Kirurgen

roman

av (forfatter).

Tiden 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.40 (68 terningkast.)

159 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Ida Hegazi Høyers "Kirurgen" er en foruroligende innsideroman fra gastrokirurgisk avdeling, der vi møter den talentfulle kirurgen Henrik Wold. Med klinisk presisjon har han organisert livet sitt rundt jobben og karrieren, men når en niåring han har operert for en tilsynelatende udramatisk tilstand, utvikler uforklarlige komplikasjoner, begynner han for første gang i sitt profesjonelle liv å kjenne på et snev av usikkerhet. Samtidig begynner kjæresten hans å etterlyse forpliktelse på et nivå Henrik er ute av stand til å møte.

Med et suverent blikk for menneskelig psykologi, med et alltid overraskende og assosiativt språk, og med et umiskjennelig blikk for det komiske, tar Høyer oss med på en to ukers utforbakke i Henrik Wolds liv. Hva skjer når fasaden begynner å slå sprekker? Når går kirurgens pragmatiske kynisme over i det destruktive? Og hva er egentlig et menneskeliv verdt?

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788210058219

EAN 9788210058219

Språk Bokmål

Sider 266

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 28 26 8 0 1

Bokomtaler

Hva skal man si om Dr. Wold? Jeg synes han innfrir alle fordommer (og han gir meg dessverre samme følelsen som noen kirurger på gastroavdelingen ga meg som student). Alle får gjennomgå. Kvinner, funksjonsnedsatte, utenlandske mennesker, overvektige mennesker, folk uten legeutdannelse og folk med «vanlig» følelsesliv er bare noen eksempler. Karakteren er beinhard og godt skrevet. Jeg undres om han er født sånn eller blitt sånn. Jeg får også lyst til å fjern-diagnostisere.

Boka i seg selv er helt grei. Den tar seg opp etter at en bikker 100 sider synes jeg. Til at Hegazi Høyer er min favorittforfatter var jeg muligens litt skuffet. Den var ganske annerledes enn andre ting hun har skrevet tidligere. Jeg er likevel glad jeg leste den

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det første jeg tenkte på da jeg startet å lese romanen Kirurgen av Ida Hegazi Høyer, var en episode i 2020 i radioprogrammet Drivkraft der Marie Louise Sunde var gjest.

«Marie Louise Sunde er kirurg, gründer, forfatter og likestillingsforkjemper. Hun sa opp kirurgjobben i protest mot ukultur og maktmisbruk på operasjonsstuen. I dag kjemper hun for kvinners rettigheter verden over og er daglig leder i selskapet Equality Check, som er en slags tripadvisor der de ansatte kan vurdere hvor likestilt egen arbeidsplass er.»

Romanen er en av seks romaner som er nominert til prisen jeg skrev om i dette innlegget:

P2 lytternes romanpris 2022, de seks nominerte

Det er sjelden jeg leser bøker der hovedpersonen er fremstilt så gjennomgående usympatisk som kirurgen Henrik Wold. Tenkte innimellom på de ufordragelige finanskarene i TV serien Exit.

Henrik Wold er en ufordragelig fyr uten sosiale antenner. Sikkert en eller flere slike som fikk Marie Louise Sunde til å si opp jobben sin på Ahus. Kanskje forfatteren har latt seg inspirere av hennes historie. At det i prestasjonsyrker finnes slike mennesketyper er ingen overraskelse. Uansett: det skal bli spennende å lytte til juryens diskusjoner rundt romanen.

En smakebit:

«Det var en iboende systemfascinasjon som hadde ført ham til medisinstudiet. Behovet for å skru ting fra hverandre og betrakte de ulike bestanddelene, fikse det som var defekt, få maskinen til å virke igjen. Ikke nødvendigvis ønsket om å redde liv, slik mange trodde. Å redde liv var selvsagt en bonus, det samme var høy inntekt, men det var det tekniske aspektet som hadde vært det mest forlokkende, altså selve håndverket, noe som også var hovedårsaken til at det å skulle nøye seg med å være allmennlege hadde vært utenkelig for ham. Prat hadde aldri vært hans sterkeste side, verken privat eller i jobbsammenheng, og bare tanken på å måtte snakke med pasienter dagen lang, slik han hadde erfaring med fra turnus, bød ham imot. Han hadde et par venner fra studietiden som nå jobbet som fastlege, og han skjønte ikke hvordan de holdt ut. For ham var det ille nok med de korte samtalene han ble pålagt å ha med dem han opererte. Enkelte pasienter ville ha et ansikt på mannen med skalpellen, som de sa. Enkelte pårørende kunne også være svært forlangende, som nå — første operasjon på dagsordenen var en niårig jente som hadde blitt innlagt i løpet av natten etter tre dagers opp kast med påfølgende dehydrering, magesmerter og feber. Til tross for væskebehandling og kvalmestillende medisin hadde ikke symptomene gitt seg, og alt tydet på blind tarmbetennelse. Å fjerne en blindtarm var normalt sett et elementært kikhullsinngrep, den basale informasjonen kunne like gjerne blitt gitt av en operasjonssykepleier, men de smått hysteriske foreldrene hadde altså insistert på å få snakke med ham. Så rolig han kunne gikk han bort til dem, der de satt og ventet i gangen ved kaffebordet, mor med fett hår og mørke ringer under øynene, far med maniske fingre knugende i det digre hipsterskjegget. Praten tok ikke mer enn om lag ti minutter, hvor han i grove trekk forklarte dem hva han skulle gjøre og hvordan det skulle foregå, men det var likevel nok til å irritere ham.»

Omtalen er fra dette blogginnlegget

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fantastisk morsomt å følge denne legen på vei mot avgrunnen i kampen for å være seg selv til det fulle.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Livet var som vanlig fullt av malplasserte objekter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et liv var på sett og vis enkelt. Linje på linje med irreversible formuleringer, skritt som uavlatelig ledet hit eller dit. Veibaner som førte til store gatekryss med utstrakte muligheter, eller til trange blindveier, smug, klippekanter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Man var ikke likeverdige, verken som ansatte på en arbeidsplass eller som innbyggere i et land. Likeverdighet var et konstruert begrep, lagt av sosialistene for å skape falsk trygghet i livet, som Jesus for de troende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På en dårlig dag kunne det nesten virke som om menn levde hele livet bare for å etterkomme damenes ønsker, men det var kanskje barnslig å tenke sånn, det ble antagelig litt abstrakt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

..., og ja, hun måtte gjerne lese. Han likte å se henne være et annet sted, inni noe annet, hjemme hos ham.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er de nominerte til Lytternes romanpris - de diskuteres denne uka i NRK radioappen - jeg har ikke lest noen enda, men syns alle ser spennende ut! hvor mange har du lest?


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forhåpentligvis mer en i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alt jeg leser i mars 2023


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Dagny - roman" av Aasne Linnestå
 • "Odel - roman" av Dordi Strøm
 • "Statsråden kommer - roman" av Birger Emanuelsen
 • "Alle mot alle - essay, artiklar og gjeldsbrev" av Agnes Ravatn
 • "Familieverdier - roman" av Jens M. Johansson
 • "Uønska åtferd - roman" av Olaug Nilssen
 • "Forbryter og straff - roman" av Kathrine Nedrejord
 • "Faste rammer - roman" av Halvard Hølleland
 • "Jenter i trær - roman" av Heidi Mittun-Kjos
 • "Svømmerne - roman" av Julie Otsuka
 • "Evelyns innboks" av Victoria Durnak
 • "Oskespiralen - roman" av Leander Djønne
Alle bokanbefalinger for dette verket