Her er det lesevær, absolutt, regn og vind hele dagen. Allikevel har jeg ikke lest så mye av «Stein i silke» som jeg ville. Mikael Niemi skriver godt om fattige husmenn, som prøver å skaffe seg noe de kan leve av, og det er ikke den kristelige gjengen som bidrar til at de skal få til det. Jeg synes den er kjempegod, og det er et mysterium involvert. Hovedhistorien er nød, utnytting av de som ikke har et valg, og opprør Jeg synes det minner litt om nåtidens arrangementer i arbeidslivet, om ikke nøden er like stor (hva vet vi om det, forresten?). Av og til synes jeg det er merkverdig, og tragisk, hvor lite vi lærer av historien. Uansett, det er en god bok. God søndag kveld til alle.
God ferie, blir interessant å høre hvilken bok du landet på. Her har det vært flere runder med styrtregn, så nesten alle planter er slått til bakken, jeg håper du er heldigere med været i ferien.
Alltid kjekt å høre om Kirsten sine bokpakker, ser for meg andektige øyeblikk der du åpner og avdekker innholdet :)
Takk Laila for link og omtale av din lesehelgbok, den vil jeg definitivt lese seinere.
Jeg har tatt for meg en klassiker som siden utgivelsen i 1927 er oversatt til norsk tre ganger, denne gangen på nynorsk, og jeg innbiller meg at det vil kle Virginia Woolf godt.
Jeg er veldig spent på egen opplevelse av Til fyret. Skal innrømme at jeg kjenner på både forventning og hjertebank for en så omtalt og hyllet roman.
Jeg ønsker alle en god helg og lesestund, og oppfordrer samtidig flere til å dele av sine bokdykk.
Ciao!
God helg venner. I dag var det varslet styrtregn & torden, litt regn har det vært. Styrtregn - nei. Dagen har forløpet som vanlig. Vært på posten og hentet pakker. Hehe jeg har juleaften nesten hver helg. Lurer på hvilke bøker kommer først av de jeg har bestilt. Kjøper bøker kun på tilbud eller fra antikvariater.
I dag mottok jeg Herman Wedel Jarlsberg, den aristokratiske opprøreren av Carl Emil Vogt
Begynte på boken rett etter jeg mottok den. Ikke bare får man med seg biografien/fortelling, men også de historiske fakta på den tiden. Han var greven som ble en opprøreren og statsmann. Etter at han ble utnevnt til amtmann i Buskerud, brøt det ut en krig mellom Danmark-Norge og Storbritannia. Wedel Jarlsberg fikk personlig ansvaret for de hasardiøse forsyningsturene mellom Danmark & Norge (Danmark hadde monopol på matforsyninger til Norge).Senere ble han en viktig pådriver for Norges selvstendighet fra Danmark og arbeidet i det skjulte for et statskupp mot kongen. Har lest noen sider og fått med meg eller deler av hans barndom. Foreldrene blir skildret og de var vel et produkt av sin tid. Moren snill og god, mens faren var mer en tyrann og var en del syk.
Ja, her var det mye bra. Blir nok noen som legges til leselista uansett hvordan valget går.
Måtte telle jeg også 😁
Sånn ble min liste:
- My Brilliant Friend/ Mi briljante venninne av Elena Ferrante
- Austerlitz av W.G. Sebald
- Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro
- Pachinko av Min Jin Lee
- Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
- Sing, Unburied, Sing / Syng, gravløse, syng av Jesmyn Ward
- Olive Kitteridge av Elizabeth Strout
- The Story of the Lost Child / Historia om det tapte barnet av Elena Ferrante
- The Human Stain av Philip Roth
- The Days of Abandonment / Svikne dagar av Elena Ferrante
- On Beauty / Om skjønnhet av Zadie Smith
- Men We Reaped / Menn vi høstet av Jesmyn Ward
-
Pluss en del uleste som jeg vet jeg har i bokhyllen, og tenker jeg kan finne fram 😁
Siden denne runden er verdenslitteratur vil jeg foreslå noe annet enn vestlig litteratur. Mønsteret rakner av nigerianske Chinua Achebe skal være en afrikansk klassiker. Utgitt i 1958 (ni år før borgerkrigen brøt ut). Handler bl.a. om britisk kolonisering, kulturforskjeller, samfunnsendringer, mannsrollen i endring.
Dagens sitat:
Blant de mange verdener som mennesket ikke har fått i gave av naturen, men har skapt på egen hånd, er bøkenes verden den største.
Hermann Hesse
Jeg hører Hjernevasket av Stefan Malmström på lydbok. Egentlig begynte jeg å høre på den fordi det er så lang kø for bøker i Bookbites appen, og dette var den eneste ledige som vekket interesse. Jeg er litt over halvveis uti, og den er spennende asså. Her har vi scientology og pedofili som aktuelle temaer. Forfatteren har bare skrevet denne så vidt jeg vet. Den er basert på virkelige hendelser.
Ellers leser jeg Bipersoner av Carl Frode Tiller. Ikke kommet så langt, og det er en stund siden jeg begynte. Det har vært lite lesing etter at ferien var over. Litt sjokktilstand og stabilt sideleie etter at denne sykepleieren trødde inn på juniten igjen. Kropp og hjerne må vendes til både harde gulv og sjonglering av oppgaver.
Jeg er litt der at jeg hadde en så sterk leseopplevelse tidligere i år at jeg syns det er vanskelig å komme i gang med en lengre roman igjen. Men jeg skal prøve. "Tre kamerater" syns jeg rett og slett er det beste jeg har lest noen gang.
God helg! I dag har det vært delvis en herlig sommerdag.
Delvis fordi det skjedde en bilulykke hvor 7 personer er innblandet. 5 personer er sendt til sykehus, 1 person fraktet til legevakten, men eldre person måtte bli fraktet med helikopter til Stavanger Sykehus. Da jeg skulle ta bussen 2 timer senere var der en enorm bilkø. Bilkøen løste seg opp ganske snart. Men bussen uteble. På skjermen ble ruten forfølgende utsatt. Men det viste seg at min buss kunne kjørt sin rute uten hinder fordi hendelsen skjedde etter rundkjøringen hvor bussen skulle ta av. Der satt vi og ventet på en buss som ikke kom - noen har beslutnings vegring. Heldigvis for meg så ringte en som jeg kjente så jeg fikk sitte på med ham. For de andre som ventet ble det nok siste buss hjem - etter 19:50. Opplevde det som en uthalings-taktikk - 10 > 15 > 20 min. osv. Hvorfor ikke skrive innstilt! Så her sitter jeg å er litt forbannet & en følelse av å bli psykologisk lurt.
På den lyse side mottok jeg de første bøkene til Elizabeth Strout i dag på posten. Begynner på Jeg heter Lucy Barton litt senere evt. i morgen.
PS! Ingen av de involverte er kritisk skadet heldigvis, men de fysiske skadene på bilene er enorme som skjer når det front kollisjon i 70 km
Mitt forslag er å lese Jane Eyre av Charlotte Brontë, også en klassiker som er verd å få med seg. Romanen skildrer en foreldreløs kvinnes oppvekst og voksenliv. Et hovedtema i romanen er egen selvstendighet, uavhengig av ekteskap, religion og omgivelsenes vurderinger. Romanen har et tydelig preg av gotisk fiksjon, men er også et steg i retning av realismen og viktoriatidens litteratur.
Bare hyggelig. Fint at omtalen min kunne være litt til hjelp av bokvalg :) Lykke til med resten av lesingen og håper du blir noe klokere på området.
Hvis du må vente noen uker på en bok så har vi alltid noe annet du kan lese i mellomtiden! Hilsen bibliotekar.
Det er alltid plass for nye lister over tidens beste bøker. I samarbeid med forfattere og kritikere har New York Times utropt de 100 beste bøkene utgitt etter årtusenskiftet. Som ventet lener en slik liste seg på en overvekt av bøker skrevet på engelsk. Desto gledeligere er å finne forfattere som Ferrante (Italia), Sebald (Tyskland), Arnaux (Frankrike), Bolaño (Mexico), Aleksijevitsj (Belarus/Hviterussland) og Norges egen Jon Fosse. Tove Ditlevsen (Danmark) er også med fordi det er først nylig at erindringene hennes fra 1967-71 er oversatt til engelsk.
Flere av titlene på denne nye listen er blitt lest og diskutert av lesere her på bokelskere.no. Den omfatter både skjønnlitteratur og faktabøker. NRK har kommentert kåringen og laget en lett tilgjengelig oversikt. NRK oppgir dessverre ikke hvilke av bøkene som alt er utgitt på norsk.
Takk for et interessant og morsomt innspill, Ava!
All ære til bibliotekene, uten forkleinelse for private boksamlinger.
En gang på nitti-tallet var jeg tilstede på en tale/ forelesning med Umberto Eco. Det var en aparte opplevelse. Eco talte på italiensk med to translatører til stede - en fransk og en engelsk.
Han snakket om viktigheten av biblioteker - og den betydningen offentlige bibliotek hadde hatt for ham.
Han fortalte om sin bestemor som hadde 5 års skolegang og var en flittig bruker av stedets bibliotek. Flere ganger i måneden tok hun veien innom og lånte bøker til seg selv og barnebarnet. Hun lånte historiebøker og skjønnlitteratur av kjente klassiske forfattere som Victor Hugo, Balzac, Dostojevski osv…… og Ibsen! (hvis translatøren oversatte riktig).
Og lille Umberto ble kjent med verdenslitteraturen. :)
Det ble også fortalt at etter hans død skulle hans private bibliotek komme offentligheten tilgode.
Noe som også har skjedd.
Jeg er kommet et stykke inn i «Åh, William» av Elisabeth Strout. (Forfatteren av Olive Kitteridge- som jeg liker veldig godt)
Først og fremst:
1) Jeg har oppdaget at det finnes en bok om hovedpersonen Lucy fra før:
«Jeg heter Lucy Barton». De to skal kunne leses uavhengig av hverandre, men jeg tror jeg burde begynt med den første boka. Det henvises endel til «men dette har jeg skrevet om før» og det er litt forvirrende (i hvertfall fram til jeg oppdaget at det faktisk allerede var skrevet en bok om Lucy )
2) Jeg hører boka som lydbok og jeg tror det er en ulempe.
Så, når det er sagt- jeg synes faktisk boka er ganske rotete og dårlig skrevet? Setninger og avbrutte situasjoner som spriker i alle retninger? Jeg ser at mange rett og slett elsker boka og språket, så antagelig burde jeg 1) lest bøkene i riktig rekkefølge og 2) lest på papir så ikke oppleseren knudrer til språket.
Til tross for at jeg synes den er både rotete og dårlig skrevet, så har Strout en evne til å male mennesker som gjør at jeg (halvveis i boka) gir en middels 4.
Og igjen- kanskje jeg hadde hatt en annen leseropplevelse hvis jeg hadde lagt den opp på en bedre måte
Vanskelig oppgave.
Mange dikt om mamma, ikke så mange om pappa…(og da er de stort sett døde i diktet)
Jeg har et ørlite utvalg, bare nye diktere. (Jeg husker så vidt et par fra jeg var barn, som jeg ikke finner igjen, men der kom bare pappa inn så vidt på slutten av diktet med sterke armer og gav trygghet. De handlet på en måte om pappa, men like mye om eventyr og lek.)
De jeg funnet kommer her:
Den første er Odd Nordstogas «En farfar i livet», men den må jo eventuelt skrives om hvis den er fra datter til far. Eventuelt plukke ut et eller to vers, feks:
Ein pappa i livet er god å ha
Ein pappa å vende seg til
Med alt som ein går rundt og lurar på
Hos pappaen min var det alltid råd
Ja ein pappa i livet er god å ha
Ein pappa sitt fang er det godt å ha
For pappa har vore her før
Med heile sitt liv ligg han framfor deg
Og spør du, ja pappa han viser veg
Ja eiin pappa i livet er god å ha
Her er diktet til nordstoga:
Èin farfar i livet skull alle ha
Èin goffa å springe ned til
Som alltid har lyst på èin kaffekopp
Og til å kaste bort tid på ein liten kropp
Ja èin farfar i livet skull alle ha.
Èin farfar i livet skull alle ha
Ein bessfar å vende seg til
Med alt som ein går rundt og lurar på
I farfar sitt naust er det alltid råd
Ja ein farfar i livet skull alle ha
Ein farfar i kjeldress skull alle ha
Som luktar av olje og sjø
Og med lommene fulle av gamalt skrot
Det er mykje få bruk for i goffas skrot
Ja ein farfar i livet skull alle ha
Ein farfar sitt fang er det godt å ha
For farfar har vore her før
Med heile sitt liv ligg han framfor deg
Og spør du ja bessfar han viser veg
Ja ein farfar i livet skull alle ha
Et moderne av Trygve Skaug. Jeg liker det godt, men er ikke sikker på om det vil treffe en gammel norsklærer i hjerterota:
Pappaer
Er vel kanskje alle sånne folk
som gjør så godt de kan
som tar de vanskelige tinga
på strak arm
eller bare redder verden
selv om de ikke rakk
å barbere seg
eller bytte underbukse først
Så fant jeg et fra en jeg ikke har vært borti før, Vidar Mæland Bakke (spires plass)
Fars vann
Det var et godt farvann du satte oss i
Åpent landskap
Tydelig merket
Belyst med fyr
Du viste oss målet
Men skulle vi unngå farene
Var ikke leia rett fram
Den gyldne veien mellom skjærene
Var leia di
Der du satte oss
I det gode farvannet
Vil vi fortsatt seile