1. juni 2020: kjell k

Mandag 1. juni 2020

Hei,

En10 blir siste felleslesing før sommerferien.
Vi starter med forslag til ny bok (Ev11) i siste halvdel av august.

Høres det greit ut?

God sommer! :-))

Godt sagt! (5) Varsle Svar

31. mai 2020: Leseaase

Å, for en nydelig pinse vi har! Nå kom sommeren - og det omtrent uten at vi har hatt vår. Et gammelt værtegn sier at varm pinse gir kald sommer, og omvendt. Vi får håpe dette ikke slår til.

Det er deilig å sitte ute og lese nå, og i går leste jeg ut Trude Marsteins debutbok Sterk sult, plutselig kvalme, som er en samling tekster som for det meste handler om relasjoner. Jeg får mer og mer sans for denne forfatteren, og det var morsomt å komme over debutboka hennes. Mange av tekstene var riktig gode også.

I dag har jeg begynt på bok nr 2 i Jane Gardams trilogi: En trofast hustru. Jeg leste En ulastelig mann ifjor, og visste med en gang at jeg også måtte lese fortsettelsen. Det har bare tatt litt tid å komme dit :-) Morsomt om livet i de britiske koloniene.

Så er det ekstra deilig at det er enda en dag igjen av helgen. Den skal fortrinnsvis brukes i hagen, litt puslearbeid, litt grilling og familiekos, og masse lesing :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

30. mai 2020: Steinar Sæther

Så godt det er med litt god varme nå! Denne uka har jeg lest ut Jon Gangdal sin Noen Kommer Til Å Bli Drept, som handler om da et barn drepte et annet i Søgne for 5 år siden. Har lest flere av denne sorten før, og det gjentagende er systemsvikten i de ulike etatene - så som helsetjenestene, barnevernet mv. Samtidig fins det knapt noen innad i systemet som sier at"nei, dette kan vi ikke holde på med" og derpå skjære gjennom, altså ta et overordna ansvar. Derfor blir noen drept :-( Hjerteskjærende fra ende til annen!

Nå er jeg i gang med ei bok som mange andre leser samtidig, Pow-Wow av indianske Tommy Orange. Har siden barnsben av lest mye indianerlitteratur. Det begynte med tegneserien Sølvpilen og fortsatte med Hjortefot. Seinere blei det Du Finner Meg I Fjellene og Begrav Mitt Hjerte Ved Wounded Knee - for å nevne noen få.

Gåturer på 2-3 timer, avslapning i form av lesing - har som sagt før, alltid med ei bok og en stol i tilfelle leselyst - som forsåvidt er planlagt... Nyt disse dagene alle sammen, det har vi alle fortjent :-)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

29. mai 2020: Readninggirl20

Da står helga for tur med langhelg som mange sikkert har gledet seg til. Være ute om været tillater og gjerne lese ute om noen liker det eller gjøre andre aktiviteter ute. Jeg har planer om å fortsette med lydboka Little Little Fires Everywhere av Celeste Ng og jeg vil også fortsette på trilogien fra Trygve Gulbranssen.

Hva tenker dere å lese denne helga?Har der lest noe dere vil anbefale i det siste?

Håper alle får en fin langhelg eller helg :)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

28. mai 2020: Laila

Jeg har lyst å foreslå boka Smuglere, av Arthur Omre, skrevet i 1935.

Omre var selv kriminell, og boka sies å være delvis selvopplevd.

Her er noe av hva som sies om boka:
*Smuglere er ein roman med stort tempo. Her er spenning og driv frå første til siste side, og det dreiar seg ikkje berre om kor lenge hovudpersonen skal greie å halde seg utanfor fengselsmurane, men korleis det skal gå med han som menneske. Det siste ligg meir eller mindre mellom linjene. Romanar som Smuglere og Flukten kan kallast “hardkokte” romanar i Hemingway-stil, jamvel om Omre sa at han aldri hadde lese eit ord av Hemingway, og heller ikkje andre amerikanarar. *

*I Noreg var Omre med på å skape ein ny, moderne litteratur. Framstillinga av halvkriminelle miljø i storbyen, det rastlause tempoet, det usagde og ukommenterte – alt dette var nytt og fascinerande. Omres romanar og noveller er ikkje berre realistiske, dei nærmar seg det dokumentariske. *

Godt sagt! (4) Varsle Svar

27. mai 2020: Ajiniakra

Hett tips: Fant den som e-bok via biblioteket! Den er på kulturfondordningen, som betyr at bibliotekene ikke trenger å kjøpe den inn. Så alle norske bibliotek skal ha den som e-bok i sitt e-boksystem nå! :D Hvis man liker sånn lese på skjerm greier da =)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

26. mai 2020: kjell k

Nå er det gått 103 år siden Knut Hamsun fikk utgitt Markens grøde (1917), som var den romanen han mottok nobelprisen for i 1920 (100-årsjubileum i år).

