KISS ME, HARDY! Kiss me, QUICK!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et egenprodusert dikt om mobbing, det å være greie med hverandre og kunsten å vekte sine ord.

liten fugl synger høyt

En liten fugl han tittet inn
Bygde reir i mitt sinn
Kvitret fritt til dagen rant
Om falske ord han sa var sant

Hver bokstav han sa ble svidd
kravlet rundt som ekle midd
og meningen den henger der
dingler fritt i all slags vær

Selv det minste av små ord
Dynker møkk i upløyd jord
For liten fugl på brukket gren
Kan ikke stå på egne ben

C.C.Laugen
foreløpig ikke utgitt

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den som dør forvandles på et blunk til fortid. Det spiller ingen rolle hvor viktig personen var, hvor mye godhet og viljestyrke den var i besittelse av og hvor utenkelig livet vil bli uten den: døden sier klokk, livet forsvinner i brøkdelen av et sekund og personen forvandles til fortid. Alt som var knyttet til den omgjøres til minner som du strever med å ikke glemme, for det er et svik å glemme. Glemme hvordan personen drakk kaffen. Glemme hvordan den lo. Hvordan den kikket opp. Men likevel glemmer du. Livet krever det. Du glemmer langsomt og smertefullt, og det kan bli så sårt at det skjærer deg i hjertet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi trenger kanskje ikke ordene for å klare oss, derimot trenger vi ordene for å leve.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det var lavtrykk nummer førtifem som hadde bevegd seg over Island i løpet av denne vinteren. Det virket som om de bare ble flere, mer intense og heftigere. Som om værgudene og Island hadde endt i et voldelig forhold, der gudene dengte landet veggimellom og ikke klarte å begrense seg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tanken om at "produksjonsoverskuddet må reinvesteres i økt produksjon" lyder trivielt, men den har vært fullstendig fremmed for de fleste i menneskenes historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det faktum at folk fra en stor øy i Nord-Atlanteren erobret en stor øy sør for Australia er en av historiens mest bisarre begivenheter. Ikke lenge før Cooks ekspedisjon var De britiske øyer og Vest-Europa stort sett en fjern bakevje for middelhavsområdet. Det skjedde sjelden noe av betydning der. Selv Romerriket -det eneste viktige førmoderne europeiske imperiet- hentet mesteparten av sin rikdom fra provinsene i Nord-Afrika, Balkan og Midtøsten. Romas vesteuropeiske provinser var et fattig Ville Vesten som bidro med lite annet enn mineraler og slaver. Nord-Europa var så øde og barbarisk at det ikke var verdt å erobre engang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Penger er altså et system av gjensidig tillit, og ikke et hvilket som helst gjensidig tillitssystem heller: Penger er det mest universelle og mest effektive system av gjensidig tillit som noen gang er funnet opp.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis spenninger, konflikter og uløselige dilemmaer er krydderet i enhver kultur, må et menneske som hører til i en bestemt kultur, ha motsetningsfylte meninger og bli sønderrevet av uforenelige verdier. Det er et så grunnleggende trekk i alle kulturer at det til og med har et navn: kognitiv dissonans. Kognitiv dissonans blir ofte sett på som en svikt i den menneskelige psyke, men egentlig er det en uvurderlig fordel. Hvis ikke menneskene hadde vært i stand til å ha motsetningsfylte meninger og verdier, ville det antakelig vært umulig å etablere og opprettholde noen menneskekultur i det hele tatt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det som får Sumer, faraoenes Egypt, det gamle Kina og Inkariket til å skille seg ut, er at disse kulturene utviklet gode teknikker for arkivering, katalogsiering og gjenhenting av skriftlig informasjon. De investerte også i skoler for skrivere, funksjonærer, bibliotekarer og regnskapsførere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Inntil ganske sent i moderne tid var over 90 prosent av menneskeheten bønder som sto opp hver morgen for å dyrke jorden i sitt ansikts sved. Det de produserte ekstra, livnærte den lille minoriteten av eliter -konger, representanter for myndighetene, soldater, prester, kunstnere og tenkere- de som fyller historiebøkene. Historie er noe ganske få har holdt på med mens alle andre har pløyd åkre og båret vannbøtter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Pappas død var en triumf for meg og Gud. Det var vårt første samarbeid. (Min oversettelse)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Då har eg leita fram mi utgåve av "Pesten", bokklubb-bok frå 1971 - inndelt i fem deler og med illustrasjonar.
Det første som skjedde var at boka var så porøs i permen at eg måtte fram med teipen.
Når eg starta på lesinga vart eg nesten heilt "satt ut"! Byen Oran framstod som så stygg og utriveleg at ein nesten ikkje kan tru det finst folk der. Når så hovudpersonen, lege Bernard Rieux, oppdagar først ei rotte, og så ei til, og så endå fleire .......kom uhyggen verkeleg krypande!
Rottene er eit frampeik på pesten som dukkar opp i all si gru. ( Har lese til s 36)

Eg opplevde skrivestilen som spesiell, konservativt språk i mi utgåve, og med setningar som skildrar direkte og utan omsvøp. Ser også at forfattaren går inn i romanen, som allvitande: Før beretteren går i detaljer i de nye begivenhetene, tror han det kan være nyttig å gjengi et annet vitnes oppfatning.....

Skal prøve å ikkje lese boka for fort, vi har god tid på oss. Og, skal iallfall lese resten av del 1 på dagtid!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Onsdag 22. februar 2017.

For noen uker siden laget jeg en diskusjonstråd for felleslesing av Markens grøde
(100-årsjubileum i år).
Dessverre har jeg ikke tid til å lese denne boken nå, og dessuten er det ikke så mange andre som deltar i denne lesingen. Derfor har jeg slettet tråden, og skal heller forsøke på nytt senere på året.

Vi har jo en LESESIRKELEN av 2014 her på Bokelskere, så det er mulig at jeg foreslår Markens grøde som neste bok i kategorien Eldre nordisk litteratur (En6)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei! Er på desperat jakt etter en bok min pappa las for meg når eg var liten .
Husker egentlig ikke so mye , kanskje feil og men husker en gutt som
Prøver og løpe opp i ett tre .. skal prøve og løpe opp i treet liksom gjentatte ganger . Føler det er
Lillebror og knerten eller noe men klarer liksom ikke helt finne de ut. Noen som har peiling ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"(...) Hemmeligheter virker tiltrekkende på mennesker, vet du."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er alltid litt spennende hvordan en gjen-lesing vil være. Vil det bringe deg tilbake til følelsene og tankene (og luktene og stemningen) fra den første lesningen av boken? Og i såfall med en rødme eller nostalgi? Eller er det nye erfaringer som bringes opp i dagen?

Jeg leste hele Camus forfatterskap i min tidlige ungdom, sugen på Det franske, eksistensialisme, dybde og dannelse. Det var ikke Pesten som satt tyngst i magen, hjernen eller hjertet, den gangen.

Jeg har fått fornemmelsen av lesingen en vakker sommerdag på mine foreldres terasse, men så langt har den ikke revet meg med. Hverken inn i boka eller tilbake til første lesing.

Men jeg ser det er passasjer som er fantastiske - og som gir mat for tanken.

"I denne henseende var våre medborgere som alle andre, de tenker på seg selv, og var med andre ord humanister: De trodde ikke på landeplager. [...] De fortsatte å handle, planla reiser og hadde meninger." (1971:36)

For meg griper dette den allegoriske lesningen av historien; og bringer tankene til at dette kunne omhandle dagsaktuelle temaer som klimakrisen eller flyktningekrisen.

En annen perle handler om kjærlighet og elskede som blir skilt når bymurene stenges:
"De var ikke engang et av disse parene som gir verden et eksempel på mønsterberdig lykke, og beretteren tror han kan si at etter all sannsynlighet hadde disse ektefellene inntil da ikke vært sikre på at de var tilfredse i sitt ekteskap.Men denne brutale og langvarige atskillelse hadde gitt dem anledning til å bli sikre på at de ikke kunne leve borte fra hverandre..."(1971:65)

Ellers er måten fortelleren etableres på spennende.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Den här boken var så kort att den nästan inte hann att börja innan den var slut. Tydligen var det dessutom en lättläst bok, men bara före att en bok är lättläst för vuxna som ska lära sig svenska/människor som har varit med om skallskador/människor med dyslexi så behöver den väl inte vara så fruktansvärt kort? Hade gärna hört lite mer av detta.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja,håper på bedre resultat i år. Her er forresten de bøkene jeg har bestilt:

"Alt lyset vi ikke ser"av Anthony Doerr.
"Det som tåler dagens lys" av Umberto Eco.
"Ortodoksi" av Chesterton.
"Perler for svin" av Per Egil Hegge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et fint tidsbilde du gir her. Det stemmer at vi leste, men i mitt miljø var nok tegneserier vel så utbredt som bøker. Kanskje klasseforskjeller? Kulturforskjeller? Seriene var sentrale, i begge sjangre. Blant bøkene husker jeg best Davy Crocett, men det var kanskje mer femtitall? Hardy gutten som du nevner og Fem serien. Illustrere klassikere var en meget populær tegneserie, mens Texasbladene (?) var det man hadde med på kino for å lese under reklamen. Og Donald. Kino, det var Tarzan. Og det var faktisk grunnen til min kommentar: jeg har aldri lest ei Tarzanbok. Jeg visste ikke at de eksisterte. Tarzan - det var kino. Og etter filmene hørtes Aaiiiaaiiæææ rop over hele byen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

KarolineHaraldBoktimmyEnBokLeserMarteKristine Louisekjell kSyreneMarit HåverstadbjarnuRRosa99VigdisRune U. FurbergPilarisKjerstiNorahKjetil AudsenQuijoteBjørg L.Malin AdriaensenKristin F. JørgensenMarteJeanetteAne MagelssenGuro  AndersenIngunn SMargrethe  HaugenAnn-Iren Leüba JanitzThina NordtveitCarolinemgeHelena EMy Criminal MindThea EmilieLillian WhitingBertyTor GeirLasse SteinnesTove Obrestad WøienRacoBoRogerG