Det var en blåsig kväll och mörk.
_

(V.Rydberg: 'Vapensmeden' Tjugofemte kapitlet)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tjue av Sarah Selmer - en diktsamling, denne ga lærdom, vakkert skrevet – modernistisk om en noe tabubelagt sykdom. Anbefales. Er det andre som har meninger om denne? Mer om denne i Reading Randi

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gikk ned trappa til biblioteket, kjente hvordan en eim av bitterhet virvlet opp rundt bena mine mens jeg gikk. Jeg kjente den hver morgen og tenkte at den hadde satt seg i trapperommet, i muren, som mugglukt, og at det ikke var mulig å bli kvitt den. Ikke nå. Hadde merket den hver dag siden det ble bestemt at biblioteket skulle flyttes fra de lyse, åpne lokalene ved siden av resepsjonen i første etasje og ned i kjelleren, sammen med bodene og parkeringshuset og lagrene, slik at trygdekontoret kunne få bibliotekets gamle lokaler. Nå var vi på bunnen, under jorda, under alle de andre, nederst på den kommunale rangstigen, der vi egentlig hadde vært hele tiden, om enn ikke bokstavelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

...Men det er en betydelig forskjell mellom mitt virke og mine pasienters. Det er en meget viktig etisk forskjell. Maleren kan prøve og feile. Han kan rive i stykker et mislykket lerret. Jeg kan ikke eksperimentere slik. Jeg kan ikke slenge mitt mislykkete arbeid i søpla. Den andres helse må alltid være min etikk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En liten misforståelse kan fort bli stor.

Denne anmeldelsen har jeg lenge grudd meg til å skrive fordi jeg har så dårlig forhold til boka. Noen bøker går man rett og slett ikke overens med. Det rare var at jeg likte boka i begynnelsen, men så ble det etter hvert bare et strev.

Å mistolke ting kan få alvorlige konsekvenser
Atonement er en bok som består av flere deler som varer utover i flere år. Av og til føles det ut som om det skjer noe hele tiden og andre ganger bare drøyer det. Det er ingen mellomting. Det er noen år før 2. verdenskrig starter. Familien Tallis har en liten sammenkomst. Briony er en trettenåring som har livlig fantasi og liker å være kreativ med å skrive sine egne historier. Denne sommeren blir hun vitne til noe forferdelig, og beskylder storesøsterens venn, Robbie å være gjerningsmannen. Men har Briony sett rett eller er det bare noe hun hevder? Hun har tross alt lett for å mistolke ting.

Det er en god historie forøvrig, men her var det skrivestilen som jeg virkelig slet med. Det ble bare tørrere og tørrere, og det hele ble bare svært tungtrødd. Ofte måtte jeg lese noen avsnitt eller sider om igjen fordi jeg mistet konsentrasjonen. Det er svært sjeldent det skjer når jeg leser i en bok, så her mistet jeg ofte tråden og det tok tid før jeg kom inn i det igjen. Jeg fikk ikke flyten jeg vanligvis får når jeg leser. Det ble veldig stakkato, noe som er synd. Noen bøker trenger mer tid enn andre, og det gjør ikke noe for noen bøker krever ekstra tid og oppmerksomhet. Det er noe man bare må regne med, men her virkelig slet jeg med å komme i gang igjen hvis jeg tok meg noen dager fri fra boka. Istedet for å glede meg til å komme i gang med den igjen, fant jeg ofte på andre unnskyldninger før jeg endelig satte meg ned med den (som å vaske kopper og alt mye annet). "Å grue" seg til å fortsette med å lese videre i en bok er både en komisk og trist opplevelse, men av og til skjer det, og det var her som var det store problemet for meg.

Ikke min favoritt av McEwan
Jeg har lest to bøker tidligere av Ian McEwan og det er Barneloven og Saturday, og må si at det er Barneloven jeg liker best av ham fremdeles. Den var mye lettere å lese enn Atonement eller Saturday. At jeg leste den på norsk, er ikke grunnen til at det var lettere å lese boka, men den hadde større flyt og hadde en mer interessant handling. Jeg er vant til å lese på engelsk og foretrekker å lese på engelsk, spesielt horror og thrillere. Så hvorfor McEwans språk i Atonement opplevdes som ekstremt tørt, er vanskelig å si. Det føltes bare ut som de fleste partiene var i slow motion og man måtte bare plage seg videre siden jeg aldri gir opp en bok. Jeg krever heller ikke at det skal skje noe hele tiden heller. Men som nevnt ... Jeg fant bare ikke flyten i boka samme hvor mye jeg anstrengte meg, så lesingen ble veldig stykkevis og delt.

Boka ble først utgitt i 2001, og i 2007 ble den filmatisert med blant annet Kiera Knightly og James McAvoy i hovedrollene. Selv har jeg dessverre ikke sett filmen, og det frister heller ikke å se den med det første. Det er virkelig ikke meningen å virke så negativ, men etter å ha lest boka som jeg har strevd lenge med å komme meg gjennom, er jeg bare lettet over å være ferdig.

Beklager for denne diffuse anmeldelsen, men kan egentlig ikke si så mye om boka da historien er for stor til å forklares i en anmeldelse og samtidig blir det for forutsigbart til å gå i dybden. Anbefaler heller ikke noen å se filmtraileren før de har sett filmen, da filmtraileren avslører omtrent hele filmatiseringen.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Where Utterson was liked, he was liked well. Hosts loved to detain the dry lawyer, when the light-hearted and the loose-tongued had already their foot on the threshold; they liked to sit awhile in his unobtrusive company, practicing for solitude, sobering their minds in the man's rich silence after the expense and strain of gaiety.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«Det er ikke så mye i livet som kan måle seg med å slåss», sa jeg.
Jeg skjønte hvordan det lød i deres ører, men jeg synes likevel fortsatt at det er sant. Jeg har aldri vært så nær noen som i det kjellerlokalet i de årene. Det har med konsentrasjon å gjøre, og hvordan man leser ting i øynene på folk. Sex fungerer annerledes. Det finnes folk som lukker øynene og runker hele livet, i hånden sin eller mellom beina på en annen, men det hender aldri noe i hjernen på dem. Når man står overfor en motstander, derimot, er det øyeblikk da man kan se rett inn i den andre og forstå nøyaktig hvem han eller hun er. Dessuten, og det sa jeg også til vennene mine, så er du ikke ordentlig gammel så lenge du kan sette et spark i hodet på en som er høyere enn deg selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er min omtale av Perfekte dager. Linken fører til min bokblogg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Inspirert av Dickens jul som gikk på Nrk i ....ja.....jula, har jeg kost meg med en Dickens-historie som var ukjent for meg - "The Old Curiosity Shop" om Dear little Nell og bestefaren. Det var et utrolig persongalleri og en fortelling som var helt på høyde med skillingsviser. Produksjonen fra Audible gjorde nok også sitt til at dette ble en minnerik opplevelse.
Kanskje grave litt mer hos Dickens.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De lemlestede, Herman Unger
Ei litt rar gammel bok, skrevet i ei anna tid, for et annet publikum enn i hvert fall meg.
Ei litt burlesk historie om en multihandykappet mann, hans dagligliv, konflikter og historie, beskrevet med for meg svært karikerte personligheter.
Ikke neon stor opplevelse det her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vad betyda alla historiska arkiver och biblioteker mot dig? . . .

Ahasverus skakade på huvudet och såg med en underlig blick
uppåt månen.

-Jag är lika värdelös som de historiska arkiverna.
Det förflutna är värdelöst; det kommande även.
Människosläktet skall dö ut, vår planet förstöras,
vår sol slockna.
Var är då det vetande vi samlat? Var frukterna av vårt jäktande
och ävlande?
Tro likväl icke, att jag är likgiltig för vad som skett och sker!
Tidens förskräcklighet (. . . ) Vad framtiden vidkommer, efterspanar
jag tecknen till vårt släktes undergång.
Ett intressant studium.

-Giv mig då dessa tecken!

-Hör ett bland många!
Om du kan tro mig eller ej, men jag har gjort den iakttagelsen,
att människorna, i trots av alla vetenskapliga strävandens tillväxt,
varda allt mindre vetgiriga.

Ungdomens vetgirighet slocknar nu tidigare än fordom.
Vad angår bemödandet att tränga tillbaka i det förflutna,
begränsar det sig alltmer till den officiella och honorerade
forskningen, som bedrives av ämbetsplikt.
_

... vetgirigheten om det förflutna är ... viljan och förmågan
att minnas, att erinra sig ..
När hos henne denna vilja slappas,
är det ett tecken, att ålderdomen är inne och döden nära.

För gångna släkten voro förfäderna heliga, och arvsägnerna om
deras gärningar den dyrbaraste av alla skatter. (...)

Vad angår framtiden, så huru många äro de, som bry sig om den?
Det är sant, att samhällena, för att icke redan nästa släktled
gå under, sörja, om än med knot och knussel,
för barnens uppfostran.

Men är det med den omtanke för rasens bestånd och blomstring
genom århundraden, som utmärkte de gamla folken?
Nej.

Och de, som vuxit upp i deras skolor, vad mena de allra fleste
bland dem härom?
Har du icke sett de unges förvåning, om en gubbe sätter ett träd,
vars frukter han har ingen utsikt att själv få njuta?

Nej, min vän, mer och mer lösa sig länkarna mellan det förflutna,
närvarande och kommande.
Mer och mer lever man ögonblickets liv.

Men tror du, att en kedja, vars länkar lossna från varandra,
skall länge hålla?
Människosläktet närmar sig sin undergång. Det är min tröst.

Den ohyggliga Grottekvarnen skall upphöra att mala.
Den och jag få vila.

Jag fäste mig vid ordet » Grottekvarnen »,
som kom oväntat på den gamle israelitens läppar.

/

/

fra 'Dikter' 1891 av V Runeberg ( kildetekst -> )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

og så nytt hus, når det er blitt smekkfullt av bokhyller
:}

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Poler slipes ned av møtet med erfaringene, eller de kan bli stående og rage. Om de blir stående, skapes det spenninger. Skrivingen kan være som den elektriske kraften som skapes av det polære: energien som vokser ut av det spente forholdet mellom det svært store og det svært fortvilte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir " ny" bokhylle i neste uke. Har fått tilbud om å overta en pent brukt hylle. Dermed blir det intet salg, verken av bøker, eller 1970/ tidlig 80/ talls årganger av Donald Duck ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Rigels øyne av Roy Jacobsen leste jeg høsten 2017, men repeterte den nå. Jeg lurer på om trilogien om Ingrid fra Barrøy kan fortsette i en fjerde bok, det hadde vært interessant å følge henne og datteren Kaja videre. Denne tredje boken var spesielt poetisk og vakker synes jeg. Jeg likte den bedre enn Hvitt hav – men jeg tror fortsatt at De usynlige er favoritten. Mer om denne i Reading Randi

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leste Rigels øyne i høst - vakker, nå skal jeg legge inn et par linjer om den

Godt sagt! (1) Varsle Svar

(...) hun som var mitt lys, ville komme til å slukne (...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg anbefaler boka med en gang, det selv om jeg ikke er lenger enn på side 60. Roy Jacobsen er en suveren historieforteller og har overtatt for Per Petterson som min norske favorittforfatter! Gled deg, lesejente!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Synes det gikk litt tregt å lese boka, muligens fordi jeg ikke er så glad i papirbøker, leser best på Kindle. Hadde også høyre forventninger ettersom jeg likte Det store sviket så godt. Synes persongalleriet ble litt uoversiktlig. Historien startet bra for så å bli langtekkelig med en spennende slutt selv om det ble forutsigbart. Men helt grei bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjøp ny bokhylle ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Librosaurus vRandiALeseberta_23MindaAndreas HenriksenRoarPerSpelemannsvarteperSynnøve H HoelEivind  VaksvikmoiraAskeladden1983Stine SevilhaugRufsetufsaPhoenixOdd OEster SsomniferumTanteMamieGitte FurusethK. H.BoktimmyLilleviTedrikkerMy Criminal MindtuhamreLailaTone Maria JonassenReadninggirl20Ingeborg GVidar RingstrømAnne-Kirstin HaugenEli HagelundSteinar JøsokCecilieCamilla RødjeMarianne KesselSverreMari BaardsethIda  Skaare