Gjestene

roman

av (forfatter).

Samlaget 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.73 (173 terningkast.)

401 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av. «Gjestene» er ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort.

Omtale fra forlaget

Nominert til Bokhandlarprisen 2022!

«Hytta var ikkje så prangande og vulgær som eg hadde håpa, tvert imot var ho smakfull og diskret, i grånande tre, glas og naturstein.
Ja, dette var - hm, sa eg og kom ikkje på noko. Eg hadde ønskt meg noko meir invaderande og blautkakeaktig kritikkverdig. Her var det ved første augekast ingenting Kai og eg kunne latterleggjere og håne og styrke alliansen vår på kostnad av, berre miljøvennlege materiale og ekstreme privilegium.»

Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av.

«Gjestene» er ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort.

Terningkast 5!
«uhyre sinnrikt og smart både uttenkt og utført. Historien, karakterene, sprangene i tid, alt sitter som støpt, et lite mikrobilde av Norge anno 2022.»
- Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Terningkast 5!
«Det er lett å fastslå at Ravatn skriver svært underholdende og har blitt en mester i sin sjanger.»
- Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Terningkast 5!
«Ravatn tar situasjonskomedie til et nytt nivå. [...] Og selv om ærligheten som kjent varer lengst, er løgnen morsommere. Gjestene fikk meg til å le høyt. Alt er så stramt, så gjennomført. Ingenting står uten en grunn. Agnes Ravatn gir ikke romankarakterene sine tilfeldige yrker, hun deler ikke ut intetsigende replikker. Iris heter Iris og ikke for eksempel Siri. Og Karin heter Karin. Ravatn er rett og slett himla god til å skrive.»
- Maren Simonsen, BOK365

Terningkast 5!
«Fornøyelig og pinlig om menneskelig svakhet.»
- Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Gjestene er et tett psykologisk drama hvor den ene løgnen tar den andre. Ravatn drar oss rett inn i handlingen. Språket er effektivt og elegant, tonen er vittig og syrlig. Handlingen har akkurat nok av påfunn og nerve til at du ikke har lyst til å legge den fra deg.»
- Mari Grydeland, Aftenposten

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788234003349

EAN 9788234003349

Omtalt sted Oslofjorden

Språk Nynorsk

Sider 174

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

22 96 43 11 1 0

Bokomtaler

Herlig roman! Drivende og spennende, vond og morsom. Om misunnelse og gamle skjeletter i skapet. Synd at jeg allerede er ferdig!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Eg må innrømme at alt Agnes Ravatn skriv fell i smak hjå meg og at det kanskje gjer meg litt inhabil. Men eg står for det!
Denne boka er skikkelig god!
(Slutten var eg ikkje heilt fornøyd med og derfor vart det terningkast fem.)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Risikoatferd i ferieidyll
Noen og enhver kan vel tenke seg å leve seg inn i en annen rolle her på jorden enn den man ellers er havnet i. Karin og Kai tar sjansen på dette når de treffer på sine hyttenaboer Hilma og Per. I vårt tette samfunn innebærer dette risikoatferd på høyt nivå, kanskje særlig når medlemmer av den grå middelklassen prøver seg som medlemmer av finanseliten. Ravatn skriver som vanlig skarpt, vittig og ikke minst underholdende om sine fiktive personer, men også med adresse til det gode hytteliv ved sjøen og andre særnorske fenomener.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Gjestene synes jeg er morsom og spennende. Ikke til å legge fra seg. Jeg fikk opp pulsen flere ganger. Det er det ikke alltid jeg får av bøker som kategoriseres som spenningsbøker. Ser at anmeldere kategoriserer romanen som et kammerspill (et skuespill som er skrevet for en liten, intim scene). Helt klart at handlingen i romanen hadde passet som et skuespill

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne var fin altså! Artig historie, og noen ganger ubehagelig når Karin bare graver seg dypere og dypere ned i løgnene. Hørte denne på lydbok mens jeg klippet plenen i går. Jeg har stor plen, men disse 4 timene fløy avgårde :D
Kunne tenkt meg å se filmen en gang :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ja, dette var - hm, sa eg og kom ikkje på noko. Eg hadde ønskt meg noko meir invaderende og blautkakeaktig kritikkverdig. Her var det ved første augekast ingenting Kai og eg kunne latterleggjere og håne og styrke alliansen vår på kostnad av, berre miljøvennlege materiale og ekstreme privilegium

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Men akk, her i dette skjergardsvatikanet var alle tatt til gissel av den heilage sjømatkyrkja, der det blei servert badetemperert saltvatn og rognkjeks under nattverden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

... gruppedynamisk påført smak.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Forhåpentligvis mer en i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lest I 2022. Del 2.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liste for romaner og fiction - boksamling


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker på leselista.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Strak arm - roman" av Heidi Linde
 • "Lucy ved havet" av Elizabeth Strout
 • "Leksjoner" av Ian McEwan
 • "Familieverdier - roman" av Jens M. Johansson
 • "Uønska åtferd - roman" av Olaug Nilssen
 • "Bli hos meg - roman" av Hanne Ørstavik
 • "Egne barn - roman" av Trude Marstein
 • "Winterferie - roman" av Janne Stigen Drangsholt
 • "De små jentene - roman" av Monica Isakstuen
 • "Femten år - den revolusjonære våren" av Vigdis Hjorth
 • "Jeg er egentlig ikke sånn - roman" av Marie Aubert
 • "Så dro jeg hjem" av Karin Smirnoff
Alle bokanbefalinger for dette verket