21. november 2018: Marit Håverstad

Bokbua har iallfall tre eksemplarer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

20. november 2018: Leseaase

Ja det kan vi. Eller vi kan starte en ny tråd hver måned, slik som lesehelgen gjør hver helg.

Jeg synes ofte at trådene blir så uoversiktlige når de blir for lange. Man må scrolle gjennom så mye om man leter etter noe bestemt. Om det er en tråd pr måned som heter Leseutfordring 2019 f.eks., så finner man kanskje lettere tilbake om det er noe man leter etter?

Men er egentlig ikke bastant i meningen altså. Jeg synes bare det hadde vært koselig å være flere sammen om dette :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

19. november 2018: Hilde H Helseth

Har laget en liste, med 86 forslag og de 4 første spikret til meg selv allerede.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

18. november 2018: Marit Håverstad

Ved første gangs lesing var jeg litt forbeholden, men etter en del graving der jeg fant ut at Zorbas bare delvis er en fiksjon, måtte jeg lese en gang til.

Kazantzakis drev sjøl ei brunkullgruve i noen måneder sammen med en mann ved navn Zorbas. Fornavnet er riktignok et annet, og gruva var på Peloponnes, men «skjelettet» i beretningen er grovt sett autentisk, om enn noe dramatisert, vil jeg tippe.

Kazantzakis har altså bygd på gruvehistorien sin og lagt den til en avkrok på Kreta. Ut fra referansen til Venizelos og prins George regner jeg med at historien utspiller seg rundt forrige århundreskifte, da det osmanske riket var i full oppløsning. Hellas og de greske øyene var sentrale i konfliktområdet. Kreta, som resten av området, hadde en usalig blandet befolkning med politiske og nasjonale sympatier som sprikte i alle retninger. Stormaktene blandet seg inn, og det ble opprettet partisangrupper med ulike politiske mål.

Det er altså i denne settingen handlingen foregår. Ikke på ei fredelig, hvit strand med dans under en vennlig stjernehimmel. Visst hører vi om drap og plyndring, både i landsbyen og i klosteret, men får vi noen nærmere forklaring på årsakene? Kan slike handlinger være utslag av politisk hat og ikke bare av primitiv mannssjåvinisme?

Zorbas gir tydelig uttrykk for at han ikke vil ta stilling i politikken. Han har fartet omkring i «Europas urolige hjørne» mens landegrensene vidde seg ut og trakk seg sammen som trekkspill og har lite til overs for nasjonalisme og store ord som «fedreland»: Han vil være fri.

Jeg triller ingen sekser denne gangen heller, men femmeren står seg bedre nå.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

17. november 2018: Kjell Magne

Endelig litt brukbart vær ute, men likevel så var det sofakroken og ei bok som fristet mest i dag.
Så eg fant ut at det var på tide å lese litt Agatha Christie igjen, så eg har funnet frem boka «Kom til meg, død», med Hercule Poirot i hovedrollen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

16. november 2018: Jostein Røyset

Denne kjensla den kjem til meg år etter år
At november er mørkaste månaden vår
Og den bota eg har for slik melankoli
Er å grave meg langt inn i bokhylla mi

Og der fann eg ei bok eg har tru på er god
Om Familien Mulvaney, den les eg i no
Men på søndag, på langtur i fullstappa bil
Blir det Dickens og Copperfield mil etter mil

Godt sagt! (8) Varsle Svar

15. november 2018: kjell k

Har lest ut boka.

Tittelen er i alle fall riktig, etter min mening. Det er først og fremst det Zorbas forteller og de meninger han har som gjør romanen interessant.
Den utvendige handlingen oppfatter jeg mest som en slags rammefortelling. Det er noen dramatiske hendelser, mord, brann, dødelig sykdom, og disse får Zorbas til å uttrykke mange meninger og forklaringer på eksistensielle spørsmål. Han er nok ikke en person som tror på gud(er), men religiøs er han nok på sin måte.

Har romanen den "samme" tittelen på gresk?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

14. november 2018: annelingua

Hei Tuva,
det er nok ikke så mange som rekker å lese innlegget ditt før du skal holde presentasjonen din, og enda mindre sjanser er det nok for at noen som leser innlegget ditt i tide, også har lest boken du skal presentere.

Selv har jeg ikke lest boken - men jeg skjønner at du er veldig nervøs for å snakke om en bok du ikke har klart å komme deg gjennom, og derfor fikk jeg lyst til å skrive noen oppmuntrende ord. Du kjenner jo forfatterskapet til John Green godt. Og du har forsøkt å lese denne boken. Har du gjort deg noen tanker om HVORFOR du ikke synes akkurat denne er like bra som de forrige? Jeg foreslår at du snakker om dét! Ikke forsøk å late som om du har lest hele boken - men ikke snakk altfor mye om årsakene til at du ikke har rukket det, heller.

