9. oktober 2019: Laila

Jeg leste denne ut nå nylig. Den traff ikke meg helt heller. Jeg opplevde at den var treg og tung å komme igjennom, og at det ble en oppgave å få lest den ut. Selve historien i boka var forsåvidt ok, om enn noe repeterende (nytt kapittel, ny mann).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

8. oktober 2019: Marit Håverstad

Endelig ferdig. Siste halvdel har ikke ført til noen endring i min bedømmelse av boka. Positive trekk - jada, for all del. Jeg har fått mye detaljkunnskap om skattesystemet og "skatteetaten" på 1600-tallet, og burde kanskje se det som positivt at jeg også har fått rede på hvem som håndhevet dette systemet, ved navns nevnelse, som det heter. Men det blir for mye og for mange. Geografien er også beskrevet i smådetaljer som blir vanskelige å holde rede på for en som ikke er lokalkjent i Sunnmøre/Romsdal-området. For meg blir selve fortellingen om Rasmus litt borte i alle detaljene.

Språket er levende og god nynorsk, men også her legger forfatteren opp til for mye. Vanlig fortidsfortelling veksler med historisk presens, og innimellom kommer det partier med rein sagastil. Det gjør at jeg ikke helt tror på Aslak som historieforteller, bortsett fra de få tilfellene der han snakker direkte til gjesten sin, Ragnhild. Jeg greier ikke å forestille meg at hun sitter og hører på alt dette. Å sette inn en forteller er jo et smart grep, men her er det ikke gjennomført på noen særlig vellykka måte, synes jeg.

Alt i alt: Forfatteren er tydelig sterkt engasjert i forholda han skriver om, og har dermed gått i "more is less"-fella, tror jeg. Man må ha hjerte til å stramme inn en del på stoffet, uansett hvor gjerne man vil ha med så mye som mulig.

PS: Etterlysning
Forslagsstilleren har ennå ikke deltatt i denne tråden. Jostein, hvor ble du av i alt mylderet?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

7. oktober 2019: Marit Håverstad

Flere gode forslag allerede, ser jeg. Jeg drister meg til å nominere ei bok som jeg visstnok har foreslått før:

Et funn av den sørafrikanske nobelprisvinneren Nadine Gordimer.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

6. oktober 2019: Torill Elisabeth Revheim

Mitt forslag denne gangen er:
Smertens ministerium av Dubravka Ugresic

En Intens og aktuell historisk roman og kjærlighetsroman om eksilerfaringer blant unge mennesker i Amsterdam.

Dubravka Ugrešić (f. 1949, Kroatia) er forfattar og har gitt ut ei rekke romanar og essay der ho mellom anna tematiserer oppløysinga av heimlandet Jugoslavia. Litt om forfatteren
Durbavka Ugresic

Godt sagt! (5) Varsle Svar

5. oktober 2019: kjell k

Jeg foreslår en roman jeg leste for et par år siden, men som absolutt tåler å bli lest på nytt. Jeg er klar over at noen av dere også har lest den, men håper likevel på en felleslesing. Ser at jeg ga den en entusiastisk omtale, og tror den egner seg godt til diskusjon her i lesesirkelen.

Mitt forslag til Nn9:

Og dagen varer lenger enn et århundre av Tsjingiz Ajtmatov

Godt sagt! (6) Varsle Svar

4. oktober 2019: André Nesse

Vi har migrert til nytt datasenter med nye servere!

Vi har hatt uventet nedetid på grunn av dette, og beklager ventetid.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

3. oktober 2019: Ellen E. Martol

Denne boken omtales på omslaget som «En av dansk litteraturs smukkeste og mest tragiske kærlighedshistorier».

Jeg ble imidlertid først kjent med den da jeg så en filmatisering på slutten av 80-tallet, - en film som egentlig heter det samme som boken, men som i Norge da ble kalt «Katinka» etter hovedpersonen. Det var en film som gjorde dypt inntrykk på meg og har blitt stående som en av de beste og mest rørende filmer jeg har sett! Og det var nok ikke så rart, for i tillegg til å bygge på den kjente danske forfatterens historie, var det Max von Sydow som sto for regien, Klaus Rifbjerg som hadde skrevet manus, den kjente Bergmanfotografen Sven Nykvist som filmet, mens Kurt Ravn, som noen av oss kjenner som «Røde» i Matador, hadde den mannlige hovedrollen, - et stjernelag! Jeg bør nok her også nevne den kvinnelige hovedpersonen, Tammi Øst, som leverte et inntagende spill, men for meg er hun dessverre ellers et ukjent navn.
Jeg strevde lenge med å få tak i en video av filmen, og rundt årtusenskiftet kom jeg over den i en bruktbutikk i Danmark, og lykken var stor! Men etterhvert gikk videospilleren min i stykker og filmen i glemmeboken. Et nylig besøk i Danmark minnet meg imidlertid på den, og nå fant jeg den på dvd via nettet, riktignok ikke i Norge, men i Danmark hvor den er utgitt i serien Nordisk Film Klassikere. Og gjensynet var så vellykket og stort at jeg ble inspirert til å kjøpe boken, som jeg tidligere bare hadde lånt på biblioteket.

Fortellingen ble først utgitt i 1886 som en av flere i boken «Stille Eksistenser», men på grunn av sin popularitet ble den utgitt separat allerede i 1898. Den boken jeg nå kjøpte, er et opptrykk av en utgave fra 1911, så jeg leser et alderdommelig dansk, men det går stort sett bra og er med på å gi historien det riktige steds- og tidskolorittet.

Som man forstår av tittelen på den boken som historien først ble utgitt i, «Stille Eksistenser», så er dette en skildring av tilsynelatende stillestående liv, - så fjernt fra vår tid som tenkes kan. De leves på den litt høyere sosiale rangstige på den jyske landsbygd for rundt 140 år siden, der dagens høydepunkt var å gå på stasjonen og se dagens tog komme og gå, slik forfatteren i forordet forteller at han selv hadde gjort. Der forteller han også hvordan denne historien oppsto i hodet hans med utgangspunkt i et kvinneansikt han en gang hadde sett i vinduet på en stasjonsbygning han reiste forbi, et syn han ikke kunne glemme. Slik vokste Katinka og hennes liv og skjebne frem til å bli en vemodig og rørende historie, bygget på menneskekunnskap og med en skarp iaktagelsesevne, - det siste bringer også litt humor inn i historien. Bang benytter seg av antydningens kunst når han skriver, det er gjennom de små bevegelser og bemerkninger historien fortelles, - på en like stille måte som livene leves.

For en som meg, som er over gjennomsnittet interessert i kulturhistorie, er Bangs skildringer et funn, og boken kan anbefales til alle likesinnede, - samt til alle dem som har sansen for en vakker kjærlighetshistorie!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

2. oktober 2019: Lillevi

Som Kjell skriver lenger nede i tråden: Gå ikke i takt! Med andre ord, ikke fullfør en bok bare fordi andre gjør det.

Det kunne ha vært fint å høre litt mer om hvorfor du ønsker å avbryte. Jeg slet selv med boken, men er glad jeg fullførte. Syntes den ga interessant informasjon om temaer jeg ikke visste noe om. Spesielt hjalp Ingunns oppklarende innlegg – og jeg syntes faktisk boken tok seg noe opp mot slutten. Få høre hva du bestemmer deg for, da :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

1. oktober 2019: Torill Elisabeth Revheim

Er jeg en rebell når jeg har mest lyst til å droppe hele boka, og heller lese en krim? :)
Er bare kommet litt over halvveis og blir liksom ikke dradd mot boka.
Den roper ikke les meg, les meg.......

Godt sagt! (2) Varsle Svar

30. september 2019: Libraritas v

Nyere tids diktatoriske krigsherrer har ikke forsømt
ordboklig listighet, eller ordmagi til inntekt for at
krig og undertrykkelse er Harmoni og Rettferdige verden.

Dette begrepet krigsherrene ønsker finvasket, finner vi
forklart av erkekardinal ayatollah Khomeini, -- her -- .
Definisjonsmakt så det holder.

Har historien noengang sett mer full-kakoangelisk
og åpent utbrettet åndeliggjort drapskriging, enn den
islamistiske? ( jf. her --> )

Men fullt mulig at ideologien og doktrinen lett leses
ut av koranen, som stadfestet av Kari Vogt her -- ,

Svaret går da også til denne ( Gud være hennes anstrengte
vei nådig )

og krigens vei opphører nok snart, av fullt overnaturlige grunner

Godt sagt! (1) Varsle Svar

29. september 2019: Beathe Solberg

Ja,den er god. Jeg har også lest to av årstidkvartetten og begynt på den tredje, de er også veldig gode. Det er en som heter "Jente møter gutt" som er en gjenfortelling av Ovids myte og inngår i en serie hvor en rekke forfattere skriver gjenfortellinger av ulike mytologier.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

28. september 2019: Karen Ramsvik

Sofie Oksanen står på min leseliste, og finnes i huset. Så det burde være lett. Før det skal jeg lese ferdig "Bradshaw-variasjonene" av Rachel Cusk, som er fin så langt. I tillegg leser jeg "En delt verden. Hvorfor vi lever i murenes tid." Forfattet, og det godt, av Tim Marshall. Jeg leser ikke så mye som jeg gjerne ville, men i dag har "The Legends of King Arthur and his knights" vært med i hagearbeidet. Skrevet, eller lest av Sir James Knowles, det kommer ikke helt klart frem. Men fornøyelig er det. Underveis forsto jeg hva hva James Lee Burke og John Steinbeck mente da de skrev at dette var en urhistorie som mange forfattere står i gjeld til. Det er lett å se hos Steinbeck, men ikke like åpenbart hos Lee Burke. Det er noe annet enn det nordiske krimforfattere gjør, eller kanskje ikke. Personer vandrer ut og inn av historiene, og dermed blir litteraturen mer som livet. King Arthur er ikke ofte inne i historien, men fungerer som kontekst. Ridderne slåss, møter og redder damer i nød, som uansett synes å klare seg godt på egen hånd. Jeg er glad for at jeg endelig går inn i denne berømte historien som det finnes så mange referanser til.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

27. september 2019: ellinoronille

Denne uken går jeg inn i helga sammen med Elling og Kjell Bjarne. - To av mine absolutte yndlinger fra den litterære verdenen.

Jeg bare elsker Ellings tolkninger av omverdenen. Så presise, konkrete, og like ofte er de fulltreffere som de er totalt skivebom. Jeg lo høyt da Elling undret seg over om ikke hans egen mor hadde sett på han med et seksuelt sultent blikk en gang i tiden. Det er altså Fugledansen jeg leser nå. Handlingsmessig slutter denne boka lika før den første filmen om Elling starter: Elling er tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus, der han møter Kjell Bjarne for første gang...

På vent ligger Liane Moriartys The husband's secret. Jeg har litt drama-abstinenser etter tv-serien Big little lies, så det blir spennende å se om ikke denne romanen kan gi meg en god dose av det.

God helg, folkens!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

26. september 2019: Tove Alma

"Skipet siglar vidare" kan bestilles på Samlaget til kr. 149 :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

25. september 2019: Torill Elisabeth Revheim

Jeg er ikke ferdig med boka, men sitter med samme inntrykk som flere her, interessant historie, men savner den indre spenning, altså savner å bli bedre kjent med Rasmus og hans familie.
Det er interessant å få med seg hva våre forfedre har måttet gjennomgå i fattige Norge som det var den gang - mange måtte finne seg i mye når slekt måte stå til ansvar for slektningers tilkortkommenhet. Alt kostet og avgiftene var mange. Jeg fortsetter å lese :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

24. september 2019: Kay Nilsen

Jeg er enig med både Kjell og Lillevi.
Jeg synes boka startet veldig bra. Jeg ble med i historien, og jeg likte også språket og måten han fortalte historien gjennom Aslak. Vi ble tatt med på en fortellerstund foran peisen sammen med Ragnhild. Herlig!

Etter hvert merket jeg imidlertid at historien begynte å bli litt kjedelig og jeg ramlet mer og mer av. Hadde dette vært en sakprosabok, så hadde forventningene vært annerledes, men jeg forventet kanskje flere skildringer, både av miljø og personer. Språket blir etter hvert litt for prosaisk. Det ble litt mye oppramsing (nærmest) av hendelser. Rasmus er hovedpersonen, men likevel får jeg nesten inntrykk av at det er hendelsene som er hovedpersonen, og ikke Rasmus.

Uansett er historien interessant, og jeg er glad jeg har lest boka.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

23. september 2019: kjell k

Mandag 23. september 2019

Har lest ut boka.
Ikke så mye å skrive om den.
Godt språk, men stilen falt ikke i smak hos meg. For mange opplysninger om historiske hendelser og for lite om personenes tanker og adferd.

Rasmus Rebellen hører nok til kategorien/sjangeren "historisk roman", men jeg oppfatter den også som vel mye dokumentarisk. Og noen (Lillevi?) nevnte også "sakprosa".

Interessent å lese om kommunikasjonene på 1600-tallet, spesielt fordi det nye Nasjonalt jektefartmuseum (med jekta "Anna Karoline") ligger mindre enn 1 km fra her jeg bor.
Og Knut Hamsun skriver mye om jektefart (*Landstrykere", "Benoni")

Godt sagt! (6) Varsle Svar

22. september 2019: ingar h

Starter opp nå, regner med å bli ferdig i løpet av leseperioden.
(Ellers gikk ikke lesesirkelen glipp av det helt store da mitt forslag, "Gratis og uforpliktande verdivurdering" av Marit Eikemo ikke nådde opp. Håper denne er bedre!)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

21. september 2019: Leseaase

Jeg leser Barnepiken av Kathlyn Stockett denne helga. Denne leste jeg ikke da den kom ut, men det ble tid for den nå! Og det er jeg glad for!
Veldig bra om raseskille i USA på 60-tallet:

Dette blir antagelig en rolig helg for min del, uten store planer, og det er litt deilig innimellom!
Jeg kjenner absolutt igjen følelsen du Steinar beskriver, der man synes at helga er over nesten før den har begynt, fordi den allerede er så full!

God helg til dere alle :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

20. september 2019: Karen Ramsvik

Fredag kveld og vi har lagt alle oppgaver til side for å slappe av. Fant frem de to bøkene jeg leser, og det er "Heftige bånd" av Vivian Gornick og "En delikat sannhet" av John le Carre. Begge litt over middels likt av meg. Det betyr at de ligger på nattbordet og at det er litt tilfeldig hvilken bok jeg leser ti sider i før jeg sovner. De hadde fortjent bedre. Gornick skriver om et mor-datterforhold som hadde trengt litt videre utsyn, og le Carre om en departementalt (?) ansatt som er like tvisynt og rettskaffen som hans hovedpersoner pleier å være. Jeg har forresten mye godt å si om den siste TV-versjonen av "Little Drummer Girl", som kanskje er bedre enn boka. Kanskje. God helg til alle som leser, og det er nok mange på en slik regnværskveld.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

HeleneLailaJulie StensethVannflaskeJorund KorbiElin Skjerengkjell kHildeTorill Elisabeth RevheimErika HazelIngunn SBeritBKaroline RøyskattEmilieskOle Jacob OddenesRisRosOgKlagingJostein RøysetVibekeAtmanLilleviErikSimen "Boktimmy" IngemundsenHarald KfornixÅsmund ÅdnøyMariarEckhoffHelge-Mikal HartvedtAnne Berit GrønbechAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMartinenBjarte FoshaugMari Nordø LommelunLene AndresengretemorThina NordtveitIngvild STone Norenbergelmeritaoline