Det totalitære og opprørske i 'Newspeak' -

Roger Scruton defines totalitarianism as
the absence of constraint on central authority (..)
Advocates of totalitarianism feed on resentment, Scruton argues, and
having seized power they proceed to abolish institutions —
such as the law, property, and religion —
that create authorities.

"To the resentful it is these institutions that are the cause of inequality,
and therefore the cause of their humiliations and failures."
He argues that

revolutions are not conducted from below by the people,

but from above, in the name of the people, by an aspiring elite.

Scruton suggests that the importance of Newspeak in totalitarian societies

is that the power of language to describe reality is replaced
by language whose purpose is to avoid encounters with realities.

...the totalitarian society envisaged by George Orwell in Nineteen Eighty-Four (1949)
can be only understood in theological terms, as a society founded on a
transcendental negation.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mye bra i denne boka, og lenge tenkte jeg at den er i hvert fall bedre enn " Bare et barn".
Men så tar det litt av, liksom og historien blir mer og mer komplisert. Og med det forsvinner også troverdigheten, for min del.
Skal jeg være ærlig, er jeg sannelig ikke sikker på om jeg helt skjønte " løsningen" heller, når siste side var snudd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

leste Lykkebarna og Bobseybarna selv i tillegg til Mitt Skattkammer og GGG-bøkene---

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er bare den uerfarne som ikke er redd. Men det sanne heltemot består i å overvinne frykten, ikke i å være fryktløs.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da har jeg oppdatert lenka i mitt innlegg.
Jeg tror faktisk ikke jeg har lest noe av Bojer, selv om jeg har planlagt det flere ganger. Når jeg ser et sånt program er det veldig verdifullt og inspirerende å finne utdypende informasjon på bokelskere. Slik kan ting som skrives her leve videre i lang tid. Tråden om Johan Bojer starta jo for sju år siden.
Bra!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En veldig bra bok om by/bygd, utenforskap, mobbing og nettverk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

The truth is rarely pure and never simple.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Past Christmases with two incomes had provided the boys with lots of soon-to-be-broken or forgotten toys along with lots of clothes. This year the emphasis would be on family, caring, sharing and giving from the heart, homemade gifts and not so much receiving.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Norge rystes av 5 blodige drap på ei hytte i Nordmarka. Ofrene er kjente. Er det terror eller hevn? Politiet står maktesløse.
Vi følger tre personer som har eller får tilknytning til udåden.
Journalist Ine Wang har lenge følt seg i bakevja etter en strålende karrierestart. Mordene får henne fram i rampelyset igjen.
Tingrettsommer Peter Malm liker absolutt ikke rampelyset. Det beste han vet er å sitte i baren på Grand og å rusle i Slottsparken. Men etter hyttemordene krever offentligheten at han trer fram.
Nicolai Berge er ekskjæresten til en av de drepte, Gry. De to var drømmeparet, og ble spådd lysende politiske karrierer i Arbeiderpartiet. Så gjorde Gry det slutt med Nicolai Berge.

Knakende god bok med tre særegne fortellerstemmer. At denne grusomme handlingen, som omtales som terror, er lagt til 2008, gir en egen dimensjon til boka mtp det som skjedde i Oslo og på Utøya i 2011.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Tante Pose" av Gabriel Scott er jo ypperlig som julelektyre også, - ikke bare på film. Også vil jeg jo anbefale Levi Henriksens noveller, "Hjem til jul", - de er alle veldig rørende, mye "feelgood", men med sterke innslag av tristesse.
Ellers har jeg noen bøker som jeg for egen del forbinder med jul, men som egentlig ikke handler om jul, men de foregår i "gamle dager", med kanefart og ball: "Gösta Berlings saga" av Selma Lagerlöf og ungpikeboken "Paul og Lollik" av Dikken Zwilgmeyer, - med unggutten Paul som hovedperson :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk, takk - både for ros til tråden, og tipset om NRK-programmet! (For min del har jeg sett det allerede, og kjente til koblingen. Men bra å få det inn her også! Din lenke førte meg nå til et Elton John-dokumentar, så jeg legger inn en ny lenke direkte til programmet med Odd Nordstoga - og der står det at dette programmet i denne omgangen er tilgjengelig til onsdag 10. januar 2018 kl. 10:42.
:)

ETA: for noen dager siden kom jeg forresten uforvarende "i kontakt med" Johan Bojer på nytt. Nei - ikke noe overnaturlig på gang; jeg snublet over en omtale av et skuespill av en mann ved navn Otto Valseth, og begynte å "forske" litt på hvem nå han måtte være. Og etter hvert som jeg rullet opp historien om Valseth, oppdaget jeg at jeg faktisk hadde lest om ham før. Nemlig i Bojers "Læregutt"! Bojer skriver blant annet:

En forfatter er stått fram også her i byen, han heter Otto Valseth, og hans roman «Forskruede» har fått ros både hjemme og ute. Jeg følger etter ham på gata en dag, han ser ut som en alminnelig dødelig, brunt, kortklipt helskjegg, grå frakk, sigar, han går og ser ned og hilser ikke på noen. Ved posthuset legger han et brev i kassa og går så utover byen igjen, og stadig følger jeg med. Hans far er skipskaptein, og han bor hos sine foreldre nede mot havnen, men han er juridisk kandidat, og hva oppmuntring kan han være for deg?
(---)
Men en vakker dag våger jeg meg ned til Otto Valseth. Jeg har en papirrull under armen, en stor roman, som heter «Vårliv», og nå spørs det om han vil kike på den. Jeg kommer inn i et lite enkelt rom, pika sier hun skal hente ham, og da skritt nærmer seg i en trapp, begynner jeg å skjelve.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alt i livet dreier seg om en endeløs rekke av ting som man ikke har greie på, men likevel må igjennom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En vond og sterk historie om 15 årige Dorte som blir lurt til å tro at hun skal jobbe på cafe men i stedet blir solgt som hore. Spesielt var den første voldtekten grusom å lese, og jeg måtte legge bort boka ei lang stund. Det er en rystende historie, men verre er det at det her og nå er mange unge jenter rundt omkring som opplever det samme som Dorte, derfor ei bok som er like aktuell i dag som da den ble skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt er det å tilgi sin neste.

Å tilgi en forsvarsløs er dog det beste !

Gjør ikke ærlige venner fortred!

Straff ikke den skyldfri i syndernes sted !

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Følelsene som beskriver denne boka er spenning og sinne. Bra og troverdig! Og jeg får vondt av å tenke på alle de der ute som lever under like kår!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kvelden før dagen. Rommet er stappfullt. Ikke en flik av gulvet er uten en kvinnekropp som spiser, danser eller prater. Det hennanatten. I natt skal bruden og brudgommen smøres inn med henna i håndflater og under føttene. Det gir et oransjefarget mønster i hendene og visstnok et lykkelig ekteskap. Men bruden og brudgommen er ikke sammen. Mennene har sin fest, kvinnene har sin. Alene utfolder kvinnene seg med en voldsom nesten skremmende kraft. De slår hverandre på rumpa, napper hverandre i brystene og danser for hverandre med armer som buktende slanger og hofter som arabriske magedanserinner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hun gråter, hun vil ikke, sier de to eldre søstrene hennes til Sultan og Sharifa mens Belkisa sitter. Belkisa ser ned i gulvet. Sharifa bare ler, det er et godt tegn at bruden ikke vil, det viser at hun er ren i hjertet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg brukte [burkaen] også for å finne mer ut om hvordan det er å være afghansk kvinne. Hvordan det er å presse seg ned på de tre bakerste smekkfulle radene reservert for kvinner når bussen ellers er halvtom. Hvordan det er å krøke seg sammen i bagasjerommet på en drosje fordi det sitter en mann i baksetet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hun er som morgenrøden selv

Det blir lyst som dagen der hun kommer.

Større er den gylne glans hun gir,

enn solens i den hete sommer.

Månen blekner som bak slør av tyll,

glir beskjemmet bakom skyer.

Tårer som er grått for hennes skyld,

kunne oversvømmer byer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

FindusIdaRufsetufsaCamilla RødjeTanteMamieBoktimmyJostein RøysetØyvind BerekvamRosa99Marit Håverstadingar hPia Lise SelnesJohn LarsenGeir SundetTedrikkerKaren RamsvikSynnøve H HoelHeidi HoltanMarteAnette Christin MjøsStian B. HopeMarit HebækTine SundalEllen E. MartolNina BallerinaEster SCarine OlsrødThomas KihlmanAnneHeleneBo  KristensenHilde H  HelsethannelinguaLeseberta_23Grete AastorpBente NogvaHilde AunaasHeidi Nicoline ErtnæsCecilieRandiBerit B Lie