Skråninga

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2002 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.23 (270 terningkast.)

1013 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Vi møter ein ung mann som sit på ein psykiatrisk institusjon, skuldig i kriminelle handlingar han ikkje heilt forstår, men heller ikkje greier å fortrenge. Han klarar ikkje snakke om problema sine, men han har talent for å skrive, og psykologen oppmodar han til å skrive om seg sjølv. Med brutal realisme blir det fortalt om korleis ein barndom prega av kulde, avmakt og einsemd formar eit menneske som omverda ser på som eit monster.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2002

Format Heftet

ISBN13 9788203185434

EAN 9788203185434

Serie AlfaOmega

Språk Nynorsk

Sider 271

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Aschehougs debutantpris 2001 P2-lyttaranes romanpris 2001 Tarjei Vesaas' debutantpris 2001 Aschehougs debutantstipend 2001

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

121 104 33 9 3 0

Bokomtaler

En ung mann er innlagt på psykiatrisk. Han har begått handlinger han ikke helt har skjønt alvoret av, og som ledd i behandlingen blir han bedt om å skrive om sitt eget liv.

Mannen er yngste barn i en søskenflokk på to. Eldstebroren har for lengst tatt avstand fra barndomshjemmet og kom seg velberget videre i livet, mens dette altså ikke er tilfelle for yngstemann.

Gjennom tilbakeblikk i livet hans får vi kjennskap til en svært dysfunksjonell familie med en far som drakk og en mor som stort sett trøstespiste. Ingen av dem hadde et sosialt nettverk og de var ikke i stand til å ivareta foreldrerollen på en tilfredsstillende måte. I stedet ble barna vitne til hvordan foreldrene rev og slet hverandre i stykker med krangling, gjensidige krenkelser og hat. Når det ikke lenger er noen grense for hva man tillater seg å si og gjøre overfor de andre familiemedlemmene, blir det stygt. Svært stygt. Foreldrene var kort og godt tapere.

Dette er en studie i hvordan og hvorfor enkelte mennesker kan ende opp med å gjøre de mest ufølsomme ting mot andre, uten at de er i stand til å ta inn over seg hva de egentlig har gjort galt. Jeg fikk selvfølgelig medynk med hovedpersonen, som har vært utsatt for omsorgssvikt i en så alvorlig grad at det nesten ikke er mulig å komme helskinnet gjennom dette. Det hele er en vond historie.

Carl Frode Tiller debuterte med denne boka, og det er intet mindre enn imponerende! Jeg har flere steder sett at han sammenlignes med Jon Fosse. Selv har jeg kun lest "Andvake" av Fosse, men jeg kjenner igjen den noe repeterende og manende fortellerstilen. I "Skråninga" drives handlingen frem gjennom gradvise avsløringer, og dette gjør at man hele tiden ønsker å få vite mer. Det forhold at Tiller har valgt å skrive bøkene sine på nynorsk, til tross for at dette ikke er hans hovedmål, undret meg før jeg hadde lest noen av bøkene hans. Men nettopp nynorsken gjør bøkene hans nesten poetiske. Hvis jeg likevel skal fremheve noe som jeg opplevde som negativt, må det være den gjentatte bruken av ordet "freiste" (betyr prøve). Her synes jeg at forfatteren godt kunne ha tatt i bruk flere synonymer. Ellers opplever jeg Tiller som en mester i å beskrive motsetninger mellom mennesker! Jeg er antakelig litt preget av at jeg for tiden også leser "Innsirkling I", hvor jeg opplever at språket er enda mer stilsikkert og hvor Tiller virkelig fremstår som en mester i å fange inn stemninger og nyanser i mellommenneskelige relasjoner. For øvrig skjønte jeg ikke hvorfor Tiller aldri ga noen av personene i "Skråninga" navn. Jeg ble litt lei av å forholde meg til at brødrene ble kalt "yngstesonen" og "eldstesonen", bare for å nevne et par eksempler. Tiller kunne med fordel ha gitt dem navn.

Lasse Kolsrud leste boka fantastisk! Hovedpersonen er tidvis temmelig foraktfull overfor omverdenen, og kynisme kombinert med sårbarhet trenger seg frem. Dette formidler Kolsrud med en flott innlevelse!

Etter å ha tenkt meg grundig om, ender jeg med å gi denne boka terningkast fem. Jeg vedder for øvrig på at Tiller en dag kommer til å få Nordisk råds litteraturpris!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Skråninga av Carl Frode Tiller må være noe av det beste jeg har lest. Trodde først nynorsken kanskje kunne bli irriterende, men slik ble det ikke, tvert imot så gjør språket det enda bedre å lese. Dette er en av de bøkene jeg skulle ønske jeg kunne lese for første gang på nytt. Tiller er utrolig flink og original i skrivemåte og oppbygging av fortelling. Anbefales på det sterkeste!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg skrev det om "Innsirkling", men jeg skriver det igjen. Dette må være den beste jeg har lest! For et språk, for en sammensetning av ulike historier, det går i rykk og napp uten at man mister tråden. Måten Tiller skriver på gjør at man må henge med, fordi ulike hendelser gjennom livet til fortelleren skildres på en og samme side, tvers gjennom hele boka. Det gjør ingenting, fordi man skumleser da aldri en Tiller roman. Utrolig fasinerende og grundig skildring av personens "indre landskap". Jeg leste boka på 3 dager og dag 2 sleit jeg med å sove. En vond fortelling, men ikke skrevet uten humoritiske trekk. Skildringen av et tvangsrituale igjen og igjen er fantastisk beskrevet. Jeg aner ikke hva jeg skal lese nå som kan nå opp til dette verket. Mulig jeg tar en liten lesepause en ukes tid, eller så hiver jeg meg på neste Tiller i hylla med en gang. Terningkast 6!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tiller legger ut puslespillbrikker og syr dem sammen til en utrolig drivende og god historie. Hyggelig er det jo ikke, men kanskje man kan få en annen forståelse av psykisk sykdom av å lede dette? Noe av det beste jeg har lest om noe av det verste jeg har lest om.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Litterært sett var dette en fantastisk bok; originalt bygget opp, spennende språkbruk og overraskende slutt. Men synes selve historien var altfor mørk og dyster.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Dei går gjennom korridorane med stille skrik i auga.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Han med barten hadde vore overstadig rusa og kjørt inn i eit tre. Bilen var trykt inn på midten, og fronten likna metallarmar som omfamna trestammen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eg knytte neven og slo meg sjøl i panna. Ein gong, to gongar, tre gongar slo eg meg i panna. Kutt ut for helvete, brølte eg gjennom skogen. Forsvinn ut av hovudet på meg, brølte eg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Snodige bilde sprang fram inne i hovudet på meg. Bilda glei over i kvarandra, og snart var tankane mine ein einaste orgie i tid og rom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg beit heilt til eg ikkje greidde å tenke på noko anna enn at det gjorde vondt

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som omhandler psykisk helse:

Selvmord, Psykiatri, Psykoser, Tvangstanker, Schizofreni, Angst, Selvskading, Spiseforstyrrelser, ADHD, Rus, Ungdom, Voksne, Barn, Pårørende, Dissosiativ lidelse, Alkohol, Mani, Depresjon, osv


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Har etterhvert blitt stadig mer glad i å lese bøker skrevet på nynorsk. Noen ganger fordi nynorsk kan føles nærmere min dialekt (trøndersk) enn bokmål, men aller oftest på grunn av at jeg rett og slett synes nynorsk er et nydelig og rikt skriftspråk. Setter også pris på mulighetene til dialektuttrykk nynorsken gir. Her er mine favoritter (i tilfeldig rekkefølge) så langt:


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Denne listen inneholder bøker om folk på siden av samfunnet. Folk med og uten diagnoser, som kan lære oss mer om folk flest. Noen er ekte folk andre er litterære skikkelser


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Lager en liste over bøker jeg ønsker å lese, mange av dem faktisk basert på omtaler her på bokelskere.no.
Mest som en huskeliste for meg selv.
Lista er i stadig endring, noen bøker blir lest ferdig, og nye ønsker kommer til.
Mange forfattere som for meg vil bli nye bekjentskaper.
Uprioritert rekkefølge.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

I dag tok jeg en tur til Fretex igjen, og gjorde noen skikkelige kupp. Åtte bøker til tilsammen 95 kroner (sju pocket til 10 kr stk., samt én hardback til 25 kr). Å, hvor glad jeg er for å bo nærme en Fretex med bøker!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Bipersonar - roman" av Carl Frode Tiller
 • "Innsirkling 3 - roman" av Carl Frode Tiller
 • "Innsirkling 2" av Carl Frode Tiller
 • "Begynnelser - roman" av Carl Frode Tiller
 • "Samtale ventar - roman" av Marit Eikemo
 • "Ei vinterreise - roman" av Ragnar Hovland
 • "Innsirkling" av Carl Frode Tiller
 • "Armand V. - fotnoter til en uutgravd roman" av Dag Solstad
 • "Saganatt - roman" av Frode Grytten
 • "Ikke forlat meg - roman" av Stig Sæterbakken
 • "Like sant som jeg er virkelig" av Hanne Ørstavik
 • "Flytande bjørn - roman" av Frode Grytten
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver