Som Engelin har heller ikke jeg lest The underground railroad, men kjenner begrepet fra andre sammenhenger. Synes denne forklaringen, sakset fra Litteratursiden.dk, er god og beskrivende:

Bogens titel hentyder til det autentiske hemmelige netværk, der under slaveriet etablerede flugtruter og sikrede opholdssteder til bortløbne slaver i deres færd mod nord. Slaver på flugt blev kaldt for Passagerer, skjulestederne hed Stationer, og folk der hjalp slaverne under flugten var Konduktører. Den underjordiske jernbane blev drevet af frivillige sjæle, der satte livet på spil i drømmen om et frit og ligeværdigt USA.
I Whiteheads fortælling er den underjordiske jernbane ikke blot et netværk af frivillige, men en rigtig underjordisk jernbane med stationer og lokomotiver. For mig kunne dette også være et billede på, at de flygtende steg om bord i flugten, og ikke anede, hvor de kom hen, eller hvad der ventede dem. Jeg købte fiktionen med toget uden problemer, selvom det naturligvis ikke kunne være sket. Historien om Cora er også fiktion, men der er flettet flere autentiske ting ind i bogen, blandt andet løbesedler med efterlysninger af bortløbne slaver.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Med fare for å blande meg oppi noe jeg ikke har noe med - jeg har ikke lest boka - så er det ingen faktisk jernbane, det er et undergrunns tunnelsystem, bokstavelig talt fra kjeller til kjeller, som omtales som the underground railroad. Er det denne det handler om, svarte slavers fluktrute fra sør til nord for å unnslippe sørstatenes fangenskap? Her står det stadig på de kanalene som sender historiske program, men amerikanernes måte å lage dokumantarer på syns jeg blir hakkete, gjentagende og med snodige assosiosjonsteknikker, så jeg har lurt på om denne skjønnlitterære fortellingen bidrar bedre. Eller?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Førstkommende fredag kommer jeg ikke til å skrive helgetråd dersom krira ikke er tilbake fra ferie ennå (så jeg håper hun er det). Det betyr at dersom krira ikke har postet noe innen 18.00 kan noen andre ta den. ;)
Jeg vet jeg kommer til å være opptatt den kvelden ... ^^)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessante tanker - gleder meg til å lese den tredje romanen, skal ha det med fargene i tankene da - det er vel kanskje en nokså velbrukt symbolikk med de tre fargene. ( Kieslowski har jeg forresten stor sans for - har omtalt mange av filmene hans - blant annet Three Colors )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...fordi hjertet fortsetter å elske uansett hvor mye smerte det utsettes for; det er det som gjør kjærligheten så vakker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

To antikvariske kupp i dag! «Barbara» av Jørgen-Frantz Jacobsen, illustrert utgave oversatt til nynorsk av Ivar Eskeland og med forord av William Heinesen, en annen betydelig færøying. Dette må bli min favoritt i avstemningen!

Men det jeg egentlig skulle, var å hente «Den arabiske verden forteller», et bestilt eksemplar til meg og et til datteren, i hvert sitt antikvariat. Jeg har så vidt åpnet denne orientalske skattkisten og kommer tilbake til den. «Barbara» var et slumpetreff; fantes i butikken, men ikke på nettet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Svermen med Frank S er ganske bra

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dessverre, her må jeg melde pass, - jeg skjønner ikke at denne har fått så god mottagelse. Nå skal det innrømmes at jeg leste den i norsk oversettelse, og det må ha vært med på å forringe kvaliteten, for der var det både trykk-leifer, rare ord (vet dere umiddelbart hvordan man ligger som en urelv?) og tunge setninger. Men det var likevel mye i skrivestilen som ikke var oversetterens skyld, - jeg synes historien(e) ble fortalt på en for kortfattet og springende måte, selv om det nok lå mer i de korte setningene enn jeg fikk med meg, - man måtte nok fullføre mye i eget hode. Jeg klarte ikke å bli godt nok kjent med hovedpersonen Cora og heller ikke med alle de andre personene som dukket opp i forbifarten, til tross for at vi ofte fikk en grundig forklaring på deres bakgrunn. Derfor opplevde jeg dessverre ikke boken som så spennende som mange tydeligvis gjør.

Bokens tema er jo fra et uhyggelig og bestialsk kapittel i USA's historie. Den viser også klart til senere rasehygiene og er aktuell med skildringer av flyktningers situasjon, - dette opplever jeg som det beste ved boken. Men jeg synes nok den flukten som noen slaver i sin tid gjennomførte hadde fortjent en grundigere og mer realistisk skildring. Jeg kan ikke begripe vitsen med å la dem flykte med en helt reell underjordisk jernbane som jo ikke fantes! Jeg vil gjerne ha historiske romaner så realistiske som mulig, - når man nå vet at noe er bare oppspinn, så kan jo annet også være det, og hva er vitsen da! Boken skildrer kårene for flyktningene og de frie svarte i forskjellige stater, og det kan sikkert være interessant for amerikanere (hvis forskjellene stemmer!), men mine lokalkunnskaper rekker dessverre ikke til, annet enn til å skjønne at statene skulle representere forskjellige måter å behandle svarte på.

Dessverre, dessverre, - jeg ga den terningkast fire og ikke tre på grunn av det alvorlige og dessverre aktuelle temaet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rothfuss sine er veldig bra ja, men jeg angrer på at jeg leste dem før bok 3 kom ut. Ser ut som vi må vente i evighet

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ypperlig forslag.
Det er ikke bare Gabriel Scotts mesterverk, det er også et av norsk litteraturs mesterverk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vittig, velskrevet men akk, så alt for lang. Først halvveis ut i boka får intrigen fart på seg og går så mot en forrykende, spennende slutt. I mellomtiden får vi servert et stort persongalleri og en rekke treffende, satiriske anekdoter om dagens universitetsliv. Universitetet i Oslo blir ikke helt det samme etter denne romanen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi er det vi forestiller oss. Hele vår eksistens består av at vi fantaserer frem den vi er ... Den største tragedien som kan ramme, er om vi aldri skulle bli fantasert. (N. Scott Momaday, indianer)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter skulestart, sa eg, og kva får vi sjå?
Jau på verkartet er der ein kjempestor H

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Der er vi helt enige :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, vi bruker å møtes på Krambua i Trondheim. Neste treff er i morgen (tirsdag 22/8) klokka sju. Fint hvis du har anledning til å delta.
Mvh
Elisabeth

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

It's a rare person to face who they are and not run from it - not be broken by it.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

“I’m going to follow her, of course,” Magiano says. “As the night sky turns. When she appears on the other side of the world, I will be there, and when she returns here, so will I.”

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Eli R. GjengstøsethBoktimmyMari Nordø LommelunEllen E. Martolkjell kMonica CarlsenTanteMamieRosa99BirkaIngeborg GLilleviTone HAne TengeErika NArcticDwarfMartesvarteperLibrosaurus vKnut T.  ReinåsSjavn NvajsSraDevoralibrosHanneJostein RøysetCarolinealpakkaIngunnJIdaAnniken LInternautRune U. FurbergAnjaMarit HåverstadGitte FurusethCecilie BjørnstadJohn LarsenRandiAKristine LouiseSiljeMarianne M