Start med å fortelle litt om de tidligere bøkene til John Green, og om hvilke forventninger du hadde til denne boken - basert på hva slags type bøker hans forfatterskap representerer for deg, og hvilket inntrykk du hadde på forhånd av hva denne nye boken skulle gi deg. Bruk det du HAR lest, les opp et avsnitt fra den delen, og gjør en sammenligning mellom "En overflod av Katheriner" og de tidligere bøkene du har lest av ham - hva hadde de tidligere bøkene, som denne ikke hadde? Hvorfor ble du skuffet? Dette er det aller viktigste i presentasjonen din: at du kan si noe om HVORFOR du ikke likte denne like godt som de forrige.

(Og for å si litt mer om det: når det er noe du blir skuffet over, eller synes er dårlig: tenk over hvorfor du ikke synes det er så bra, og forsøk å sett ord på det! Dersom du "orker" å gjøre den øvelsen videre i livet, kommer du til å finne enda større glede i alt som er kjempebra - og da ser du at det kan være nyttig å lese "dårlige(re)" bøker innimellom, og å se "dårlig(ere" film o.s.v. Vi trenger å bli bevisst på kontrastene, da får vi rett og slett et rikere liv! Og det er det samme med andre ting i livet: av og til er det tøft, og man kan synes at livet er tungt og vanskelig, eller veldig forvirrende og frustrerende. Alle som ikke har et helt flatt følelsesliv, opplever tunge perioder innimellom. Det er smertefullt når det står på - men det man til gjengjeld vet når livet blir lysere igjen, er at alle de tunge og vonde tankene man kan ha når man er langt nede, ikke representerer hele sannheten, eller hele tilværelsen. Det å lete etter grunnene til at man ble så begeistret over en god bok, kan faktisk være en liten påminnelse om alle gode opplevelsene som ligger og venter på en i fremtiden også. Det er dessuten viktig å huske at alle - absolutt alle - mennesker har gode og dårlige sider, gjør mindre lure ting innimellom, og takler bra og dårlige ting på veldig forskjellige måter - det er menneskelig å synes at det er slitsomt innimellom, og det som synes som et kjempeproblem her og nå, kan det godt være at ingen en gang vil huske om noen dager eller uker. Som for eksempel en bok som ikke ble lest ut i tide.)

Masse lykke til - enten du rekker å lese dette før du skal holde bokpresentasjonen på skolen, eller ikke.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

13. november 2018: Ingunn S

Jeg skiller meg litt fra flertallet her og likte boken godt. Skildringer av landskapet, stemningene og ikke minst vennskapet mellom Basil og Zorbas er en deilig kontrast til samtidslitteraturen. Jeg klarer ikke helt å hisse meg opp over kvinnesynet til hovedpersonene. De er menn av sin tid og klarer ikke engang å ta hverandre i hånden eller gi hverandre en klem.

Noe av det som tiltaler meg i boken er det enkle livet; at manuelt arbeid er godt for sjelen, at all mat smaker godt hvis man spiser den ved et bål med en god venn, å tenke mindre og leve mer. Døden kommer uansett og staten eller andre gribber fjerner alle spor. Hadde jeg klart det, skulle jeg jammen tatt en dans!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

12. november 2018: Jostein Røyset

Litt forseinka, så melder eg her frå mi krå
Om at helga var roleg, og veka blir grå
Le Carré er no utlest, eg undrar meg på
Trommestikkene, kvar skriv no dei seg ifrå?

Så då handlar dei komande dagane om
Å bli ferdig med Zorbas sin sogerikdom
Og før helga som kjem er eg kanskje i gang
Med Mulvaney-familien sin lagnad så vrang

Godt sagt! (4) Varsle Svar

11. november 2018: ingar h

Langt på etterskudd er jeg endelig i gang. Bestilte for lenge sia ei bok på fjernlån fra biblioteket i bygda. Genial ordning, biblioteka ordner det meste, sjøl om de ikke har boka i egne hyller! Den kom ikke før jeg reiste på en to-ukers ferie. Denne uka fikk jeg ei ærverdig bok av 1953-årgang fra Bjørgum folkeboksamling. Men måtte lese ferdig Søsterklokkene (bra, men ikke i nærheten av Svøm med dem som drukner) før jeg nå endelig har starta opp. Ser under her at det ikke er noen stor begeistring denne gang, men starter med et åpent sinn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

10. november 2018: Hilda

Har nettopp avslutta Fallvann av Mikael Niemi. Hadde gleda meg til den, men den trefte ikkje heilt blink hos meg. Har omsider leita fram Stalker av Kepler. Den har stått i bokhylla i lange tider, etter å ha gjort eit varp til svært god pris for ei god stund sidan. Har ein mistanke om at den ikkje mellom dei beste av Kepler.

Prøver elles å manne meg opp til å lese siste halvparten av "Fortell, Zorbas, fortell". Lurer på om det er den eldgamle utgåva som gjer det til eit tiltak å halde fram..Ja,ja...noko stort problem er det ikkje når ein ser kva andre strevar med rundt om i verda!
God helg!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

9. november 2018: Ingunn S

Jeg har lest mye serier i det siste; Britt Karin Larsens Tater-triologi, 7-boks serien fra Finnskogen, Lewis-bøkene til Peter May, 6 bøker i Jon Michelets ”En sjøens helt”. Det er nesten skummelt å begynne på serier, man blir jo aldri ferdig!

For å gjøre noe helt annet begynte jeg på et lite Macbeth-studium. Jeg leser en scene hver kveld, først på engelsk, så på nynorsk og til slutt på bokmål. Det er dagens høydepunkt. Jeg gleder meg utrolig over det elegante språket og må lese enkelte setninger og vendinger mange ganger. De norske oversettelsene har også høydepunkter på begge mål. Jeg er vel omlag halvveis og som premie til slutt venter NRKs radioteaterversjon. Og jeg er hekta. Hva blir det neste tro? Det heller mest mot Hamlet.

Ellers nærmer jeg meg slutten på Zorbas og også Pillebefinnende, som er en thriller for meg som bruker mye medisiner. På dagtid lytter jeg til I midtens rike, en fantastisk reise i Kinas historie. Lese -og lyttegleden er stor for tiden, håper det varer!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

8. november 2018: Eli Hagelund

Vil en julerelatert forfatter være aktuell? Har Dickens i tankene, dog kanskje ikke historien om Scrooge. Har Tale of two cities på leseplanen og vært huket på Dickens siden Nrk sendte en serie basert på Dickens persongalleri julen 2017.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

7. november 2018: kjell k

Onsdag, 7. november 2018

Hei,
Neste kategori ut er nyere nordisk litteratur (Nn8).

Jeg foreslår at vi forlater leseplanen og velger en bok som vi kan lese sammen i jula.
Hver deltaker kan foreslå en bok (norsk eller utenlandsk, alle tidsepoker) som den enkelte ofte leser i jula, og/eller som har julerelatert innhold/tema.

Så fortsetter vi med Nn8 primo januar 2019.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

6. november 2018: Hilde H Helseth

Jeg bor såpass nære stadion så hvis jeg har verandadøra åpen om sommeren når det er kamp kan jeg høre publikum.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

5. november 2018: Tralte

Også har vi "Evolusjonens voktere" av Steinar Høiback.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

4. november 2018: Eli Hagelund

Filmen, Zorba, gjorde nok mere inntrykk på en lett påvirkelig tenåring på 60-tallet, enn boken gjør på en godt voksen bokorm idag. Men glad for å ha lest boken også.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

3. november 2018: kjell k

Jeg leste boka en gang på 1970-tallet.
Og ja, den var bedre før. Som mye (men ikke alt) annet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

2. november 2018: Marte

I morgen skal eg på forfattartreff på biblioteket med sjølvaste Tore Renberg!
Helgas bok startar er på i morgon - "Det er du som er Bobby Fischer"
I lydbokverda har eg blitt hekta på Lacey Flint - serien av SJ Bolton. Har lytta til dei første to bøkene denne veka og starta i dag så. Vidt på bok nr tre. Herleg med slike bøker ein blir hekta på :-)

Blir neppe mykje lesetid denne helga. I morgen er det forfattarmøte, kafé og spasertur på planen. Sundag gjeng med til ei klatreøkt og forsinka bursdagsfeiring med familien... Eg har nemlig gått hen å blitt heile TREDVE år gamal denne veka!!!!! Er eg heldig kjem. Eg. Heim. Frå selskap med ei ny bok i handa og kake i magen

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Harald KStjernekastJostein RøysetMarit HåverstadCatrine Olsen ArnesenannelinguaThina NordtveitJeanetteNeda AlaeiLeseberta_23kjell kHildaTorill Elisabeth Revheimingar hBjørg Elin NærlandGlitterMyyBoktimmyEivind  VaksvikTor Arne DahlMarteIda CharlotteBjørg L.LillevielmeJoakimOda Marie HBeathe SolbergInger-LiseIdaTuridErlend Risvik PaulsenJulie StensethAnniken LUnn BjørklundRandiHeleneNorahIngunn SRandiASiri B