Dødslekene

av (forfatter) og Torleif Sjøgren-Erichsen (oversetter).

Gyldendal 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.36 (846 terningkast.)

1836 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Mali Borkhus Nordangs eksemplar av Dødslekene

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

USA finnes ikke lenger. Nord-Amerika er et mediestyrt diktatur som kontrolleres fra byen Capitol. Reglene for de årlige lekene er enkle: 24 deltagere i alderen tolv til atten år kjemper på liv og død på en enorm utendørs arena. Den siste deltageren som står levende igjen er vinneren - og spillet sendes direkte på TV. Dette er første bok i en trilogi.

Omtale fra forlaget

Reality-TV med livet som innsats.

I restene av det som en gang var Nord-Amerika, ligger nasjonen Panem. Den velstående og høyteknologiske hovedstaden Capitol er omgitt av tolv distrikter der innbyggerne sulter og lider nød. Styresettet i Capitol er nådeløst og ondt, og kontrollerer utkantdistriktene med jernhånd gjennom å tvinge dem til å sende en gutt og en jente mellom tolv og atten til de årlige lekene de arrangerer; en kamp på liv og død, direktesendt på TV.Fra den fattigste av provinsene blir tolv år gamle Prim valgt. Søsteren Katniss på seksten bestemmer seg for å ta Prims plass for å redde henne, og med det er det som om hun undertegner sin egen dødsdom. Fra overveldende luksus i Capitol, blir hun kastet ut i villmarken og kampen for å overleve begynner. Men Katniss har sett døden i hvitøyet før, og er ikke den som gir seg uten kamp. Det hun ikke er forberedt på, er at hun etter hvert tvinges til å måtte foreta noen brutale valg. Det handler om å drepe eller bli drept. Og det er bare én vinner ...
Vi kjenner alle reality-showene fra TV. Da de første gang dukket opp, var de uskyldige sammenliknet med hva vi ser i dag. Det eneste vi foreløpig ikke har sett, er kamp på liv og død i beste TV-tid. Og selv om steget fra offentlig ydmykelse til offentlig henrettelse kan virke langt, så er det til å tro på i denne historien. Dette er en stor og rystende leseropplevelse.
Sagt om Dødslekene:"Spennende tvers igjennom. Jeg kunne ikke legge den fra meg."Stephen King, grøsserkonge
"Folk spør meg ofte om tips til gode bøker. Den boka jeg oftest anbefaler, er Dødslekene av Suzanne Collins. Den er fantastisk!"Stephenie Meyer, forfatter av Twilight-sagaen
"Å hå hå! Har lest Dødslekene av Suzanne Collins! Glimrende bok! Samfunnskritisk, nervepirrende og språklig god. Blås i at det er en ungdomsbok, denne må ALLE lese! Løp og kjøp! :-) "Hentet fra Facebook-bloggen

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788205383982

EAN 9788205383982

Serie Dødslekene (1)

Genre Science fiction Dystopier Spenning

Omtalt sted Nord-Amerika og Mellom-Amerika

Språk Bokmål

Sider 452

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

434 311 80 18 2 1

Bokomtaler

Et godt eksempel på at man ikke bør slutte å lese ungdomsbøker for det om man har blitt voksen!! Historien i seg selv minner om de dysfunksjonelle fremtidssamfunnene Stephen King har skrevet som Richard Bachmann, tenker spesielt på The Running Man. Selvfølgelig inneholder denne historien også en god del annet. Sidene har løpt kjapt under fingrene, jeg har frydet meg, bekymret meg og følt med Katniss, hovedkarakteren i boka. Handlingene som utspant seg sto levende for meg. Verdiene er på plass, den får en sterk femmer og det er bare en liten anelse dybde som mangler for å få meg til å trekke ut sekseren. God og ukomplisert underholdning! Jeg tar til med oppfølgeren Opp i flammer straks jeg har logget av!!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Fantastisk!

Fantastisk! Klarte ikke å legge den fra meg! Det jeg liker veldig godt er at man ser alt fra Katniss sine øyne og at The Hunger Games handler mer i bøkene om et opprør enn vold!

Jeg elsker action, da:P

Da jeg så boken tenkte jeg at det var en voldelig og actionfylt bok, men den er fylt med dramatikk, action, romantikk og humor. Spenningen må ikke glemmes.
Boka minner meg veldig om vår verden. Det hadde ikke forundret meg om noen av landene i verden hadde startet med en form for "Dødsleker". Denne boken får meg til å tenke, og jeg bare elsker det!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det skjedde det samme hver kveld når jeg leste dødslekene, jeg lå og leste før jeg skulle legge meg. Jeg leser to sider til og så legger jeg meg, tenkte jeg. Men så fortsatte jeg og lese mange sider før jeg husket på at jeg bare skulle lese to. Ok to sider til, bestemte jeg meg for igjen. Men det samme skjedde flere ganger før jeg endelig greide og legge den fra meg. Snakk om god bok!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

BOKOMTALE

”Dødslekene” (”The Hunger Games”).
Skrevet av Suzanne Collins.
Sjanger: Eventyr og science fiction.
Originalspråk: Engelsk.
Oversatt fra engelsk til norsk av Torleif Sjøgren-Erichsen.

Hovedpersonen i boken heter Katniss Everdeen. Hun er 16 år gammel og bor i Distrikt 12 med moren og søsteren sin.

Viktige bipersoner er Peeta Mellark, Primrose Everdeen og Storm (Gale i den engelske versjonen) Hawthorne.

Handlingen i ”Dødslekene” dreier seg om at én gutt og én jente hvert år blir trukket ut fra hvert distrikt til å være med på de årlige Dødslekene. I denne konkurransen er det 24 deltakere til sammen, og de kjemper mot hverandre på en arena som kan romme alt fra glohet ørken til iskald ødemark. En etter en faller de fra, og den siste som står levende igjen, vinner.

Det som er spennende med boken er at det alltid skjer noe. Det er ikke et eneste sted, synes jeg, hvor handlingen er kjedelig. Forfatteren har passet på atdet skjer noe nytt og spennende hver gang man tror det er over.

Boken gir gode beskrivelser om hvordan Katniss føler seg : << Jeg føler meg som et stykke lær som tørker og sprekker opp i varmen. >> Denne setningen er hentet ut fra boken.

Hvorfor tror du hun tenkte slik? Hvis du tenkte at det var fordi hun var veldig tørst, har du rett. Det hadde gått en dag eller to da Katniss tenkte dette, og hun lette da desperat etter et sted med vann.

Jeg synes ”Dødslekene” passer for aldersgruppen 11 år og oppover. Det er fordi det er en del vold i boken, og da vil kanskje mindre barn bli litt skremt av dette.

Jeg gir ”Dødslekene” terningskast 5.
Det er fordi jeg synes boken burde sluttet på en litt annen måte enn det den gjorde.

Ellers er jeg strålende fornøyd!

Ingrid Hadler-Olsen 8A, NTG-U

<< Dødslekene var helt umulig å legge fra seg. Jeg ser frem til å lese den igjen! >> -Ingrid Hadler-Olsen

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min absolutte favorittbok!!! Har ALDRI lest en bedre bok!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hunger gamer eller dødslekene er en bok om tenåringer som må ut i en kamp om å overleve. Det er 12 distrikter og en jente og en gutt fra vært distrikt blir valgt til å bli med. Frivillig eller ufrivillig. Hovedpersonene som vi følger er Katniss og Peeta fra distrikt 12. Til sammen er det bare én som kan vinne dødslekene. Før de blir sendt inn i skogen for å drepe, for de trening til kamp. De blir sendt ut til en skog med ett teknologisk skjold rundt slik at de ikke kan stikke av. De lever der som et krigsspill på datamaskinen. Ingen kontroll over sin egen framtid, det er nemlig ikke bare personene du må frykte, men også skogens mørke sider og hva den har å tilby. Det er ikke bare gjemme seg i trærne og håpe om å være den siste. Katniss og Peeta finner tonen, men det er bare én vinner. Eller klarer de å lage en annen slutt på gamet som har hatt samme ende i mange år?

Denne boka ville jeg anbefalt for 13 og oppover. Den er for deg som liker det spennende. Boka har ett sterkt innhold og kan virke på mange måter ekkel og skummel. Den handler om å drepe barn så vær forsiktig hvis du skal velge denne boken. Du må tåle drap og ett voldsomt innhold. Jeg gir boka 5'er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Katniss Eveerdin er en 16 år gammel jente som bor i distrikt 12. Hun melder seg frivilig til dødslekene, for at søsteren ikke skal bli med i lekene. Den andre personen fra distrikt 12 som må bli med i dødslekene, er Peeta. Han er sønnen til en baker. Peeta og Katniss blir godt kjent før lekene, og blir enige om å jobbe sammen under dødslekene. Jeg synes boken er spennende og bra på grunn av at det alltid skjer noe, og man har ikke lyst til å legge fra seg boka. Boka passer for alle aldersgrupper og begge kjønn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg likte Dødslekene fordi jeg er glad i spenningsbøker og Dødslekene var en ekstremt god spenningsbok.
Boken handler om en jente med navn Katniss Everdeen. Hun bor sammen med moren og søsteren sin, Prim. Faren hennes døde i en gruveulykke.
De bor sammen i distrikt 12 i Panem. Panem er et land som skal ligge i Nord-Amerika, lande har 12 distrikter.
Hvert år skal en gutt og en jente fra hvert distrikt sendes til dødslekene for å kjempe om liv eller død. Reglene er veldig enkle den som står igjen til slutt vinner lekene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skulle bare finne ut hva hypen gjaldt, men denne ungdomsboka innfrir til fulle. Voldelig og brutalt, men en pageturner av de sjeldne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste denne ut på en dag. Klarte ikke å legge den fra meg. En skikkelig page-turner!
Jeg håper bare Opp i Flammer og Fugl Føniks er like spennende. Gleder meg til å lese de to siste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (10) Varsle Svar

