22. mai 2019: Lillevi

Selv takk, Torill. Jeg har lest Den gamle mannen og havet to ganger, begge for mange, mange år siden – og tar svært gjerne en reprise. Har opplevd flere ganger at leseopplevelsen forandrer seg med alder og erfaring. Jf. Olof Lagerkrantz: «... man skriver bare halve boken, den andre halvdelen må leseren ta hånd om.» Lagerkrantz har også sagt følgende: «Første gang man leser, er det nesten uutholdelig spennende. Annen gang får man både spenning og den trygghet som kommer av at man vet hvorledes det går.» Vi kan tillate oss å dvele ved teksten på en annen måte, og vi får en annen forståelse av den når vi faktisk vet hvordan det går.

Enig - en spennende valgomgang med flere gode forslag. Dette er én fin side ved nominasjonene – nye bøker på leselisten!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

21. mai 2019: Lillevi

Jeg har gjort motsatt av deg, bestilt kortversjonen og stemt på Dekameronen. Ser for meg at det kan fungere om vi leser ulike versjoner - om boken skulle vinne.

Jeg har som deg ikke sansen for forkortete bøker, men oppfatter at dette er litt annerledes, siden det er snakk om et utvalg av historiene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

20. mai 2019: Ava

Jeg registrerer at det er forslag om å lese Giovanni Boccaccio’s «Decameronen» som felleslesning frem til sommeren. Som du sikkert vet så består Decameronen av fire bind - på nærmere 1000 sider med illustrasjoner. Jeg tror den utgaven du sikter ble utgitt mellom 1970 og 2000. Uansett, boken har mange sider og inneholder fortellingene som ble fortalt av ti unge mennesker i løpet av ti dager, da de i 1348 hadde flyktet fra Firenze som var hjemsøkt av pest. Det blir 10 fortellinger hver dag - 100 fortellinger på 10 dager, 100 fortellinger som skal konsumeres over en lesetid på noen få uker. Nå er jeg ikke medlem i boksirkelen, men jeg har lest Decameronen, og lesetiden virker i knappeste laget. Fortellingene er lettleste, men jeg ble fort «mett» av dem.

For min del gjaldt Malvis Gallant’s kloke ord: «Stories are not chapters of novels. They should not be read one after another, as if they were meant to follow along. Shut the book. Read something else. Stories can wait.» - denne gangen også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

19. mai 2019: kjell k

Dekameronen av Giovanni Boccaccio.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

18. mai 2019: Randi

Jeg foreslo Dekameronen tidligere, og mener fremdeles at det er et godt forslag. Faktisk så påstår forskerne at Canterbury-historiene er bygget på Dekameronen etter at forfatteren hadde lest den underet besøk i Italia.

Familien Moskat leste jeg for ikke så lenge siden, og den er veldig bra. Jeg har ikke lest Buddenbrook, og hadde dere ikke allerede lest den så skulle jeg ha foreslått den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

17. mai 2019: Marte

Vi utnytta at vi ikkje har ungar og ansvar og tok oss ein heil dag utandørs i nydeleg vær. Pikinikk og klatring etterfulgt av grilling og film heime. Perfekt dag! Og den første dagen på lenge kor eg faktisk ikkje hsr prioritert å lese bok. Får nok lese eit psr sider på senga. Leser no Innsirkling 2 og loser meg med den. Las forresten nyleg boka The Housekeeper and the professor - ei bok en anbefaler Sterkt!!! (hsr skrive litt om boka her for dei som er interessert! https://spraakraadblaagg.wordpress.com/2019/05/16/kjapp-anbefaling-ei-lita-perle-fra-japan/

I morgon blir det forhåpentligvis tid tkø å lese. Søndag er det familieselskap og ymse sosiale forpliktelser så lite lesetid då òg)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

16. mai 2019: Monica Carlsen

Call me Fred. I hate Freedom.

Fra Revolutionaries av Joshua Furst


Godt sagt! (1) Varsle Svar

15. mai 2019: Marit Håverstad

Takk for påminnelsen! Jeg har vakla mellom flere muligheter, men siden det bare er mannlige forfattere som er foreslått hittil (gode forslag!), lander jeg på Den gode jord av Pearl S. Buck. Nobelprisvinner fra USA, men best kjent (og mest anerkjent) for skildringene fra Kina, som hun hadde svært god kjennskap til.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

14. mai 2019: Libraritas v

Hvis boken først har truffet deg, så kommer den nok igjen

Godt sagt! (1) Varsle Svar

13. mai 2019: Øystein Visth

For en uke siden begynte jeg på den siste tilEgeland, Falken. Tok meg fem dager å lese ut de 479 sidene. Ikke mye tekst på alle sidene, så den er lettlest.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

12. mai 2019: Libraritas v

Og jeg har lest - så mye Sara Lidman
at jeg har slukt - fire Paralgin, sann

Godt sagt! (3) Varsle Svar

11. mai 2019: Jostein Røyset

Det har vært rimtørke i mange veker no, og eg ser ikkje enden enno. Derfor blir det prosa.

Tidlegare i dag gjorde eg unna dei siste sidene i M Train, der Patti Smith tek med lesaren på ein rundtur til eit utval av stadar og minner som har vært viktige for ho. Eg kjenner Smith berre av namn, har ikkje noko forhold til musikken hennar, men har fått med meg at ho skriv bra. Etter å ha lest boka seier eg meg samd i det siste, dette var bra. Eg les gjerne ei bok eller to til av henne.

I morgon blir det jobbreise til Austerrike. Derfor bladde eg igjennom ulest-hylla etter passande lektyre. Eg fann ingen austerrikar, det nærmaste eg kom var Arthur Koestler med boka Mørke midt på dagen. Koestler var fødd i Budapest medan keisardømet Austerrike-Ungarn eksisterte, og hadde også mykje av skulegangen sin i Austerrike. Det får vere nærme nok. Starta på boka i dag.

Eg skal også såvidt innom Sveits. Derfor tek eg også med meg sveitsaren Max Frisch sin Homo Faber, i tilfelle det blir tid til å starte på ei bok til.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

10. mai 2019: Lillevi

Mitt forslag er Verden av i går av Stefan Zweig.

Boken har fått svært gode omtaler. Jeg har så smått begynt (i anledning en planlagt reise til Wien) og kan skrive under på at dette er en interessant og velskrevet bok. Den er såpass «mettet» (men ikke tung) at det vil være fint å lese den i fellesskap – å kunne utveksle tanker, spørsmål og kunnskap.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

9. mai 2019: Kay Nilsen

Enken har gått hit selv, ingen har tvunget henne til det. Hun har banket lusene ut av de fineste klærne sine og tatt dem på seg, vasket håret i felleshusets urinbalje og bundet det opp. Hun har bedt en stille bønn, taust iaktatt av sine hedenske bofeller, skrapt det sotblandede fettet av kinnene og spist det gode måltidet de har satt frem til henne. Så har hun gått hit, hele veien opp, båret på lette skritt.

Fra Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine

Godt sagt! (3) Varsle Svar

8. mai 2019: Lillevi

Et tøvete innlegg som ikke gir mening.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

7. mai 2019: Marit Håverstad

Hun vakte nok en del oppstyr med virksomheten sin, ja - både fra privatliv, talerstol og skriving.

Vredens barn er bok nummer 2 i det som kalles "Jernbaneeposet", som etter hvert kom til å omfatte sju romaner. Det handler igjen om Västerbotten-miljøet, men starter før forrige århundreskifte. Krøniken består av Din tjener hører (1978), Vredens barn (1980 - Nordisk Råds litteraturpris), Nabots sten (1982), Den vidunderlige mannen (1983), Jernkronen (1987), Livsens rot (1997) og Uskyldens øyeblikk (2001).

Vredens barn kan trygt anbefales, men jeg tror du vil ha mer glede av den hvis du først har lest Din tjener hører.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

6. mai 2019: kjell k

Mandag 6. mai 2019

Nå har jeg lest hele Multelandet.

Lidman skriver godt, men stilen hennes er ganske spesiell og uvant for meg. Jeg la merke til at det brukes en god del ellipser (ukvedede viser), bl.a. i replikker. Finnes nok i mange andre (alle?) romaner, uten at jeg kan nevne noen her og nå.

Mange fine og originale person- og miljøskildringer. Årstider med vær og vind kommer og går, mennesker fødes, tenker, strir, elsker, krangler, slåss og dør, og naturen er både venn og fiende. Sånn er det bare.

Et omfattende persongalleri (gikk litt i surr for meg av og til) gjør at boken kan karakteriseres som en polyfon roman. Mange spennende og originale karakterer, skildret av en allvitende forteller

Når jeg leser oversetterens (Peter Magnus) etterord i min bokklubb-utgave, ser jeg at det kanskje vil være en fordel å lese Multelandet på originalspråket for å få med seg hvordan personene snakker:
"Västerbotten-personene i hennes bøker taler et ganske spesielt sprog med en rikdom av ord som ikke forekommer i rikssvensk (og som man heller ikke finner i vanlige ordbøker)."

Noen som har lest en svensk utgave?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

5. mai 2019: TanteMamie

Jeg er kommet halveis i "sin egen herre" av Halldór Laxness. For en fantastisk bok og en utrolig forteller, jeg har fått en ny favorittbok og favorittforfatter!
Ellers driver jeg med litt rydding både inne og ute, det er grovavfallaksjon her til uka og da er det godt å få kvittet seg med rask og rusk...i sterk kontrast til boka jeg holder på med, de eide omtrent ingen ting!
Nyt resten av helgen da dere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

4. mai 2019: Ingunn S

God bedring!
Jeg fortsetter å lese Shakespeare og er midt i A Winter´s Tale. Det er konger og dronninger, sjalusi og død - og jeg undres over hva det er med dette forfatterskapet som fascinerer meg så mye. Kanskje er det nettopp at handlingene og omgivelsene er så fjernt fra min egen hverdag?

Jeg gleder meg like mye hver dag til å ta fatt på nye scener og snirklete setninger. Engelsken går mye bedre nå, men jeg leser allikevel Vintereventyret samtidig. André Bjerke er ingen faorittgjenforteller, men han hjelper meg å forstå vanskelige partier. Jeg kan nesten ikke vente med å begynne på Et gap i tiden, som er den moderne varianten av historien.

På lydbok nærmer det seg slutten på Morfar, Hitler og jeg, som har vært en gledelig og berikende overraskelse. Jeg trodde jeg var lei andre verdenskrig litteratur, men tok feil!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

3. mai 2019: Karen Ramsvik

Denne fredagskvelden er et kaos med rot over alt, så jeg skal legge meg tidlig og utsette alt til imorgen. I senga har jeg nemlig Harlan Cobens siste spenningsbok. Han er en av de få jeg ikke går lei av, fordi han også er morsom og selvironisk. I tillegg til Coben har jeg fortsatt "Catch 67". Det er et innlegg i debatten om hvem som "eier" landet av Micah Goodman, som underviser ved et universitet og har en doktorgrad i jødisk tenkning. Det er en bok jeg leser etter frokost, kanskje den fineste tida å lese på. Så er boka også også et ærlig forsøk på å komme seg videre, uten at palestinerne blir oversett eller glemt. Hvilket handlingsrom har man i staten Israel? Redelig, engasjert og akademisk. Jeg har faktisk mange bøker som venter, men også tid til å lese. Eller; jeg tar den tiden det tar. God lesehelg til alle!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

AnjaBoktimmymajaSiv ÅrdalHegeKarin  JensenWenkeIngunn SHeidi LBjørn SturødIdaJulie StensethAnne-Stine Ruud HusevågBente NogvaStine SevilhaugBenteTorill Elisabeth Revheimingar hLilleviSilje-Vera Wiik ValeLibraritas vOle Jacob OddenesKnut SimonsenMartinengretemorellinoronilleGVHeidi Nicoline ErtnæsHanne KolbruThomas KlakeggGunillaStine Askeandreas h. o.MariarRade AlmudaffarVannflaskeLisbeth Kingsrud KvistenGaladrielElin LuråsIda Tangstad Gravrok