Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.
Han ser kanskje ut som en sliten uteligger, men skinnet kan bedra. Dette er kanskje verdens beste romanforfatter. Jeg har vært såpass hekta ei stønn at jeg er i stand te å skrive etternavnet hans uten å google det først. Don't judge a book by its cover, her snakker vi absolutt toppklasse!
Shackleton har kanskje kommet litt i skyggen av Amundsen og Scott, men dette er i hvert fall en av de mest spennende "polarbøkene" jeg har lest. Den foreligger på norsk. Boka inneholder også masse flotte fotografier.
For en hel haug med år sia sto jeg i beit for no å lesa. Jeg nappa med meg denna fra ei lita bokhylle i huset til bestemutter'n. Glad for det!
Om den legendariske apachehøvdingen Geronimo.
Denne boka handler først og fremst om at hovedproblemet i livet vårt ikke er det som skjer, men hvordan vi velger å forholde oss til det.
Ganske cocky, den kar'n. Men han kan vel kanskje tillate seg å være litt blærete. Artig bok, kjapp og lett underholdning med kong Zlatan. Boka inneholder langt mer enn den berømte uttalelsen:
- Hva da, presang? Hun fikk jo Zlatan.
En kunnskapsrik, spennende og fascinerende, men kanskje først og fremst rystende bok om Kongos historie. Noe for deg som ønsker å begi deg inn i det ukjente og eksotiske.
John Irving har gitt meg mange litterære oppturer etter at jeg leste ”Garps bok” på midten av 80-tallet. Garps bok (1978) er allerede blitt en klassiker, sammen med «Siderhusreglene» (1985) og «En bønn for Owen Meany» (1989). Romanene hans kjennetegnes ved svær humor, spesielle, særpregede personer (på grensa til det overnaturlige) og en sprudlende fortellerglede.
Blant de seinere bøkene til John Irving er "Siste natt i Twisted River" best, og den er meget god!
I september 2010 finner religionshistorikeren Øystein Morten levninger den katolske kirken hevder tilhører Olav den hellige. Vitenskapelige eksperter settes i sving, og jakten på helgenkongen er i gang.
Dette er fortellingen om Olav fra han dukker opp som leiesoldat i England på begynnelsen av 1000-tallet. Samtidig forteller boka mye om tro, håp og mentalitet i middelalderen, forbyttede lik og om gjemte hemmeligheter. God bok!
La til enern på lista, men kunne like godt lagt til alle 6.
Interessen for denne forfatteren ble vekket av «Et mord i Kongo» (2010). Siden har jeg lest «Rett vest – Cape Cod til Big Sur» (2009), «Hva skjer i Nord-Norge?» (2006), «Hellig grunn. En reiseskildring fra Midtøsten» (2001), «Tequiladagbøkene – Gjennom Sierra Madre» (2012) og "Havboka" (2015). Strøksnes har etter hvert blitt en slags favoritt. Han skriver spennende, interessant og høyst underholdende sakprosa.
I 2009 hadde jeg en av mine største litterære oppturer noensinne, da jeg etter tips fra en kompis leste «Lushons plater» (2004), «Anubis» (2006) og «Evercity» (2007), også kalt «Evv Lushon-trilogien». Trilogien om hybriden Evv Lushon er en framtidsvisjon, der handlinga er lagt til etter tredje verdenskrig. Verden ligger i ruiner, og samfunnet slik vi kjenner det eksisterer ikke lenger…NB! Tåler gjenles! :)
Det skjer ikke like ofte som før at jeg leser noe som virkelig gjør inntrykk. En åpenbar forklaring kan værra at jeg leser mindre, en annen at jeg med aldern har mista litt av evnen til å la meg begeistre og forandre. Lukkede tankebaner og forutinntatte meninger har begrensa muligheten til å oppdage noe nytt. Jeg har låst meg fast i min egen verden, eller stengt resten av verden ute, alt etter åssen du ser det. Ofte hjælper det med et lite dytt i rævva.
Husmorporno, prat og vindrekking; typisk damelitteratur, tenkte jeg om Vigdis Hjorth inntil for ikke lenge sia. Jeg hadde et "solid" grunnlag for mine meninger om dama,noen overskrifter i avisene og korte innslag på tv. Lest noe hadde jeg ikke - helt til en kompis anbefalte henne!
Så hvis du også syns det er på tide å bytte dekk, kan romanen «Hjulskift» værra en god start!
"Soga om Geirnund Heljarskinn" anbefales også!
Alle Thor Heyerdahls bøker er spennende lesning!
Uvanlig god roman! "Hard er mitt lands lov" anbefales også!