Jeg tror jeg foreslo MG i 2017, men jeg forsøker en gang til.
Mange av dere har nok lest Markens grøde tidligere, men i så fall tåler den helt sikkert en gjenlesing. Den har vært diskutert mye opp gjennom årene, av litteraturvitere og mange andre.
Nå bør vi gjøre det samme.

Mitt forslag til En10:

Markens grøde av Knut Hamsun.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

25. mai 2020: Lillevi

Jeg resirkulerer mitt forslag Godnatt jord av Ivar Lo Johansson. Jeg har begynt på den og ble bergtatt fra første side. Men har av en eller annen grunn ikke fullført.

Litt morsomt – da jeg gikk tilbake til tråden, fant jeg at også «Kungsgatan» ble foreslått sist vi hadde Eldre nordisk på programmet. En bok svært gjerne vil lese.
Men jeg oppfatter at Kungsgatan er en oppfølger av Godnatt jord, og foretrekker å lese den første først. Beklager, Hilda 😊

For å underbygge mitt forslag, siterer jeg Marit, som «dessverre» allerede har lest boken:
«Det har seg slik at jeg nettopp har lest Godnatt, jord av samme forfatter og blitt aldeles fortryllet, trass i at fortellingen er ganske trøstesløs. Natur- og årstidsskildringer, håp- og avmaktskildringer, barndoms- og voksenskildringer i et språk som trollbandt meg.»

Godt sagt! (6) Varsle Svar

24. mai 2020: ellinoronille

I helgen har jeg lest 63 måtar å elske deg på av Monica Bjermeland. Fin fortelling om en komplisert kjærlighet mellom far og datter. Alt er beskrevet så nyansert, nøkternt og ekte. Jeg likte også at jeg fikk litt innsikt i tyrkisk kultur og den politiske situasjonen i landet. Det gav virkelig boka det lille ekstra! Anbefales varmt.

God siste-rest av helgen, alle sammen!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

23. mai 2020: TanteMamie

Hei!
Ble ferdig med "Mors gaver" tidligere denne uka egentlig en trist bok når man tenker på hva altzheimer gjør med et menneske og familien rundt.Gjennkjennelig også...
Nå er jeg igang med Takashi Hirade: "Katten". Fin bok om en katts selvstendige liv i en av Tokyo's forsteder. Selvfølgelig veldig japansk med skyvedører i papir, sovematter på gulvet og "6 matters rom" ...
Jeg hadde nattkatt som barn, dvs en kattefrøken fra nabolaget som hoppet inn gjennom vinduet mitt om nettene for å sove i senga mi...veldig koselig! Som voksen har jeg hatt en kastrert hannkatt som ble 18 år...
God helg!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

22. mai 2020: Readninggirl20

Da var helg igjen, noen som gjerne har tatt seg langhelg siden i går var hellig dag? Eller var mange som jeg på jobb idag og hadde fri hellig dag? Eller jobbet begge dager :).

Jeg har i går lest ferdig Og bakom synger skogene av Trygve Gulbranssen som jeg har alle tre bøkene i, men jeg er ferdig med den første. Så begynte jeg på jenta på maleriet av Renita D Silva og jeg hører lydbok Less av Andrew Sean Greer. Disse tenker jeg å fortsette med til helga.

Hva har dere lest i uka og hva leser dere til helga?

Håper alle har en fin helg/langhelg :) God helg :)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

21. mai 2020: Ava

Hjelper denne historien fra Native American Animal Stories - told by Joseph Bruchac?

Creation
How Grandmother Spider Named the Clans

After Tawa, the Sky God, and Grandmother Spider had made Earth and all of the things upon it, Tawa went back up into the heavens. Grandmother Spider remained with the animals and all of the people there in the four great caves of the underworld, It was left to Grandmother Spider to put things on Earth into order. So Grandmother Spider gathered all of the living creatures around her. She began to separate the people into the different Indian nations, telling them how it would be from then on for them. So it was that she made the Ute and the Zuni and the Comanche and the Pueblo people and the Hopi and all the others. She named them and from then they knew their names. So too she gave all of the animals their names so that they also would know who they were.

Then Grandmother Spider saw that life would not be good for the many animals and people there in the darkness of the underworld. With her two grandsons, the Hero Twins, beside her, she led the animals and the people up out of the four caverns. She led them till they came to an opening into the world above. They came out there next to Colorado River in the place where the people still go to gather salt. As they came out, the turkey dragged his tail in the mud and his tail has been black-tipped ever since then.

Grandmother Spider sent the mourning dove ahead to find good places for the people to settle, places where there were springs and good soil for corn. Then Grandmother Spider separated the people into clans. She chose one animal to lead each of those groups of people and from then on those people carried the name of that animal. So it was that Snake Clan and the Antilope Clan, the Mountain Lion Clan and the Deer Clan and the other clans came to be among the Hopi. The people each followed their clan animal and when they came to the place to build their homes, there they settled and there they live to this day.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

20. mai 2020: kjell k

Onsdag 20. mai 2020.

