31. oktober 2018: Norah

Dine klipp-og-lim-svar imponerer ikke mye, Julie Stenseth.
Uten ytringsfriheten vår, som er vår aller viktigste frihet, den alle våre andre friheter bygger på, så har vi ikke lenger noen frihet.
Skal vi i Europa kneble alle ikkemuslimers stemmer for at "fredens religion" ikke skal kritiseres, på grunn av faren for nye opprør, terroraksjoner, overfall, drapstrusler og dødelige fatwaer mot enkeltmennesker?
Slik som blant annet Salman Rushdie og hans bok Sataniske vers ble utsatt for, og som William Nygaard ble utsatt for da han ga ut Sataniske vers på norsk, da han ble beskutt utenfor huset sitt 11.oktober for 25 år siden?
Vi må kjempe for å beholde ytringsfriheten. Hvis det blir slik at alt annet kan diskuteres og kritiseres og plukkes fra hverandre, unntatt islam, - da har vi ikke lenger demokrati eller ytringsfrihet - men et diktatur.
Mener du virkelig at den "religiøse freden" i Europa skal opprettholdes ved å innskrenke ikkemuslimers og eksmuslimers ytringsfrihet?
Hvor går vi da?
Toppstyrt islamfrykt preger mange land i dag.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

30. oktober 2018: vee singh

Kan en ørkenrøver og hærfører som angivelig levde i ørkenen for omtrent 1400 år siden føle seg krenket av å bli kritisert i dag?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

29. oktober 2018: Rolf Ingemundsen

Hei, Marit!
Meget hyggelig (og smigrende) å se at noen har merket ens fravær her på nettstedet. Kikker innom en sjelden gang. Føler jeg ikke har så mye å bidra med for tiden. Men det er vanskelig å være taus og spontan samtidig.
Kan ikke diskutere om Zorbas er jordnær nok for det jeg legger i begrepet. Når det gjelder frihet så husker jeg det ordet forekom på en rekke steder i boken, helst- om ikke hele tiden- fra Zorbas' munn. Filmen Zorba (uten s i enden av navnet) med undertittelen "The Greek" husker jeg best for musikken. Og for frihetkjemperen , komponist og politiker Theodorakis . Boken virker for meg som langt bedre enn filmen. Bokelskere flest vil like boken, om de ikke vil elske den. Kasantzakis fremstår for meg som en av de virkelig store "ord"-kunstnere. For all del, døm ikke boken ut fra filmen, blir mitt råd. Boken har dessuten fremdrift, mens filmen var en mer stillestående affære. Men dette er bare min mening. Tror nok jeg kommer til stikke innom av og til for å overvåke kommentarer fra en felles lesing av den. For dem som eventuelt ikke har sett filmen , ligger den i sin helhet på You Tube. Men til disse vil jeg si: Les boken først ! Igjen bare min menigmanns-mening.
Marit: Hyggelig å se at du og flere av de "gamle" gode fremdeles er meget sterkt oppegående i dette Forum!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

28. oktober 2018: Tralte

Hva med en tråd om bøker som kombinerer skjønnlitteratur og fakta? Skriv også hva dere synes om bøkene. Til slutt kan vi ha en kåring av den beste boka hvis det er mulig. Først ut er "Sofies verden". Mange på bokelskere.no synes den er kjedelig, men jeg synes den er interessant.

På forhånd takk

Godt sagt! (4) Varsle Svar

27. oktober 2018: Eli Hagelund

Helg med variert lese/hørestoff. 2 lydbøker; Charles Dickens "Great Expectations", som jeg storkoser meg med, og Zorba the Greek, som jeg må ta i porsjoner for ikke å bli for fort ferdig i forhold til samlesingen. På sengekanten har jeg Michel Houllebecques "Kartet og terrenget". Snurrig bok og forfatter. Har litt problemer med å skille mellom fiksjon og fakta. Det store leseprosjektet mitt er oppdatering på virkelig gamle udødelige klassikere. Vært igjennom Njål Saga, Kallevalla og Peter Dass "Nordlands Trompet". Nå er det Homer "Iliaden" sang for sang. Mann og Guder i årelang kamp på grunn av Paris` bortrøving av skjønne Helena. Deretter har jeg tenkt Odyssevs, Det Gamle testamentet (lest som en fabel) og Snorre. Litt å ta tak i denne vinteren.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

26. oktober 2018: Hilde H Helseth

Hovedboka som jeg leser denne helga er Phantom islands of the Atlantic - the legends of seven lands that never were, i tillegg har jeg tenk å lese på 3 kokebøker, Apocalypse Cakes - Recipes for the End, Ghoulish Goodies - Creature Feature Cupcakes, Monster Eyeballs, Bat Wings, Funny Bones, Witches' Knuckles, and Much More! og Tricky Treats - 20 Ghoulish Goodies to Serve Up on Halloween i anledning Halloween. Ikke det at jeg kommer til å lage noe derifra, ihvertfall ikke nå, men alle 3 bøkene går inn i samlingen min av kake/kokebøker.

Søndag - Ble ferdig med alle fire bøkene i løpet av Fredag/Lørdag, derfor leser jeg videre på en bok som jeg til nå har hatt som utebok, men forfaller til uka på biblioteket; Hva er film av Anne Gjelsvik.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

25. oktober 2018: Jostein Røyset

Festskrift-tradisjonen er eg ikkje spesielt godt kjend med, men det ser ikkje ut for at dette er noko som er spesielt for kristne. Det ser heller ut for at fellesnemnaren er at det er innanfor akademia at ein held på med dette.

wikipedia
bokmåls- og nynorskordboka
Store norske leksikon inneheld mange artiklar om personar som har blitt heidra med festskrift.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

24. oktober 2018: Jostein Røyset

Hurra, i dag dukka også mitt eksemplar opp i postkassa. Gamal og vellest dette også. Har lest nokre få sider, men det har vært ein stri dag, satsar på ein liten middagskvil før eg held fram ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

23. oktober 2018: Ingunn S

Jeg hadde en godt bevart utgave fra 1963 stående. Den er på min alder og har nok holdt seg vesentlig bedre enn meg. Innholdet er upåklagelig så langt. (Har lest 2 kapitler). Ingen grunn til å være skeptisk, bli med!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

22. oktober 2018: Lillevi

Godt sagt! (7) Varsle Svar

21. oktober 2018: Bente

Denne helga har eg lese Simon Stranger si "Leksikon om lys og mørke". Ei sterk bok, som fortel om historia til Stanger sin jødiske svigerfamilie, og om Henry Rinnan og hans samarbeid med nazistane under andre verdskrig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

20. oktober 2018: Monica Carlsen

Å, den har jeg lest også, Karen. En utrolig god og sterk bok. Dette utdraget om Lydie Salvayre fra snl.no, kan tyde på at romanen bygger på livshistorien til forfatterens mor:

I romanen Pas pleurer forteller Salvayre historien om den spanske borgerkrig ved å la to svært forskjellige stemmer komme til orde: Den franske forfatteren Georges Bernanos, som med forferdelse konstaterer hvilke grusomheter nasjonalistene gjør seg skyldige i på Mallorca (Salvayre siterer flere steder fra hans bok Les Grands Cimetières sous la lune fra 1938), og Salvayres egen mor, Montserrat Monclus Arjona, som på et fransk ispedd et vell av spanske gloser – og halvt franske, halvt spanske ord og uttrykk – forteller om den vakreste sommeren hun noensinne har opplevd, i 1936 i et Barcelona kontrollert av anarkistene.

Har omsider kommet i gang med John Boynes Hjertets usynlig stormer. Lovende start og en deilig, tykk roman!

I går lånte jeg Norg av Cesilie Holck på eBokBib og leste noen sider. Virker som en snodig, men spennende, liten bok på bare 93 sider.

På øret har jeg kommet til den tredje av de fire lydbøkene Dance to the music of time – Third movement – av Anthony Powell.

Riktig god lesehelg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

19. oktober 2018: Jostein Røyset

Då er endeleg fredagen komen igjen
Det blir godt med litt pause frå arbeid og renn
Og på yr er det melding om gråver og regn
Så for lesinga er det eit kjempebra tegn

Og den første på helga sitt repertoar
Det er Truman Capote sin dokumentar
Om eit firdobbelt drap i ein prærieby

Den er gamal men god, og har klassikar-ry

Blir eg ferdig med denne så startar eg lett
På ein Hoem, om landet som ingen har sett
Og i bil er eg aldri aleine i grunn
David Copperfield held meg med selskap ei stund

Godt sagt! (8) Varsle Svar

18. oktober 2018: kjell k

Torsdag, 18. oktober 2018, kl. 18+

Avstemming avsluttet.

En klar vinner: Fortell, Zorbas, fortell

Gratulerer til forslagsstilleren og forfatteren.

Jeg foreslår en leseperiode på fire uker, f.o.m. mandag 22. oktober. Er det greit?

Jeg lager diskusjonstråd om et par-tre dager.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

17. oktober 2018: Marit Håverstad

Det er kanskje den tukten vi får rett som det er i dagens veg-Norge, når vi "prentar veg der ingen veg skulle gå"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

16. oktober 2018: Eli Hagelund

Vil tro at flere enn jeg stemte på begge to i første runde. Kunne gjort det samme igjen, men når man bare skal stemme på én, så.....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

15. oktober 2018: annelingua

aaaa - sånn var det det hang sammen, ja. Takk, Monica! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

14. oktober 2018: Marit Håverstad

Her går det vel mest på helt usaklige argumenter: Jeg tilbrakte nettopp to uker på Kreta, og tidlig i ferien mottok jeg værvarsel fra turoperatøren, som meldte at uværet "Zorba" var på veg i retning av oss. Heldigvis var det lenger nord han herjet, så den eneste Zorbas vi opplevde, var ekkoet fra sekstiåras syrtaki, som fremdeles spilles både her og der i turistområdene. Men navnet ble sittende fast i bevisstheten helt til jeg kom hjem og oppdaget at det skulle nomineres ny bok her i lesesirkelen. Det tok jeg konsekvensen av.

Litt mer saklig anbefaling:
Kazantzakis skrev romanen i 1946. Hovedpersonen er en forfatter i midten av trettiåra. Han treffer på den betydelig eldre Alexis Zorbas i Pireus. Zorbas har levd et omskiftelig liv og sier ja til å bli med til Kreta for å starte gruvedrift.

De lever enkelt, jobber i gruva, prater med folk i byen, forelsker seg, nyter vin og dans og sover gjerne på stranda med stjernehimmelen som tak. Sentralt i boka står samtalene mellom den yngre og den eldre, erfarne mannen om eksistensielle spørsmål. Zorbas har fortellinger og meninger om det meste: livet og døden, mandighet, seksualitet og kjærlighet, religion, nasjonalisme … Det er ikke sikkert den som er mest belest, lever det beste livet.

Jeg tror romanen kan gi godt grunnlag for diskusjoner om f.eks.

  • livskvalitet
  • individualisme/fellesskap
  • vennskap
  • kvinnesyn
  • forfatterens sympatier

Jeg har forresten besøkt Kazantzakis' gravsted utenfor Heraklion. Der står det:
Jeg håper ingenting. Jeg frykter ingenting. Jeg er fri.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

13. oktober 2018: Monica Carlsen

Helg igjen!
Fortsetter på Du er ikke glad i deg av Nathalie Sarraute, som jeg begynt på forrige helg. Som jeg skrev da, var hun en av de fremste representantene for Nouveau Roman-bevegelsen. Boka er på bare drøye 200 sider, men på ingen måte en slukebok, så vet ikke om jeg blir ferdig med den denne helgen heller.

På Kindle leser jeg romanen Everything Under av den britiske forfatteren Daisy Johnson. Er cirka halvveis, og dette er en roman etter min smak: Velskrevet og medrivende om den vonde og tragiske skjebnen til jenta Gretel, som blir forlatt av moren som ung. Johnson er forresten den yngste forfatteren som er blitt kortlistet til Man Booker-prisen (Hun var 27 år da hun ble nominert).

På øret har jeg A Dance to the Music of Time – Second Movement av Anthony Powell. Det var opprinnelig et tolvbindsverket, og utgjør fire lydbøker. Hørte den første for tre år siden. Altså på høy tid å finne fram denne.

Ønsker alle en riktig god lesehelg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Harald KStjernekastJostein RøysetMarit HåverstadCatrine Olsen ArnesenannelinguaThina NordtveitJeanetteNeda AlaeiLeseberta_23kjell kHildaTorill Elisabeth Revheimingar hBjørg Elin NærlandGlitterMyyBoktimmyEivind  VaksvikTor Arne DahlMarteIda CharlotteBjørg L.LillevielmeJoakimOda Marie HBeathe SolbergInger-LiseIdaTuridErlend Risvik PaulsenJulie StensethAnniken LUnn BjørklundRandiHeleneNorahIngunn SRandiASiri B