9. desember 2019: kjell k

Ser at Medmenneske ligger godt an i avstemningen.

Akkurat nå leser jeg Stormfulle høgder (Emily Brontë).
Der er Mr. Heathcliff en av hovedpersonene, og så ondskapsfull som vel mulig.

Jeg leste Medmenneske for mange år siden, og mens jeg leser Stormfulle høgder,
tenker jeg stadig på Didrik Dale, og om han er ondere enn Heathcliff.

Uansett hvordan det går i valget av En9, skal jeg lese Ragnhild-trilogien på nytt.
Det hadde vært svært interessant å lese første bind sammen her i lesesirkelen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

8. desember 2019: TanteMamie

I går var jeg i Oslo hos kusinen min og leverte og fikk med meg julegaver til slekta, spiste lunsj og koste oss men gosj så glatt det var! I dag broderer jeg iherdig julekort. Ambisjonen var 4 kort men ender opp med 3 håper jeg! Så lesing har ligget litt brakk men har begynt på Australia som siste land i årets rundreise på bibben. Den jeg er i gang med er Kate Grenville:"Den hemmelige elven" følger en straffange med kone og små barn fra London 1806 som så mange andre ble sendt til Australia for å sone ferdig å skape seg nytt liv. Virker spennende og interessant. Det er visst forfatterens egen slektshistorie som beskrives.
God søndags ettermiddag og kveld!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

7. desember 2019: Laila

Fortsatt så leser jeg videre i 'Grensen' av Erika Fatland. Den er fortsatt veldig bra. Jeg har også begynt på Ali Smith sin bok, 'Høst'. Jeg tenker ikke på julestemning på denne tiden i advent, det er fortsatt over to uker til selve jula starter :) Ønsker alle en fin helg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

6. desember 2019: Marte Onarheim

Hei:). Denne helgen holder jeg på å lese Gileads døtre av Margareth Atwood og snøsøsteren av Maja Lunde. Det er litt gøy å lese et kapittel hver kveld, og jeg syns den er en god bok, snøsøsteren gjør at julestemningen kommer snikende. Jeg husker jeg leste julemysteriet når jeg var liten og det at det er et kapittel for hver dag gjør at jeg kommer i julestemning. Jeg syns Gileads døtre er utrolig bra og jeg koser meg med den. Jeg har jo venta lenge på å få låne den på biblioteket så nå nileser jeg for å komme i mål før innleveringsfristen. Jeg vet ikke hvor mye jeg får lest i helgen, men har fått lest mye i kveld. Håper dere alle får en fin helg:)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

5. desember 2019: kjell k

Godnatt Jord av Ivar Lo Johansson

Godt sagt! (7) Varsle Svar

4. desember 2019: Kjell Magne

Dette diktet er skrevet av Rudolf Bruhn.

Novemberregn, novemberrusk,
november alle steder.
Et blodrødt bær i bladløs busk,
og sorte stammer græder.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

3. desember 2019: Lillevi

Ha, ha, ha! Morsomt - og sannelig kom det litt av hvert ut av mitt enkle spørsmål.

Også jeg vil understreke at mine innlegg ikke er noen kritikk av Martes omtale. I utgangspunktet lurte jeg på om boken kunne være aktuell for et av mine barnebarn. Siden jeg jeg syntes det var et sprik mellom teksten og terningkastet, etterspurte jeg begrunnelsen for terningkastet. Det har jeg fått! Takk til deg, Marte.

Artig at du tar Tassen i forsvar og gir han oppreisning i en festlig og tankevekkende omtale.

Og plutselig havnet vi inn på et par omfattende temaer; hva er en god bok (somniferum), og hva avgjør hvor terningen lander. Jeg går ikke inn i disse spørsmålene nå; vi har jo også diskutert dem tidligere. Et lite generelt tips bare – begrunn gjerne terningkastet ditt, spesielt hvis det ikke harmonerer helt med det du skriver. Mange her bruker bokelskere som hjelp til å finne gode bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

2. desember 2019: somniferum

Det er vel fåtallet av oss som er profesjonelle bokkritikere her på bruket, så alle terningkast blir jo en personlig affære å regne; selv favorittbøkene mine har jeg vanskelig for å gi en 6-er til grunnet alt fra designfeil fra forlaget (eller rett og slett en "stygg bok"), skrivefeil i teksten, ujevn tekst i mer moderne boktrykking hvor dette ikke burde være noe strev å få til, visse paragrafer som jeg selv føler er unødvendige, mine egne inntrykk av hvordan en flott historie kunne blitt fortalt enda bedre eller mer effektivt, osv., selv om hele verket er strålende i seg selv. Boken er ikke kun ordene til forfatteren, men hele samspillet fra godtakelse av manuskriptet til redigering til publisering; alle valgene langs veien. Jeg arbeider som oversetter og er veldig kresen på sluttprodukter i sin helhet, så fokuset mitt inkluderer alle disse nyansene som majoriteten kanskje ser bort i fra når de rangerer en bok etter leseslutt. Også hvis jeg leser en senere utgave av en bok (f.eks. 2019-utgave av en bok utgitt i 1979), så kan jeg umulig gi den høyere enn terningkast 5. Det samme vil i veldig stor grad gjelde alle oversettelser også. Originalversjonen vil alltid ha muligheten for et høyere terningkast hos meg, selv om den ikke nødvendigvis kan nå en 6-er. Dette var mine tanker om emnet.

Legger til at det er flott å kunne være litt partisk i ny og ne også. Noen kan jo finne på å gi Tassen 6/6 grunnet personlig sentimentalverdi alene, noe jeg har både forståelse for og støtter fullt ut. Det viktigste med terningkastene, i min bok, er nettopp det å skape referansepunkter for ditt senere liv, som en veiviser til hvem du var, hva du tenkte og følte, og hvor du har kommet hen.
Vi har vel alle lest en bok to ganger og følt annerledes den andre gangen den ble lest - enten med et favoriserende eller realiserende utfall?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

1. desember 2019: Marte Onarheim

Jeg er jo over 30 og den var nok ikke helt for meg i og med at jeg ikke er i den aødersgruppen, jeg er både SPL og jobber i helsetjenesten så det var ikke noe nytt for meg. Men at barn og unge kan ha nytte av den det er jeg absolutt ikke i tvil om. Det å lese boka for innblikk i hvordan barn og unge tenker og snakker. Jeg kunne fint gitt den i julegave til min niese for der er «alt» nytt. Så jeg gir terningkast 4, fordi jeg kjenner til det hun prater om og at det ikke var ny informasjon som jeg ikke kunne før. Hvis denne hadde kommet ut når jeg var 11-13 så hadde jeg nok brukt den som en bibel. Så jeg leste den fordi jeg jobber med ungdom og tenkte jeg kunne få nå litt mer inni deres verden og det gjorde jeg. Jeg følge helsesista på snap og det er mye gjennopptaking der ifra. Men absolutt en god bok til ungdom i rett aldersgruppe.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

30. november 2019: Torill Elisabeth Revheim

Løperne er Ikke en lett bok å omtale - her er MYE.
Denne essayistiske, kollasjaktige romanen omtales som et mesterverk. Jeg er ikke der når det gjelder mine meninger og følelser etter å ha lest boken.
Romanen er svært modernistisk i sin form - man kan vel kalle det et intellektuelt prosjekt. Her er ikke en historie å følge. Det får meg til å føle meg svært delt etter å ha lest denne boken. Boken er svært interessant, men litt vel fragmentisk etter min smak, og krevende å lese. Tekstene varierer i lengde, form og innhold, og er dermed så godt som umulig å sammenfatte. Tokarczuk skriver godt, og som sagt er mange av tekstene svært interessant og givende.

