Parfymen

historien om en morder

av (forfatter) og Tom Rønnow (oversetter).

Aschehoug 2001 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.81 (674 terningkast.)

2594 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Tesaurus' eksemplar av Parfymen - historien om en morder

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Jean-Baptiste Grenouille blir født en het og stinkende julidag i 1738 i morens fiskebod i Paris. Den lille gutten blir offer for bisarre opplevelser og settes bort for å vokse opp under ekstremt harde kår. Tidlig skiller han seg ut og vekker mistro - han har ingen lukt! Til gjengjeld har han en fantastisk velutviklet luktesans. Hele livet orienterer han seg utelukkende etter nesa og blir verdens mest geniale parfymemaker. Romanen er en krønike der det groteske dominerer. Samtidig er den en satire over opplysningstiden og en personskildring om en kunstnerisk besettelse. Romanen er filmatisert.

Omtale fra forlaget

Jean-Baptiste Grenouille blir født en het og stinkende julidag i 1738 i morens fiskebod i Paris. Den lille gutten blir offer for bisarre opplevelser og settes bort for å vokse opp under ekstremt harde kår. Tidlig skiller han seg ut og vekker mistro - han har ingen lukt! Til gjengjeld har han en fantastisk velutviklet luktesans. Hele livet orienterer han seg utelukkende etter nesa og blir verdens mest geniale parfymemaker. Romanen er en krønike der det groteske dominerer. Samtidig er den en satire over opplysningstiden og en personskildring om en kunstnerisk besettelse. Romanen er filmatisert.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2001

Format Heftet

ISBN13 9788203206139

EAN 9788203206139

Serie Aschehoug moderne

Språk Bokmål

Sider 226

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

177 302 120 47 21 7

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det forholder seg ikke slik at jeg ikke lukter, for alt lukter. Det forholder seg tvert imot slik at jeg ikke lukter at jeg lukter, fordi jeg har luktet meg dag ut og dag inn siden jeg ble født, og derfor er min nese blitt avstumpet mot min egen lukt. Hvis jeg kunne skille ut min egen lukt, eller i det minste en del av den, fra meg selv og vende tilbake til den etter en tids avvenning, ville jeg meget vel kunne lukte den - og dermed meg selv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Piken var usedvanlig vakker. Hun var av den varmblodige type kvinner som ser ut som de er av mørk honning, glatt og søt og meget klebrig; som med en seigtflytende gest, et kast med luggen, et eneste langsomt piskeslag med blikket behersker rommet og samtidig står der ganske rolig, i sentret for en hvirvelstorm, tilsynelatende uvitende om sin egen gravitasjonskraft, som de uimotståelig trekker til seg både kvinners og menns lengsler og sjeler med.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Odors have a power of persuasion stronger than that of words, appearances, emotions, or will. The persuasive power of an odor cannot be fended off, it enters into us like breath into our lungs, it fills us up, imbues us totally. There is no remedy for it."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Resultatet var spøkelsesaktig - under Grenouilles nese gjenoppsto skreddersvennen olfaktorisk fra de døde...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For menneskene kunne luke øynene for storheten, for det skrekkelige, for skjønnheten, de kunne lukke ørene for melodier eller besvergende ord. Men duften kunne de ikke lukke seg for. For duften var åndedrettets bror.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Parfymen var vidunderlig. Sammenlignet med «Amor og Psyke» var den som en symfoni sammenlignet med en enslig gnikkende fele.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hennes figur interesserte ham ikke. For ham eksisterte hun ikke lenger som kropp, bare som kroppløs duft. Og den tok han med seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en objektiv betrakter var det i grunnen ikke noe skremmende ved ham. Da han vokste opp, var han hverken spesielt stor eller sterk; han var nok stygg, men ikke så ekstremt stygg at det var fryktinngydende. Ikke var han aggressiv, heller ikke vrien eller lumsk i sin atferd, han provoserte ingen. Han foretrakk å holde seg for seg selv. Også hans intelligens så ut til å være alt annet enn imponerende. Han klarte ikke å stå oppreist før han var tre år, og han hadde fylt fire da han snakket for første gang, han sa "fisk", et ord som nærmest datt ut av ham i et anfall av opphisselse, lik et ekko, som om en fiskehandler kom gående oppover Rue de Charonne og ropte ut varene sine.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Litteratur av den sort hvor sympati og kritikk av denne karaktertypen eller tilstanden smelter sammen. Kom gjerne med kommentarer og forslag til utvidelse (både dikt, drama og prosa godtas, hvis en overbevisende forklaring er lagt til grunn)! Med tanke på at outsideren er en av de mest utbredte motivene i litteraturen, kan vi avgrense listen en smule ved å kun nevne bøker hvor hovedpersonen eller hovedfokuset er en slik skikkelse, kanskje særlig hvis det er av typen 'mannen mot verden' eller 'gode idealer mot realitetene' etc. Eller for den saks skyld individer lidende av dekadense, desillusjoner eller weltschmerz. Nuvel, nøl ikke! med andre ord.


Godt sagt! (38) Varsle Svar

Av og til leser du en bok som får deg til å skratte på bussen. Noen ganger sitter du med tårevåte øyne. Andre ganger tenker du "wow, jeg lever i en fantastisk verden, i et fantastisk solsystem, i en utrooolig stor galakse...i et tilsynelatende uendelig, mindblowing og fremdeles ekspanderende univers!!! I morgen skal jeg fortelle en venn hvor vakker han/hun er. Alt er så vakkert! Herregud, sa jeg det høyt?"


Godt sagt! (28) Varsle Svar

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (17) Varsle Svar

..fordi jeg vil få den førstegangsopplevelsen igjen og igjen og igjen og igjen!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Er du lei av å høre at du burde ha lest Ibsen og Hamsun? Her er bøker fra A til Å som absolutt er verdt å lese, selv om de ikke nødvendigvis er på skolepensumet. 29 bøker du bør lese før du dør. Lista er hentet fra side2.no og er fra 2007 :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøkene som har holdt meg med selskap på godt og vondt, vår, sommer og høst 2011 - i tilfeldig rekkefølge=)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er min oversikt over bøker jeg har lest i 2010. Listen lages mest for min egen del. Jeg liker å kunne se tilbake på hvilke bøker jeg har likt/ikke likt i jakten på nye leseopplevelser.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Syns enda jeg har lest skremmende få av de 1001 bøkene men jobber med saken, må jo lese litt andre bøker også.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "En passende ung mann" av Vikram Seth
 • "En hunndjevels bekjennelser" av Fay Weldon
 • "Frøken Smillas fornemmelse for snø" av Peter Høeg
 • "Sirkusbarn - roman" av John Irving
 • "Den vidunderlige kjærlighetens historie" av Carl-Johan Vallgren
 • "Livlegens besøk" av Per Olov Enquist
 • "Den hemmelige historien" av Donna Tartt
 • "Babettes gjestebud" av Karen Blixen
 • "Guden for små ting" av Arundhati Roy
 • "Kjerringbissel" av Minette Walters
 • "Juleoratoriet" av Göran Tunström
 • "Kaptein Corellis mandolin" av Louis De Bernières
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver