18. november 2019: gretemor

Dette avsnittet klippet jeg ut i fra anmeldelsen av romanen i bostonreview.net:

Tokarczuk’s narrator spends most of her time on airplanes, from which (and from the global escapism they connote) derives the English title. The characters whose stories she tells—or which simply interrupt her voice without warning—take many other modes of transport as well, some contemporary, some antiquated: trains, buses, carriages, carts, river barges. The Polish title of the novel, Bieguni, refers to the oldest kind of travel, the one done on foot. It is the name of a radical mystical sect from eighteenth-century Russia whose proponents believed that sin had to be escaped not only mentally, but also physically through constant itinerancy, literally walking or running from one place to another. In Polish, the word bieguni evokes the verb biegać, to run, but also biegun, the geographical pole. The term thus captures both the near-abstract vastness of Flights and its paradoxical materialism, the way in which—despite and within its globetrotting—it remains tied to very particular objects and places, as committed to traveling in search of novelty as it is to digging into one’s imperfectly known origins.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

17. november 2019: ingar h

Jeg har ikke prøvd så mye som deg å finne sammenhenger. Har slått meg til ro med at det var en god og tidvis morsom leseopplevelse som ga diverse assosiasjoner og tanker undervegs. Men hva forfatteren eventuelt vil formidle skjønner jeg ikke så mye av.

Noen har nevnt at Kjell Askildsen og Kazantskis har tekstutdrag som kan ligne. Ellers er det kanskje lite til felles med disse? Jeg er og enig med Kjell K i at boka har ganske lite felles med Moby Dick, sjøl om hvaler blir omtalt noen steder. Med sin svært springende struktur kan den kanskje minne meg litt om noen av Simon Stranger sine tidlige bøker?

Ellers dukket jo sekten Løperne så vidt opp, og langt om lenge fikk vi litt oppfølging av Kunicki, uten at det var helt oppklarende?

Jeg likte boka svært godt, og vil nok prøve å lese flere bøker av forfatteren. Og tittelen "Løperne" faller i smak hos en som har løpt noen mil i løpet av livet!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

16. november 2019: Marit Håverstad

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (4) Varsle Svar

15. november 2019: Monica Carlsen

Denne helgen leser jeg videre i Kim Leines Dansk Standard, som kom på dansk for ikke lenge siden, og som jeg nå har kommet litt over halvveis i. Det er en horrorroman, der et av elementene er incest. Og romanen er ekkel, slik Leine er en mester i å skrive ekkelt, men minner meg av en eller annen grunn også om Peter Høeg.

På Kindlen har jeg også Baron Wenckheim's Homecoming av László Krasznahorkai. Har ikke kommet like langt i den, men det er en roman jeg virkelig storkoser meg med. Krasznahorkai skriver som alltid fantastisk!

Har også så vidt begynt på novelle-singelen Cosmopolitan av Akhil Sharma. Den inngår i Faber Stories-serien som forlaget utga i forbindelse med sitt 90-årsjubileum.

Har en danske på øret også, min tredje Svend Åge Madsens-roman, Tugt og utugt i mellemtiden. Forfatteren har både romaner, noveller og skuespill på samvittigheten og har vunnet flere priser.

God helg til alle!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

14. november 2019: Monica Carlsen

Hurra og gratulerer! Lucy Ellmann ble i går, 13.10.19, tildelt den britiske The Goldsmiths Prize 2019 for Ducks, Newburyport. The Goldsmiths Prize er en britisk litteraturpris for skjønnlitteratur som skal, og jeg siterer fra nettsiden deres: «celebrate the qualities of creative daring associated with the College and to reward fiction that breaks the mould or extends the possibilities of the novel form». På nettsidene er det også et videoklipp der forfatteren takker for prisen.

Romanen var også på kortlista til årets Man Booker-pris.