Jeg kan forresten anbefale Tokarczuk sin roman "Før plogen din over de dødes knokler" - en fantastisk roman - viss du foretrekker sammenhengende historier framfor kollasj.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

29. november 2019: Marte Onarheim

Hei. Så var det helg igjen. Denne helgen skal jeg fullføre dyrene i Afrika, som jeg har holdt på med i evigheter. Jeg må innrømme at den boken er svært så spesiell. Jeg holder også på med helsesista #vågåvære, Gileads døtre av Margareth Artwood. På søndag starter jeg med Snøsøsteren av Maja Lunde. Den boken har jeg hatt lyst å lese lenge. Bestilte mange bøker på biblioteket og plutselig kom alle på en gang, det er så typisk. Jeg har aldri holdt på med så mange bøker på en gang, men det er greit å ha litt å velge i. Håper dere får en fin helg.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

28. november 2019: Marit Håverstad

Her var det bare gode forslag, og alle er bøker jeg godt kan tenke meg å lese på nytt. Men jeg velger å foreslå ei bok som jeg ser at ikke så mange her inne har lest, nemlig Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson.

Det har seg slik at jeg nettopp har lest Godnatt, jord av samme forfatter og blitt aldeles fortryllet, trass i at fortellingen er ganske trøstesløs. Natur- og årstidsskildringer, håp- og avmaktsskildringer, barndoms- og voksenskildringer i et språk som trollbandt meg.

Tilfeldig kom jeg over en omtale av forfatteren og fikk vite at dette var den første av flere "statar-fortellinger" og at Kungsgatan var nummer to. Ikke en fortsettelse, men en ny roman med samme tematikk: Brytningstida mellom bondesamfunn og urbanisering i Sverige i begynnelsen av forrige århundre. Den står i bokhylla mi, så jeg må nok ha lest den, men for så mange tiår siden at den har gått i glemmeboka.

Eneste aber er at den ikke er i handelen lenger. Jeg har funnet noen eksemplarer på antikvariat.net, og Arbeidernes Antikvariat har en.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

27. november 2019: Dolly Duck

Jeg har lyst til å foreslå Markens grøde av Knut Hamsun. Hamsun fikk nobelprisen i litteratur for denne i 1920, og i 2000 ble den kåret av norske bokhandlere til å være Gyldendals beste bok gjennom tidene.

Har lenge tenkt at jeg har lyst til å lese flere klassikere, og Markens grøde har - til tross for min forutinntatthet fra ungdomstiden - kommet med på ønskeleselisten min.

Har fått høre at denne boken kan vekke en følelse av ekstra nærhet til naturen og dyp takknemlighet for at den gir oss mat å spise. Selv om boken er skrevet i 1917 går den for å være svært aktuell, jf. nåtidens fokus på matsvinn og respekt for det naturen gir oss.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

26. november 2019: Torill Elisabeth Revheim

Mitt forslag er:

Medmenneske av Olav Duun

Bakgrunnen for å velge denne er mange.
Har et ønske å bli bedre kjent med Olav Duun, en av våre fremste forfattere, sikkert den
viktigste nynorskforfatteren fra første halvdel av 1900-tallet.
Olav Duun er flere ganger blitt nominert til Nobelprisen.
"Medmenneske" står på listen over Århundrets bøker.
Romanen regnes som et høydepunkt i forfatterskapet, og er den første i en triologien om Ragnhild.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

25. november 2019: Hilda

Denne likar eg godt, ja!
Har lest nesten halve boka og er fascinert av både språk og foreljarstil! At boka er særegen er det ikkje tvil i hos meg. Berre dei spesielle namna som blir brukt om nokre av personane: Duglaus, Store Fot, Svarte Frakk ...og slaktaren heiter Innvoll! :-)
Glad eg har halve boka igjen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

24. november 2019: Tore Olsen

Bare fikk en ide. Hva med at alle bokelskere her inne, de av oss som elsker forfatterskapet til Haruki Murakami, om vi dannet en egen gruppe? Eller diskusjonstråd med tematikk, forfatterskapet og forfatteren, Haruki Murakami. Her inne i Bokelskere. Hvor vi kan diskutere bøkene til Murakami, anbefale bøker og utveksle nytt om bøkene, forfatterskapet og forfatteren Haruki Murakami. Det hadde vært artig og interessant:) Jeg følger gjerne de som er fan av denne forfatteren. Forøvrig må jeg si at det er stor skam at Murakami ennå ikke har fått Nobelprisen i litteratur!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

23. november 2019: Hilda

Hei..Eg var så heldig at eg fekk henta Før plogen din... av Olga Tokarczuk på biblioteket i dag. Skal starte på den no i ettermiddag. Håper det vert triveleg, har det iallfall triveleg her i godstolen med fyr i omnen og lys på bordet!
Elles så har eg somla meg til ei som har stått lenge på vent i bokhylla: Saganatt av Frode Grytten. Har vore eit artig møte til no - har ledd høgt meir enn ein gong!

Ha ei god helg!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

22. november 2019: Marte Onarheim

Hei igjen. Da var det fredag igjen. Denne helgen holder jeg på med venneforespørsel av Laura Marshall. Jeg bestilte masse bøker på biblioteket noe for 3 mnd siden og det slår ikke feil at jeg nå sitter med 4 bøker som jeg må lese på en mnd. Blant annet #vågåvære av helsesista, Gileads døtre Margareth Artwood, om jeg bare hadde visst - Bjørg Aftred, Else går til psykolog. Så har mye å velge mellom. Holder foresten på med dyrene i Afrika av Erlend Lie, jeg har bare måtte ta pause for den er drøy. Så har litt å ta tak i. Gleder meg veldig til fortsettelsen på Tjenerinnens beretning. Håper dere får en strålende helg, så får vi håpe at solen snart titter frem

Godt sagt! (6) Varsle Svar

21. november 2019: Monica Carlsen

Vinnerne av den viktige og prestisjetunge litteraturprisen i USA, National Book Award 2019 ble kåret i går, 20.11.

Prisen for Fiction gikk i år til Susan Choi for Trust Exercise. Min favoritt (blant de av de nominerte jeg har lest) var for øvrig The Other Americans av Laila Lalami.

Derimot vant den ene av de to favorittene mine prisen for Translated Literature: László Krasznahorkai med Baron Wenckheim’s Homecoming deler den med sin amerikanske oversetter, Ottilie Mulzet. Et annet sterkt navn på kortlisten her, syntes jeg, var japanske Yoko Ogawa for The Memory Police.
Også mange sterke navn på langlisten i denne kategorien for oversatt litteratur, bla Olga Tokarczuk for Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, danske Naja Marie Aidt for When Death Takes Something from You Give It Back (norsk tittel: Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake) og norske Vigdis Hjort for Will and Testament (norsk tittel: Arv og Miljø).

I øvrige kategorier vant Sarah M. Broom prisen for Nonfiction med The Yellow House, Arthur Sze prisen for Poetry med Sight Lines og Martin W. Sandler prisen for Young People's Literature med 1919 The Year That Changed America.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

20. november 2019: Dina

Jeg trenger deres hjelp! Jeg kjøper ofte bøker til mine nieser til jul. Hun eldste på 14 sier at det ikke er vits, fordi hun leser så sjeldent. Jeg har lovet henne at jeg skal klare å finne en bok hun liker. Kom med tips.

Hun liker tv-serier som gossip girl og riverdale. Hun er ikke fan av fantasy eller sci-fi. Helst litt spenning, men ikke for skummelt. Jeg tror hun foretrekker å lese på norsk. Den siste boken hun leste som hun likte, var "kyss meg da, sa Ella". Det er nok et par år siden.

Hjelp meg å vise henne at bøker er fint, når man bare finner den riktige...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Tore OlsensiljehusmorLailaAgathe MolvikAnne LiseBjørg L.IdaKaroline in WonderLinda RastenBertyKjetil Klakegg BergheimsomniferumAstrid PedersenIngunn SmoiraMarteTanteMamieKirsti Vettran NederhoelVibekeIngeborg GTrygve JakobsenLilleviConnieErikHarald KThomas KlakeggAnne-Stine Ruud HusevågHeleneJulie StensethVannflaskeJorund KorbiElin Skjerengkjell kHildeTorill Elisabeth RevheimErika HazelBeritBKaroline RøyskattEmilieskOle Jacob Oddenes