District 12:Where you can starve to death in safety.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

May the odds be ever in your favor!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For når han synger, tier til og med fuglene for å lytte.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

I wish I could freeze this moment, right here, right now, and live in it forever.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du har omtrent like mye sjarm som en død snegle.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

" jeg har ikke lyst til å miste gutten som ga meg brød "

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dumme mennesker er farlige.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kan ikke bare være et av de menneskene han vil at jeg skal være, sier jeg

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Foten min har akkurat brutt vannoverflaten da jeg hører en stemme - Er du er for å ta livet av meg, kjæreste? Jeg virvler rundt. Stemmen kommer fra venstre, så det er ikke så lett for meg å lokalisere den. Den hørtes så svak ut. likevel må det ha vært Peeta. Hvem ellers på arenaen ville kalt meg kjæreste? Jeg saumfarer bredden med øynene, uten å får øye på noe. Bare mudder, planter og foten av steinene. - Peeta? hvisker jeg. - Hvor er du? Det kommer ikke noe svar. Var det bare noe jeg innbilte meg? Nei, jeg er sikker på at hørte det, og at det var rett i nærheten. - Peeta? Jeg lister meg bortover bredden. - Ikke tråkk på meg, da. Jeg skvetter bakover. Stemmen hans kom fra rett under føttene mine. Fortsatt ser jeg ingen ting. Så åpner han øynene, umiskjennelig blå i det brune mudderet og de grønne bladene. Jeg gisper og blir belønnet med et glimt av hvite tennner da han smiler.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (51) Varsle Svar

Fantasy, grøssere og Science-fiction - alt en leseglad ungdom kan finne på å lese
Passer for alder 13-100 år
Alle bøker er utgitt eller vil bli utgitt på Norsk - Og anbefales på det varmeste!


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Det er så sinnsykt mye bra for ungdom denne våren - her er det bare å forsvinne ned i mellom permene på en bok! Dette er bøker som er svert lesbare for oss "voksne" også :)


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Denne lista er laget etter bidrag fra mange bokbloggere og andre bokelskere på nettet. Alle som bidro fikk plukke ut 5 av sine favorittbøker for å legge til lista. Klikk på linken så ser du det endelige resultatet:

Bokelskeres favorittbøker

Nedenfor ser dere et lite utvalg av de 210 bøkene på lista.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Noen av bøkene jeg anbefaler elevene mine å lese - noe for enhver smak!


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bøkene som blir referert til i OITNB! Minus et par fagbøker jeg ikke gadd å legge til (ikke var det plass heller!) ;)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Her er de bøkene jeg syns er de beste innen fantasy


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Etter tips fra dere og litt snoking i bokhyllene prøver jeg meg på en bokliste til en 17-åring som har forlest seg på Harry Potter. Flere av disse titlene er ukjente for meg. Jeg har ikke engang lest Harry Potter!

Har dere synspunkter på bøkene, eller flere forslag, er jeg takknemlig for det! Gjerne bøker med humor.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Fugl Føniks" av Suzanne Collins
 • "Opp i flammer" av Suzanne Collins
 • "Gone - løgner" av Michael Grant
 • "Cassias valg" av Ally Condie
 • "Rubinrød - kjærligheten går gjennom alle tider" av Kerstin Gier
 • "Gone - mørke krefter" av Michael Grant
 • "Gone - forsvunnet" av Michael Grant
 • "Uglies" av Scott Westerfeld
 • "Sirkelen" av Mats Strandberg
 • "Divergent" av Veronica Roth
 • "Blekkhjerte" av Cornelia Funke
 • "Ever - for alltid" av Alyson Noël
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver