Fagre nye verden

av (forfatter) og Bjørn Alex Herrman (oversetter).

Aschehoug 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.95 (154 terningkast.)

688 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Provokasjon, anklageskrift, dystopisk roman. FAGRE NYE VERDEN skulle bli den framsynte Alodous Huxleys mest berømte roman - en bok som fortsatt er skremmende aktuell over 80 år etter at den kom ut første gang.

«I dag, skulle han skrive 20 år etter at boken kom ut, kan det virke praktisk mulig at denne grusomme fortellingen blir til virkelighet i løpet av det neste århundret. I det minste hvis vi innen den tid unngår å sprenge oss selv i lufta.»

Vi blir kjent med en verdensstat der ALT har sin plass i et nøye orkestrert hierarki og der de siste «vilde menneskene» er sperret inne i reservater. Alfaene er genetisk bestemt til å være den herskende eliten, mens de underliggende kastene er programmert til å være fornøyd med sin plass i samfunnet.

I dette samfunnet der lykken er nedfelt som lov, er familie, monogami, følelser, tradisjon og kultur bannlyst. Men én mann har sluppet gjennom nettet, og må gjøre noen viktige valg når det gjelder tilhørighet.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788203371752

EAN 9788203371752

Serie Sidespor

Genre Science fiction Dystopier

Språk Bokmål

Sider 267

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

47 64 32 11 0 0

Bokomtaler

Samtidig som samfunnet beskrevet av Aldous Huxley intuitivt framstår som forferdelig, finner jeg det vanskelig å si at det er et dårlig samfunn. Spesielt i lys av spørsmål som hvorvidt kapitalisme og demokrati svikter oss, genetiske modifikasjoner, menneskerasens mangel på rasjonalitet, og idéer som patriarkalsk demokrati finner jeg samfunnsstrukturen i Brave New World merkelig tiltalende, samtidig som jeg forstår at et slikt system i praksis vil fjerne mange aspekter ved vår tilværelse som vi selv mener gjør oss mennesker.

Huxley forteller på gripende vis hvordan verdenen henger sammen, og det veltalte forsvaret for- og angrepet på denne formen for sivilisasjon. En sann tankevekker, trolig mer relevant nå enn noen gang før!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg fant denne i science fiction-avdelingen på biblioteket, men lagret den som sakprosa i min egen boksamling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

En tilstedeværende lykketilstand tar seg alltid flau ut i sammenligning med overkompansasjoner for elendighet. Og - selvsagt - stabilitet er aldri så malerisk som uro. Det å være tilfreds har intet av glansen ved å kjempe tappert mot ulykke, ikke noe av det pittoreske ved kampen mot fristelser eller de dødelige anfall av lidenskap og anfektelser. Velvære er aldri storslått.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Words can be like X-rays if you use them properly -- they’ll go through anything. You read and you’re pierced.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alle kan være moralske nå. Man kan bære minst halvparten av sin moral med seg i en flaske.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Our colleagues upstairs will teach them to love it." "And that," put in the director sententiously, "that is the secret of happiness and virtue - liking what you got to do. All conditioning aims at that: making people like their unescapable social destiny."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

But I don't want comfort. I want God, I want poetry, I want real danger, I want freedom, I want goodness. I want sin.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (97) Varsle Svar

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (44) Varsle Svar

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (38) Varsle Svar

Her kommer en liste med dystopiske fortellinger beregnet på en voksen målgruppe. Om du er nysgjerrig på dystopi for ungdom/unge voksne kan du se del 1 og del 2 ved å følge linkene. Lista finnes også i sin helhet på bloggen min.

Her mangler det garantert bøker som burde ha vært med, og jeg oppfordrer deg derfor til å legge igjen en kommentar om du oppdager mangler. Lista er kun basert på det jeg selv har funnet, pluss noen forslag fra andre, så det er ikke bare-bare å få med seg alt. :)


Godt sagt! (31) Varsle Svar

Mye fransk, mye bra!

Hvor mange har dere lest av disse?


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Salamanderkrigen" av Karel Capek
 • "Fahrenheit 451" av Ray Bradbury
 • "Epp - roman" av Axel Jensen
 • "Foucaults pendel" av Umberto Eco
 • "Slaughterhouse 5" av Kurt Vonnegut
 • "Om mus og menn ; Dagdrivergjengen" av John Steinbeck
 • "Døde sjeler" av Nikolaj Gogol
 • "Hvis en reisende en vinternatt" av Italo Calvino
 • "Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel - en undersøkelse av verdier" av Robert M. Pirsig
 • "Catch 22" av Joseph Heller
 • "Reisen til nattens ende" av Louis-Ferdinand Celine
 • "Ikaros - roman" av Axel Jensen
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver