Dei sju dørene

roman

av (forfatter).

Samlaget 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.83 (224 terningkast.)

505 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Frå forfattaren av «Fugletribunalet»!

Litteraturprofessor Nina Wisløff er i ei brytingstid. Arbeidet hennar kjennest mindre og mindre relevant, og huset hennar skal snart rivast. Mannen er travel helsebyråd, og forholdet til den kyniske legedottera er ikkje det beste.

Då leigebuaren deira, Mari, forsvinn sporlaust, går det ikkje lang tid før politiets etterforsking stansar opp. I det stille begynner Nina å nøste opp i kva som kan ha skjedd, og det ho finn, får store ringverknader.

«Dei sju dørene» er ein urovekkande roman om mørke løyndommar og farleg nysgjerrigheit.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788252199109

EAN 9788252199109

Omtalt sted Bergen

Språk Nynorsk

Sider 249

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Bokbloggerprisen. Årets roman 2019

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

29 133 56 6 0 0

Bokomtaler

Dei sju dørene. Agnes Ravatn.
Eg elskar, altså er eg.
Vel, ser at boka vert omtalt som ein kriminalroman, og det kan vel være rett; for her skjer urett og kriminalitet, som hovedpersonen, litteraturproffessoren Nina, vil etterforske. Det er spanande, irriterande og til dels imponerende, men fram for alt er boka ei flott bok å være i. Agnes skriver med snert, og har eit blikk og formuleringsevne om omverda som berre dei store kan, og denne boka kan nok også etterkvart bli omtalt som ei bok som tar inn over seg metoo-problematikken - i form som ei gresk tragedie.
Agnes Ravatn er ein av våre absolutt største samtidsforfattarar, ho er ennå ung; så eg gleder meg som ein unge til hennar neste prosjekt.
Har du ennå ikkje lese noko av ho; kan du kanskje begynne med essaysamlinga Stillstand.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Morosam, og ikkje minst spanande.

Litteraturvitaren Nina Wisløff får uventa høve til å prøve ut fagteorien sin på å løyse ei kriminalsak. Her vert både eventyret om riddar Blåskjegg og overføringsteoriane til Freud og Jung tekne i bruk i fullt alvor, men med høgst tvilsam nytteverdi. Mysteriet vert likevel løyst på dramatisk vis. Ravatn skriv sers godt.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Nina er lei. Av jobben som litteraturprofessor, av at barndomshjemmet skal rives, av å lese boligannonser, av den arrogante legedatteren, av manglende barnetekke ovenfor barnebarnet.

Mads, Ninas mann, har arvet et hus, og det leier han ut til en ung alenemor. Legedatter, Ingeborg, og ektemannen har fått skjeggkre i leiligheten. Ingeborg er hysterisk. Her skal det selges fortere enn svint! Det utleide huset passer perfekt inn i planene hennes. Nina prøver å argumentere med at det faktisk bor noen i huset, men Ingeborg er ikke til å rikke. Hun vil på "visning".

Få dager senere leser Nina i avisen at leieboeren er forsvunnet. Kan det ha noe med henne og Ingeborg å gjøre? Da Nina endelig kommer på hvor hun har denne Mari fra, blir mysteriet med forsvinningen enda større. Nina innleder sin egen etterforskning da politiet gir opp. Nysgjerrigheten hennes avdekker mørke hemmeligheter.

For en sidevender av Ravatn! LES!!!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Smart, morsom og etterhvert ganske så uhyggelig. Ravatn på sitt beste!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

«Meiner du alvor?» spør han.
Alvor? Seier Nina. Sjølvsagt! Ein kan ikkje overlate noko så viktig som politiarbeid til politiet! Ein litteraturvitar kan i like stor grad, og truleg endå større, vurdere spørsmål som: Heng dette påståtte motivet på greip, eller er det kanskje etterforskinga som er på villspor? Kva kan ordvala til den avhøyrde avsløre, kva fortel det om psyke, bakgrunn, livshaldning? Ein litteraturvitar kan betre enn nokon avgjere om historia politiet fortel seg sjølv, er truverdig eller ei, undervegs i etterforskinga.» Litteraturviter Nina Wisløff tar litt ekstra tak i en litteraturdebatt her, og hun blir vår helt i denne lekkerbisken av en liten krimthriller. Agnes Ravatn er rå, alt hun tar i blir til godsaker. Denne var snop. Krim på elegant vis, som får deg til å gyse på slutten- virkelig så det grøsser. Og eventyret «Ridder Blåskjegg» er en av mange element som underbygger handlingen. På de siste sidene hørte jeg formelig døra til slottet hans slo igjen. Sier ikke mer. Les den!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Alle skjønar jo at hovudpoenget med litteratur er å skremme barn til å halde kjeft og oppføre seg. Og til å få dei til å sove. Men det er jo faktisk utruleg viktig!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Verdas eldste yrke er forteljar.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Innlevingsevne, seier ho. Å lese skjønnlitteratur er å leve seg inn. Einige? Folk som ikke les bøker, dei får rett og slett ikke nok trening i å leve seg inn i andre menneske. Resultatet? Dei forstår seg ikkje på folk.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Klokka er to. Ute er det merkeleg stilt. Inne like stilt, bortsett frå ei svak summing frå kjøleskapet. Det slår henne at ho burde sitje oppe om natta oftare, det er noko der ein går glipp av når ein alltid legg seg til å sove.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nokre av studentane tar notat, det må ho jo kunne gå ut frå, men ho førestiller seg at det store fleirtalet sit og bestiller klede på nettet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Liste over bøker i utfordringen.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

For de som ønsker å lese nynorsk


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjører på med samme plan som tidligere, med å lese 52 bøker i året.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Uthevet tekst


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hardanger - noveller" av Marit Eikemo
 • "Gjestene - roman" av Agnes Ravatn
 • "Kvar dag skal vi vere så modige - roman" av Brynjulf Jung Tjønn
 • "Team Tuva - roman" av Marit Eikemo
 • "Stoisk uro - og andre filosofiske smular" av Agnes Ravatn
 • "Tre vegar til havet - roman" av Brit Bildøen
 • "En sånn rød amerikansk scooter - roman" av Molly Øxnevad
 • "Der det finst fuglar - roman" av Maren Uthaug
 • "Svartstilla - roman" av Susanne Skogstad
 • "Ti amo - roman" av Hanne Ørstavik
 • "Kvit, norsk mann - dikt" av Brynjulf Jung Tjønn
 • "Hjemsøkelse - roman" av Jenny Erpenbeck
Alle bokanbefalinger for dette verket