Jeg leste Ducks, Newburyport i høst, og var over meg av begeistring. Sekser på terningen og rett inn i den forholdsvis eksklusive favorittbokhylla mi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

12. november 2019: ingar h

Etter å ha lest boka var også jeg overraska når jeg søkte på nettet og fant mange svært gode anmeldelser av denne boka. Fløgstad er en av mine favorittforfattere. Skikkelig dårlig var heller ikke denne boka, men jeg synes at dette var en av hans svakeste. Men jeg vil anbefale å ikke gi opp Fløgstad. Svært mange av hans tidligere bøker er veldig gode!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

11. november 2019: Readninggirl20

Så kjekt å få en bok man har ventet lenge på, håper også du hadde en fin helg og får en fin uke :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

10. november 2019: Karen Ramsvik

Nok en uke uten særlig mye tid til lesing. Jeg leser fortsatt "To søstre" av Åsne Seierstad, og må si at selv om den har bedre partier, og historien er spennende, så er jeg fortsatt ikke glad i hennes skriveform, fordi det er (for meg) krenkende overfor dem hun skriver om. Jeg ser verdifulle eksempler og innspill til samfunnsdebatten, og det er bra. Hvorfor er det nødvendig å blande fiksjon og virkelighet? Bidrar det til økt forståelse å tillegge andre som velger annerledes, motiver og tanker de kanskje ikke har. Disse som ligger underforstått og ikke kan angripes rettslig. Jeg synes denne formen, er det dokudrama det kalles, er skummel. "Lavterskeltilbud" av Jens M. Johansson er neste bok ut.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

9. november 2019: TanteMamie

Nå er jeg i full gang med Japan. Er kommet godt i gang med Kawakami og koser meg. På biblioteket ligger en annen japansk bok å venter på meg: "min fars dagbok" av Jiro Taniguchi.
Det er en tegnet bok, skal bli artig...leser den type bok alt for skjeldent.
Skal innom biblioteket å hente den i dag, gjennom snødekt by...det skal være bok-bonanza i dag og regner med å få mange tips i forskjellige genre. Blokk og blyant!
God helg med snø eller barmark.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

8. november 2019: Monica Carlsen

Det blir ikke tid til så mye lesing om dagen, dessverre. Ekstra synd fordi jeg har gledet meg sånn til bøkene jeg holder på med. Får se det fra den lyse siden, nå varer jo gleden ekstra lenge :-)

På Kindlen har jeg to yndlingsforfattere, László Krasznahorkas Baron Wenckheim's Homecoming og Kim Leines Dansk Standard. Begge er nye nå i høst. Har ikke kommet særlig langt i noen av dem, men begge virker absolutt lovende.

På øret hører jeg Once upon a river av Bonnie Jo Campbell. Har lest den før, da på norsk, og synes også hun er en fantastisk forfatter. Håper også å få tid til en novelle i lydboka Rock, Paper, Scissors, and Other Stories av Maxim Osipov.

Ønsker alle en riktig god helg!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

7. november 2019: Marit Håverstad

Jeg er ingen sakteleser - boka ble lest ut på noen dager. Men jeg satt igjen med så mange løse tråder og spørsmål at jeg måtte lese den en gang til, denne gangen for å notere, markere, google og prøve å finne en rød tråd. (I forlagets omtale kalles boka en roman, og siden jeg er ganske konvensjonell når det gjelder litterære "båser", forventer jeg sammenhenger som jeg ennå ikke har funnet.)

Denne utforskingen kommer til å ta tid. Tråder finner jeg saktens, men foreløpig bare som fragmenter. Jeg har konstatert at man skal være ganske belest og kunnskapsrik for å få med seg alle referansene til litteratur, film, europeisk historie og politikk. Tokarchuk briljerer på de forskjelligste fagområder!

Boka mi er en heftet utgave fra Gyldendal, utgitt i 2018, og har allerede fått et litt slitent preg. Innen jeg er ferdig med å bla fram og tilbake, ser den sannsynlig ut som ei lefse.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

6. november 2019: Lillevi

Endelig, så vidt i gang!

Dette «Syndromet for perseverativ detoksifisering» volder meg hodebry.
Ifølge Store norske leksikon henspiller perseverativ på tvangstanker og tvangshandlinger. Å detoksifisere betyr å fjerne giftstoffer fra kroppen.
Innebærer syndromet en form for tvangsmessig renselse?

Jeg opplever teksten som suggererende, det er et eget driv over den - selv om den, som flere av dere er inne på, springer i tid og rom.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

5. november 2019: Eli Hagelund

20 sider inn i boken, og jeg er blitt fortalt om hovedpersonens (er det forfatterens?) spesielle syndrom. Dette kan bli en interessant fortelling som nok bør leses sakte.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

4. november 2019: Steinar Sæther

Alt av Jon Kalman Stefansson må på ei islansk bokliste, han er suverèn :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

3. november 2019: Lillevi

«Dette er ikke bare en roman for deg som interesserer deg for
kvinnekampen. Den gir et glimrende bilde på vår nære fortid, og de
aller fleste kan ha glede av å fornemme hva foreldrene våre (eller
besteforeldrene) måtte gjennom for at vi skulle få det mye mer
rettferdige samfunnet som vi har i dag.»

Jeg er en av de kvinnene Kjersti Ericsson skriver om. En av de foreldrene og bestemødrene som kjempet for et mer rettferdig samfunn. Kjersti Ericsson var et ideal for oss. Jeg fikk min første datter omtrent på samme tid som din mor, Tine. Når jeg tenker tilbake, er det nesten ufattelig hvor store endringer som har skjedd i løpet av de siste femti – seksti årene; økonomisk, sosialt og holdningsmessig. Selv om vi ennå ikke har full likestilling mellom kjønnene, har kvinner i dag uendelig flere rettigheter enn for et par generasjoner siden; rettigheter som den gang var utenkelig – og som de fleste i dag tar som en selvfølge. Disse rettighetene har ikke kommet av seg selv, de er kjempet frem.

Du gir en fin omtale av boken, en omtale som setter mange tanker i sving hos meg. Jeg kan for eksempel nevne at jeg var den andre sykepleieleven som fikk fortsette min utdannelse på Ullevål sykepleieskole – selv om jeg fikk barn. Før den tid var det slik at hvis du ble gravid under utdannelsen, måtte du slutte. Da jeg ville søke plass i sykehusets barnehage, anbefalte forstanderinnen meg å sette barnet mitt på et barnehjem til jeg var ferdig med utdannelsen. Femti år siden – og en totalt annen tid.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

2. november 2019: Eli Hagelund

Skal også i gang med "Løperne" i helgen. Men først skal jeg avslutte Franz Kafkas "Slottet", som i hvert fall er springende nok. Var nok mer fornøyd med "Prosessen" og "Forvandlingen". Liker Kafkas skrivestil, som minner om handlingsmønsteret i drømmer og mareritt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

1. november 2019: Karen Ramsvik

Jeg leser Åsne Seierstad sin bok "To søstre", som er litt kjedelig, selv om historien er dramatisk nok. Så det beror på hva som ellers dukker opp, om jeg leser ferdig eller ikke. Så venter Lars Saabye Christensen. Fint vær i Trøndelag, men pliktene er innendørs denne helga. Med langhåret hund og andre rotekopper blir det mye uorden, særlig om høsten. Så god helg til alle som leser og alle som må rydde.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

31. oktober 2019: kjell k

Har lest ca. 100 sider (av nærmere 400), og mitt inntrykk er også at teksten er svært fragmentarisk. Når jeg ser på bokens tittel, regner jeg med at den røde tråden du har funnet handler om reising og forflytning. Stemmer det? Eller er det andre ting som jeg ikke har oppdaget?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

30. oktober 2019: Hilda

Eg må tilstå: Eg har tjuvstarta...Bokmerket ligg på s 64.
Då eg begynte å lese for eit par veker sidan lurte eg på kva i alle dagar er dette? Så la eg den vekk, tenkte eg måtte vente til felleslesinga starta.
Har lese litt i dag, og opplever at innhaldet tiltaler meg på eit merkeleg vis. Teksten er fragmentarisk, men likevel er der ein raud tråd. Litt humor har eg også fått med meg, enten det var tilsikta eller ei.
I dag har eg lese: Overalt og ingensteds , Flyplasser, Å reise til røttene, Reisekosmetikk, La Mano di Giovanni Battista, Originalen og kopien og Reddharetoget.

Ser fram til å sjå korleis boka blir opplevd av andre lesarar. :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Julie StensethVannflaskeJorund KorbiElin Skjerengkjell kHildeTorill Elisabeth RevheimErika HazelIngunn SBeritBKaroline RøyskattEmilieskOle Jacob OddenesRisRosOgKlagingJostein RøysetVibekeAtmanLilleviErikSimen "Boktimmy" IngemundsenHarald KfornixÅsmund ÅdnøyMariarEckhoffHelge-Mikal HartvedtAnne Berit GrønbechAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMartinenBjarte FoshaugMari Nordø LommelunLene AndresengretemorThina NordtveitLailaIngvild STone NorenbergelmeritaolineTrygve Jakobsen