Ble vel mye vedhogging, og "lite action" for å si det mildt. Med andre ord; en ganske kjedelig bok jeg så vidt orket å lese ferdig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«Jeg ber også alltid andre om å stryke «og» hvis det står først i en setning. Hva har det der å gjøre?»

Og bakom synger skogene – av Trygve Gulbranssen.

Skape en poetisk tittel for eksempel.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dette er en av mine favorittbøker fra yngre dager. Jeg fant boka veldig spennende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mye er allerede sagt om Tørst, men om du vil vite hva jeg syns, kan du se her. Linken fører til min bokblogg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pornofilm er en type film for barn som liker å se barne tv. Filmen kan f.esk handle om et tre som går ut og inn av julesokken heletiden

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jovisst, jeg husker det godt. Mange lærere har konstruert merkelige språkregler opp gjennom historien, uten annet grunnlag enn personlig synsing.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Enig. Det blir bedre hvis man bare skriver setningen uten ''og'' eller ''men''.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har det fra barneskolen, kanskje du ikke husker det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

After three days without reading, talk becomes flavorless. -- Chinese proverb

The first lesson reading teaches is how to be alone. -- Jonathan Franzen

Each time we re-read a book we get more out of it because we put more into it; a different person is reading it, and therefore it is a different book. -- Murial Clark

Only one hour in the normal day is more pleasurable than the hours spent in bed with a book before going to sleep, and that is the hour spent in bed with a book after being called in the morning. -- Rose Macauley

To read a writer is for me not merely to get an idea of what he says, but to go off with him, and travel in his company. -- Andre Gide

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg merker at dette er en forfatter som mestrer skrivekunsten til fulle. Beskrivelsen av parkinsonsykdommen er sterk og forholdet mellom hovedpersonene er fascinerende, allikevel er ikke dette en favoritt hos meg. Det er noe med handlingen, eller mangel på kanskje som ikke fører denne til topps.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Elsker alt av ham! Så å velge en favoritt er vanskelig. Foruten de mest kjente bøkene "Norwegian Wood" og "The wind up Bird Chronicle" anbefaler jeg personlig "Hard boiled wonderland and the end of the world", Sputnik Sweetheart, "After dark" og "Tsukuru Tazaki and his years of pilgrimage"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En skikkelig kjærlighetshistorie som faktisk ikke ble kjedelig et øyeblikk. Vi følger Tina som bor sammen med en voldelig ektemann og som nøster opp i en historie som som utspant seg mange tiår tidligere. Boka balanserer godt mellom de to historiene, artig når en bok man har lave forventninger gir en god leseopplevelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Historien om en steinsopp-tripp

Kenneth Moe (f. 1987) debuterte med kortromanen "Rastløs" i 2015. Jeg leste boka og skrev om den på bloggen min. Moe mottok Tarjei Vesaas´debutantpris for boka.

I 2016 kom Moe ut med sin andre kortroman - "Det åpenbare". Jeg var ganske spent på denne, fordi jeg så et visst potensiale i den første boka. Dessverre ble jeg svært skuffet.

Kenneth Moe har selv uttalt at mens den første boka handlet om å sitte fast, handler denne andre boka om å komme løs. Jeg har litt problemer med å se at en ulykkelig forelskelse er å sitte fast, mens det å eksperimentere med fleinsopprus er å komme løs ... Men det skyldes kanskje at jeg aldri har prøvd noen andre rusmidler enn alkohol, og derfor har begrensede evner til å se sammenhengen mellom psykedelisk rus og det å komme løs ... I stedet ser jeg et klaustrofobisk rom.

Allerede i bokas åpningsscene skjønner vi at det er den samme hovedpersonen fra debutboka vi møter i denne andreboka. Vår navnløse jeg-person har for lengst flyttet fra kollektivet han bodde i, der den første boka ble til. Etter dette har han flyttet et par ganger til, og "nå sitter (jeg) og forsøker å redigere notatbøkene fra i fjor vår og sommer ned til et begredelig hele". (side 11)

I små kapitler med titler som "Om det tåpelige", "Magisk te", "Ervervelse og besittelse" m.v. følger vi hovedpersonen som lenge har ligget og grublet i sengen, før han bestemmer seg for å stå opp og lage fleinsopp-te. Deretter følger vi ham i rusen. Og nettopp denne rusen utgjør hele bokas handling.

"Jeg gjør utvilsomt opplevelsene mine en slags urett ved å skrive om dem, slik alle drømmer mister noe i gjenfortellingen. På den ene siden er gjenfortellingen smartere enn drømmen, fordi man tolker underveis, med dagslysfornuften i behold. På den annen side er selve drømmen langt smartere, for drømmens dunkelhet skjuler mer enn dagslys er i stand til å avsløre." (side 26)

Underveis grubler jeg-personen over barndommen "for å finne svaret på et spørsmål jeg aldri har vært i stand til å stille". Det eneste som skjer er at han legger et "friskt lag av forvirring over minnene hver gang, og kommer stadig lenger bort fra den opprinnelige forvirringen jeg vil forstå". (side 44) Jeg må innrømme at jeg ikke med min beste vilje greier å skjønne hva forfatteren vil frem til med dette. Hva er poenget med å finne svar på spørsmål man aldri har vært i stand til å stille?

Midt i boka er det inntatt noen skriblerier - blant annet med en tegning av en kvinnes underliv - som jeg heller ikke skjønte hva hadde der å gjøre. I et radiointervju ble Moe spurt om nettopp dette, og da uttalte han seg om at det var redaktøren hans som hadde insistert på at han burde ta dette med. Mens jeg egentlig satt og lurte på hva forfatteren selv ville med dette. Burde han ikke ha villet noe med dette selv i stedet for å legge det hele på redaktøren sin?

"Drømmen om noe helt nytt og annerledes - det vil si: et brudd med fortiden og alt det jeg kommer fra - det vil si: et brudd med naturen - det vil si: et brudd med den jeg dypest sett er - drømmen som motiverte hele dette prosjektet - så latterlig den drømmen alltid fortoner seg, her jeg går forbi tre etter tre: så provinsielle de står der, så apolitiske og selvopptatte, akkurat som jeg. Og fuglene over meg: borgerlige redebyggere og sydenturister!" (side 75)

Tja, hva mer er det egentlig å si om denne boka? Jeg kjedet meg underveis i lesningen, følte meg aldri berørt og kjente på at mye virket oppkonstruert. Jeg er klar over at forfatteren har uttalt at alt han skriver om i boka er selvopplevd, selv om han har understreket at han ikke ruset seg for rusens skyld, men bare for å bli bedre kjent med seg selv. Og bare for å ha nevnt det: boka kan ikke forstås som en reklame for steinsopprus. Er det noe jeg definitivt ikke kommer til å gjøre etter å ha lest denne boka, så er det å prøve dette selv. Alt snakket om "det tåpelige" i boka fikk meg egentlig til å tenke at jeg synes hele boka er tåpelig, at den er kokt på en spiker og at den ikke tilfører verden noe av verdi. Det hele blir for stillestående, for innholdsløst og for intetsigende. Når det er sagt vil jeg gjerne lese forfatterens tredjebok når den kommer, men da må den handle om noe annet enn vår jeg-person gjennom "Rastløs" og "Det åpenbare". Jeg tror nemlig at dersom nye forfattere i dag skal lykkes med å skrive virkelighetslitteratur som berører, bør de handle om noe som flere kan kjenne seg mer igjen i ... Dessuten bør litteraturen være egnet til å åpne opp for noe man ikke har tenkt på nettopp på den måten. I "Det åpenbare" fant jeg ingenting av dette.

Denne boka fant dessverre ikke noen klangbunn hos meg. Det er selvsagt mulig at det er noe her som jeg ikke har greid å fange opp ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

I en forstad til Chicago, bor Samuel med foreldrene. En dag forsvinner Samuels mor. Hun har tatt sine saker og forlatt mann og sin 11 år gamle sønn.
20 år senere blir en republikansk presidentkandidat skadet, da en eldre dame bombarderer ham med småstein. Damen viser seg å være den forsvunne moren til Samuel.
Såvidt Samuel vet, var moren en vanlig jente fra Iowa, som giftet seg med barndomskjæresten. Mediene sier noe helt annet. De beskriver moren som en radikal, prostituert hippie!
Samuel graver i familiehistorien, og der finner han ting som får ham til å se på seg selv, og moren på en helt ny måte.
Veldig god bok med mange lag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja!
Jeg trodde ikke novellesamlinger var min greie, men denne holdt på oppmerksomheten min til siste side. Fengende historier og en imponerende god gjengivelse av mellommenneskelige relasjoner. Dialogene er også usedvanlig godt skrevet.
Jeg leste Gryttens "Menn som ingen treng" umiddelbart før denne, og "Kan jeg bli med deg hjem" er mange hakk bedre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?

Charles Bukowski

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva skal jeg med ei dame som bruker leiligheten min som en slags mellomstasjon? Og hva skal jeg gjøre hvis hun bestemmer seg for å gjøre det til sin endestasjon?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Førtiårene lukker dørene som gjør det mulig å venne seg til nye ting. De siste dråpene av fleksibilitet og tilpasningsevne drives ut av leddene i kroppen vår. Det er simpelthen ikke mulig for meg å bo så tett på en kvinne, og den vesle blinde fuglen av ensomhet som bor inni meg, vil aldri komme frem, om jeg så prøver å vise den vei med all verdens lys.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du skjønner det lille Tre, eneste måten du kan lære noe på er ved å gjøre ting. Hadde jeg sagt at du ikke fikk kjøpe den kalven, så hadde du gått rundt i all fremtid og ønsket at du hadde fått den. Hadde jeg sagt at det var greit at du fikk kjøpe den, så kom du til å gi meg skylda for at den døde. Du er nødt til å lære av det du sjøl gjør. (Bestefar til lille Tre etter at kalven døde s. 100)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Heidi HoltanOlav TakloGeir Tangenm.Dolly DuckLillevisethJulie EilénDun AenghusIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenBoktimmyEster SMari DullerudSusan StensrudcaninTina JensenNina KristiansenannelinguaOleKarin  JensenHarald KNorahBjørg L.Tone SundlandBård StøreRisRosOgKlagingThea EmilieElin SkjerengBkMarteVannflaskeQuijoteElisabeth BergHanne Kvernmo RyeBjørn  BakkenArcticDwarfJohn LarsenEllen E. MartolKaia Svaan