17. juni 2019: kjell k

Mandag 17. juni 2019

GOD SOMMER! :-)

Lesesirkelen starter opp om et par måneder, ultimo august.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

16. juni 2019: Readninggirl20

Litt seint ute med helgeinnlegg, helgen er jo nesten over egentlig. Men jeg savner alltid helgetråden hvis den ikke er den. Denne helgen har jeg brukt mye tid til reise og forsinkelser fra reiser. Jeg fikk lest mye på flyet Sherlock holmes det første samlet bind av Sir Arthur Conan Doyle, noe jeg reagerer på er noe av utsagn som ble gjort i boka om andre nasjoner i forhold til om dette ville vært utgitt slik i dag uten tilleggskommentar slik det ble i 2002. Likevel er bindet fortsatt spennende, veldig kultur rikt og noe av historiene er spennende, noe presentere mye av tidligere engelsk kultur.

Håper alle hadde/har en god helg og fikk kose seg med bøker i helga :) Ha en god søndag :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

13. juni 2019: Torill Elisabeth Revheim

Da er jeg også ferdig med boka.
Enig, Kjell, boka fikk også meg tilå tenke på Stefanssons bok Himmelroke og Helvete.
Jeg har ikke lest den med dere, men leste den i 2018 jeg også.

Det er fascinerende å lytte til Santiagos tanker, og snakk med seg selv. Boka er fint og enkelt skrevet. om en gammel mann og hans kamp - både indre og ytre, på havet. Her er gode skildringer av havet, fiskene, himmelen, været.

Pga syk far får jeg ikke tid til å filosofere over en dypere mening med boka, men er glad for å ha leste denne klassikeren. Så selv om det er meg som kom med forslaget, så kan det være at jeg ikke har kapasitet til å komme med de kloke tankene omkring lesing av boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

12. juni 2019: Lillevi

Hvorfor drømmer den gamle fiskeren om løver som leker på Afrikas hvite strender? Jeg kan bare fantasere.

Santiago har vært sjømann, har seilt på Afrika (som det heter), bunkret på Kanariøyene og sett løver i sitt virkelige liv. «Nå drømmer han bare om steder, og om løvene inne på stranden. De lekte som unge katter i skumringen, og han elsket dem på samme måte som han elsket gutten.» (s. 17).

Styrke, smidighet, lekenhet, uforferdethet – egenskaper den nå gamle mannen selv hadde i yngre år, og som han kjenner svinner. Han snakker med seg selv, med fugler, fisker, kroppsdelene sine, stjernene for å holde motet opp og ikke miste konsentrasjonen. Og han kommer stadig tilbake til gutten. «Skulle ønske jeg hadde hatt gutten her», gutten som er i sin fulle kraft og ville ha vært til god hjelp.

Løvene kan være bare gode minner, de kan representere en lengsel, eller representere alt det fiskeren vet at han trenger i kampen med fisken.

«Etter det begynte han å drømme om den lange gule sanden, og så fikk han se den første løven som kom ned dit i den tidlige skumringen, og så kom de andre løvene og han hvilte haken mot treverket i baugen på skipet der det lå for anker, og det blåste en fralandsbris i kveldingen, og han la seg til å vente om det kom flere løver, og han var lykkelig.» (s. 63).

Etter den siste drømmen tar kampen en vending. Fra å ha holdt stø kurs nede i dypet begynner fisken å sprette over havflaten og å svømme i store sirkler. Sirkler som etter hvert blir mindre og mindre, slik at fiskeren til slutt kan avgjøre kampen.

Jeg vet selvfølgelig ikke hvordan Hemingway har tenkt, men jeg tror neppe noe er tilfeldig i denne boken.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

11. juni 2019: Marit Håverstad

Etter endt lesing hadde jeg ingen andre tanker i hodet enn en assosiasjon til Moby Dick, uten at jeg begriper hvorfor. Det eneste disse to bøkene har til felles så vidt jeg kan huske, er strabasiøse og utmattende kamper på urolig hav.

Siden har jeg grubla litt på disse løvene, som dukker fram fra Santiagos underbevissthet. Her ser jeg trolig bare toppen av isfjellet. Er det noen av dere andre som har gjort dere tanker om løver?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

10. juni 2019: kjell k

"to ensomme helter som kjemper mot hverandre".
Har nettopp lest om håndbakkampen i vertshuset i Casablanca, og det er nok også ganske amerikansk selv om det foregår i Afrika. Og så er det vel ganske macho, både håndbakvriing og kamp med en diger fisk.

Underveis har jeg lagt merke til at Santiago prater (tenker høyt?) med nesten alt mulig:
Den store fisken, andre fisker, en liten sangfugl, den venstre hånden med krampe i, stjernene, månen, sola.

Det finnes også en god del digresjoner og retrospektive passasjer (jfr. håndbakkampen).

Og så er det gutten som stadig dukker opp i den gamle mannens tanker. Gutten fikk meg til å tenke på Stefanssons trilogi som vi leste første del (Himmelrike og helvete) av tidligere i lesesirkelen.

Jeg regner med å lese ut boka i løpet av et par dager.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

9. juni 2019: Lillevi

Den gamle mannen og havet lar seg ikke lese «stykkevis og delt». Da jeg først begynte, visste jeg at jeg måtte fullføre (det er nå gjort – for tredje gang). Hundre sider, som favner en gammel fiskers hele liv. Ført i pennen i et presist og talende språk. En tilsynelatende enkel fortelling som graver dypt i menneskesinnet og kampen for å livberge seg.

Jeg lar det bli med dette foreløpig, men følger med i debatten og kommer til å lese partier av eller hele boken igjen etter hvert som innleggene kommer.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

8. juni 2019: Laila

Denne helgen tilbringes hjemme, i Norge, med litt varierende pinsevær så langt. Med andre ord: rom for lesing :) Jeg er straks ferdig med å lese 'Alice i eventyrland'. Gjensyn med en fin historie, og en nydelig bok illustrert av Tove Jansson. Jeg leser også Tove Janssons 'Sommerboka' akkurat nå. I tillegg er jeg så vidt i gang med denne periodens bok i dystopisk lesesirkel her på Bokelskere, 'De kommer til å drukne i sine mødres tårer av Johannes Anyuru'.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

7. juni 2019: Leseaase

Jeg har vært borte fra lesehelgene i noen uker - jeg har vært en del på reise, og det har i det hele tatt vært ganske travle uker i det siste.

Men i kveld har jeg lest ferdig Fagre nye verden (tittelen på den nye oversettelsen) av Aldous Huxley. Denne hadde jeg ikke lest før, men den kan virkelig anbefales! Morsom, interessant, tankevekkende. Meget god!

Nå er jeg trøtt, og orker ikke lese mer i kveld. Men i morgen starter jeg enten på Toni Morrisons Elskede eller Are Kalvøs Hyttebok frå helvete. To vidt forskjellige bøker, så får jeg se i morgen hva som frister mest av humor eller alvor :)

Pinse og langhelg igjen - denne gang i hjemtraktene - så nå skal det bli god tid til lesing.

God tur til Split, Readinggirl, der er det flott :-) Og god helg til alle dere andre bokelskere :-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

6. juni 2019: Jostein Røyset

Eg har denne engelske utgåva. Nydelege illustrajonar. Det er interessant å lese i forordet om at ideen til boka kan sporast attende til ein artikkel Hemingway skreiv for Esquire i 1936. Historia har altså mogna i nokre år før den kom ut som bok.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

5. juni 2019: Kjell Magne

Blei ferdig med John Grisham’s «Det Malte Huset» i helga. Ei veldig annerledes bok enn de normale rettssakbøkene til Grisham. Men likevel ei god bok.
Følger ein 7 år gammel gutt i Arkansas i 1952. Innhøsting av bomull er hovedtemaet, og motsetninger og intriger mellom de innleide meksikanerne og fjellfolka blir kvardagen for den 7 år gamle gutten.
Høres kjedelig ut, men var faktisk fascinerande å lesa.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

4. juni 2019: Bjarne

Selvfølgelig er dette subjektivt. Andre må selvfølgelig få mene noe annet. Men stort opplag må ikke nødvendigvis bety at jeg vurderer en bok som god.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

3. juni 2019: Jostein Røyset

Det har vært ei travel helg, men eg har funne tid til å lese litt også. Gjorde ferdig Vinter i Maine, den gjorde inntrykk. Må fordøye den ei stund før eg kan setje ord på kva eg meiner om den, men terningen landa på 6.

Så er eg i gang med lesesirkelboka The Old Man and the Sea, har hatt den i bokhylla eit års tid så det passa bra at denne kom no.

I morgon skal eg til Sverige på jobbreise. Må vel nesten plukke med meg noko svensk til turen, men har ikkje heilt bestemt meg enno. Kanskje Hemsöboerne? Eller Populærmusikk fra Vittula? Det er sikkert like greit å ta med begge to.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

2. juni 2019: kjell k

Jeg kommer til å starte lesingen av Den gamle mannen og havet i løpet av neste uke (uke 23)
(Skal lese ut Edvard Hoems Broren din på prærien først).

Jeg skal lese Verdensbibliotekets utgave (2008) av romanen.

Jeg siterer fra omslaget:

Når man skal sammenfatte Ernest Hemingways liv, er det ikke så lett å skjelne mannen fra myten. Han bidro selv til å skape forestillingen om en hardkokt macho-mann som drev med farlig jakt og konsumerte kvinner og brennevin som få.
Hemingway ble født i Illinois i 1899. Som barn var han sterkt knyttet til faren, som lærte ham alt om jakt og fiske - allerede som tiåring fikk Ernest sitt første jaktgevær. Han var journalist før han dro til Italia for å jobbe som ambulansesjåfør i første verdenskrig, der han ble hardt såret. Hemingway slet lenge med ettervirkningene av sjokket han opplevde i møtet med krigens redsler. I mellomkrigstiden virket han som reporter i Paris, der han var en sentral skikkelse i det kreative miljøet av eksilamerikanere. Han deltok siden både i den spanske borgerkrigen og annen verdenskrig , som stridende og krigskorrespondent.
I 1961 tok Hemingway sitt eget liv med et jaktgevær. Den litterære produksjonen han etterlot seg inneholder ruvende verdensklassikere som Og solen går sin gang (1926), Farvel til våpnene (1929), Klokkene ringer for deg (1940) og Den gamle mannen og havet (1952), i tillegg til en lang rekke noveller. Hans knappe, men effektive skrivestil har vært forsøkt kopiert av utallige forfatterspirer - som regel uten hell. Hemingway selv beskrev den som isfjellteknikken: Sju åttendedeler befinner seg under overflaten, mens bare én åttendedel stikker opp i dagen.

Først skal jeg lese Tove Nilsens innledende essay til VB-utgaven.

Hvilken utgave av Den gamle mannen og havet leser dere?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

1. juni 2019: Torill Elisabeth Revheim

Smak er smak. Jeg liker ikke helt ordet oppskrytt for når en forfatter når ut til tusener så må det jo være noe ved det som folk kan kjenne seg igjen i eller liker. Ingen kan nå ut til alle, og det er vel helt greit det også. Men noe kred må vel disse forfatterne få når de klarer å skrive litteratur som når så mange. Selv har jeg bare lest Lars Mytting sin av disse tre. Det var i hvert fall en god bok etter min smak.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

31. mai 2019: Readninggirl20

God kveld. Sommer på Vestlandet lar seg vente sin ankomst i hvert fall. Det betyr en hel del med inne tid og lesning med andre ord. Som passer meg på mange måter ypperlig på grunn av været. Jeg skal denne helgen endelig fortsette på boken The Nix Nathan Hill som jeg begynte på til uken. Håper å komme lengre ut.

Hva leser dere?

Ønsker alle en god helg og håper været bedre seg snart slik at bok/bøker kan ta turen ut :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

30. mai 2019: Dun Aenghus

Kahlil Gibran var min store favoritt i min studietid. Særlig var Profeten en bok jeg tilbrakte mye tid sammen med og som ga meg mange sitater. Mange år senere fant jeg den fram igjen og brukte sitater fra den i min yngste sønns bryllup.
Boka Jesus Menneskesønnen er også en jeg setter høyt.
Jeg har også en tredje bok: Den utstøtte, kamp mot undertrykkelse med ordet som våpen.
Etter å ha lest dine sitater finner jeg fram bøkene og leser Den utstøtte, som jeg tror jeg ikke har lest tidligere. Det kommer nok noen sitater etter hvert.
Takk for at du har satt mine tanker på denne flotte forfatteren igjen.
Ø

Godt sagt! (2) Varsle Svar

29. mai 2019: Jenny Dahl Bakken

Libraritas er nok bare å gi opp - mest opptatt av å vise fram sin sin egen "briljanse" med disse uforståelige tolkningene og diktene. Lite konstruktiv å diskutere med eller i det hele tatt lese kommentarene til. Umulig å få et klart svar, da må det være bevisst og da er eneste forklaring at vedkommende tror det gjør hen smartere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

HeidiAkima MontgomeryHeidi Nicoline ErtnæsEmilieskJostein RøysetHarald KHanne Kvernmo RyeClarityRandiMy Criminal MindReadninggirl20Julie StensethGitte FurusethEivind  VaksvikLesevimsaKay NilsenelmeBoktimmyIngunn SBjørg Marit TinholtFlettietteGVtove NessAjiniakraBjørn SturødAndreas BokleserLena Risvik PaulsenLilleviHildaTone SundlandVigdis VoldMorten JensenMarianne KesselDaffy EnglundGrokjell kTanteMamieMarteLisbeth Kingsrud KvistenMonica Carlsen