Jeg ble ikke skuffet over denne boka! Lot meg rive med av handlingen, slik jeg også ble av Vindens skygge. Disse bøkene er mine blant mine absolutte favoritter. Jeg digger språket i bøkene og måten de er skrevet på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Anbefales! Denne boka sitter i hele kroppen mens man leser, og spenningen er konstant. Det originale plotet gjør også denne boken verd å lese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det ser ut for at det gjeng an å tjuvstarte på å kike på utvalet av bøker no nokre minutt før midnatt. Ser alt at der er bøker eg kunne tenke meg. Spørsmålet er om eg greier å ha is i magen og vente på at dei skal bli enno billegare etter mammutsalet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jobber meg fremdeles gjennom Max, Mischa og tetoffensiven av Johan Harstad. Nesten 1100 sider tar tid.. Koser meg heldigvis med hver eneste side og bruker bevisst tide på å nyte denne perlen av en bok.

På lydbokfronten er jeg ferdig med Anna Karenina, min første russiske klassiker, som falt overraskende godt i smak! Har også hørt "Det angår også deg" og "The Faithful one". Førstnevnte anbefaler jeg ALLE å lese... For ja, alt som står der angår faktisk oss alle.. Her står det så mye mellom linjene om å være menneske at det er umulig å ikke la seg berøre. Sistenevnte, The faithful one var som forventet så som så... Typisk chick flick, forutsigbar, klisjee-fylt, og lite givende.. Mn jeg trengte noe veldig lett å høre på og da falt valget på den. Helt ok.. Men virkelig ikke en bok jeg kommer til å huske og å ha lest. Nå er jeg for så vidt godt i gang med Murakamis "Hard boiled wonderland and the end of the world". En litt annerledes bok til Murakami å være. Er så langt svært begeistret over boka og det er en slik sjelden lydbok som får meg til å gå latterlige omveier hjem fra jobb for å høre litt ekstra...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

_

Jeg så på de gråblå skyer

jeg ser på de hvitgrønne digitalsifre,

4:04

dette er altså en ineksistent lokasjon
i hele Tidsrommet ?

_

en tidløshet var det litt underlig

kunne noen ha bortforlagt kloden

eller var det bare Ingen ?

0-0- 0

..men direkte feil, mon - -

De kjenner til det, herr Sigbjørn,

kloden kan nok ha et belastet rykte

i de universale hyperplan -

men har de oss ikke på monitoren ?

noen publisert fiks ..?

sjekk med leverandøren,

hadde de en garantiordning ?

_

( reNovalis )

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mye å grunne over her. Peeropolis og Gyntiana gir meg assosiasjoner til Ole Bull, som også hadde store vyer. Men folk av "den norske rase" holdt ikke ut i Oleana ("hans unge land") mer enn et års tid. Ibsen serverte jo "sleivspark" til både den ene og den andre - kan dette være ett av dem?

Det siste sitatet ditt oppfatter jeg som bibelsk: Gi keiseren det som keiserens er osv. Å velge mellom Gud og Mammon faller visst ikke vanskelig for Peer Gynt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ingalill med bloggen Moshonista arrangerer også i 2017 Biografisirkelen, og i februar er tema Rags to Riches (fra fattig til rik og/eller omvendt).

Jeg deltok i 2016, men falt ut på slutten av året. Ambisjonene i 2017 er derfor senket; jeg deltar når det passer seg slik. Det avhenger bl a om jeg finner en biografi som passer inn i kategorien.

Det ble en biografi om fotballspilleren Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Han vokste opp under fattige kår på Madeira. Ronaldo spiller i dag på det spanske fotballaget Real Madrid og er flere ganger kåret til verdens beste fotballspiller. Ronaldo er elsket og hatet og mange har en mening om han. Han har et kroppsspråk som gjør at han virker arrogant og selvopptatt. De som har møtt Ronaldo har bare positivt å si om han.

På biblioteket peilet meg inn på biografien som var rangert høyest på Bokelskere.no: Alt om Ronaldo skrevet av Peter Banke. Men den fant jeg ikke. Rygge bibliotek flyttet inn i nye og fancy lokaler høsten 2016, og en del av innkjøringsproblemene jeg har opplevd, er at bøker ikke alltid er der jeg forventer de skal være. Så da ble det en biografi av Luca Caiolo: Cristiano Ronaldo- Gullgutt.

«Den 5. februar 1985 klokka 10.20 blir Ronaldo født på sykehuset Cruz de Carvalho. Gullklumpen veier 3,62 kilo og er 52 centimeter lang. Hugo, Elma og Catia har fått en lillebror.
Faren til Ronaldo jobber som gartner i byens kommunale parker og hjelper til i Andorinha. Moren hans strever over grytene, blant annet på et hotell, for å forsørge barna.
Ronaldo vokser opp i kvarteret Quinta do Falcao. Det er et av Santo Antonios fattigste strøk, og består av en klynge småhus som ligger oppe i en fjellside.
Her hvor Ronaldos barndomshjem lå, i enden av en liten, smal gate, er det nå en byggeplass full av ugress, en håndballbane og en bar.
Byggeplassen er nærmest blitt et pilegrimsmål for fotballfans og nysgjerrige turister.
«Jeg har ikke tall på hvor mange turister jeg har kjørt opp hit. De vil se hvor han bodde. Tjener gode penger på det,» sier taxisjåføren Carlos og gnir tommel og pekefinger mot hverandre.»

Andorinha er klubben som fostret Ronaldo der også faren bruker det meste av fritiden sin på å hjelpe til. Faren døde i 2005 på et sykehus i London dit Ronaldo hadde fått han overført i et forsøk på å redde han. Faren ble 51 år. Det var alkoholen som ga faren en tidlig død. Ronaldo som er svært knyttet til familien ble knust av dødsfallet:

«Ifølge Ronaldos gudfar Fernao Sousa var det en vanskelig tid for Ronaldo. «Han var vanvittig glad i faren sin, og det plaget ham å se ham syk. Han visste at faren var døende, og var svært lei seg og opprørt i begravelsen. Men han visste også at han måtte være sterk hvis han skulle følge fotballdrømmene sine,» sier Fernao Sousa.
Dinis var verken opptatt av rampelyset eller kameraene. Han foretrakk å holde seg i bakgrunnen, men i forholdet mellom far og sønn strakte han seg alltid langt.
De var uatskillelige før Ronaldo dro til fastlandet og Sporting Lisboa. Og de var det fortsatt i Manchester. Dinis besøkte ham ofte der. Han fulgte ham, hjalp ham og oppmuntret ham, helt til sykdommen ikke tillot det lenger.
Ronaldo forsøkte noen ganger å overtale faren til å la seg innlegge på en klinikk for å bli behandlet for alkoholmisbruket, men han klarte ikke å redde ham.
Dinis fortsatte å drikke. Legene på de beste engelske sykehusene kunne ikke gjøre noe.
Hans død ble begynnelsen på en vanskelig periode for Manchester Uniteds nummer 7.»

Ronaldo var langt fra den beste i klassen på skolen, men huskes som en veloppdragen elev, en gøyal og god venn for klassekameratene. Han huskes også for sin medfødte lidenskap for fotball:

*«Fra første dag han kom inn døra, var fotball yndlingssporten hans. Han var med på andre aktiviteter, lærte seg sanger og gjorde lekser, men han likte aller best å ha tid for seg selv og spille fotball. Når det ikke var en ball i nærheten, og det var ikke så sjelden, lagde han en ball av noen sokker. Jeg aner ikke hvordan han klarte det.»

Da Ronaldo var 12 år reiser han til fastlandet for å begynne på Sportings ungdomsakademi. Det var vanskelig å takle både for han og familien han måtte forlate. Dagene er detaljstyrte skole til kl. 17 og etter det trening med ungdomsakademiets A-lag. Han blir et mobbeoffer og føler seg som en klovn. Ringer hjem flere ganger i uka og moren Dolores må oppmuntre han om ikke å bry seg om de andre guttene. Etter ferien hjemme måtte han overbevises om at det er riktig for han å fortsette på akademiet. Litt etter litt tilpasser Ronaldo seg livet på akademiet, ambisjonene overskygget ensomheten og hjemlengselen. Han jobber hardt med å bli en god fotballspiller.

