Ivan Iljitsj' død

av (forfatter), Kjell Erik Killi Olsen (illustratør) og Geir Kjetsaa (oversetter).

Den norske bokklubben 2003 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.08 (52 terningkast.)

211 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Novellen er hentet fra "Utvalgte fortellinger" (1968), første gang utgitt i 1886. Ivan Iljitsj Golovin vet at han skal dø. Sykdommen slo ned i han brått og nå er tiden kommet for å gjøre opp regnskap. Hva slags liv har han ført? Han har hatt stor makt, og han har brukt den slik at han er blitt ensom. Maktmennesket har satt seg selv i sentrum i jakten på egen komfort. Han har isolert seg, fra menneskene og fra kjærligheten. Han har greid å flykte fra livet. Døden kan han ikke rømme fra.

Bokdetaljer

Forlag Den norske bokklubben

Utgivelsesår 2003

Format Innbundet

ISBN13 9788252551273

EAN 9788252551273

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 131

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

18 22 10 2 0 0

Bokomtaler

Boken skildrer på mesterlig vis oppgjørets time - hvilke erkjennelser kommer vi frem til når livet tar slutt? Selv om vi tilhører det øverste samfunnslaget, kommer døden. Ville den vært enklere å akseptere, hvis vi hadde levd et meningsfullt liv? Er det ensomheten og tomheten som skremmer Ivan Iljitsj mest, og gir ham mest smerte? Burde han prioritert menneskene rundt seg fremfor karriere og materielle statussymboler? Boken er mesterlig skrevet og har stor relevans også i dag.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ivan Iljitsj er død allerede i begynnelsen på denne lange novellen. Deretter får vi rullet opp hans, til tider besværlige, livsløp fram til han havner på dødsleiet. Der plages han av både legemlige og sjelelige smerter. En mesterlig skrevet historie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

I denne siste ensomme tid da han lå med ansiktet mot veggen, i denne dype ensomhet midt i den tettbefolkede by med hans tallrike bekjente og familie, - en ensomhet som ikke kunne være mer fullkommen hverken på havbunnen eller på jorden....

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det var ikke spørsmål om Ivan Iljitsj’ liv. Det pågikk en sak mellom hans nyre og hans blindtarm. Med Ivan Iljitsj som vidne avgjorde legen på glimrende måte saken i blindtarmens favør, med det forbehold at en urinprøve muligens kunne fremskaffe nye beviser, hvorpå saken måtte tas opp til ny behandling.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I virkeligheten var alt sammen som hos alle andre ikke helt rike mennesker som ønsker å ligne de virkelig rike og derfor bare ligner på hverandre: silkestoffer, ibenholt, blomster, tepper, alt mørkt og skinnende - slik folk av en viss klasse vil ha det for å ligne folk av en annen og høyere klasse.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hun gjorde alt for ham bare for seg selv, og fortalte at hun gjorde for seg selv det hun ganske riktig gjorde for seg selv, idet hun fremstilte det som noe så utrolig at han måtte oppfatte det omvendt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og jo lenger det gikk, desto mer livløst ble det alt sammen. Det var som jeg gikk rett nedover berget og hele tiden innbilte meg at jeg gikk oppover. Og slik var det også. I den offentlige mening gikk jeg oppover berget, mens livet forsvant under meg... Og nå ligger jeg her og skal dø!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg satte meg ned og lagde en liste over de beste bøkene noensinne skrevet. Her er topp 30:


Godt sagt! (45) Varsle Svar

For deg som har det travelt, men likevel liker å skryte på deg å ha lest de store, tunge russerne.


Godt sagt! (41) Varsle Svar

Fra www.bokklubben.no:

"Noen bøker er bedre enn andre

På initiativ fra De norske Bokklubbene deltok 100 verdenskjente forfattere fra 54 land i en avstemning der alle fikk stemme på ti skjønnlitterære verk. De 100 bøkene som totalt fikk flest stemmer, utgjør Verdensbiblioteket."


Titlene er ikke rangert. Bøkene er listet opp alfabetisk etter forfatteres navn. Jeg har skrevet hvilket land forfatterne er fra ved siden av hvert verk. Når det gjelder utgaver har jeg rett og slett valgt dem med flest eiere her på bokelskere.no.

Her var det noen verker jeg har lest, en del verker jeg kjenner til, og en del jeg ikke kjente til fra før, og gjennomgangen av disse bøkene gjorde meg mer nysgjerrig på litteratur fra flere steder i verden og lyst til å utvide horisonten enda mer. Livet er for kort... ;-)


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Siden mange bokelskere til tider kan bli oppgitt over alle bøkene som stadig gjenstår å bli lest, så har jeg laget en liste over bøker som er både svært gode og korte.

Gi gjerne beskjed hvis dere vet om gode bøker som mangler på listen.


Godt sagt! (21) Varsle Svar

Yann Martel, forfatteren av Life of Pi, fant ut at den kanadiske statsministeren trengte kulturelt påfyll. Han har sendt ham én bok hver 14. dag i snart 4 år, med følgebrev.

What is Stephen Harper reading?

Følgebrevene er på ca 2 sider tekst, og har bakgrunnen for hvorfor de er med i lista. Jeg har følgelig ikke brukt mye tid på å skrive omtale her, men henviser til Martels omtale istedenfor.

Prosjektet er nå avsluttet, etter 100 bøker. De utgavene som Harper fikk tilsendt kan du finne på linken over. I denne listen har jeg brukt norske oversettelser så langt som jeg klarte. Der jeg ikke fant norske utgaver har jeg brukt engelske.

Lister her på bokelskere kan inneholde 100 bøker, som i utgangspunktet skulle være tilstrekkelig. Imidlertid består noen av bøkene på Martels liste av mer enn en bok, og iblant har jeg tatt med både norske og engelske utgaver. Jeg har derfor bare fått med tom. nr 93 på Martels liste. De resterende er:

 • Book Number 94: The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, by Sherman Alexie

 • Book Number 95: Cakes and Ale, by W. Somerset Maugham

 • Book Number 96: Six Characters in Search of an Author, by Luigi Pirandello

 • Books Number 97: Paul à Québec, by Michel Rabagliati, Le géant de la gaffe, by André Franquin, and Le lotus bleu, by Hergé

 • Book Number 98: Sir Gawain and the Green Knight

 • Book Number 99: A History of Reading, by Alberto Manguel

 • Book Number 100: Scorched, by Wajdi Mouawad, translated from the French by Linda Gaboriau

Kanskje jeg skal bruke lista som leseliste for meg selv også?


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Noveller" av Anton P. Tsjekhov
 • "Den evige ektemann. Bd. 9" av Fjodor M. Dostojevskij
 • "Revisoren og utvalgte fortellinger" av Nikolaj Gogol
 • "Kappen" av Nikolaj Gogol
 • "Petersburgnoveller" av Nikolaj Gogol
 • "Usynlig mann" av Ralph Ellison
 • "Hundehjertet - en uhyrlig historie" av Michail Bulgakov
 • "Pedro Páramo" av Juan Rulfo
 • "Menneskets lodd" av André Malraux
 • "Fattige folk. Bd. 13" av Fjodor M. Dostojevskij
 • "Berlin Alexanderplatz - fortellingen om Franz Biberkopf" av Alfred Döblin
 • "Døde sjeler" av Nikolaj Gogol
Alle bokanbefalinger for dette verket