12. mai 2020: ingar h

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (7) Varsle Svar

11. mai 2020: Marit Håverstad

God bok! Terningen min endte på en femmer. Svært engasjerende, iallfall fra et kvinnesynspunkt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

10. mai 2020: Marit Håverstad

Både du og Lillevi spinner videre og konkretiserer tanker jeg har gjort meg gjennom hele boka, som nå er utlest: Er det ikke noe allmennmenneskelig vi leser om, egentlig? Noen av oss slår oss til ro med at "der"-stedet eller -tilstanden ikke er der lenger, mens andre aktivt prøver å gjenskape fortida med en "powwow" i ny og ne: Festivaler, landskappleiker, slektsstevner, tradisjonelle antrekk osv. Med den mobiliteten vi har i moderne samfunn over hele verden i dag, kan det likevel være vanskelig å finne tilbake til de røttene vi leter etter. Jeg spør meg om dette nødvendigvis er annerledes for dagens urbefolkninger enn for resten av befolkningen.

Jeg har forresten lurt litt på om originaltittelen kan være et litt ironisk ordspill: Vi har et "der" bak oss som ikke er der lenger, men "There, there" er jo også et uttrykk for trøst og beroligelse: "Så, så, - ikke gråt ..."

Godt sagt! (6) Varsle Svar

9. mai 2020: Leseaase

Helg :-) Og foreløpig har vi morgensol i Trøndelag!
Sola har vært så lite å se den siste tida, så jeg blir skikkelig glad når den titter fram.
Men det skal ikke vare i dag heller, det er meldt regn fra klokka 12. Så jeg skal sannelig skynde meg ut og få trimrunden nå på formiddagen!

Denne uka har jeg handlet på bestselgersalget i Bokklubben, så nå ligger Livet - illustrert uåpnet og blank her hos meg. Denne har jeg hatt lyst på lenge, og nå når det ble salg måtte jeg bare kjøpe. Den er så vakker, og jeg gleder meg! Dette er en sånn bok som jeg vil ha liggende fremme og titte litt i hele tiden.

I tillegg skal jeg starte med Det Alice glemte av Liane Moriarty i dag. Denne leses for å fylle Australia-punktet i min litterære rundreise i år. Jeg har lest noe av Moriarty tidligere, og synes hun leverer god underholdning.

Friske er vi fortsatt alle mann, det er jo de fleste av oss nå. Blir spennende å se om spredningen blusser opp igjen nå når vi gjenåpnes. Jeg håper virkelig ikke det, og at vi får ta hverdagen litt tilbake, men vi må nok fortsatt være forsiktige!

God helg alle :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

8. mai 2020: ingar h

Jeg starta lesinga for et par dager sia, originalspråket på lesebrett, og er nå godt inne i Del III. Mange triste skjebner, men med godt, lett språk og litt humor synes jeg ikke det blir tungt å lese om de.

Takk for gode diskusjoner om Indian (ser ut til at de som er det bruker det en del, men at de som ikke er det prøver å unngå det?) og lenker til intervju med forfatteren!

Ser fram til resten av boka!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

7. mai 2020: kjell k

Har lest Prolog og DEL I ("Bli").

Jeg synes boka er bra, så langt.
Er blitt ganske godt kjent med både Tony Loneman (jeg-forteller), Dene Oxendene (fortelleren skriver om Dene Oxendene i 3. person), Opal Viola Victoria Bear Shield (jeg-forteller med spennende navn) og Edwin Black (jeg-forteller) + litt mindre kjent med noen andre personer.

Kanskje treffes alle disse og andre senere. På powwowen?
I så fall ikke ulikt oppbyggingen av andre fortellinger (bøker, tv-serier, film) fra USA.
Bare en følelse jeg har.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

6. mai 2020: Hilda

Har lese Prolog og Del I- og kan sei med ein gong at eg likar det eg les, men - meir pga gode skildringar av både personar og miljø, enn av det miljøet og den kvardagen dei ulike personane opplever.
Både unge Loneman og dei to halvsøstrene er deltakarar i eit liv der alkohol og dop spelar ei stor rolle.
Synest Orange får fram tankar, melankoli og hendingar på eit vis som får meg til å tru på det han skriv.
Og heilt utan håp er det ikkje - der finst draumar og von...og språkleg godt.
Ser fram til resten.....

Godt sagt! (7) Varsle Svar

5. mai 2020: Monica Carlsen

Jeg har et forslag til ny bok, jeg, Ajiniakra: Hilsen Ruth av debutanten Ingrid Tørresvold, som nettopp har kommet ut. Leste en omtale av den i Dagbladet i dag, og synes den ser spennende ut. Ser at den har 10 følgere på Bokelskere, og at den allerede har rukket å få en femmer og to seksere på terningen :-)

Finnes i papirformat og som e-bok og er på bare 160 sider. Kanskje du tar den med i neste runde?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

4. mai 2020: Laila

Jeg tror kanskje man må presisere om man diskuterer den amerikanske forståelsen av ordet indianer eller den norske, da det kan virke som disse har forskjellige betydninger.

https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/indianer/

Godt sagt! (4) Varsle Svar

3. mai 2020: Torill Elisabeth Revheim

Etter å ha lest og hørt litt om tema nå, så tror jeg ikke den innfødte nordamerikanske befolkningen er begeistret for bruken av ordet indianer, egentlig. Her er noen utsagn jeg fant.

