Morgon og kveld

roman

av (forfatter).

Samlaget 2000 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.03 (158 terningkast.)

480 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Eit barn, som skal heite Johannes, og bli fiskar, blir født. Ein gammal mann, som heiter Johannes og har vore fiskar, døyr.

Omtale fra forlaget

Eit barn, som skal heite Johannes, og bli fiskar, blir født. Ein gammal mann, som heiter Johannes og har vore fiskar, døyr.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2000

Format Innbundet

ISBN13 9788252156737

EAN 9788252156737

Språk Nynorsk

Sider 115

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

59 63 24 7 4 1

Bokomtaler

Surrealisme i nynorsk språkdrakt

I bokas første del introduseres vi for ekteparet Marta og Olai som venter sitt andre barn, etter at de lenge hadde trodd at de kun kom til å få ett barn. Jordmor Anna er tilkalt fordi Marta ventes å føde når som helst. Og så kommer Johannes, den etterlengtede sønnen, til verden! Født inn i en fiskerfamilie, hvor yrkesvalget går i arv uten muligheter for å velge ...

I bokas andre del har det gått mange år. Johannes er blitt en gammel mann, og vi følger ham i hverdagen. Det hander om trivielle hverdagsrutiner som rullingsen og den neste kaffekoppen, om å vende seg til at kona hans nylig har gått bort. Det er aldri de store hendelsene i livet hans - bare de dagligdagse rutinene ...

Så endrer boka karakter. En av hans avdøde venner har kommet for å hente ham, og i en overgangsfase går Johannes rundt og undres over at f.eks. datteren hans, som kommer mot ham på gata, ikke hilser og bare går rett forbi. Hun ser ham ikke. Fordi Johannes er død ... Om det tok litt tid før jeg skjønte dette, tok det definitivt tid før Johannes selv skjønte at han var død. Det er nærliggende å betegne denne delen av boka som temmelig surrealistisk.

Samtidig som denne lille boka egentlig ikke inneholder særlig handling, er det faktisk et helt livsløp som beskrives mellom permene - fra fødsel til død. I begynnelsen må jeg innrømme at alle repetisjonene i teksten var småirriterende og føltes som et paradoks i forhold til den ellers så sparsomme teksten. Og kanskje er ikke Fosses fortellerstil egentlig min greie, selv om jeg opplever språket hans som poetisk og nærmest rytmisk. Stemningene som manes frem er ikke gitt en hvilken som helst forfatter å klare å skape. Like fullt grep ikke denne boka meg på samme måte som "Andvake", og det til tross for at oppleser Jørgen Langhelle leste med all mulig innlevelse i teksten. Noen ganger kan man etterpå lure på om man var i det rette humøret til å lese en såvidt stillestående roman som "Morgon og kveld" tross alt er, men jeg tror ikke at det var dette som ble feil denne gangen. Likevel undres jeg når andre betegner denne boka som noe av det beste de har lest. Mulig dette skyldes at jeg denne gangen hørte på lydbokutgaven i stedet for å lese papirutgaven, og dermed gikk glipp av det intense ved å lese en roman uten punktum - noe som nærmest "tvinger leseren til å lese på innpust, fortløpende og uten stans", for å sitere Dagbladanmeldelsen av 29.08.2000. Jeg gir denne boka terningkast fire.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vakker bok om døden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vakkert og subtilt om overgangen fra livet til døden. (Hvis overgangen er slik Fosse beskriver den, så er jo døden virkelig noe å se frem til...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Olai sitter i stua og venter på at sønnen, Johannes, skal bli født. Jordmora er inne hos Marta og hjelper til. Johannes fødes, og er frisk og har sterke lunger. Han skal bli fisker som faren.

Johannes er gammel, og enkemann. Livet som fisker har vært over ei stund. Kroppen spiller ikke på lag lenger, men akkurat denne morgenen går alt lekende lett. Etter frokost bestemmer han seg for å ta en tur ut med båten. Ved kaia treffer han Peter, men har ikke han vært død i flere år?

Det er tankene til Olai og Johannes vi får del i, men det er overraskende mange feil i mitt eksemplar. Der Olai tenker, er det plutselig den nyfødte Johannesnavn som er trykket. Når Johannes skal gå og sette seg hos Peter, står det Johannesnavn osv. Dette er utrolig irriterende, og forringer leseropplevelsen for min del.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ble ikke fascinert. Bøkene blir vel lik.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

(...) han ser mot sjøhusa og han ser husa og heimane der oppe langsmed vegen og han fylles av slik veldig kjensle for alt dette, for lyngen, for alt saman, alt dette kjenner han, alt dette er hans stad i verda, det er hans, alt saman, bakkane sjøhusa, fjæresteinane, og så får han ei kjensle av at dette skal han aldri sjå att, men det skal bli att i han (...)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Alt er liksom forandra og samstundes er alt ved det gamle, alt er som før og alt er annleis..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

og Johannes snur seg mot Erna og han kan ikkje se henne nokon stad, men han kjenner jo den kalde handa hennar, tenkjer han, og han har jo høyrt røysta hennar, og han har høyrt stega hennar, men han kan ikkje sjå henne, ikkje nokon stad er ho å sjå og Johannes spør om Erna er der og ho svarar ikkje og han knip hardt til rundt handa hennar og han kjenner den kalde handa, kor tynn ho er.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...men at Gud finst, nei kom ikkje der, for Gud finst ja, men langt langt borte og heilt heilt nære...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Siden mange bokelskere til tider kan bli oppgitt over alle bøkene som stadig gjenstår å bli lest, så har jeg laget en liste over bøker som er både svært gode og korte.

Gi gjerne beskjed hvis dere vet om gode bøker som mangler på listen.


Godt sagt! (21) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Pensumliste for bibliotekarstudie 2014


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker kultursirkelen har lest.
Vi velger bøker etter anmeldelser og anbefalinger. Og leser noen klassikere inn i mellom.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Melancholia - roman" av Jon Fosse
 • "Det er Ales" av Jon Fosse
 • "Eg er ein annan - roman" av Jon Fosse
 • "Naustet" av Jon Fosse
 • "Det andre namnet - roman" av Jon Fosse
 • "Nokon kjem til å komme - skodespel" av Jon Fosse
 • "Olavs draumar - forteljing" av Jon Fosse
 • "Kveldsvævd - forteljing" av Jon Fosse
 • "Trilogien" av Jon Fosse
 • "Andvake - forteljing" av Jon Fosse
 • "Året - roman" av Tomas Espedal
 • "Yahya Hassan - dikt" av Yahya Hassan
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver