Intet nytt fra Vestfronten

av (forfatter) og Ragnar Kvam (oversetter).

Gyldendal 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.18 (136 terningkast.)

538 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Syv skolekamerater fra en liten tysk by verver seg og rykker ut til fronten. Intet nytt fra vestfronten er den usminkede skildringen av krigens tristesser og grusomheter.

Tyskland, 1914. Første verdenskrig har begynt. Beruset av naive drømmer om ære og heltedåd ankommer unge menn til vestfronten - helvetes forgård. Til en krig som skulle gjøre gutter til menn. Og menn til dekorerte helter. Men virkeligheten slår tilbake med full kraft, midt på den brennende slagmarken mellom endeløse skyttergraver.
Den tyske forfatteren Erich Maria Remarques Intet nytt fra vestfronten fra 1929, anses av mange for å være en av verdens fremste krigsskildringer. Aldri før hadde noen våget å skildre krigens lidelser så nakent og kompromissløst.
Med sin realistiske, anti-militaristiske skildring av tilværelsen ved fronten under første verdenskrig, sett fra den tyske soldats synsvinkel, ble romanen en verdenssensasjon. Den kom på norsk første gang i 1955 og har senere kommet i flere utgaver. Romanen ble også gjenstand for en berømt filmatisering i USA i 1930 under tittelen All Quiet on the Western Front. Filmen vant Oscar for beste film og for beste regi ved Lewis Milestone.
Intet nytt fra vestfronten utgis nå i anledning 100-årsmarkeringen av starten på første verdenskrig.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788205467910

EAN 9788205467910

Omtalt tid 1914-1918

Språk Bokmål

Sider 174

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

50 65 17 4 0 0

Bokomtaler

Et nytt gjensyn med denne boken som jeg leste for mange år siden, gir meg fortsatt ærefrykt over de redselen en krig, en hvilken som helst krig, utgjør. Mye er sagt om denne boken, og jeg kan bare slutte meg til dem som sier at det er krigens vesen som Remarque beskriver. En bok som anbefales alle, og den burde være pensum på rekruttskolene og militærakedemiet.
Ferdig 23.2-17

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en sterk bok, gripende, fæl, vakkert skrevet, selv om den er naken og rå, om de som kjempet ved Vestfronten. Mer om boka her i bloggen min.:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Om du elsker Hemingway vil Remarque bare ta deg dypere inn i "Den tapte generasjonen". Forteller om krigen som gjorde at Hemingways karakterer fra "Og solen går sin gang" ble som de ble.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Og jeg vet: alt det som nå, så lenge vi er ute i krigen, synker til bunns i oss som steiner, kommer til å flyte opp igjen etter krigen, og først da begynner den indre kamp på liv og død.
Dagene, ukene, årene her ved fronten vil en gang komme igjen, og da vil våre døde kamerater stå opp og marsjere sammen med oss, vi vil være klare i hodet, vi kommer til å ha et mål, og da vil vi marsjere med våre døde kamerater ved vår side, med frontårene bak oss - mot hva, mot hva?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

La oss se på en hund for eksempel. Når du lærer den opp til å spise poteter og så etterpå legger et stykke kjøtt bort til den, vil den tross alt snappe etter kjøttet fordi det hører med til dens natur. Og hvis du gir et menneske en smule makt, går det på samme måten: Det snapper etter den. Det melder seg helt av seg selv, for mennesket er nå først og fremst et dyr og utenpå er det kanskje smurt litt anstendighet, som på et stykke smørbrød.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For ingen betyr jorden så meget som for soldaten. Når han presser seg mot den, lenge, heftig, når han i ildens dødsangst graver ansiktet og lemmene dypt ned i den, da er den hans eneste venn, hans bror, hans mor, han stønner sin redsel og sine skrik ned i dens taushet og dens indre ro, den tar imot han, slipper han igjen tilbake til ti nye sekunder på liv og død, griper han så igjen, mange ganger for alltid.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

[...]..for så mye har jeg allerede lagt merke til: du kan holde ut redslene så lenge du er midt oppe i dem - men de dreper når du tenker over dem.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En ordre har gjort disse menneskene til våre fiender. En ordre ville kunne forvandle dem til våre venner. På et bord et eller annet sted er et dokument blitt undertegnet av noen personer som ingen av oss kjenner, og i årevis har den forbrytelse som verdens forakt hviler på og som rammes av den høyeste straff, vært vårt høyeste mål.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Et slag for tysk litteratur!

I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Jeg lagde tidligere en liste over de tretti beste bøkene noensinne skrevet. Her kommer fortsettelsen.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Elsker å kjøpe bøker på loppemarked, finner så mange skatter. Her fikk jeg disse 18 bøkene for 50 kroner!


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bøker jeg føler jeg burde lese


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Triumfbuen" av Erich Maria Remarque
 • "Tre kamerater" av Erich Maria Remarque
 • "Hva nå, lille mann?" av Hans Fallada
 • "Katharina Blums tapte ære - eller" av Heinrich Böll
 • "Ukjent soldat" av Väinö Linna
 • "Vår misnøyes vinter" av John Steinbeck
 • "Den menneskelige faktor" av Graham Greene
 • "Den franske løytnants kvinne" av John Fowles
 • "Mitt navn er Asher Lev" av Chaim Potok
 • "Fedre og sønner" av Ivan Sergejevitsj Turgenjev
 • "Sønner og elskere" av D.H. Lawrence
 • "Rødt og svart - historie fra det nittende århundre" av Stendhal
Alle bokanbefalinger for dette verket