Hei,
Jeg hører 'Kafka på stranden' av Murakami på lydbok, og dette er mitt første møte med denne forfatteren. Dette er en forfatter jeg har gått glipp av tidligere. Jeg oppdager at jeg liker hans fortellerstil kjempegodt, og boken blir så bra lest også, så dette koser jeg meg med.

Har allerede bestemt meg for å lese flere bøker av Murakami, og ser at forfatterskapet er mye større enn jeg først trodde. Så her har jeg visst mye å glede meg til :-)

Det ser ut som du har lest mye av han. Er det noen av bøkene hans du vil anbefale spesielt?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tok litt tid før jeg skjønte at bøkene hang sammen :-) de består av
1. Hør vinden synge
2. Flipperspill 1973
3. A wild sheep chase
4. Dans, dans, dans

De kan selvsagt også leses hver for seg altså, men kronologisk henger de sammen, og se er også skrevet i denne Rekkefølgen. Samme forteller/hovedperson (som vi for så vidt aldri får vite navnet på...) og flere andre karakterer går igjen (Jay, the Rat, kjæresten, ekskona, sauemannen). Dette er også de fire første bøkene Murakami skrev... Spennende å følge forfatterskapet fra starten, synte jeg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har nettopp avslutta boka, og ser nå at etterfølgjaren er komen: Blod i dans. Den skal lesast!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Munch var ikke noe særlig til å småprate. Han var enten taus
eller lot tankene velte frem i en endeløs strøm, som om han
hadde samlet dem opp over tid. Denne flommen av tanker var
som en åndelig blødning, en katarsis det var umulig a ta del i .
Det eneste jeg kunne gjøre, var å lytte.
«Den er ikke ferdig ennå», sa han og rakte meg skissen. «Men
jeg maler heller tusen gode uferdige malerier en ett fullført som
ikke er bra. Tenker ikke du det samme? Det er så mange kunstnere
for tiden som mener at et bilde ikke er ferdig før de har
fylt inn så mange detaljer som overhodet mulig, og alt sammen
er pent og blankt, dekket av en sauselignende brun glasur. Men
ett penselstrøk kan anses som et fullført kunstverk hvis det er
utført med følelse. Flere detaljer, som blir tilført for å gjøre noe
mer realistisk, gjør bare bildet til noe falskt. Hva kan være mer
ekte enn en følelse? Det finnes da ikke noe mer realistisk enn
det?»
Den lave stemmen hans ble opphisset og lidenskapelig mens
han snakket, og han beveget hendene som om han make, selv
om han verken hadde pensel eller lerret, bare visjonene inni hodet sitt.
«En må male sanne observasjoner — de sanne følelsene i det
som blir malt. Du ser ting med ulikt blikk på ulike tidspunkter
— ting er forskjellige om morgenen og om kvelden. Måten du
ser på, er vel også avhengig av sinnsstemningen din?»
Jeg visste at spørsmålene ikke var rettet mot meg, men mot
ham selv, så jeg sluttet å lete etter svar, og lyttet i stedet bare til
tankerekken hans.
«Sinnsstemninger forandrer seg. Tanker forandrer seg.
Livet utenfor og det indre liv henger sammen. Den ytre verden
forandrer seg i tråd med følelsene i vårt indre. Det er dette jeg
må formidle. Slik Dostojevskij trenger inn i sjelens rike gjennom
ordene sine, må jeg trenge inn i det samme riket gjennom
kunsten min.»

Sitatet over er fra romanen The Strawberry Girl som på norsk har fått tittelen Malerens muse. Forfatteren Lisa Strømme er britisk og har bodd i Norge i 17 år. Malerens muse er hennes debutroman.

Her i radioprogrammet Kulturreportasjen på NRK fra 7. mai, forteller forfatteren bl a hva som inspirerte henne til skrive romanen. Det kan man også lese i romanens etterord. Romanen er solgt til 13 land.

