Salamanderkrigen

av (forfatter) og Dagny Gjerdrum (oversetter).

Gyldendal 2014 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.91 (82 terningkast.)

358 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Gyldendals klassikerslipp våren 2014.

Salamanderkrigen (1936) ble skrevet med den nazistiske trussel i tankene. Det er en allegorisk beretning om utbredelsen av intelligente salamandere, som setter seg fore å erobre verden. En glitrende original og snurrig roman, et overflødighetshorn av innfall og utfall; anekdoter, fantasifulle opptrinn, blanding av stiler og sjangre. Kort sagt: et fyrverkeri av fortellerglede. Med alvor og overraskelser lurende under løyene.
Karel ?apek (1890?1938) var en tsjekkisk forfatter og journalist. Han debuterte i 1917 med tekstsamlingen Martyrsøylen (1917) og utga etter hvert både romaner, skuespill, eventyr, dagbøker, reiseskildringer og essays.
?apek var redaktør i den liberale avisen Lidové noviny og ble en ledende talsperson for moderne tsjekkisk kultur. Han advarte sterkt mot nazismen og kommunismen, noe som er skildret både i Salamanderkrigen og i dramaene Den hvite pesten (1937) og Moren (1938).

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2014

Format Heftet

ISBN13 9788205462304

EAN 9788205462304

Serie Gyldendal klassiker

Genre Science fiction

Språk Bokmål

Sider 294

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

24 39 10 6 3 0

Bokomtaler

Innhaldsrik dystopi

Salamanderkrigen er ei bok som vil sitte i minnet lenge!
Romanen er spesiell - både i form og innhald, med alle sine originale sjangervariasjonar og illustrasjonar.
Romanen er tredelt:
I del ein møter vi den litt forunderlege kapteinen Van Toch som oppdagar ein heilt spesiell art av salamander. Det viser seg nemleg at dei på mange måtar kan sidestillast med menneske, dei kan både tenke og kommunisere. Van Toch ser muligheitene, han lærer dei opp til å finne rikdom for seg.
I del to blir det meir konfliktar mellom dyr og menneske. Salamandrane vert utsette for grusomme esperiment av naturvitskapsmenn, og sidan dei er så dyktige å finne perler- og med det rikdom- så vert dei selde som slavar. Men - med skulegang og lærdom innanbords, så blir salamandrane ganske så kravstore etterkvart. Og dei formeirar seg utanfor all kontroll. No er det dei som vil kontrollere verda!

I del tre kjem så krigen. Sidan landområda på jorda vert berre mindre og mindre fordi salamandrane treng meir kyst enn land, så er kamp einaste løysinga - katastrofen er eit faktum!

Det har vore interessant å delta i lesinga av ei bok som eg før visste lite om. Capek såg alt i 1936 faren i framveksande nazisme. Boka er ein allegori over alt det forferdeleg som skulle ramme Europa.
Så derfor: Takk til Ajiniakra som starta denne felleslesinga juli 2016! Det har vore givande!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Samfunnssatire som fortsatt rammer

I Salamanderkrigen setter enkeltmennesker, bedrifter og nasjoner i gang prosesser som ender med å true hele menneskeheten. Forretningsmannen Bondy begynner avl av salamandere som er svært så lønnsom for ham og hans firma, men har ikke vett eller insentiver til å stanse overproduksjon. Men når faren for verden blir overhengende, erklærer Europas utenriksministre at siden salamandere ikke utgjør en nasjon, kan heller ikke landene i felleskap gjøre noe. Tilsvarende unyttige utspill kommer fra filosofer, advokater, militære, journalister. Tilslutt er det bare én person nederst på rangstigen, portåpneren Povondra, som synes han har noe skyld for misèren. Et typisk eksempel på hva moderne psykologer vil kalle attribusjonsfeil.

Satiren er selvsagt et produkt av tiden boka ble skrevet i, men mange av fenomenene som Čapek raljerer over, må vi fortsatt finne oss i å leve med.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

...Sjakk! Jeg tapte det partiet. Jeg kom plutselig på at hvert sjakktrekk er gammelt og har allerede blitt utført av en eller annen. Kanskje vår historie også er blitt spilt en gang før, men vi flytter våre brikker med de samme trekk mot de samme nederlag...

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Som bekjent er alle samlere rede til å stjele eller drepe når det gjelder å skaffe nye nummer til samlingen sin. Men det forringer på ingen måte deres moralske karakter.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Krig?" mente herr Povondra. "Det må nok en verdenskrig til for at statene kan dele opp havet mellom seg. Men vi blir nøytrale. Det må da være noen nøytrale også, til å levere våpen og slikt til de andre. Slik er det," bestemte herr Povondra. "Men dere kvinnfolk forstår ingen ting av det."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nå hadde hans liv fått en mening det var en samlers liv. Kveld etter kveld satt han og ordnet og tellet utklippene sine for fru Pondravas overbærende øyne; hun visste at alle menn er delvis gale og delvis noen store unger.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Som bekjent: jo større mann, desto mindre har han stående skrevet på dørtavlen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her legger jeg bøker som omhandler samfunn i oppløsning - der karakterene lever i det motsatte av en utopi. Ofte vil de også være postapokalyptiske.


Godt sagt! (21) Varsle Svar

Jeg lagde tidligere en liste over de tretti beste bøkene noensinne skrevet. Her kommer fortsettelsen.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Dette er romaner jeg stadig vender tilbake til. Skatter. Jeg er ikke så begeistret for lykkelige slutter - det skal helst gå riktig åt helvete på mest forsmedelige vis.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Europa
Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende land.
Målet er å lese bøker fra hele verden - Her er bøker fra Europa. Forslag mottas gjerne :)

Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Eit tilfeldig besøk på ein brukthandel resulterte i eit fullt nett med bøker - 19 stk - til NOK 40,00 Kjekt!


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Menneskets lodd" av André Malraux
 • "Leoparden" av Guiseppe Tomasi di Lampedusa
 • "Kongens fall" av Johannes V. Jensen
 • "Den lange søvnen" av Raymond Chandler
 • "Dvergen" av Pär Lagerkvist
 • "Kallocain - roman fra år 2000" av Karin Boye
 • "Hva nå, lille mann?" av Hans Fallada
 • "Lord Jim" av Joseph Conrad
 • "Tysktime" av Siegfried Lenz
 • "Vi har ham nå - roman" av Johan Borgen
 • "Mørke midt på dagen" av Arthur Koestler
 • "Tistlene brenner" av Yasar Kemal
Alle bokanbefalinger for dette verket