Hmm, dette har eg ikkje lagt merke til i dei bøkene eg har lest sjølv. Det nærmaste eksemplet eg kan kome på i farta er Hunger Games-serien, der kamparenaen i dei to første bøkene var avgrensa av ein slags kuppel. Utover det greier eg ikkje å kome på noko som liknar på scenariet i Veggen.

Dette er bøkene vi har lest/les i den dystopiske lesesirkelen hittil:

1 – Silo
2 – Kallocain
3 – Menneskebarnet
4 – Ready Player One
5 – Overgangen
6 – Salamanderkrigen
7 – Metro 2033
8 – Fiolinane
9 – Veggen

Til ein viss grad kan ein kanskje argumentere med at “skilleveggar” finnast i bøker som Silo og Metro 2033, sidan der er leveleg miljø innanfor og livsfarleg miljø utanfor. På same måte er det i Menneskebarnet og Overgangen slik at hovudpersonane må verge seg innanfor festningsmurar mot monster som lever på utsida. Men eg oppfattar det som at det var meir konkrete likskapar med Veggen du hadde i tankane.

Kvifor akkurat denne? Det trivielle svaret er “fordi den fekk flest stemmer”. Hadde eg jobba i L’Oreal kunne eg ha svart «Fordi vi fortener det». Men spøk til side, når det gjeld kvifor den fekk flest stemmer så kan eg ikkje svare for andre enn meg sjølv, og kvifor eg stemte på den (den var nok mitt 2.- eller 3.-valg mellom dei 5 bøkene eg gav stemme til)

  • Sjølve plottet virkar tiltalande, og ulikt andre bøker eg kan hugse å ha lest.
  • Eg har lest veldig lite av tyskspråklege forfattarar, med denne boka kan ein justere det litt.
  • Mange dystopiar som har vært oppe til avstemming i lesesirkelen har enten vært frå dei siste 20 åra eller frå mellomkrigsåra. Veggen skil seg ut i så måte.
  • Den er ikkje så frykteleg lang. Skulle ein ende opp med å ikkje like den, så blir det ikkje så frykteleg mykje bortkasta tid.

Eg har berre lest nokre få titals sider enno, men liker boka godt. Eit bra val av lesesirkeldeltakarane.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Meget godt formulert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ferdig 1/4-13

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ferdig 21/12-11

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ferdig 1/1-12

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ferdig 8/11-11

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hatt den liggende omkring halvlest i ca et halvt år, for jeg syns den var daukjedelig. Tar den seg opp så den blir "verdt det" om jeg leser den ferdig? Eller bør den rett til bruktbokhandelen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En bok av den "nye" virkelighetslitteraturen som var mye debattert i fjor høst (2016). Gud taler ut er en samling anekdoter om forfatterens far Uffe Blendstrup, som starter da Jens er nyfødt og de flytter inn i nytt hus. Først var jeg usikker og ville egentlig avbryte boka siden det ikke er noe plott eller hendelsesforløp, men bare små historier om farens tildragelser og til han dør. Men når jeg fortsatte var det fordi Jens Blendstrup har en satirisk og språklig god stil som jeg likte. Ikke den værste boken med tanke på at historien er "sann". En dokumentarroman som jeg gir fire stjerner Pga språket. Ferdig 24/1-17

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Får jeg spørre - jeg kommer ikke til å hive meg umiddelbart inn i dystopi-sirkelen - men jeg har lagt merke til et forbløffende fenomen i dystopi: utrolig mange historier inneholder en vegg eller en kuppel hvor skillelinja går mellom "riktig" og "gal" side, hvorfor akkurat den boka? Jeg burde kanskje spørre i dystopi-sirkelen, men jeg ser du leser med god bredde...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Brukbart det her, ja. Forsto ikke alltid den logiske sammenheng mellom ting, litt lite forklart eller kanskje at potensialet ikke ble nyttet fullt ut. Men det er veldig fint å se fantasy for litt yngre lesere, jeg har sendt denne videre til guttungen min på snaut 12 år. Kan hende han blir forvirret, men historien var i grunnen god. Bare litt lite ambisiøs... ikke forfatterens feil at jeg er veldig kravstor til fantasy! Mitt første møte med sjangeren var tross alt med den evige mester, J. R. R. Tolkien, for et kvart århundre siden... :-P Tone Almhjell hører jeg gjerne mer fra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

koselig ungdomsbok

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vesleblakken var Henrik Wergeland sin den!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flåklypa radio hadde også ønskekonsert i sin tid. En av favorittlåtene der var "Gamlemor og Vesleblakken", som sluttet omtrent slik: "... og de fant henne siden hos den hun holdt av; hun satt nedsnedd på Vesleblakkens grav." Jeg kom på det da jeg sjekket bildet av Blakkens grav ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og kysset - det første - en sprø bagatell,
men dødens høytidelig ment likevel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet du at kjærlighet
det er den bitre stunden, tror jeg, da begge vet
at det er en kløft mellom ham og henne, uendelig stor,
og ingen kan nå den annen med tanker eller med ord,
selv om de sitter som vi og snakker ved samme bord.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
  • Hør, vil du tenke litt på meg i blant?
    Vi var så lykkelige - ikke sant?
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pain is temporary.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje er Kamerat Napoleon, (1884), (den originale tittelen er Animal Farm) av Georg Orwell, en de mest kjente "dyrebøkene" i nyere tid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er veldig enig, skulle akkkurat til å poste omtrent samme kommentar selv.
Fatter ikke hva folk liker med boka. Jeg syntes bare den var langdryg og uendelig kjedelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Jostein RøysetCazaLinda RastenJan-Olav SelforsVencheEngelinGro-Anita RoenPiaChristinebjarnuRStina SønvisenBentPirelliToveMarit HøvdeSverre HoemBeathe Solbergtove NessTanteMamieIngunn SIngvild SAnjaTine SundalDemeterEnBokLeserMarit HåverstadVigdis VoldGuro BMy Criminal MindRita-Elin KleivenLillian WhitingmgeAvakriraannelinguaStian B. HopePia Lise SelnesLyriaKjetil AudsenArcticDwarfReidun Svensli