Line av Axel Jensen
Rikka Gan av Ragnhild Jølsen
Olive Kitteridge av Elisabeth Strout
Judas av Amos Oz
Tonje Glimmerdal av Maria Parr
Norma av Sofi Oksanen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du savner Falkbergets persongalleri bør du definitivt gi deg i kast med Nattens brød, - etter å ha lest den også, er det enda flere du kan treffe på Røros ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den fjerde nattevakt, Johan Falkberget
Prester. Hva hadde verdens litteraturhistorie og tv-serier sett ut uten? Prester er min yndlingskarakter. De kan være så mye, gli helt naturlig inn i alle samfunnslag, i alle årstider og i alle livets faser - det er vel de som er jobben deres også.
Denne boka, hvor kulissene er Røros på 1800-tallet, følger en prest og hans nærmeste gjennom livet fra å være ung prest, frem til sitt møte med Herren. Før han møtte Herren, møtte han naturligvis mange andre også, og som prest må man, eller i det minste bør man, passe på hvem man møter hvor, og hvor tett man da sitter. Boka tar for seg det udødelige temaet vanskelig kjærlighetsforhold, og trofasthet. Trofast til hvem?
Boka ble jo skrevet for utrolig lenge siden, men står seg veldig godt, selv om jeg synes forfatteren tok seg litt for god tid til å male ut livet i bergstaden før den helt store dramaturgien virkelig tok av. Fordelen med det er jo at man blir så godt kjent med persongalleriet. Savner den gjengen der altså. Så neste gang jeg er på Røros, er jeg sikker på jeg kommer til å se etter om de er der - så levende var de.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter ein periode utan å lesa krim, har eg funne gull. Advokatkrim frå Bergen var det skulle til. Velskrive og for eit plot! Eg skal lesa meir av Chris Tvedt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hørte denne på lydbok og har kanskje derfor en annen opplevelse enn om jeg hadde lest den, men jeg likte denne veldig godt! Leste den i utgangspunktet fordi filmen er på vei og jeg elsker å lese boka først for deretter se filmatiseringen. Hadde lest mye blandet om boka på forhånd, så forventningene var ikke skyhøye. Ble dermed positivt overrasket og mot meg virkelig rive med i denne fortellingen. Det er sjelden jeg klarer å like bøker hvor jeg finner hovedpersonen såpass usmakelig som her...! Det i seg selv - å like boka til tross for at en ikke kan fordra hovedpersonen - sier litt om at boka er bra. Men så er vi jo alle ulike da... Så alle kommer ikke til å like den. Litt som at jeg aldri kommer til å like jojo Moyes bøker, selv om "alle andre" forguder dem

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Første gang jeg leser en bok som denne. Boken har ytre spenning og må artig å bruke i klasserommet i forbindelse med 2. verdenskrig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjenner fint igjen forfatterens språk som jeg elsket i Finnskogen-bøkene hennes, men her konmer det ikke helt til sin rett synes jeg. Noe mangler i forhold til tidligere bøker, men det er ingen dårlig bok heller.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kan sjå ut for at det er fleire enn eg som kava litt med å finne eit eksemplar av denne boka. Fekk treff på Majorstuen Antikvariat og på Stavanger Antikvariat, men begge stadar kunne dei opplyse om at boka nettopp blei solgt. Tek eg feil dersom eg gjettar på at det var deltakarar i lesesirkelen som var dei heldige kjøparane?

Men no til grunnen at eg skriv dette innlegget; Etter tålmodig søking så fann eg fram til eit eksemplar på Boklageret på Lunde. Var i kontakt med ei hyggeleg dame der, som kunne opplyse om at dei hadde to - 2 - eksemplar tilgjengeleg. Eg har bestilt det eine. Dermed burde det vere eit eksemplar til overs der, i tilfelle nokon skulle vere interessert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fantastisk engelsk lydbokversjon, levendegjort av Roy Dotrice.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Litt for opplagte løsninger og komplikasjonene som oppstår underveis har ofte noen enkle utfall. Dermed er det ingen store vanskeligheter som holder leserne på pinebenken fordi vi ikke klarer å forutse hvordan det vil ende. Da blir boka kjedelig og man drives ikke til å lese videre.
Den engelske lydboka var heller ikke overbevisende. Litt platt lesning og musikk som bygger opp til klimaks som ikke kommer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Cats are all right, though. Cats judge everything and everyone, so even when they're judging you, you know it isn't personal.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig bra anmeldelse. Syns selv boka var fantastisk. Har ikke lest så mange dystopier før men må si det er spennende. Stemningen i boka er nesten ulikt noe av jeg har lest før. kan sammenligne det med boka Darlah og filmen World War Z. Mange sier jo at World war Z var en nokså passe film men jeg syns den var dritbra i forhold til andre katastrofe filmer spesielt pga stemningen. Det jeg blir nesten skremt av i denne boka er hvor nærme vi er en undergang og samfunnet kan rakne. Dette har jo noe med globaliseringen å gjøre. I Imorgen er alt mørkt er alt skrevet så reelt og jeg følte hjerte hamre. At man får det menneskelige inn i boka er også som du sa veldig bra. Det er vel så spennende å følge de forskjellige personene som selve apokalypsen. Håper de neste bøkene er like bra. Jeg håper inderlig at Brage overlevde og at Ed får noen forrykte etter seg. Sånne aopkalypser er virkelig noe som får fram det indre. Om du er en skit eller om du er villig til å ta ansvar og hjelpe deg selv og andre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I morgen er alt mørkt: Brages historie av Sigbjørn Mostue

Boka I morgen er alt mørkt: Brages historie hadde jeg i begynnelsen selv ikke lyst til å lese siden illustrasjonen utenpå boka ikke virket så veldig innbydende. Jeg har lest mange andre bøker av Sigbjørn Mostue blant annet den siste magiker serien og krakens gap. Etter hvert som illustrasjonen utenpå på boka ble skiftet ut fikk jeg plutselig mer lyst til å lese boka. Merkelig nok så er illustrasjonen veldig viktig for bøker. Det er ikke sikkert jeg hadde lest denne boka hvis ikke illustrasjonen utenpå ble endret. Den første boka av de tre som er gitt ut i denne serien vant Uprisen. Etter jeg var ferdig med var den var det noe jeg godt kunne skjønne. Dette er en fantastisk bok som er gir gåsehud, glede og undring. Boka handler om en helt vanlig ungdom som heter Brage. Han spiller mye fotball og lever et ganske så bra liv. Bestevennen hans heter Sivert og de går i samme klasse. Livet hans og de deilige sommerdagene tar brått slutt i det det skjer noe i Japan. Et virus er sluppet løs og folk som er smittet blir gærne, de kalles de forrykte. Viruset sprer seg lenger og lenger å før noen får stoppet det ligger det utenfor Norges dørterskel. Brages surhet over Ed broren til Sivert må la seg vente. Om Ed kommer til skolen og snakker med Frida har ikke noe å si lenger. Forelskelser må la seg vente i det verden er i ferd med å gå under og alt ser mørkt ut.

Jeg har likt det Mostue har skrevet før spesielt Den siste magiker serien. Denne boka her vil jeg påstå er det beste jeg har lest av han så langt. Dette er ikke en grøsser men en dystopisk fortelling. Det føles inni mellom ut som en grøsser fordi det horrible er skildret så bra. Jeg får gåsehud og må se en eller to ganger ut av vinduet når det fortelles at utbruddet er kommet til USA. At de er rabiate og det sprer seg som en skogbrann i California. Temaene som er tatt opp er meget aktuelle. Mennesker ødelegger kloden ved atomkraftverk og miljøgasser. Dette viser hva som kan skje hvis man tukler med naturen. Vi har opplevd lignende som dette før bare at det har vært folkemord. Aids og ebola er lignende virus som blir spredd. Vissheten om at det en dag kan komme et virus som den i boka er jævlig å tenke på. Folk i Norge tror vi er trygge men som denne boka viser er vi mer sårbare enn vi tror. Boka får terningkast 6. Det er kanskje bare to bøker som har fått meg til å føle meg på samme måte. Darlah av Johan Harstad og denne boka. Det sier litt og jeg kan ikke vente med å komme i gang med den neste boka i trilogien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan ikke helt støtte anbefalinga her.

Boka er om viktige tema, og har, etter mitt syn, "riktige" synspunkt. Men jeg synes det hele blir for overtydelig og karikert, det fungerer ikke som litteratur. I dette deler boka skjebne med Margaret Atwood's "The heart goes last", som jeg og nettopp har lest.

Ønsker en å følge med på debatten om (mis)bruk av sosiale medier, personvern etc. kan en heller lese noen avisartikler enn disse 500 sidene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En døråpner inn til forståelsen av europeisk politikk!

Helt siden denne boka om Angela Merkel kom ut på Kagge forlag i fjor sommer, har jeg sett frem til å lese den. Nå har jeg omsider fått lest boka. Jeg var begeistret for Angela Merkel fra før av, og begeistringen har ikke avtatt etter lesningen! For en bok og for ei dame!

Forfatteren bak boka, Ingrid Brekke (f. 1969), er en norsk journalist og forfatter. Hun var korrespondent for Aftenposten i Berlin i årene 2010-2012, og har tidligere utgitt boka "Da øst ble vest. Livet i Europa etter kommunismens fall" (2014).

Angela Merkel (f. 1954) vokste opp i det tidligere DDR og er opprinnelig utdannet fysiker med doktorgrad. Etter murens fall i 1989 ble hun raskt pressetallskvinne i Lothar de Maizieres kristendemokratiske regjering. Hun ble innvalgt i Forbundsdagen etter Tysklands gjenforening i 1990, og var en nær medarbeider av Helmut Kohl. Allerede i 1991 ble hun medlem av regjeringen - i første omgang som familieminister og senere som miljø- og atomsikkerhetsminister. CDU/FDP gikk av etter valget i 1998, og Merkel ble da generalsekretær i partiet. Fra før av hadde hun vært nestleder i CDU helt siden 1991. I 2002 ble hun partileder, og etter valget i 2005 ble hun Tysklands første forbundskansler. Pt. har hun sittet som forbundskansler i tre fireårsperioder. Høsten 2017 er det nytt valg i Tyskland. (Kilde: Wikipedia) Det blir spennende å se om hun blir valgt for fjerde gang!

Forfatteren skriver følgende i bokas forord på side 7:

Første gang jeg ble nysgjerrig på Angela Merkel, var under en pressekonferanse i Berlin i 2010. ....

Jeg fikk raskt sans for den tyske kanslerens manglende interesse for all slags tant og fjas, enten det gjelder å omgås berømtheter eller eget utseende. Med sin bakgrunn fra DDR fridde hun også til min interesse for historien om det kommunistiske Europa. Angela Merkels første minne om en politisk hendelse er byggingen av Berlinmuren. Hennes politiske karriere startet først da Muren falt. Slik bærer hun i seg det største europeiske drama i etterkrigstiden: den kalde krigen og ettervirkningene vi fortsatt står midt oppe i.

Med sin bakgrunn fra det andre Tyskland, diktaturet bak jernteppet, er hennes karriere en rekke usannsynligheter. Hvordan kunne den klønete prestedatteren fra en småby i DDR havne på maktens tinde i det nye Europa?

Etter å ha lest denne boka er jeg ikke i tvil om hvorfor! Hennes like finnes knapt, og maken til uegennyttig, idealistisk, troverdig og ujålete politiker skal man lete lenge etter! Hun har et sterkt og positivt menneskesyn, og en aldri sviktende tro på hva mennesker kan få til bare de står sammen. Dessuten har hun en integritet som det står stor respekt av. Og sist, men ikke minst har hun en stil og en måte å fremme sine synspunkter på som gjør det enkelt å følge henne, nær sagt uansett hvilket politiske ståsted man måtte ha. Europa trenger en politiker som henne! Og for alle dem som tenker at det skulle finnes noen likheter mellom Angela Merkel og Storbritannias Margaret Thatcher, har jeg følgende å si: Dere tar feil! Der Thatcher var beinhard og overhode ikke fremmet de svakes interesser, der stiller Merkel seg på motsatt side! Her handler det om å dele godene med hardt trengende mennesker.

"Hvis vi nå skal begynne å unnskylde oss for at vi i nødsituasjoner viser et vennlig ansikt, da er det ikke mitt land," har Angela Merkel uttalt i forbindelse med flyktningekrisen. Mantraet hennes er "Vi klarer det!"

Noe av det som særpreger tyskerne, er evnen til å løfte i flokk og finne kollektive løsninger, hevder Ingrid Brekke. Dette viser ikke minst måten gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland ble gjort på. Dette har kostet dyrt, men belønningen i den andre enden er en statsgjeld under kontroll, lavere arbeidsledighet enn noen sinne og en sunnere økonomi. Riktignok er statlig pensjoner og andre sosiale ytelser kuttet, men dette har det vært politisk vilje til. Det betinger dessuten at folk er villige til å betale sin skatt. (side 13)

Ingen andre land i Europa har tatt imot så mange flyktninger som Tyskland. Etter hvert har riktignok Angela Merkel uttalt at Tyskland ikke kan ta imot alle, og da andre europeiske land begynte å sette opp restriksjoner for mottak av flyktninger, var også Tyskland nødt til å gjøre det. Episoder der flyktningemottak har blitt angrepet og satt i brann av nazipartiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) har også vært skremmende. Uforholdsmessig mange av disse har skjedd i det som tidligere var DDR, særlig i nærheten av Dresden. Noe av forklaringen ligger i at dette området tidligere var det mest isolerte, og at idealet om et homogent samfunn fremdeles står sterkt. Manglende erfaringer med utlendinger er også en forklaring. Fremmedfiendtlighet står sterkere i øst enn i vest.

I boka får vi vite mer om Merkels bakgrunn fra DDR, og hvordan man innrettet seg. Mye av dette - f.eks. at man for å få rett til å gå på universitetet måtte være medlem av visse grupper - fremstår uforståelig for oss i vesten, men var en dyd av nødvendighet for dem som vokste opp i et kommunistisk land med mye angiveri og overvåkning. Å gå mot regimet kostet mer enn det smakte. For øvrig handlet det mye om å gjøre akkurat det som måtte til, men heller ikke mer.

Vi møter en kvinne som knapt sminket seg og ikke var opptatt av sitt ytre. Etter hvert som Angela Merkel fikk mer makt, måtte hun imidlertid også tenke på sitt image. I dag fremstår hun derfor slik vi forventer at en forbundskansler skal te seg; pen på håret, sminket, fin i tøyet ... Men inni er hun fremdeles den samme. Veldig privat, og en som liker å gjøre innkjøpene sine til helgen selv. Hun lytter mer enn hun snakker, og det er vanskelig å vite hva hun tenker fordi hun ikke forteller dette til hvem som helst. Staben hun har rundt seg er meget lojal, og det forekommer ingen lekkasjer. Hun er dessuten et menneske som tenker med hodet, ikke med hjertet. Det betyr ikke at hun er hjerteløs, men at hun er opptatt av rettferdighet og likhet for loven. Hun lar seg derfor ikke vippe av pinnen av enkeltskjebner, selv om hun vet at hun som person kommer dårligere ut av det der og da, fordi hun ikke gir særfordeler til folk som er så heldige å få møte henne.

Hva motiverte Angela Merkel til å engasjere seg politisk? Hun har for eksempel sagt at hun bare holdt ut i DDR fordi hun alltid hadde noen å snakke med om hvorfor ting var som de var, ikke minst i familien. "Livet var uhørt politisk preget, men selvsagt totalt teoretisk. Vi kunne jo ikke forandre noe. Men å reflektere over det var ganske enkelt viktig, ellers ville jeg jo ha blitt syk i hodet." (side 82)

Ingrid Brekke skriver at det neppe finnes maken til Angela Merkels vei til toppen. Hun skal en gang ha sagt følgende: "For meg sto tre ting umiddelbart klart etter Murens fall. Jeg ville i Forbundsdagen. Jeg ville ha en rask tysk gjenforening, og jeg ville ha markedsøkonomi." (side 89)

For å forstå Angela Merkel i dag, må man både se hennes bakgrunn fra DDR og til det politiske miljøet som formet henne de første ti årene i politikken; det vesttyske med sin høye bevissthet om krigens konsekvenser, troen på Europa og den ydmyke holdningen til Tysklands rolle i verden. (side 99)

I en verden der USAs rolle er sterkt svekket, har Merkel hatt en samlende rolle i Europa. Krisene har bokstavelig talt stått i kø; finanskrisen, eurokrisen, Ukraina-krisen og flyktningekrisen. Tyskland har blitt den sterke nasjonen i Europa, og det er i stor grad dette landet som har bestemt hvilken politikk EU skal føre. Nå handler det ikke om militær makt, men om økonomisk makt. Det handler i dag i stor grad om hvorvidt Europa skal forenes eller gå i oppløsning ... Noe av det vi ser i dag er en manglende vilje til å ville dele med andre som lite eller ingenting har - som f.eks. tidligere østblokkland, flyktninger fra Syria og Afrika ... Brexit handlet i stor grad om folkets manglende vilje til å ta imot flere flyktninger, og en frykt for at dette ville føre til økonomisk utrygghet. Merkels håndtering av flyktningekrisen, der man har valgt å spille mer på lag med Tyrkia for å hjelpe folk der de er, er en direkte konsekvens av flere europeiske lands uvilje til å ta imot flere flyktninger.

Uansett hvilken leir man tilhører, viser avtalen at Merkel er en realpolitiker av rang. Teorien om at hun ble revet med av følelser og åpnet hjertet sitt for flyktninger i september, har med Tyrkia-avtalen falt til jorden. Hennes mål har vært løsninger i regi av et samlet EU, og da måtte Hellas hjelpes, grensene inne i Schengen-området holdes åpne og nasjonale særordninger hindres. På veien måte hun riktignok sluke noen kameler: For et tiår siden var hun sterk motstander av at Tyrkia skulle forespeiles et mulig medlemskap i EU, og hun fornærmet Erdogan med sin avvisende holdning. Siden har forholdet vært iskaldt, og hun har ansett machopolitikeren Erdogan som en Putin i "brystlommeformat", slik en journalist uttrykte det. Nå er det nettopp Merkel som åpner døren for Tyrkia inn i Europa, selv om det er vanskelig å forestille seg at et fullt medlemskap noen gang vil bli resultatet.

I det lange løp er det uansett neppe Tyrkia som er det største problemet i avtalen, men at mennesker fortsatt vil bli drevet på flukt - de vil finne nye ruter, og kvotene vil i aller beste fall bli vanskelige å få gjennomført. (side 187)

Helt mot slutten av boka - på side 203 - kommer Ingrid Brekke med noen tankevekkende ord:

For øvrig passer det her med en kritisk bemerkning til egen ordbruk, nemlig når det gjelder ordet "flyktningekrise". Vi mener jo ikke flyktningenes krise, men snarere vår egen krise fordi det kommer så mange reisende til oss. I virkeligheten er dette slett ingen krise, for det å ta inn en million, eller to eller tre, på et kontinent med 500 millioner, burde virkelig ikke være noe problem dersom ønsket om å hjelpe hadde vært jevnt fordelt. Svært få har fått sine liv direkte berørt av dem som er kommet. Og ville det strengt tatt vært urimelig om vi faktisk ble påvirket av krig og elendighet, av folkeforflytninger? Dette er et spørsmål om politisk og menneskelig vilje, ikke økonomisk evne, og kanskje er det her den virkelige krisen ligger: at Europa faktisk ikke har felles verdier, at verken vår historie eller vår økte velstand gjør oss vennligere innstilt til krigsflyktninger på vår egen dørterskel, at vi ikke klarer å trå til når det gjelder. Akkurat denne skuffelsen ligner på det Angela Merkel selv atskillige ganger har uttrykt: at når Jordan, Libanon og Tyrkia tar imot millioner av fortvilte flyktninger, klarer ikke store, rike Europa å yte en brøkdel.

Men - i virkeligheten er Europa fortsatt den mest tolerante, humane og liberale flekken på vår jord, understreker forfatteren. For henne er Merkels største bidrag at hun er en motkraft til alt svartsynet "med sin avslappede, nøkterne pragmatisme, sin rasjonalitet og sin forestilling om hva en politisk leders ansvar er: å være optimistisk, søke løsninger og prøve å finne veier fremover." Sosiologer og journalister kan stelle med katastrofescenarier. "Slik demonstrerer hun at de største truslene ikke kommer utenfra, men fra oss selv." (side 205) Når angsten tar overhånd, søker man enkle løsninger og blir lett offer for det autoritære. Svartsynet får alle til å tenke på seg selv. Hvor blir det av dem som er villige til å sloss for våre verdier? De verdiene vi i Vesten er så stolte av og som vi soler oss i glansen av når vi kritiserer andre regimer som vi mener ikke holder vår standard? Er det egentlig bare egoisme tilbake?

Denne boken om Angela Merkel er virkelig en bok etter min smak! Her åpner Ingrid Brekke for nye perspektiver, utdypende kunnskap og redegjørelse for et verdisyn som det er lett å slutte seg til, nær sagt uansett hvilken politisk tilhørighet man måtte ha. Den eneste bremsen måtte eventuelt være hva slags menneskesyn man selv har. Ingrid Brekke skriver godt, og jeg skulle ønske at denne boken hadde funnet veien til flere lesere! Mens noen kanskje vil tenke at forfatterens egne refleksjoner, som kommer sterkt frem i boken, er en svakhet, tenker jeg det motsatte: Jeg kjente på at det var fint at hun flagget sine synspunkter så tydelig! Dette ga fremstillingen et personlig preg, og dermed ble det mer interessant å lese den.

Denne boka anbefaler jeg sterkt!

(Og så håper jeg at Angela Merkel blir gjenvalgt i høst!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men den som aldrig blir tilltalad av någon dör en av de många dödar livet är fullt av, långt innan kroppen slocknar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Och ett finger lades över vårt samlivs läppar", sa Isabelle, som kunde tala så, när vi satt i var sin fåtölj i min eka, drivande i solen, på öppna vattnet. "Men man lär sig leva med det".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For øvrig passer det her med en kritisk bemerkning til egen ordbruk, nemlig når det gjelder ordet "flyktningekrise". Vi mener jo ikke flyktningenes krise, men snarere vår egen krise fordi det kommer så mange reisende til oss. I virkeligheten er dette slett ingen krise, for det å ta inn en million, eller to eller tre, på et kontinent med 500 millioner, burde virkelig ikke være noe problem dersom ønsket om å hjelpe hadde vært jevnt fordelt. Svært få har fått sine liv direkte berørt av dem som er kommet. Og ville det strengt tatt vært urimelig om vi faktisk ble påvirket av krig og elendighet, av folkeforflytninger? Dette er et spørsmål om politisk og menneskelig vilje, ikke økonomisk evne, og kanskje er det her den virkelige krisen ligger: at Europa faktisk ikke har felles verdier, at verken vår historie eller vår økte velstand gjør oss vennligere innstilt til krigsflyktninger på vår egen dørterskel, at vi ikke klarer å trå til når det gjelder. Akkurat denne skuffelsen ligner på det Angela Merkel selv atskillige ganger har uttrykt: at når Jordan, Libanon og Tyrkia tar imot millioner av fortvilte flyktninger, klarer ikke store, rike Europa å yte en brøkdel.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fem pluss gir jeg denne faktisk. Kvalitet fra første side. Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

TaoKarin  JensenKjell MagneAinaEllen E. MartolOleAnette  MSteinar JøsokEli SeimMarteMarianne  SkageJohn LarsenAnita NessMariarBoktimmyRade AlmudaffarHeidi LAnette SsomniferumMarit HåverstadIngeborg Gingar hPia Lise SelnesRogerGRoarNabodamaJostein RøysetMariElin KristiansenTina JensensethRosa99Karen PatriciaTrygve JakobsenGuro BOlav TakloBente NogvaKhadija AhmadRanneiKnut Haugland