Opptegnelser fra et kjellerdyp

roman

av (forfatter).

Solum 2018 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.11 (74 terningkast.)

418 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

«Jeg er et sykt menneske ... Jeg er et ondt menneske. Et frastøtende menneske er jeg.» Slik presenterer Kjellermennesket seg selv. I såret stolthet har han trukket seg tilbake til sin krok der han sitter og spinner sine tanker - og forteller sin feberaktige og nesten komiske historie om sitt brudd med samfunnet. Denne boka betegner et skille i forfatterens livsverk. For første gang reiser Dostojevskij her de filosofiske spørsmål og problemstillinger som han senere skulle utdype i de store romanene.

Bokdetaljer

Forlag Solum

Utgivelsesår 2018

Format Heftet

ISBN13 9788256021000

EAN 9788256021000

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 177

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

23 39 10 1 1 0

Bokomtaler

Dette var det første jeg leste av Dostojevskij, og jeg må ærlig si at jeg ble meget imponert. At innholdet i en så gammel roman fremdeles er relevant i dag, er sjeldent. Det var flere tider der jeg stirret i luften etter å ha lest litt, og tenkte at "han har jo faen meg rett". Alle burde ha lest noe fra Dostojevskij ila av livet. Og jeg kan si jeg ble veldig glad da jeg dro på biblioteket, og så mengdene materialet han har skrevet.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Boken gir et godt bilde på det filosofiske utgangspunktet at mennesket ved sine valg selv bestemmer sin skjebne, (i denne boken til det verre.) Boken synliggjør også godt kontrasten mellom de som har kapital og de som ikke har det. Vi lever i dag også på mange måter i kontrastenes tid. Boken er derfor aktuell over 150 år etter at den ble skrevet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

La oss være alene, ta fra oss bøkene, og vi vil straks fortapes i den ubeskriveligste forvirring – vi vil ikke ha anelse om hva vi skal forholde oss til, hva vi skal støtte oss på, hva vi skal hate og hva vi skal elske, hva vi skal respektere og hva vi skal forakte.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Et utviklet og ordentlig menneske kan ikke være forfengelig uten å stille ekstreme krav til seg selv, og dermed må det også føle en forakt for seg selv som undertiden grenser til hat.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

"En dagdriver!" - det lyder jo som et kall, som en bestemmelse, det er jo en hel karriere.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

(...) det fantes ingen utvei for meg lenger, jeg kunne aldri bli et nytt menneske. Og selv om jeg ennå hadde tid, og tro på at det var mulig å forandre seg, ville jeg sikkert ikke ha lyst til det allikevel; og om jeg hadde lyst, så ville jeg heller ikke kunne gjøre noe som helst, fordi det i virkeligheten kanskje slett ikke fantes noe å forandre seg til.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Selv i dag, etter alle disse årene, gir disse erindringene meg en følelse av at dette var altfor ubehagelig. Jeg husker nok også meget annet som var ubehagelig og vondt. Men...skulle jeg ikke heller slutte mine "opptegnelser" nå? - Jeg tror det var galt av meg at jeg overhodet begynte å skrive dem. I allfall har jeg skammet meg hele tiden mens jeg har skrevet denne "novellen". Derfor er dette arbeide ikke så meget litteratur som bekjennelse for å straffe meg selv.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

418 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

For deg som har det travelt, men likevel liker å skryte på deg å ha lest de store, tunge russerne.


Godt sagt! (38) Varsle Svar

Litteratur av den sort hvor sympati og kritikk av denne karaktertypen eller tilstanden smelter sammen. Kom gjerne med kommentarer og forslag til utvidelse (både dikt, drama og prosa godtas, hvis en overbevisende forklaring er lagt til grunn)! Med tanke på at outsideren er en av de mest utbredte motivene i litteraturen, kan vi avgrense listen en smule ved å kun nevne bøker hvor hovedpersonen eller hovedfokuset er en slik skikkelse, kanskje særlig hvis det er av typen 'mannen mot verden' eller 'gode idealer mot realitetene' etc. Eller for den saks skyld individer lidende av dekadense, desillusjoner eller weltschmerz. Nuvel, nøl ikke! med andre ord.


Godt sagt! (36) Varsle Svar

Denne listen er en oversikt over russisk litteratur jeg har lyst til å snuse på!

Av russisk har jeg bare lest:
- "Mesten og Margerita" av Michail Bulgalov
- "Forbrytelse og straff" av Dostojevskij
- "Det franske testament" av eksilrusseren Andreï Makine
- "Anna Karenina" av Lev Tolstoj
- Og så Akunin da, som jeg ikke helt hvor jeg har... er blitt fortalt at det er satire ...

Jeg skjønner at det er mye jeg har gått glipp av!


Godt sagt! (23) Varsle Svar

Besteforeldrene mine hadde en stor samling russiske romaner, og som ung pløyde jeg denne samlingen. Uforglemmelig. I vinter har jeg gjenlest mange av dem; derfor denne listen. Dette er ingen skryteliste kjære bokelskere, men forslag til lesning av korte, slagferdige og fantastiske romaner og noveller som garantert beriker livet. Listen er heller ikke lang - noen måtte kuttes ut fordi de ikke finnes i systemet vårt, men en begynnelse?


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Rangering fra 1 til 100. 138 anonyme medlemmer stemte på bøkene. Samlet 3. april 2014.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Fattige folk. Bd. 13" av Fjodor Mikhajlovitsj Dostojevskij
 • "De besatte" av Fjodor Dostojevskij
 • "Opptegnelser fra det døde hus" av Fjodor Dostojevskij
 • "Hvite netter og andre fortellinger. Bd. 14" av Fjodor Mikhajlovitsj Dostojevskij
 • "Dobbeltgjengeren. Bd. 6" av Fjodor Mikhajlovitsj Dostojevskij
 • "Petersburgnoveller" av Nikolaj Gogol
 • "Kappen" av Nikolaj Gogol
 • "Hundehjertet - en uhyrlig historie" av Mikhail Bulgakov
 • "Spilleren. Bd. 22" av Fjodor Mikhajlovitsj Dostojevskij
 • "Myten om Sisyfos - essay om det absurde" av Albert Camus
 • "Ivan Iljitsj' død" av Lev Tolstoj
 • "Mannen uten egenskaper - bind I" av Robert Musil
Alle bokanbefalinger for dette verket