Den svarte vikingen

av (forfatter).

Spartacus 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.84 (45 terningkast.)

140 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Denne sagaen Begynner i Rogaland i år 846 etter Kristus.Her fødes en dag en helt spesiell kongssønn. Vi vet at moren var fra Sibir, derfor ble han født med asiatiske trekk. Han skulle bli "Den svarte vikingen" - den mektigste landnåmsmannen på Island. Mørkhudet og med mongolske ansiktstrekk stod han i spissen for en internasjonal fangstøkonomi. Han hadde hundrevis av slaver under seg. Kristne slaver fra Skottland og Irland.

Men vi vet nesten ingenting om Geirmund Heljarskinn, det finnes ingen saga om ham, og ettertiden har forsøkt å glemme ham. Hvorfor?

1100 år senere tar en fjern slektning av Geirmund, forfatteren Bergsveinn Birgisson, fatt i spørsmålet om hvordan livet til Geirmund var og hvorfor han måtte glemmes. Gamle fragmenter, moderne genetikk og informasjon hentet på reiser til fjerne steder er puslet sammen til en sjokkerende skildring av en rå og poetisk fortid.

Sjelden har vikingtiden vært levendegjort på denne måten.

Bergsveinn Birgisson ble i 2012 nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Svar på brev frå Helga. Dette er hans første sakprosabok.

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788243007895

EAN 9788243007895

Omtalt tid Vikingtiden

Omtalt sted Island Rogaland

Omtalt person Geirmund Heljarskinn

Språk Bokmål

Sider 386

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 29 10 1 0 0

Bokomtaler

Bergsveinn skriver på en engasjerende og underholdende måte om et tema som det finnes begrenset med kilder på, nemlig utvandringen til Island på 800-tallet. Resultatet er denne spennende historieboken om vikingen og nordmannen Geirmund Heljarskinn som ble stamfaren til en hel nasjon på en liten øy ute i havgapet. Jeg leste den ferdig på 2 dager og anbefaler den på det varmeste :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bergsveinn Birgirsson er skjønlitterær forfattar. Og norrøn filolog.

I Den svarte vikingen har han blanda desse to rollene, og kome ut med ei sakprosabok overstrødd skjønlitterære grep. Han legg fram fakta samstundes som det han ikkje veit eller kan vete, blir dikta vidare på.

Boka fortel om livet til ein av Landnåmsmennene på Island - dvs ein av dei fyrste som slo seg ned. Dei fleste av desse har ein eller fleire sagaer om seg - men ikkje denne. Kvifor er det ingen som riktig veit, og forfattaren prøvar å forklare dette, saman med mykje anna. Geirmund Heljarskinn er ein viking som er nemnd i ei rekkje andre kjelder, men manglar sine eigne. Forfattaren blandar difor inn fiskjon i det puslespelet han har lege for å skape eit heilt bilete.

Dette gir teksten liv og som lesar får ein fleire "knaggar" å henge fakta på. Samstundes er han klar på overgangane mellom fiksjon og fakta, so vi er klar over kva han har belegg for og ikkje.

Bakerst i boka har han ei lang rekke referansar, og i teksten sneiar han innom faglege diskusjonar - men dette skulle eg ynskje han gjekk djupare inn i. Dette ville nok teke litt vekk frå lesarvenlegheita, men give dei ekstra interesserte fleire vinklar å sjå ting frå.

Etter å ha lese boka kjennast de tut som eg berre har fått eit lite innblikk i alt forfattaren veit - eit slags "best of". Og "best of" er absolutt bra, men eg skulle gjerne visst resten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boken ga meg et bedre innblikk i vikingtiden enn jeg noen gang har lært på skolen. Forfatteren har gjort en utrolig arbeid med å lete etter kilder. Spennende fra start til mål.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et helt ukjent tema for meg viser seg å være et kjempeinteressant vindu inn mot fortida. Forfatteren bruker fakta, erindringer og fiksjon til støtte for en spennende teori. Han klarer å gjøre historiske karakterer levende, og gjør deres veldig fremmede tenkemåter plausible. God oppbygging gir boka driv. Vet ikke om den holder vann faglig, men historien er god!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Den svarte vikingen" er eit forsøk på å rekonstruera livet til den islandske landåmsmannen Geirmund Heljarskinn (dvs. Geirmund den mørkhuda). Geirmund vart fødd som kongsson, truleg på Avaldsnes i Rogaland, med ei mor som kom frå Sibir, og hadde såleis sterke asiatiske trekk. Han skulle koma til å bli den mektigaste landåmsmannen på Island, med fleire hundre slavar under seg - menn og kvinner som var tekne til fange i Irland og Skottland. Geirmund var ein rik mann - og brutal. Men det finst ingen saga om han, og det verkar som ettertida har prøvd å gløyma han. Forfattaren Bergsveinn Birgisson vil gjerne vita kvifor.

Bokas forfattar og forteljarstemme Bergsveinn Birgisson skriv som ein gud. Det er lenge sidan eg har lese ei bok frå norrøn tid som kan måla seg med denne, då må eg nok tilbake til Helge Ingstad og t.d. "Landet under leidarstjernen", for dette er ei bok som ikkje berre handlar om historie, men som fortel ei historie - mange historiar. Det er også eit smart litterært triks at lesaren følgjer Bergsveinn Birgisson på hans ferder som forskar, som i ein roman. Sjølv for oss som meiner at me har ei viss fartstid når det gjeld norrøn kultur er det mykje nytt å henta frå denne boka. Nytt - og kontroversielt.

Bergsveinn Birgisson er doktor i norrøn filologi, busett i Bergen. "Den svarte vikingen" vart nominert til Brageprisen for beste sakprosa 2013. Birgisson imponerte stort med den dampande erotiske romanen "Svar på brev frå Helga" for eit par år sidan - dette er ein mann som kan kunsten å få lesaren til å hengja med.- dette er ein mann som kan kunsten å få lesaren til å hengja med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Livet går i sin evige syklus der gudene og markens grøde taper for jotunkreftene, for så å vinne på ny med stigende sol.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her er fagbøker jeg hadde glede av i 2013. Noen av titlene har omtaler.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Anbefalt historisk litteratur. For det meste faglitterære utgivelser.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Soga om Geirmund Heljarskinn" av Bergsveinn Birgisson
 • "Mannen fra middelalderen - historikeren og morderen Tormod Torfæus" av Bergsveinn Birgisson
 • "Harald Hårfagre" av Torgrim Titlestad
 • "Den sorte greven - Napoleons rival og den virkelige greven av Monte Cristo" av Tom Reiss
 • "Germanerne - mytene, historien, språket" av Tore Janson
 • "Armfeldts armé - historien om en katastrofe" av Geir Pollen
 • "Russland blir til - fra vikingene til Ivan den grusomme" av Halvor Tjønn
 • "Soga om vêret" av Bergsveinn Birgisson
 • "Jakten på Olav den hellige" av Øystein Morten
 • "Jakten på Sigurd Jorsalfare" av Øystein Morten
 • "Perserkrigene - det første verdensimperium og kampen om vesten" av Tom Holland
 • "Reformasjonen - den store historien" av Frank Aarebrot
Alle bokanbefalinger for dette verket