Da har jeg lest ut Powwow

Bra roman, men jeg greide ikke å få helt taket på handling og miljøskildring.
Mange interessante og spennende karakterer, som jeg ble godt kjent med etterhvert.

Bokens disposisjon er litt uvant for meg, og jeg synes også det er for mange personer å forholde seg til (måtte ofte bla tilbake til persongalleriet i begynnelsen).

Alt i alt er jeg fornøyd med å ha lest denne boka, og jeg kommer fortsatt til å benevne en del av (Nord-, Mellom- og Sør-)Amerikas innfødte for indianere.

Og hva betyr det at et par av personene i Tommy Oranges roman plukker edderkoppbein ut av sine egne bein?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

18. mai 2020: Monica Carlsen

Ja, kan vi ikke det? Det virker som om det er flere som kan tenke seg å lese denne, så hvis ingen andre har innvendinger eller foretrekker en avstemming, så gjerne for meg :-)
Jeg har kjøpt og lastet ned e-boken og er klar!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

17. mai 2020: Hilda

Nordmannen

Mellom bakkar og Berg utmed havet
heve nordmannen fenge sin heim,
der han sjølv heve tuftene grave
og sett sjølv sine hus oppå deim.

Han såg ut på dei steinute strender;
det var ingen som der hadde bygt.
« Lat oss rydja og byggja oss grender,
og så eiga me rundingen trygt.»

Han såg ut på det bårute havet;
der var ruskut å leggja utpå;
men der leikade fisk nedi kavet,
og den leiken den ville han sjå.

Frampå vinteren stundom han tenkte:
Gjev eg var i eit varmare land!
Men når vårsol i bakkane blenkte,
fekk han hug til si heimlege strand.

Og når liene grønkar som hagar,
når det lavar av blomar på strå,
og når netter er ljose som dagar,
kan han ingen stad venare sjå.

Og med denne skriven av Ivar Aasen i 1863, vil eg gratulere alle bokelskere med dagen!
17.05.20

Godt sagt! (5) Varsle Svar

15. mai 2020: Steinar Sæther

Ei uke med både jobb, politikk og mye lesing unnagjort! Mi Briljante Venninne er en flott roman fra Italia, og jeg synes dybden i historien kom så godt fram fordi den er oversatt til nynorsk. Deretter hoppa jeg rett over på Trærnes Hemmelige Liv, ei stor bok med både vakre bilder og kunnskapsrik tekst som forteller om ting vi ikke oppdager eller tenker over om trær. Det meste som skjer med trær aleine eller i urørt skog, har en årsak. Budskapet er at trær kan tenke sjøl - om ikke vi tobeinte roter det til da... For et par uker sida snuste jeg opp ei bok i tilbudshaugen hos Nordli her i Odda. Den heter Svartstilla og er skrevet av Susanne Skogstad. Dette er visstnok hennes debutroman - det er ikke til å tru! Noenogtjue sider avgårde og jeg er helfrelst på hvordan hun undres over ting i hver setning og likevel driver historien sakte framover. Av ei sånn bok kan det utvikles dikt og sanger, det er jeg overbevist om :-)

Uka framover blir det mer av det som denne uka har gitt. Ønsker dere alle ei flott feiring søndag og ellers bare gode ting :-)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

14. mai 2020: Lillevi

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (4) Varsle Svar

13. mai 2020: Torill Elisabeth Revheim

There there er tvetydig. Det kan brukes som så, så som du påpeker.
men kan også brukes i betydningen at der ikke er noe der (“there is no there there”)
Oppslag i Urban Dictionary:
Alternatively, the phrase can be used as a literal absence of a physical location.
Så Tommy Orange bruker vel uttrykket som en dobbetbetydning i og med at hans
urbane indianere ikke har noen fysisk tilhørighet lenger. Det som de hadde, er der ikke lenger.
Why did Tommy orange name his book there there?
In fact, the title comes from what Gertrude Stein wrote about the city — not to belittle it, but because urbanization meant it was no longer the pastoral Oakland of her memory — that “there is no there there.” (The guardian 2019)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

MonaBLbskogestadKristine LouiseSynnøve H HoelGro-Anette SlettebøTaarnuglenAnne LiseBenedicte Sønsteby AndreassenBeathe SolbergAnneWangIdaTine SundalMorten JensenMathias HyllestadTor Arne DahlTone HBerit RThereseCamilla RødjeSynneAnjaGrete AmundsenBjørg L.AtmanJakob SæthreIngeborg GMetteKay NilsenReadninggirl20moiraMonica Stubkjæringar hTanteMamiealpakkaHarald KTatiana WesserlingNils PharovaskeklutmgeLene Andresen