Viser 1 til 10 av 13 omtaler

Jeg var på leting etter tidenes skrekkfortelling- og jeg fant den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg brukte litt tid på å komme inn i denne boka, fordi språket føles litt tungt. Den eneste grunnen til at jeg i det hele tatt orket å lese den ferdig, var rett og slett fordi den er en klassiker. Temaet kunne vært like relevant i dag, med tanke på hvor mye kontroll staten kan få/ta. Men dessverre syns jeg historien fortelles på en veldig kjedelig og tam måte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dyster, mørk og realistisk framtidsdystopi av George Orwell. "Storebror ser deg".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den dystre stemni gen gjorde at jeg ikke fullførte. Boka får likevel ikke 1 for den er godt skrevet og verdt å få med seg (selv om jeg etterlot de siste 50 sidene ulest).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei. Jeg hadde gledet meg til denne. Det er så mange som refererer til den og jeg hadde litt forventninger. Samtidig visste jeg at den var skrevet i en helt annen tid, og forventet at jeg ikke kom til å like språket. Likevel ble jeg skuffet. Jeg hørte lydboka, og jeg som pendler liker å slappe av med ei lydbok på øret. Denne boka grudde jeg meg til å sette på om morgenen og hadde mer lyst til å lese VG. Men nå er jeg ferdig med den og oppsummeringen er at konseptet er skikkelig kult, men det blir alt for mye politisk pjatt og jeg tror ikke på kjærlighetshistorien i det hele tatt. Sorry.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En av de beste bøkene jeg har lest. En utrolig skummel dystopi. Et overvåkningssamfunn der selv ikke tanken slipper unna. En psykologisk og filosofisk perle. Jeg leste den dessverre alt for fort :(

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Meget bra klassiker! Orwell klarer elegant å skissere et ekstremt totalitært diktatur, der hjernevasking og historievasking er sentralt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var virkelig på tide at jeg leste denne. Den er dyster, mørk og skremmende aktuell i dag. I tillegg er det godt skrevet, og du klarer ikke legge den fra deg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en utrolig spennende og god bok. Historien griper fatt i deg og slipper deg ikke før siste side. Den kan være litt treg i starten, men blir mye bedre etter hvert.

Det er helt utrolig hvordan noen i det hele tatt kan se for seg en slik framtid som George Orwell ser for seg i 1984. Jeg er såååå utrolig glad for at det ikke er slik framtiden er! George Orwell ser for seg en framtid med et terrorregime, og hvor folk som setter seg opp mot styresmaktene forsvinner. De forsvinner ikke bare, men blir også helt borte fra hukommelsene til folk og fra alle skriftlige verk hvor de er nevnt. De tre landene er alltid i krig. Så utrolig slitsomt! I tillegg er alt the Party sier sannheten. De forandrer på fortiden slik at den passer best til det de mener.

Winston er en sterk karakter. Han er godt beskrevet og godt laget. Han utvikler seg gjennom boka. Først syntes jeg at alt ble bedre, og så plutselig ødelegger Orwell alt. Hvorfor?

The Party lager et nytt språk. De kaller det Newspeak. Her er et lite utdrag fra boka hvor det er en som snakker om det:

[...] Take "good", for instance. If you have a word like "good", what need is there for a word like "bad"? "Ungood" will do just as well -
better, because it's an exact opposite, which the other is not. Or
again, if you want a stronger verison of "good", what sense is there
in having a whole string of vague useless words like "excellent" and
"splendid" and all the rest of them? "Plusgood" covers the meaning, or
"doubleplusgood" if you want something stroner still. [...]

Tenk å ha et slikt språk. Det må bli noen utrolig kjedelige bøker!

Det er også noen veldig rare argumenter i boka. For eksempel dette.

[...] "The earth is as old as we are, no older. How could it be older? Nothing exsist except through human consciousness" [...] "What
are the stars?" [...] "They are bits of fire a few kilometres away. We
could reach them if we wanted to. Or we could blot them out. The earth
is the centre of the universe. The sun and the stars go round
it"[...]

Og dette tror folk på bare fordi the Party sier at det er slik!

Jeg synes at dette er en utrolig viktig og relevant bok og at alle burde lese den. Men jeg vil anbefale folk å lese den på norsk fordi den er litt vanskelig på engelsk.

Uttrykket "Storebror ser deg!" oppstod med denne boka. Det kommer av at "sjefen" i Oceania kalles Big Brother, og fordi alle har en "telescreen" i huset sitt. Det er en type TV som man kan bli overvåket igjennom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

GlitterMyyToveDolly DuckFride LindsethArcticDwarfRandi BorgenWenche VargasHarald KSiv ÅrdalIngunn SOleKay NilsenTorill Elisabeth RevheimLisbeth Kingsrud KvistenTor Arne Dahlingar hBkRuneKirsti Vettran NederhoelLine DahleThina NordtveitGro Anita MyrvangIngeborgTonesen81Beathe SolbergEli HagelundHanne Kvernmo RyeLailaVannflaskekjell kTheamoiraAgathe MolvikJulie StensethMarianneHanneLibraritas vTnKnutsenTove Obrestad WøienRisRosOgKlaging