The term "Indian" is generally considered offensive when used by non-Natives.
The term has absorbed negative and demeaning connotations through its historical usage.
“Indian” is an identity imposed on a myriad of Indigenous peoples to rob them of their distinctions.

Som Lillevi nevner så vil forhåpentligvis Powwow gi oss flere svar. Håper det er OK å sitere litt fra prologen selv om leseperioden så vidt er begynt :)

"Alle andre har fått definere oss, og vi blir fortsatt baktalt, til tross for lett tilgjengelige internettfakta om vår historiske virkelighet og hvordan vi har det som folk i dag. Vi minnes den triste, beseirede indianerprofilen og hodene som ruller ned tempeltrapper, vi har disse bildene i hodet. Kevin Costner som redder oss, John Waynes seksløper som dreper oss, en italiensk fyr ved navn Iron Eyes Cody som spiller rollene våre på film. Vi har den tårevåte indianeren i reklamekampanjen mot forsøpling og den gale indianeren som kaster vaskekummer - stemmen, fortelleren i romanen Gjøkeredet. Vi har alle logoene og maskotene. Kopien av en kopi av bildet av en indianer i en lærebok.........

Det er ikke et ord som gir dem en felles tilhørighet, da det er et ord de hvite amerikanerne ga dem. De er ikke et folkeslag - de er svært mange grupper med stor forskjell i språk og kultur. Ordet indianer oppfattes som stereotyp. Noe som Tommy Orange vil til livs i sin bok. Jeg får inntrykk at han ønsker å gjøre noe med oppfatningen av hva en indianer er. Han introduserer begrepet "Urban indians" og sier følgende i et intervju:

"Basically, talking about how to write Indian without doing the typically Indian stuff. If you introduce an Indian, do they have to do something Indian? And this is all based on stereotype and authenticity. And the stick we have to measure ourselves by is this old version of what being Indian is. And we need to expand the conversation about how many different things it can mean.”

En av de ungene karakterene i boken spør: “What does it mean to be a real Indian?”

Vi blir forhåpentligvis klokere gjennom å lese Tommy Orange sin bok :)

Hvor mange stereoptype oppfatninger har vi egentlig, som ikke-amerikanere - altså nordmenn?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

2. mai 2020: Kay Nilsen

"Indian" brukes i den engelske versjonen, ja. Her skriver han blant annet:

“We didn't have last names before they came. When they decided they needed to keep track of us, last names were given to us, just like the name "INDIAN" itself was given to us. These were attempted translations and botched Indian names, random surnames, and names passed down from white American generals, admirals, and colonels, and sometimes troop names, which were sometimes just colors.”

Ellers har jeg inntrykk av at det er mange som ikke har noe imot å bli referert til som indianer. Det er flere som selv sier de foretrekker "American indian". Jeg er usikker på hvem det er som er mest krenket over indianer-ordet; dem det faktisk gjelder, eller de som bare vil være krenket på andre sine vegne og/eller for krenkelsens egen skyld.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

1. mai 2020: Hilda

Eg les Komme hjem av Yaa Gyasi - ei bok eg ikkje hadde nokon forventningar til. Men, iallfall deler av det eg les gjer inntrykk. Slavelivet var heftig!

Elles så ser eg fram til Powwow som skal samlesast. Har greidd å ikkje starte før tida...

I desse rare tidene er det godt å greie å «rømme» inn i ei bok....sjølv om kvardagane no ser ut til å lysne ....

Godt sagt! (6) Varsle Svar

30. april 2020: Readninggirl20

Hei.

Siden det er kveld nå og langhelg for mange tenker jeg at vi kan ha en tidlig helgetråden denne uka. Det ser ut som Norge sakte, men sikkert åpner mer og mer. Så får vi se om hvordan det blir og eventuelt ikke blir.

De siste ukene har jeg hatt mye tid til en av mine store hobbyer nemlig lesning. Mye bøker har blitt også noen lydbøker.

Jeg har fått meg en bok som fant tilfeldigvis ved en bokkiosk telefonboks som der man kan legge bøker man selv er ferdig med å ta med seg noen. Jeg leverte selv noen og har tatt noen med meg. Disse har selvsagt vært pålagt en karantene og vært i annet rom, hehe en kan aldri gå sikker tenker jeg i disse tider. Jeg leser nå en bok på engelsk The Childbury Ladies Choir av Jennifer Ryan. Jeg liker den så langt ganske godt, en forfriskende historie med handling rundt 2 verdenskrig, men samtidig trekkes det også frem lyssider i romanen. Har aldri tidligere hørt eller lest noe av forfatteren, så dette er spennende møte. Jeg kommer til å lese denne i helga videre. I tillegg hører jeg enda lydbok The Starless sea av Eirin Morgenstern fortsatt noen timer igjen. :)

Hva har dere lest i det siste? Og hva skal dere lese i helga :)?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

29. april 2020: Kay Nilsen

Jeg tror jeg blir med på denne. Ser meget interessant ut. Blir ebok på meg. Må bare komme i mål med Ayla og "Hulebjørnens klan" :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

28. april 2020: Randi

Takk for tipset om Haugen bok. For øvrig så kjøper jeg gjerne bøker i min lokale bokhandel som mitt lille bidrag til lokalt næringsliv og en bokbransje som jeg er glad i. Med trygg jobb er det mitt lille bidrag.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

27. april 2020: Marit Håverstad

Stort sett holder jeg meg på hjemmebane for tida, men i dag har jeg vært ute i verden og flotta meg litt: Koronasveisen er vekk (nesten bokstavelig talt!); jeg kom hjem med ekstrem sommersveis - og med Powwow i veska. Bok kjøpt til full pris for første gang på mange måneder. Noen ganger er det befriende å være litt ekstravagant. Ser fram til å lese!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

26. april 2020: Lillevi

Jeg gleder meg til denne boken! Biblioteket mitt, som fortsatt er stengt, har en slags take-away-ordning, og jeg har prøvd å bestille den der. Ellers ser jeg at Haugen bok har den til nedsatt pris.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

25. april 2020: Monica Carlsen

Jeg har også avsluttet en bok denne helgen, Hilary Mantels The mirror and the light – den siste romanen i trilogien om Thomas Cromwell, og den svarte så absolutt til forventningene.

Neste lydbok ut blir The Glass Room av Simon Mawer, som jeg har hatt lenge og omsider har tenkt å få lyttet til.

På Kindlen har jeg kommet et stykke videre i Kristian Clausens Døden i arbeid, som kom ut nå i vår. Den kontrafaktiske romanen er så langt veldig lovende. Kort fortalt handler den om billedkunstnerne Mark Rothko (Wikipedia) og Agnes Martin (Wikipedia). I boka til Klausen bor imidlertid ingen av dem i USA, men i Drammen!

Apropos kontrafaktiske romaner binger jeg tv-serien The Plot against America om dagen, som bygger på Philip Roths gode roman fra 2004 med samme navn (norsk tittel: Konspirasjonen mot Amerika). Bak HBO-serien står serieskaperne David Simon og Ed Burns (best kjent for The Wire).

Neste bok på Kindlen blir enten Testamente av svenske Nina Wähä (som jeg har på svensk og er veldig nysgjerrig på) eller Mac's problem av spanske Enrique Vila-Matas – Har bare lest en av bøkene hans tidligere, nemlig Bartleby og Co, som jeg ga en sterk femmer.

Kanskje det blir tid til en novelle også – holder på med to samlinger: De kosmikomiske historier av Italo Calvino og Women & Other Animals av en av mine definitive favoritter, Bonnie Jo Campbell.

Hold dere friske og ha en god helg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

24. april 2020: Readninggirl20

God fredagskveld.

Har noen hatt en god middag i dag? Her som vanlig som hver fredag taco fredag, ekstra kos.

Har dere lest noe bra til uka? Jeg har hørt lydboka Starless Sea Av Eirin Morgenstern som jeg liker kjempe godt så langt. Og jeg har lest i Ingen kniver på kjøkkenet i denne byen av Khalifa Khaled som liker kjempe bra , veldig metaforisk naken og bokstavelig, brutal, ærlig og sårbar samtidig og for noen nydelige skildringer, terningkast seks så langt. Flere ganger jeg nesten har fått tårer eller kjenner at det kommer noe av denne boka. Jeg skal nok fortsette på disse to i helga.

Hva leser dere denne helga?

God helg til alle sammen og håper alle er friske :). Sender alle varme tanker :) <3

Godt sagt! (7) Varsle Svar

23. april 2020: Stjernekast

"Her prøver forfatteren å bli like poetisk som forgjengeren, men i Fjellets skygge blir det mer oppbrukt og klisjefylt, nærmest banalt. Man klarer ikke å ta det like seriøst. Det er som om forfatteren gjentar seg selv." Ja, enig! Godt skrevet! Du setter ord på det jeg selv har tenkt. Rett og slett banalt.

"Jeg likte oppfølgeren godt i begynnelsen, men så ble det bare verre og verre, dessverre ..." Jeg hadde akkurat samme opplevelse. Sidene bladde seg frem av seg selv i begynnelsen. Så har det gått tregt. Har mindre enn 200 sider igjen. Ser frem til å bli ferdig . . .

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

LeseaaseLibraritas vMonaBLbskogestadKristine LouiseSynnøve H HoelGro-Anette SlettebøTaarnuglenAnne LiseBenedicte Sønsteby AndreassenBeathe SolbergAnneWangIdaTine SundalMorten JensenMathias HyllestadTor Arne DahlTone HBerit RThereseCamilla RødjeSynneAnjaGrete AmundsenBjørg L.AtmanJakob SæthreIngeborg GMetteKay NilsenReadninggirl20moiraMonica Stubkjæringar hTanteMamiealpakkaHarald KTatiana WesserlingNils Pharovaskeklut