Historien i Malerens muse er en blanding av fiksjon og fakta. Handlingen foregår en sommer i Åsgårdstrand i 1893. Hovedpersonen er fattigjenta Johanne som blir den del av et kjærlighetsdrama der maleren Edvard Munch er involvert. Om sommeren kommer både kunstnere og overklassen til stedet. En av de som leier hus i Åsgårdstrand er maleren Hans Heyerdahl. I romanen er Johanne «Jordbærpiken» som han malte i 1886:

«Om vinteren, når det ikke var noen gjester, så hun meg slik jeg hadde vært den gangen: ti år gammel, enkel og til nytte. Men som sekstenåring begynte det å bli vanskelig å være Jordbærpiken. Merkelappen hadde erstattet meg, gjemt meg helt. Fra det øyeblikket Maleriet var ferdig og ble utstilt på Grand Hotell slik at alle gjestene fra Kristiania kunne beundre det, stivnet tittelen min som lakk. Som barn bar jeg merkelappen med påtvunget stolthet. Nå bar den meg, men fernissen hadde begynt å krakelere og flasse av som gammel maling.
Mor lå på knærne ved komfyren og skylte vaskefilla i bøtta som om hun badet et lite barn. Da hun så meg, vred hun den opp med en heftig bevegelse, som om den hadde prøvd å si henne imot.
«Få opp farten, Johanne», sa hun skarpt. «Hvorfor somler du sånn når det er så mye å gjøre? For himmelens skyld, sommersesongen starter nå! Familien Heyerdahl kommer i ettermiddag.»

Maleren Heyerdahl skal leie huset til Johanne og familien, og selv skal de flytte inn i en fiskehytte for sommeren. Moren til Johanne er besatt av rengjøring og styrer Johanne med jernhånd. Den største trusselen moren ser er Edvard Munch:

«Og ikke heng rundt huset til den andre maleren. Den syndige mannen. Fru Jørgensen sa at han kom i går kveld. Han har kommet tilbake med ondskapen sin. Den mannen er ikke helt god», fortsatte hun mens hun slo fingeren mot tinningen. «Ikke som vår herr Heyerdahl. Ikke god i hodet. Bare gå rett forbi huset hans. Ikke se inn i hagen engang. Du vet at han lar de redselsfulle bildene sine stå ute for å tørke. Syndige, det er det de er. Han viser frem sin moralske fordervelse i all offentlighet, som om han er stolt av den. Sørg for å holde blikket vendt mot bakken, Johanne Lien. Tenk på familiens gode navn og rykte. Nå går du og finner bær til familien Heyerdahl.»

Det moren ikke vet, er at Johanne har vært i samtale med Munch, og han har sett talentet henne i noen skisser hun har laget. Han har gitt henne Goethes Fargelære. Moren har i samarbeid med sin venninne Fru Berg bestemt at Johanne skal begynne å jobbe som hushjelp hos admiral Ihlen og hans familie i Borre, der også Fru Berg jobber. En av døtrene til admiralen er Regine eller Tullik som hun kalles. Johanne og Tullik blir venner. Hun får med seg Johanne til Åsgårdstrand for å komme i kontakt med Munch – her er fra det første møtet:

«Dette er frøken Ihlen», sa jeg, for å komme ham til unnsetning. «Hun tilbringer sommeren i Borre. Jeg jobber som hushjelp for familien. Mor skaffet meg jobben. Det var derfor jeg ikke kunne komme til deg for å male. Jeg beklager. Tullik, dette er Munch.»
Han holdt ut hånden, og Tullik tok fornøyd imot den.
«Det er meg en stor glede å hilse på deg, herr Munch», sa hun. Hun la hodet på skakke og smilte et søtt, skøyeraktig smil.
Så sa hun noe særdeles overraskende. «Jeg tror du kjenner søsteren min, Milly.»
Munch gransket veien foran seg som om han lette etter et svar.
«Ja», mumlet han til slutt. «Fru Thaulow og jeg kjente hverandre for noen år siden.»
«Hun heter fru Bergh nå», sa Tullik.
«Selvfølgelig, jeg har hørt det.»
«Vi var på vei opp for a hilse på herr Heyerdahl», sa jeg, og la merke til at hånden til Munch skalv.
«Hans har fienden på besøk. Jeg måtte komme meg vekk», sa han.
Tullik lo den smittende latteren sin.
«Fienden? Du sikter vel ikke tilfeldigvis til alle de kjedelige gjestene fra Kristiania?»
Munchs øyne lyste opp da hun forsto referansen.
«Kjedelige og selvhøytidelige», sa han.
«Selvopptatte og intetsigende», sa Tullik. «Kjedsomheten driver meg tidvis til vanvidd.»
Munch tok et trekk av sigaretten og så på henne som om hun var en gjenstand utstilt på et museum. Denne skapningen med det flammende røde håret gjorde ham forvirret, som om hun var et mytisk vesen, som en havfrue eller nymfe.»

Tullik blir besatt av Munch, og Johanne vikles inn i et kjærlighetsdrama mellom Tullik og Munch. Lisa Strømme har også med denne romanen diktet opp sin egen versjon av maleriet Skrik. Johannes rolle blir å hjelpe til at affæren holdes skjult og det ved hjelp av løgner og fortielser. Det er særlig viktig fordi søsteren til Tullik, Milly, tidligere har hatt en kjærlighetshistorie med Munch. Samtidig er Johanne på vei ut i voksenverden.

Både Johanne og Tullik er frustrert over de strenge rammene som samfunnet setter for livet deres selv om de kommer fra ulike samfunnslag. Dette gir romanen en ekstra dimensjon. De lengter begge etter å gi livet det innhold som er viktig for dem – de lengter etter frihet.

Jeg synes Malerens muse var en drivende god fortelling. Selv om jeg var klar over at det meste av handlingen er fiksjon, trekkes jeg inn i handlingen slik at jeg tenker at dette er virkelighet når jeg leser. Jeg får lyst til å lese mer om Munch selv om jeg har lest flere bøker om han tidligere, bl. a denne som jeg har kjøpt og skrev om i juli 2015:

Biografi: Edvard Munch - Nærbilde av et geni - av Rolf E. Stenersen
Link til blogginnlegget som omtalen er kopiert fra

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke hans beste, men hallo!, det er Hiaasen. Klart det er moro! Liker spesielt delene fra Bahamas. Måtte lese dialogen høyt for meg selv før jeg taket på dialekten, men det er bare kult.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sammenliknes med Fables og Unwritten, men synes ikke denne er like god. Shakespeares karakterer lever og leter etter Will Shakespeare, en gudeliknende trollmann. Artig idé, men det virker på meg som om det er viktigere å trykke inn så mange karakterer som mulig, enn å utnytte de personlighetene de allerede har. Ikke dårlig, for sll del, men ikke imponerende heller.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Første del omhandler mordet på Rosie Duff og mistanken mot de fire kompisene som fant henne i det hun døde på kirkegården i snøstormen. I del to følger vi de fire 25 år etter når saken gjenåpnes som "cold case". (Jeg røper ikke noe, vi vet fra begynnelsen at de ikke løser dette i første runde.) Jeg likte definitivt del en best. Miljøet i universitetsbyen St. Andrews på slutten av søttitallet ble svært levende for meg. Og de fire gutta er et herlig, om til tider forstyrrende, bekjentskap. I del to synes jeg det glipper litt. Det hele blir noe flatt og jeg er slett ikke sikker på om løsningen er troverdig. Men alt i alt god tidtrøyte og lest med deilig skotsk aksent.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk :) Han kom til verden på en veldig fin tid, faktisk på min bursdag :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jada, jeg har tatt med i betraktningen at Isilds vrede er skrevet for unger. Jeg fant noen steder hvor setningene og språket rett og slett var for dårlig formulert, og det sto ikke helt i stil til en ting du skrev i din anmeldelse, at Oldertrøen er nøye og flikker lenge. Gjør han virkelig det burde språket vært bedre. Men, jeg vet jeg er i overkant kritisk, dog ikke utilgivende. Som vogntogsjåfør måtte jeg humre over utilstrekkelighetene i scenene hvor tankbilene var involvert - greit, jeg ser tegninga av at disse personer skulle være avstumpede og stupide. Miljøproblematikken som skulle være så bra følte jeg var litt avleggs og gammeldags, som om manuset var underveis i 20 år før det så dagens lys. Kunne sikkert fortsette, men jeg ser ikke helt hvorfor. Hensikten min var å forklare hva slags ting jeg har vektlagt som negativt, altså kilden til uenigheten, og ikke for å "krangle". Ettersom jeg har begynt å legge merke til hva du skriver i blogger/ anmeldelser er jeg jo interessert i å vurdere om jeg er enig/ uenig med deg, legger merke til ting svært likt/ forskjellig, for bedre å kunne velge bøker jeg sannsynligvis vil få en god leseropplevelse med. Jeg er nemlig ganske kritisk til samnorsk litteratur og kvir meg i blant for å lese disse bøkene. Jeg har også en sønn på 12 år, han har 2 diagnoser i autismespekteret (AS og ADHD) og har vanskelig for å gå for (for han) nye og ukjente forfattere på egen hånd. Derfor prøver jeg å lese barne- og ungdomslitteratur også, for å kunne vurdere om guttungen havner i målgruppa. I noen situasjoner er han likeså reflektert som en voksen, i andre situasjoner barnslig som en femåring. Av og til passer ikke bøker han er i målgruppa til fordi forfatteren har lagt an på å høres kul ut, for eksempel. Det skjønner han ikke noe av. Han syns jevngamle gutter som prøver å "være kule" er "teite", for han forstår ikke behovet for å forstille seg. Det gjelder bøker også.

Når det gjelder Maestro tviler jeg ikke på at gode kritikker får deg til å flyte langt, rart med det, å føle at det var verdt all jobben! Jeg må jo se på skrivestilen din først for å si hva jeg syns, det ville vært urettferdig av meg å bedømme deg kun ut fra hva du skriver om arbeidet kollegaene dine har levert. Det har i det minste blitt god bredde i norsk litteratur de siste par tiårene!

Så håper jeg du får orden på bloggen for alle skjermer, jeg dropper nok innom for å titte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Av og til blir barn født på galt tidspunkt, men de kan likevel være en velsignelse hvis de blir tatt godt imot og blir elsket."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det en serie? - Det hadde jeg ikke fått med meg. Jeg har lest The Wild Sheep Chase og deretter Dance, dance, dance og likte begge veldig godt. Hvilke andre romaner er med i serien?

Make Poetry Great Again: Donald Trump og poesi? - Høres jo kokkeliko ut.... Håper du i det minste får deg en god latter :-)

Jeg ser at flere her på bokelskere leser The Handmaid's Tale ifbm HBO-serien. Jeg hørte et utdrag på Audible tidligere i dag og ble nysgjerrig! Serien har jeg lyst til å se. Men da blir det kanskje romanlesing først.

Håper migrenen ikke er til plage lenger!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for det :-) Hyggelig å være tilbake. Du er flink som maler og pusser opp. Ja, mye sosialt på disse tider ut utover i juni. For min del er og blir det en god del jobbing også. Så all verdens tid til lesing er det ikke. Men jeg vil ikke klage og noe skal det nok bli lest :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gratulerer med den nyankomne! :-) Han fødes inn i en fin årstid, Det er flott nordpå på denne tiden med lange, lyse kvelder :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og frihet er retten til å bidra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Glede seg er noe barn gjør, tenker han. Punkere gruer seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå kan vi vel endelig si at våren har kommet hit til Hammerfest også! Snøen smelter godt om dagen, og endelig er alle veiene frie for snø. Jeg er hjemme i mammapermisjon med vår sønn på 5 uker, så her går dagene i ett. Ingen forskjell på hverdag og helg akkurat nå, og det blir heller ikke så mye tid til lesing. Jeg leser derfor fortsatt Jeg vet hvor du bor av Unni Lindell, og siden jeg ikke fikk fullført boken under forrige lesesirkel leser jeg også på Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Her er det nok noe kluss med det nye temaet som da ikke er tilpasset gamle anmeldelser er jeg redd. Det er jo kjempetrist, og jeg må kanskje inn og se om jeg får gjort noe med det. Når det gjelder Maestro så tåler jeg selvsagt kritikk. Vi kan ikke være i dette gamet dersom en ikke tåler det. Dessuten har boka fått så mye glitrende anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt at jeg nok ikke går i kjelleren av en og annen dårlig også. Isilds vrede er en fantastisk fantasy-bok for ungdom. Det står jeg fast ved. Den er ikke skrevet for oss voksne, men forenklet slik at den er tilpasset barn i 10-15 årsalderen. Da vil den selvsagt bli fullstendig crap sett opp mot bøker av Patrick Rotfuss og lignende, men som fantasy for barn og unge er den kjempefin. Men ... Det er lov å være uenige ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mamma lukter som om parfymeavdelingen på flyplassen er utvida med to etasjer, og hun er pynta til både jul, nyttår og 17.mai.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hundreåringen lo jeg godt av selv og jeg må innrømme at da jeg leste Budbringeren så måtte jeg trekke på smilebåndet selv :) Jeg elsker når forfatteren får en til å glemme alt rundt og leseren kan bare "stupe" inn i fortellingen, det er terapi for meg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er godt gjort av forfatteren å få frem gode og litt triste følelser i leseren i en og samme bok :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Heidi HoltanOlav TakloGeir Tangenm.Dolly DuckLillevisethJulie EilénDun AenghusIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenBoktimmyEster SMari DullerudSusan StensrudcaninTina JensenNina KristiansenannelinguaOleKarin  JensenHarald KNorahBjørg L.Tone SundlandBård StøreRisRosOgKlagingThea EmilieElin SkjerengBkMarteVannflaskeQuijoteElisabeth BergHanne Kvernmo RyeBjørn  BakkenArcticDwarfJohn LarsenEllen E. MartolKaia Svaan