«Han gjør det som kreves for å bli en god fotballspiller, og påtar seg også på en måte familiens problemer. Som 14-åring er Ronaldo klar over at faren Dinis er alkoholiker og at broren Hugo er stoffmisbruker. Det gjør ham redd, men han rømmer ikke for det.*

Storebroren blir innlagt på en avvenningsklinikk i Lisboa. Det er bare takket være lønnen til Ronaldo at familien har råd til å betale for behandlingen. Hugo får flere tilbakefall, men klarer til slutt å komme seg ut av det.
Det samme kan ikke sies om faren. Her hjelper det ikke med innsatsen til Ronaldo.
På fotballakademiet begynner det riktignok å gå bedre for Christiano.
«På grunn av hans enestående talent og utrettelige arbeidsinnsats tilpasset han seg litt etter litt den nye hverdagen, og han ble et inn midtpunkt på laget. De andre spillerne sentret til ham, for de visste at han var den beste,» har Ronaldos skolelærer Leo Pontes fortalt.
Ronaldo framstår som en leder både på og utenfor banen.»

I dag er Ronaldo 32 år. Da han ble kjøpt av Real Madrid i 2009 for 94 millioner euro fra Manchester United, var han historiens dyreste spiller. I Manchester United hadde han vært siden han kom til klubben som 18 åring i 2003.

Boken på 200 sider som kategoriseres som en faktabok for barn, ble utgitt i 2012. Den forteller om oppturer og nedturer for Ronaldo i fotballens verden og litt fra privatlivet. Helt sikkert ikke den beste biografien om han. Men i og med at det meste jeg leste var ukjent for meg, var det en grei bok for formålet. Jeg hadde neppe lest en mer omfattende biografi om han; så interessert er jeg verken i fotball eller Ronaldo. Men min erfaring etter å ha lest biografier, er at jeg er det oppslag i media blir det mer interessant å følge med på det som skrives mv om personen.

Omtalen er kopi av et blogginnlegg her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, ja vi har "snakka" om dette før! De bøkene som gjerne leses av hvermansen, er ofte det jeg ser på som kiosklitteratur. Chicklit står heller ikke så høyt hos meg. Men ja, disse bøkene om Lenu og Lila er virkelig gode!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hadde verkeleg store leseplanar for helga, men pga hendingar i familien, positive ja, så vart det mindre enn tenkt. Har likevel ei svært triveleg bok som kveldslektyre, nemlig Grønn var min barndoms dal av Richard Llewellyn. Ei bok som eg verkeleg kosar meg med, mykje betre enn eg hadde forventa. Skal sjå filmen om eg får fatt i den.
Og sidan vi må reise litt fram- og tilbake ei stund, har eg fått fatt i ei lydbok, Magnetisørens femte vinter av Per Olov Enquist. Ei spesiell bok verkar det som, etter det vesle vi har høyrt. Men, at Enquist kan skrive er det ingen tvil i!

(Kan ikkje tenkje meg at Trump les noko som helst litterært, trur han har meir enn nok å gjere med å finne forklaringar på utspela sine.)

Helga har ikkje så mange timar igjen, men ha ein god kveld og ei god, komande leseveke!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har nå kjempet meg gjennom fjerde handling. Vi møter en egoistisk, brautende og selvgod Peer; «Det gyntske selv, det er det hav av innfall, fordringer og krav, kort sagt alt nettopp mitt bryst hever og gjør at jeg som sådan lever». Her er det ikke mye omtanke for andre mennesker, ei heller ikke evne til å se seg selv som en del av et fellesskap. (Kommer, uten å ville det, i tanker om en viss president). Hos den unge Peer så jeg glimt av forsonende trekk, de er vanskelige å finne hos den gamle (i hvert fall så langt).

