Dama med hunden

og andre forteljingar

av (forfatter) og Geir Pollen (oversetter).

Skald 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.54 (28 terningkast.)

89 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Anton Tsjekhov skreiv over 200 noveller, i tillegg til skodespela som han er mest kjend for. I tekstane sine skildrar han kvardagen i den russiske provinsen og dei vanskelege vilkåra mange levde under.

Tsjekhov vaks sjølv opp i tronge kår, som eitt av seks søsken i byen Taganrog sørvest i det russiske riket. Etter at familien flflytta til Moskva, måtte den mindreårige guten klare seg sjølv gjennom skulegangen og tene til livets opphald ved å selje lausvarer. Han fekk seinare stipend til eit medisinstudium i Moskva. Frå slutten av 1880-talet blei skrivinga hovudyrket hans, men han la aldri medisinen heilt frå seg.

I utvalet til klassikarserien har vi samla seks noveller, skrivne mellom 1892 og 1899 i tida etter Tsjekhovs lange reise gjennom det svære russiske riket og til fangeøya Sakhalin. Denne reisa danna eit tydeleg skilje mellom den tidlege og seine forfattarskapen hans, og det er her realismen verkeleg trer fram i Tsjekhovs tekstar. I nokre år budde han på garden Melikhovo i Lopasnja (i dag Tsjekhov), 80 km sør for Moskva. Der praktiserte han legeyrket i hovudsak på dugnad. Motiv frå denne tida finn vi til dømes att i ei av hans mest kjende noveller, 6.avdeling. Den svarte munken og Bønder vart også til på den tida.

Eit tuberkulose-utbrot i 1897 tvang Tsjekhov til å flytte til varmare strøk, og han busette seg på Krim-halvøya. Rundt denne tida vart han kjent med skodespelaren Olga Knipper som han gifta seg med i 1901. Dette innebar også ei ny vending i forfattarskapen. I huset i Jalta skreiv han den kanskje mest kjende av sine noveller Dama med hunden.

Tsjekhovs prosa kan i dag lesast som ein presis dokumentasjon av det russiske samfunnet på slutten av 1800-talet, og fleire av tekstane hans har blitt filmatiserte.

Boka kjem ut i serien SKALDs klassikarar - ein serie av vellagra, handplukka verk i ny, frisk og nynorsk språkdrakt som skal gi leseglede til folket.

Bokdetaljer

Forlag Skald

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788279593027

EAN 9788279593027

Serie Skalds klassikarar

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Nynorsk

Sider 293

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Bastianprisen. Voksen 2021

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 12 7 5 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Enhver personlig eksistens hviler på en hemmelighet, og kanskje er det delvis derfor at kulturmennesket så nervøst drar omsorg for at det private respekteres.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Prinsessen får gave fra bokbransjen H. K. H. prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18. år 21.01.22 «Bokbransjen har gått sammen om å gi prinsessen en dannelsesgave. Og hva er vel mer dannende enn en bokpakke? I et videointervju i regi av NRK svarer prinsessen på spørsmål fra andre ungdommer. En av ungdommene spør hva prinsessens nyttårsforsetter er. Prinsessen svarer: Å lese mer bok og være mer aktiv. Bokpakken består av et utvalg av de siste års vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Bokhandelens sakprosapris, Vesaasprisen, Rosettaprisen, Bastianprisen, Uprisen, Årets tegneserie og Arbeiderlitteraturprisen» (bok365.no, 21.01.22)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

For de som ønsker å lese nynorsk


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Ein, ingen og hundre tusen" av Luigi Pirandello
 • "Fiender og andre tidlige fortellinger" av Anton P. Tsjekhov
 • "Framom døden" av William Faulkner
 • "Tre fortellinger" av Gustave Flaubert
 • "Sjette avdeling" av Anton P. Tsjekhov
 • "Hadzji Murat" av Lev Tolstoj
 • "Et svakt hjerte - en fortelling" av Fjodor M. Dostojevskij
 • "Tre søstre" av Anton Pavlovitsj Tsjekhov
 • "Kirsebærhaven - komedie i fire akter" av Anton Pavlovitsj Tsjekhov
 • "Kreutzersonaten" av Lev Tolstoj
 • "Havaristen" av Thomas Bernhard
 • "Flush - en biografi" av Virginia Woolf
Alle bokanbefalinger for dette verket