Rubicon

av (forfatter).

Gyldendal 1999 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.68 (68 terningkast.)

393 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp eller selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen om den norske studenten Valemon Gristvågs første reise ute i verden. Han har kjøpt seg en brukt motorsykkel, forteller seg selv at han nå bryter tvert over med alt i sitt unge liv, og drar til Paris. Så er den i gang, beretningen om hans reise gjennom Tyskland i tiden umiddelbart før storkrigen kommer - om ferden gjennom Frankrike og om hans selsomme første dag i Paris.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 1999

Format Heftet

ISBN13 9788205256897

EAN 9788205256897

Genre Klassisk litteratur

Omtalt sted Paris

Språk Bokmål

Sider 285

Utgave 5

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 29 26 3 0 0

Bokomtaler

"Rubicon", Agnar Mykle
Boka handler om en students reise på motorsykkel fra Bergen til Paris, hvor han blir forferdet av å ikke få smør til loffen, og kåt av å kjenne på huden til en fersken. Men det er Mykle som har skrevet boka, og da har den så uendelig mye mer i seg.
Studenten Valemon, som i mitt hode er Ask Burlefot, har stadige tilbakeblikk sin barndom, på sin filosoferende ferd til Paris.
Mykle er ekspert i å fortelle forskjellen på hva han har tenkt å si, hva som ble sagt eller stutret frem - og hva han i ettertid tenker at han burde ha sagt. Kjenner meg såååå godt igjen i det - og i mye annet. Studenten i boka er også veldig god på å føle andres smerte og lidelse - det var sikkert Mykle også, og det er vel derfor han klarer å skrive på en sånn måte at det treffer. Mange har nok følt det samme som han beskriver i andre liknende situasjoner. Og han skriver på side 82: "Min Gud, hvorfor er jeg belastet med evnen til å forstå alle mennesker?" Jeg er overbevist om at han mener seg selv.
Det er nok egentlig det boka handler om - det å forstå samfunnet og menneskene i det. Jeg noterte utrolig mange sidetall med gullkorn og fantastiske pasasjer, men den hadde også noen turer ute i verden som for meg ble litt så som så. Som etnisk sunnmøring er høydepunktet "Sagaen om Draugene", hvor han tar for seg den sunnmørske folkesjela. Å bli æreskjelt på en sånn måte, trodde jeg ikke var mulig. Her drar han opp det positive vi er så stolte av med, setter det i et verdensperspektiv, drar det gjennom gjørma og skyller det ut i havet på en sånn imponerende måte at jeg føler meg parodiert - og det skal jo være en ære å bli parodiert. Det har jeg hørt på radio. Jeg sitter her og er heilt forfjetra.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boka jeg skrev hovedfagsoppgave om - der Mykle forsøker å kutte båndene til Ask Burlefot, ved å la hovedpersonen hete Valemon Gristvåg! Men lyktes han?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Til Frankrike," sa han.
I neste sekund ble han redd for at han hadde snakket for høyt.Kanskje de hadde hørt ham over i Tyskland. Og kanskje det egentlig var forbudt å nevne Frankrike. Han skottet hastig over grensen; så bøyde han seg nærmere tolleren.
"Til Frankrike," hvisket han.
Hviskingen gjorde ham selv beveget. "Det er en stor dag for meg," hvisket han. "Det er første gang jeg reiser utenlands......."

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Hans mor, som var trondhjemmer og bydame, spiste med gaffel; hans far som var sunnmøring og innflytter, spiste med kniven.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Når en sunnmøring kommer hjem fra fisketokt, har han tjent 400 kroner. Han setter 400 kroner i banken.
Når en nordlending kommer hjem fra tokt, har han tjent 200 kroner. For de 20 kjøper han et silkesjal til kjæresten, for de 180 kjøper han wienerbrød! Hans hemmelige valgspråk er: "Man må da ha det litt godt her i livet......."

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Skulle han snakke fransk eller norsk? Han svelget. "Bonjour," sa han; mannen kunne jo være en franskmann. I samme sekund så han at mannen hadde mye hår i neseborene, og i ørene, rødgrått hår, det vokste ut som busker, det kunne ikke være annet enn en sunnmøring.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Efter oss kommer fremtiden; ganske av seg selv!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Liste over fleire bøker der titlane er like, spennande å sjå kor mange ein kan kome med. Bidra for all del!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tyven, tyven skal du hete" av Agnar Mykle
 • "Largo" av Agnar Mykle
 • "Mykle - et diktet liv" av Anders Heger
 • "Terra roxa" av Jon Michelet
 • "Vi har ham nå - roman" av Johan Borgen
 • "Den tredje mann" av Graham Greene
 • "Jack" av Ulf Lundell
 • "Den gule djevelens by - kriminalroman om et øksemord i Brooklyn, roman fra kapitalismens høyborg" av Jon Michelet
 • "Tysktime" av Siegfried Lenz
 • "Tistlene brenner" av Yasar Kemal
 • "Varulven" av Aksel Sandemose
 • "Smuglere" av Arthur Omre
Alle bokanbefalinger for dette verket