Blodleie

av (forfatter) og Kari Bolstad (oversetter).

Gyldendal 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.43 (423 terningkast.)

1099 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er den tredje boka i en serie av fire fra Öland.

Omtale fra forlaget

Den tredje frittstående boken i en serie på fire kriminalromaner fra Öland. En fortelling om konflikter mellom gammelt og nytt, mellom øyboere og fastlendinger, mellom tradisjoner og turisme, og om hvordan en nesten glemt folketro bryter inn i det moderne samfunnet.

Gjennom kalksteinen ved den ölandske kysten løper blodleiet, et mørkerødt sjikt som folk før i tiden trodde var forsteinet blod fra en kamp mellom trollene inne i berget og alvene ute på Alvaret.Ovenfor klippekanten ved det forlatte steinbruddet i Steinvik står nybygde luksusvillaer side om side med steinhoggernes små brakker. I påsken, når snøen smelter, får flere av husene nye beboere. Men naboskapet fungerer ikke alltid slik man hadde tenkt seg, og sjalusi og mistenksomhet begynner å spire innenfor husveggene. Denne våren kommer livet til flere personer til å forandres for alltid. Her har den 83 år gamle skipperen Gerlof Davidsson nettopp flyttet inn i den vesle sommerhytta si for å se trekkfuglene komme og få nyte vårsolen, kanskje for siste gang. Men freden blir forstyrret da han finner sin avdøde kone Ellas dagbøker.Gerlof får enda mer å gruble på da en forvirret gammel mann fra fastlandet dukker opp på tomten hans og påstår at han er forfulgt, før han begir seg mot steinbruddet. Det korte møtet trekker Gerlof inn i en gåtefull historie der gamle synder later til å bli straffet av en ukjent hevner.«En fascinerende bok, som holder på leserens oppmerksomhet til siste side.» Kurt Hanssen, Dagbladet Johan Theorin (født 1963) er journalist og forfatter. Han har tilbragt alle sine sommerferier på Öland. Gyldendal har tidligere utgitt de to første bøkene i serien, Skumringstimen og Nattefokk. Nattefokk ble tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske kriminalroman, mens Skumringstimen fikk Svenska Deckarakademins pris for beste krimdebut i 2007 og The CWA John Creasey (New Blood) Dagger 2009. Johan Theorin utgis i over tjue land.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788205393523

EAN 9788205393523

Serie Ölandsserien (3)

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt sted Sverige

Språk Bokmål

Sider 414

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

34 172 162 51 4 0

Bokomtaler

En krimbok om tusser, troll og alver. Krim kan være å mangt...

Alver, folketro, tidligere pornostjerner, sjalusi og mistenksomhet. Hvordan henger alt dette sammen? Bare Theorin kan skrive en krimbok med disse ingrediensene eller?

Nok en Theorin bok, og gjett om jeg gledet meg til den! Hans to tidligere bøker Skumbringstimen og Nattefokk likte jeg veldig godt. Det var bøker som virkelig økte lesetempoet og jeg bare måtte finne ut hva som ville skje videre. Derfor var forventningene skyhøye til Blodleie. Theorin er en mester til å skrive spenning og jeg håpte at denne var ville være like god som de andre bøkene hans, om ikke bedre.

Men skyhøye forventninger kan ødelegge så mye for en leser. Jeg tror mine forventninger var en smule litt for store. Dermed innfridde ikke boka helt for min del. Den er spennende. Det er ikke det. Og Theorin er nesten like flink til å beskrive mennesker som Karin Fossum, men må si at selve konseptet ikke var fullt så fengende som Skumringstimen og Nattefokk. Jeg satt ikke på limpinnen og holdt på å dø av spenning, dessverre, selv om jeg skulle ønske jeg gjorde det siden det var en Theorin bok jeg leste.

En av grunnene var nok at persongalleriet ikke gjorde meg nysgjerrig og oppslukt nok til å vite mer om dem. En av hovedpersonene, Vendela, var nok den jeg likte minst. Jeg likte det vennlige forholdet til hunden hennes, men bortsett fra det opplevde jeg henne som bare masete og svært irriterende. Jeg brydde meg ikke noe særlig om henne for å være helt ærlig.

Ellers var Blodleie en grei nok thriller. Ikke helt det store, men hadde nok forventet mer av Theorin. Selv om denne ikke falt helt i smak skal jeg definitivt få med meg fjerde og siste bok fra Öland. Likte jo tross alt de andre bøkene hans veldig godt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I motsetning til mange andre som har skrevet om denne boken her, står denne som min favoritt hittil, av bøkene fra öland. Den fanget meg raskere enn de andre, og selv om jeg var bekymret for at disse "alvene" og "trollene" skulle søle til historien i kraft av sin overnaturlighet, synes jeg ikke de gjorde det overhode. De tilførte historien litt mystikk, men jeg har fremdeles mulighet til å velge selv om jeg tror på dem eller ikke, noe som lar historien beholde sin troverdighet samtidig som den også beholder mystikken. Perfekt!

Alle karakterene som ble presentert i denne historien syntes jeg det var lette og interessante å følge, og det var ikke på noe tidspunkt at interessen min dabbet av, noe de fra tid til annen har gjort i de andre bøkene, om enn bare for en kort stund.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gravrøys" er den fjerde boka i Johan Theorins serie fra Öland. De andre tre er "Skumringstimen" 2007, "Nattefokk" 2008, og "Blodleie" 2010. Alle tre utmerkede krimbøker som har fått diverse priser. Nå har endelig den siste kommet, "Gravrøys" 2014. Kanskje har det gått for lang tid siden de forrige? For jeg er dessverre ikke så begeistret for denne som jeg var for de andre tre....

Det er sommer på Öland, og turister strømmer til øya.Men èn av de som kommer til øya denne sommeren er ingen turist, men en som kommer for å kreve inn gammel gjeld.Han etterlater seg død og skrekk i sommernatten og ingen vet hvem han er. Gerlof er gammel og sliten, men hans nysgjerrighet, og hans interesse for historie gjør at han er den eneste som kan finne ut hvem denne nattens gjest er, før flere må dø.

Gerlof er en herlig figur da, det er faktisk avsnittene om han som gjør mye av boka ! Ellers er det mye folk som ikke gjør noe utav seg etter min mening. Og den herlige grøss og spøkelsestemninga Theorin har lykkes så godt med før mangler her.Det er ingen dårlig bok men den er heller ikke veldig bra.Etter min smak er den langdryg og litt kjedelig..Den er så motsatt av de tre tidligere bøkene, skjønner ikke at det er samme forfatter ?? Jeg ser den får blandet kritikk hos aviser og andre bloggere, noen elsker den og noen synes Theorin begynner å bli sliten :)
Jeg likte heller ikke Sankta Psyko noe særlig, og dessverre ikke denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Øland 4

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Putt bomull i ørene, dra på deg et par med dårlige sko og et par tjukke gummihansker...og klin vaselin over brilleglassene. Sånn er det å være åttitre.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det var en kremmer som kom til en gård på Öland. En liten gutt åpnet.
-Er din far hjemme,gutt?
-Nei, min herre.
-Er han langt borte?
-Nei, min herre. Han er på kirkegården.
-Hva i all verden gjør han der?
-Ingenting, tror jeg. Far er død.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

VOKT DEM FOR HUNDEN! sto det på et rødt skilt ved innkjørselen til tomta, enda Jerry aldri hadde hatt hund.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

När solen ger sommarn dess flöden
då uppväcker näktergalen
de drömmar vi hopat kring döden
som midsommarmyter i dalen.

          Harry Martinson
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her legges alle bøker jeg har lest i 2014 inn. Et mål for i år er å lese mer skjønnlitteratur, for jeg begynner å bli lei av alle krimbøkene!


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Krimbøker der handlingen foregår rundt påsketider.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her samlar eg dei bøkene eg har i bokhylla mi. På denne måten kan eg sjølv få oversikt over kva eg har lese og kva som bør lesast før eg tar av hos bokhandlaren. Pensumbøkene tar eg ikkje med;)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

En leseutfordring med 25 bøker på Facebook

LESEUTFORDRING 2020

1. Bok utgitt i 2020: "Syng, gravløse, syng" av Jesmyn Ward

2. Bok anbefalt av lokale bokhandel: Henrik Falk av Vigdis Hjort

3: Bok på under 100 sider: "Verda er ein skandale" av Agnes Ravatn

4: Afrikansk forfatter: "Things fall apart" av Chinua Achebe

5: Vinner av Bokhandlerprisen: Tysteren av Jan-Erik Fjell

6: Bok du hadde tenkt å lese i 2019: "Stormfulle høgder" av Emily Bronte

7: Russisk klassiker: Idioten av Fjodor Dostojevskij

8: Favorittbok fra da du var barn/ ungdom: "To Kill A Mockingbird", by Harper Lee

9. Bok du ikke klarte legge fra deg: "Blodleie" av Johan Theorin

10: Bok av forfatter som har skrevet mer enn 20 bøkerKniv av Jo Nesbø

11: Bok med gult cover: "Dei vaknes løgnaktige liv" av Elena Ferrante

12: En bruktbok:: "Skumringstimen" av Johan Theorin

13: Bok der noen blir drept: "Gravrøys" av Johan Theorin

14: Bok med kart i: "Vestlandet" av Erlend O. Nødtvedt

15. Bok fra tiåret 2010-2019: "Dei sju dørene" av Agnes Ravatn

16: Bok med kosedyr på coveretFolk med angst av Fredrik Backman

17. Bok som ikke har en lykkelig slutt: "Medmenneske" av Olav Duun

18: En fantasyroman: Presens maskin av Gunnhild Øyehaug

19: Bok med fottøy i tittelen: Italienske sko av Henning Mankell

20: Bok med terningkast seks på coveret: Berge av Jan Kjærstad

21: Bok om psykisk helse: Three women av Lisa Taddeo

22: Bok som inneholder et oppdiktet språk: 1984 av George Orwell

23: Bok om sport: Vi mot dere av Fredrik Backman

24: En vinterbok: Eit vintereventyr av Jan Roar Leikvoll

25: Bok om skeiv kjærlighet: "On Earth We're Briefly Gorgeous" av Ocean Vuong


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oppdaget at det å lage liste her var en fin måte å holde oversikten over hvilke bøker jeg har lest. Lister er i grunnen sabla greit... Suksessen fra 2010 fortsetter, her kommer listen for 2011-bøkene


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Et stille, umerkelig drap - en Nina Borg-roman" av Lene Kaaberbøl
 • "Sankta Psyko" av Johan Theorin
 • "Ildens øye - kriminalroman" av Jorun Thørring
 • "Hjemstavn" av Arnaldur Indriðason
 • "Bitrere enn døden" av Camilla Grebe
 • "Hvite netter" av Ann Cleeves
 • "De uønskede - kriminalroman" av Yrsa Sigurðardóttir
 • "Tvillingen - kriminalroman" av Merete Junker
 • "Tvekampen" av Arnaldur Indriðason
 • "Skumringstimen" av Johan Theorin
 • "Anger" av Arnaldur Indriðason
 • "Den tredje stemmen" av Cilla Börjlind
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver