det ble 14 bøker på meg, og så for vi se---

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Some crime against nature is about to be committed. I feel it in my veins. These men and boys are grocers and clerks, gardeners and fathers - fathers of small children. A country cannot bear to lose them.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

This is not a war, this is an exploration of how far men can be degraded.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var spennende, og godt skrevet.

Har allerede lest første del (av fem), t.o.m. side 61 i Bokklubbutgaven (1971).

Dr. Bernard Rieux er nok hovedpersonen her, men det er også mange andre interessante personer som opptrer i løpet av første del av romanen ("medborgere").
Og fortelleren (amatørhistoriker) får hjelp av Jean Tarrous notater som "utgjør en slags krønike om denne vanskelige tiden" (s. 23). Og Tarrous portrett av dr. Rieux (s. 27 f.) fikk meg til å se hovedpersonen ytre kjennetegn ganske tydelig for meg.

Noen andre personer:

Portneren, den gamle Monsieur Michel,
Forhørsdommeren Monsieur Othon,
Journalisten Raymond Rambert,
Mercier, sjef på det kommunale kontor for utryddelse av rotter (viktig kontor, spør dere meg),
Kontoristen Joseph Grand,
Dr. Richard, en av byens mest kjente leger,
Dr. Castel, en meget eldre kollega av Rieux

Og den merkelige personen Cottard, som mislykkes med å begå selvmord ved henging.
Kontoristen Joseph Grand redder ham, etter å ha funnet en lapp på døren med påskriften
"Kom inn, jeg har hengt meg."

Da jeg leste om dette selvmordforsøket kom jeg til å tenke på en liten bok Albert Camus ga ut i 1942:
Myten om Sisyfos

Jeg har en svensk utgave. Bak på boken står følgende:

ÄR LIVET VÄRT ATT LEVA? Detta är enligt Albert Camus filosofins grundläggande fråga.
Allt annat är tidsfördriv...
Myten om Sisyfos tolkar Albert Camus som en revoltens filosofi, en lidelsefull protest mot det fundamentalt förtvivlade i människans livssituation: i en värld utan gud och utan mening vinner vi vårt värde i en medveten livsduglig hållning mot hopplösheten och en paradoxal kärlek till livet.
I Myten om Sisyfos framlägger Camus den filosofiska grundvalen för sitt författarskap. Sisyfos inser tillvarons meningslöshet men accepterar dess villkor med bibehållen mänslig värdighet.

I denne romanen er det vel i grunnen selve Pesten som har hovedrollen. (biroller: rottene)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

But a part of me lies buried in lace and roses on a riverbank in France-a part of me is broken off forever. A part of me will be unflyable, stuck in the climb.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Careless talk costs lives.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

KISS ME, HARDY! Kiss me, QUICK!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et egenprodusert dikt om mobbing, det å være greie med hverandre og kunsten å vekte sine ord.

liten fugl synger høyt

En liten fugl han tittet inn
Bygde reir i mitt sinn
Kvitret fritt til dagen rant
Om falske ord han sa var sant

Hver bokstav han sa ble svidd
kravlet rundt som ekle midd
og meningen den henger der
dingler fritt i all slags vær

Selv det minste av små ord
Dynker møkk i upløyd jord
For liten fugl på brukket gren
Kan ikke stå på egne ben

C.C.Laugen
foreløpig ikke utgitt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den som dør forvandles på et blunk til fortid. Det spiller ingen rolle hvor viktig personen var, hvor mye godhet og viljestyrke den var i besittelse av og hvor utenkelig livet vil bli uten den: døden sier klokk, livet forsvinner i brøkdelen av et sekund og personen forvandles til fortid. Alt som var knyttet til den omgjøres til minner som du strever med å ikke glemme, for det er et svik å glemme. Glemme hvordan personen drakk kaffen. Glemme hvordan den lo. Hvordan den kikket opp. Men likevel glemmer du. Livet krever det. Du glemmer langsomt og smertefullt, og det kan bli så sårt at det skjærer deg i hjertet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi trenger kanskje ikke ordene for å klare oss, derimot trenger vi ordene for å leve.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var lavtrykk nummer førtifem som hadde bevegd seg over Island i løpet av denne vinteren. Det virket som om de bare ble flere, mer intense og heftigere. Som om værgudene og Island hadde endt i et voldelig forhold, der gudene dengte landet veggimellom og ikke klarte å begrense seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tanken om at "produksjonsoverskuddet må reinvesteres i økt produksjon" lyder trivielt, men den har vært fullstendig fremmed for de fleste i menneskenes historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det faktum at folk fra en stor øy i Nord-Atlanteren erobret en stor øy sør for Australia er en av historiens mest bisarre begivenheter. Ikke lenge før Cooks ekspedisjon var De britiske øyer og Vest-Europa stort sett en fjern bakevje for middelhavsområdet. Det skjedde sjelden noe av betydning der. Selv Romerriket -det eneste viktige førmoderne europeiske imperiet- hentet mesteparten av sin rikdom fra provinsene i Nord-Afrika, Balkan og Midtøsten. Romas vesteuropeiske provinser var et fattig Ville Vesten som bidro med lite annet enn mineraler og slaver. Nord-Europa var så øde og barbarisk at det ikke var verdt å erobre engang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Penger er altså et system av gjensidig tillit, og ikke et hvilket som helst gjensidig tillitssystem heller: Penger er det mest universelle og mest effektive system av gjensidig tillit som noen gang er funnet opp.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis spenninger, konflikter og uløselige dilemmaer er krydderet i enhver kultur, må et menneske som hører til i en bestemt kultur, ha motsetningsfylte meninger og bli sønderrevet av uforenelige verdier. Det er et så grunnleggende trekk i alle kulturer at det til og med har et navn: kognitiv dissonans. Kognitiv dissonans blir ofte sett på som en svikt i den menneskelige psyke, men egentlig er det en uvurderlig fordel. Hvis ikke menneskene hadde vært i stand til å ha motsetningsfylte meninger og verdier, ville det antakelig vært umulig å etablere og opprettholde noen menneskekultur i det hele tatt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det som får Sumer, faraoenes Egypt, det gamle Kina og Inkariket til å skille seg ut, er at disse kulturene utviklet gode teknikker for arkivering, katalogsiering og gjenhenting av skriftlig informasjon. De investerte også i skoler for skrivere, funksjonærer, bibliotekarer og regnskapsførere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Inntil ganske sent i moderne tid var over 90 prosent av menneskeheten bønder som sto opp hver morgen for å dyrke jorden i sitt ansikts sved. Det de produserte ekstra, livnærte den lille minoriteten av eliter -konger, representanter for myndighetene, soldater, prester, kunstnere og tenkere- de som fyller historiebøkene. Historie er noe ganske få har holdt på med mens alle andre har pløyd åkre og båret vannbøtter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pappas død var en triumf for meg og Gud. Det var vårt første samarbeid. (Min oversettelse)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Då har eg leita fram mi utgåve av "Pesten", bokklubb-bok frå 1971 - inndelt i fem deler og med illustrasjonar.
Det første som skjedde var at boka var så porøs i permen at eg måtte fram med teipen.
Når eg starta på lesinga vart eg nesten heilt "satt ut"! Byen Oran framstod som så stygg og utriveleg at ein nesten ikkje kan tru det finst folk der. Når så hovudpersonen, lege Bernard Rieux, oppdagar først ei rotte, og så ei til, og så endå fleire .......kom uhyggen verkeleg krypande!
Rottene er eit frampeik på pesten som dukkar opp i all si gru. ( Har lese til s 36)

Eg opplevde skrivestilen som spesiell, konservativt språk i mi utgåve, og med setningar som skildrar direkte og utan omsvøp. Ser også at forfattaren går inn i romanen, som allvitande: Før beretteren går i detaljer i de nye begivenhetene, tror han det kan være nyttig å gjengi et annet vitnes oppfatning.....

Skal prøve å ikkje lese boka for fort, vi har god tid på oss. Og, skal iallfall lese resten av del 1 på dagtid!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Onsdag 22. februar 2017.

For noen uker siden laget jeg en diskusjonstråd for felleslesing av Markens grøde
(100-årsjubileum i år).
Dessverre har jeg ikke tid til å lese denne boken nå, og dessuten er det ikke så mange andre som deltar i denne lesingen. Derfor har jeg slettet tråden, og skal heller forsøke på nytt senere på året.

Vi har jo en LESESIRKELEN av 2014 her på Bokelskere, så det er mulig at jeg foreslår Markens grøde som neste bok i kategorien Eldre nordisk litteratur (En6)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

LindaBKarin  JensenTrude OmaHanne Kvernmo Ryeandreas h. o.Kjetil AudsenEva MostraumAnniken RøilMariBirkaEnBokLeserMarie Louise Ask MossBoktimmyMette7elin7Gro-Anette Slettebøkjell kAnjaCarl Christian LaugenalpakkaMarianne TLibris50Neda A.Karin BergHeidiLinda RastenGitte FurusethHaraldHelena ESolveigHege LMats L.HildaAnne-Stine Ruud Husevågingar hmoiraKirsten LundLailaCtinaMarit Håverstad