Ibsen tegner opp en rekke forunderlige, dels eventyrlige skikkelser Peer møter. Jeg går ut fra at disse på en eller annen måte representerer ulike sider ved livet, ulike utfordringer. Strever med å få tak i dette og håper på innspill fra dere andre.

Har kikket i den gamle diskusjonstråden og fant dette innlegget fra Karin Jensen:

Siterer fra boka Født til kunstner av H. Heiberg. Han gir oss en grei beskrivelse av personen Peer Gynt: «Løgnhalsen, skrytende, men feig når det kommer til stykket, en karikatur av individualismens ide, mannen som sviker alt og alle, men mest seg selv»

Godt sagt!

(Den gamle tråden anbefales.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her hos meg har helga vært skikkelig ruskete, regn og vind og 'liveterbestinne'.
Så jeg har begynt på 'Brobyggerne' av Jan Guillou. Jeg har lest og likt veldig mye av det Guillou har skrevet, så har hatt lyst til å lese denne hundreårsserien hans en stund.

Jeg må medgi at de første hundre sidene tenkte jeg at dette blir det ikke noe av. Jeg synes lerretet som ble malt opp var klisjeaktig og lite fengende.

Så har det snudd, og nå, litt vel halvveis, må jeg nok lese videre for å se hvordan dette går. Nå er det spennende å se hvordan det går både i Tysk Øst-Afrika og på Finse, og jeg koser meg :-)

Ønsker dere alle en god søndagskveld :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Haha, ja det er vel du og jeg som er de to nyomvendte Ferrante-fans. Jeg er også ferdig med bok nr to nå, og liker disse bøkene så inderlig godt. Jeg har det som deg, synes mange bestselgere er oppskrytte, og innfrir ikke forventningene. Så ikke med disse :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for svar Marit :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne likte jeg godt! Historien rørte meg og jeg var nysgjerrig på fortsettelsen gjennom hele boka. Og etter.....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et bra plott, men savner mer spenning underveis...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

I hælja har jeg lest Elena Ferrante "Historia om det nye namnet". Jeg hadde egentlig ikke tenkt å lese disse bøkene, da jeg sjelden leser det som "alle" leser. Men så fikk jeg bok nr tre til jul, og da ville jeg selvfølgelig starte med nr 1. Jeg er positivt overraska, synes bøkene hittil er veldig bra! Liker sånne historier om familier/venner som går over tid. Blir ferdig med denne i dag, og da blir det enten Auster eller Hustvedt. Har lånt bøker av begge på biblioteket.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Den som tror han kan fortelle hvilken side som har skylden i en krig har ikke forstått krigen i det hele tatt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gode omtaler fikk meg til å lese boken, men jeg ble skikkelig skuffet. Den første delen av boka er kjedelig og langdryg, når man er godt over halvveis skjer det i alle fall litt mer, men jeg tar meg i å lese fortere og fortere, ikke fordi det er spennende, men fordi handlingen går over i det som mest av alt minner om en farse. Det eneste positive jeg kan si om denne er at den gikk raskt unna. Noterte meg også et merkelig sitat: "Anne kjenner at blodet forlater ekstremitetene"......

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror aldri jeg har brukt så lang tid på å forstå en bok som denne. En viktig, vanskelig og veldig interessant bok om kjønnsidentitet og identitet overhodet. Overraskende og unik, burde leses av både ungdom og voksne!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

BoktimmyHanne MidtsundMariarSirialpakkaTone SundlandAgnete M. HafskjoldJostein RøysetReadninggirl20HildEsoxLuciusHilde Merete GjessingJohn LarsenNorahLene AndresenNils PharoAnne-Kristin AasbergQuijotekjell kKirsti Vettran NederhoelkriraKjetil AudsenBente NogvaKristine LouiseSaharaAstri GunstveitLilleviEli HagelundkntschjrldAvaIngunn SVera Lind HansenKaia SvaanVibekeAjiniakraLinda RastenElin KristiansenAnn Helen HaugenTonesen81Monica Mostue Nilsen