Broen over Drina

av (forfatter).

Cappelen 1992 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.90 (20 terningkast.)

93 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Det var den islamske storvisiren i Bosnia som ga støtet til byggingen av en bro over elven Drina ved Visegrad, et stykke øst for Sarajevo. Broen fikk handel og samkvem til å blomstre, men førte også til krig og hat i knutepunktet mellom Vesten og Orienten, mellom islam, jødedom og kristendom, en strid som ennå pågår. Gjennom mer enn 350 år er den hvite broen over Drina bildet på historiens gang i Bosnia-Hercegovina. I denne boka fortelles historien om hvorfor og hvordan dagens virkelighet, krigen etter Jugoslavias sammenbrudd, kan skje.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 1992

Format Innbundet

ISBN13 9788202139018

EAN 9788202139018

Genre Historisk litteratur

Omtalt sted Bosnia-Hercegovina

Språk Bokmål

Sider 344

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 9 4 0 0 1

Bokomtaler

Hvem kunne ha forestilt seg at man skulle bli så oppslukt av ei bok om ei bru? Kanskje fordi Ivo Andric her har gitt oss en uovertruffen leksjon i Balkan-historie sett fra grasrota. Romanen handler om folket i den bosniske byen Visjegrad gjennom en periode på vel 400 år, fra de var undersåtter i det osmanske imperiet og fram til utbruddet av første verdenskrig.

I Visjegrad lever mennesker fra ulike kulturer og religioner side om side: Her er tyrkere, bosniere, sigøynere, jøder, grekere og ungarere, mennesker med røtter over store deler av det osmanske riket.

Vi blir kjent med et knippe enkeltmennesker og deres tanker, ord og gjerninger, glimtvis opp gjennom historien, fra det enkle bonde- og handelssamfunnet, gjennom østerriksk okkupasjon og innføring av fremmede skikker og forordninger, teknisk utvikling og utdanning av ungdommen, nye ideer og ideologier, økende mistenksomhet overfor sambygdinger, nabolandsbyer og naboland - helt til alt rakner i 1914.

Brua, som har ligget som et stødig fundament under hele romanen, sprenges i filler, og kaos overtar arenaen. Som vi vet, skulle det ta lang tid før området ble noenlunde stabilt igjen. Fortsatt ulmer det nok under overflaten - et folk som til de grader er blitt skaltet og valtet med gjennom flere hundreår, glemmer ikke så lett. (Men brua er gjenoppbygd!)

En meget tankevekkende fortelling. Dette var mitt første møte med Ivo Andric. Nå starter jakten på Konsulene - den må da kunne oppdrives på et antikvariat?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er historien om hvordan broen over Drina ble bygget, og hvordan den satte den lille byen Visegerad på verdenskartet. En uhyre interessant og velskrevet bok om Jugoslavias historie fra sent 1500-tall til starten av 1. verdenskrig.
Boka fikk Nobelprisen i 1961.
Broen står fortsatt og står på verdensarvlista.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det så i det hele tatt ut som om den nåværende generasjon var mer opptatt av sitt livssyn enn av livet selv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Men neste morgen når dagen grydde, gikk tyrkerne og serberne til sitt arbeid og sine forretninger og traff hverandre og gikk forbi hverandre med tomme uttrykksløse ansikter, hilste på hverandre og uttalte de vanlige, høflige og bymessige ordene som de hadde hilst hverandre med i uminnelige tider, og som var i omløp i byen som falske penger som likevel gjør det alminnelige samkvem mulig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Det er tre ting som ikke lar seg skjule", sa osmanene, "det er kjærlighet, hoste og fattigdom."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når en regjering finner det påkrevd å slå opp plakater med løfter om fred og velstand, må man være på sin post; for da kan man vente seg det motsatte.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Aldri føler man kapijaens vidunderlige og usedvanlige skjønnhet så sterkt som i skumringstimen etter en slik sommerdag. Man sitter der som i en fortryllet huske - snart nede ved jorda, snart ute over vannet, snart oppunder himmelen, og hele tiden likevel fast forbundet med byen og de hvite små husene på bredden med hagene og plommetrærne omkring. Mange av disse beskjedne borgerne, som ikke eier stort annet enn dette huset og den vesle butikken ved markedsplassen, kjenner ved kaffen og tobakken i slike stunder hvor rik verden er, og hvor umåtelige Guds gaver. Alt dette formår et byggverk å gi menneskene i århundre etter århundre, når byggverket er vakkert og sterkt og riktig tenkt ut og bygd på rette sted akkurat slik det skal være.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Man kan reise både kort og langt i bøkenes verden. Fasinerende å se hvor mange spennende steder som dukker opp, allerede i titlene. Listen startet som en liten lek for meg selv. Men, så fikk jeg lyst til å dele den.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Anbefalt historisk litteratur. For det meste faglitterære utgivelser.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er en oversikt over nobelprisvinnere jeg har lest. Jeg har valgt ut ett verk fra hver forfatter (med unntak av Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdatter). Noen av disse forfatterne har jeg lest en eller få bøker av, andre mange.

Blant disse nobelprisvinnerne finnes flere av mine favorittforfattere, for eksempel Sigrid Undseth, García Marques, John Steinbeck og José Saramago.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vinnere av nobelprisen.
Nobelprisen ble ikke utdelt i 1914, 1918, 1935 og 1940-1943. To personer mottok prisen i 1904, 1917, 1966 og 1974.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

bøker jeg har lest i 2014.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Konsulene" av Ivo Andric
 • "Riket av denne verden" av Alejo Carpentier
 • "Det franske testamente" av Andreï Makine
 • "Havnene i Levanten" av Amin Maalouf
 • "Allesjele" av Cees Nooteboom
 • "En liten jernbanestasjon i krig" av Bohumil Hrabal
 • "Den blinde ugla" av Sadegh Hedajat
 • "Ifølge Pereira - et vitnesbyrd" av Antonio Tabucchi
 • "Under huden" av Michel Faber
 • "Bikuben" av Camilo José Cela
 • "Jeg har betjent kongen av England" av Bohumil Hrabal
 • "De blindes paradis" av Duong Thu Huong
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver