropp, den du alltid sleper med deg.
Slik er vi i slekt med snegler og skilpadder.
Bare at våre skall er så utrolig mye skjørere.

Etter å ha lest jeg-personen Pietros opptegnelser fra byen Yazd blir det tydeligere for meg hvorfor. Pietro forteller om sitt liv i nøkterne ordelag. Et hardt liv. Fortellinger i fortid og nåtid – uten selvmedlidenhet, med refleksjoner og en underfundig humor. Og med en undertone av sårhet, ensomhet og lengsel.

Spesielt følgende passasje synes jeg er betegnende for Pietros skjøre skall.
Pietro forteller sin venn Siamak om alle sine reiser og eventyr. Siamak sier,

Du rakk vel aldri å slå rot?
Røtter er for trær.
Siamak ser på meg. Det mener du ikke, sier han langsomt.

Det er slike samtaler jeg helst unngår. Min metode har alltid vært:
Hold ikke den samme tanken for lenge. Del den opp og la det komme noe annet innimellom.

(side 68)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

29. januar 2019: Eli Hagelund

Er så vidt kommet i gang. Denne boken skal jeg lese rolig, nærmest i karavanefart, tror jeg. Ble ført tilbake til hans fantastiske bøker i Gobiserien, som kretser rundt Djengis Khan. De kan absolutt anbefales for de som fenges av denne historien.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Jorund KorbiArne Henning ÅrskaugDaffy EnglundBoktimmyAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJohn LarsenNatalieElif ArslanWenche VargasKnut HauglandHarald KAnn-ElinKristofferLailaSisselSusan StensrudLinda RastenThina NordtveitRandiErikSilje HvalstadJostein RøysetNeda AlaeiBeathe SolbergLindaBLeseberta_23Lene AndresenAnne Berit GrønbechLillevimoiraHegeElin FjellheimLibraritas vAliceInsaneKristinHeidiannelinguaAgnete M. Hafskjoldsveinelme