Den trettende fortellingen

av (forfatter) og Hege Hammer (oversetter).

Gyldendal 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.70 (584 terningkast.)

1926 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Den aldrende forfatteren Vida Winter ønsker å fortelle sannheten om sitt ekstraordinære liv. Hun sender et brev til Margaret Lea, som går med på å skrive Vidas biografi. Vidas historie inkluderer bl.a. Angelfield-familien som består av den vakre og viljesterke Isabelle og tvillingene Adeline og Emmeline. Margaret blir overveldet av Vidas historier, men som biograf må hun forholde seg til fakta, ikke fiksjon, og hun stoler ikke på det Vida forteller. Hun begynner å undersøke selv, og to parallelle historier folder seg ut. Margaret begynner si reise mot sannheten, både Vidas og hennes egen.

Omtale fra forlaget

En fengslende, klassisk roman om familiehemmeligheter, historiefortelling og bøkenes magi. En bok i samme tradisjon som Daphne du Mauriers Rebecca. Ingen vet hvem den sagnomsuste og gåtefulle forfatteren Vida Winter er. Hun har brukt hele sitt liv på å dikte historier om seg selv; den grufulle sannheten tåler ikke dagens lys. Nå, gammel og syk, ønsker hun å lette på mysteriets slør. Den unge Margaret Lea er slått av parallellen mellom Vida Winters liv og sitt eget og takker ja til å skrive biografien hennes. Historien hun avdekker, er mørk og ubehagelig. Den kretser rundt familien Angelfield: den vakre og egenrådige Isabelle, hennes bror Charles og de uregjerlige tvillingene Adeline og Emmeline. Det er en uhyggelig beretning om utemmet villskap og galskap, forbudt kjærlighet, brå død, forråtnelse og usynlige bånd. Men hva er sannhet, og hva er diktning? Hva er Vidas historie, og hva er Margarets egen? Og hva er mysteriet om den trettende fortellingen? OM FORFATTERENDiane Setterfield er i begynnelsen av førtiårene og bor i Yorkshire i England. Hun er akademiker. Den trettende fortellingen er hennes debutroman. Den gikk rett inn på førsteplass på The New York Times’ bestselgerliste.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788205362413

EAN 9788205362413

Språk Bokmål

Sider 426

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

144 221 146 51 19 2

Bokomtaler

Da har jeg lest denne boken for annen gang, dvs. lyttet... Første gang leste jeg den på engelsk, nå lyttet jeg til den norske lydboka. Begge leseopplevelsene var gode, jeg ble revet med... Det er en spesiell fortelling, og det er styrken dens, den skiller seg ut. Men samtidig har den masse herlige og frodige fortellingstrekk, og det er en god dynamikk i personlighetsutviklingen både hos Vida og hos Margareth, det er en godt fortalt og spennende historie om å bli hel, om det å ha gjennomlevd masse. Temaene som dukker opp er mange og både forbudte og groteske. Har lest kritikken av hvordan den slutter, og kan forstå den selv om jeg ikke er enig. Jeg tolker den annerledes enn det de som har kommet med kritikken har gjort. Boka anbefales.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg klarte simpelthen ikke å legge fra meg denne boken! Jo mer jeg leste, jo mer forvirret ble jeg! Til slutt ender du opp med mange: "Jøss!", "Åååå..." og "Du kødder!" Den trettende fortellingen er en bok du bør unne deg :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis du liker mengder med detaljbeskrivelser om ting, steder og mennesker, og utstrakt bruk av metaforer, er denne boka absolutt noe for deg. For meg ble det altfor mye av begge deler, og den eneste grunnen for at boka får terningkast 2, er fordi det er et snev av spenning der, jeg vil gjerne fullføre boka for å finne ut hva som skjedde og hvem som er hvem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Å lytte ved dører er ikke dårlig oppførsel når det skjer i vitenskapens navn, og legens kone var en ivrig vitenskapskvinne når det gjaldt å studere sin egen mann.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

(...) jeg hadde løyet. Selvfølgelig var jeg gladere i bøker enn i mennesker.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

There is something about words. In expert hands, manipulated deftly, they take you prisoner. Wind themselves around your limbs like spider silk, and when you are so enthralled you cannot move, they pierce your skin, enter your blood, numb your thoughts. Inside you they work their magic.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hvilken hjelp, hvilken trøst er det i sannheten sammenlignet med en fortelling? Hva godt gjør vel sannheten ved midnatt, i mørket, når vinden brøler som en bjørn i skorsteinen?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

There are too many books in the world to read in a single life time. You have to draw the line somewhere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Har i det siste kommet over bøker hvor bøker har en sentral plass i handlingen. Alle bokelskeres drøm eller;-) Tenkte det kunne være morsomt å lage en liste på det, her er en start. Trenger hjelp til å fylle på...


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Titler jeg føler hører sammen på en eller annen måte jeg ikke helt klarer på beskrive, men som jeg føler det har kommet mange av i det siste. Skjulte historier, hemmeligheter, fra eksotiske steder eller eldre tider, helst med kvinner i hovedrollene. Gjerne også en eller annen slags likhet i omslagene som gjør at jeg tenker 'åja, der er en sånn bok'.

Må få tillegge at jeg ikke har lest noen av disse bøkene, derfor kan jeg ikke uttale meg om de er gode eller ikke! Men det vet kanskje dere?


Godt sagt! (8) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Noen bøker setter spor, noen blir man forelsket i og noen grubler man litt på. Disse tenker jeg å lese en gang til. Ikke nå i de nærmeste dager eller måneder men èn gang.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har funnet ut at jeg liker litt sånn "creepy" bøker, i den gotiske sjangeren.
Har ikke tenkt så mye på det før, men etter å ha lest "Stormfulle høgder" kom jeg til å tenke på om der er bøker i samme sjanger som jeg kunne lese. Jeg kom da på at jeg jeg var svært begeistret for Frobenius sin "Latours katalog" og de fire bøkene av Carlos Ruiz Zafon som begynner med "Vindens skygge". Dette er mine favoritter. Og nå kan jeg plusse på Stormfulle høgder. Jeg vil nå prøve å samle flere bøker på en liste, så jeg kan kose meg med sjangeren :)

Har du noen forslag?


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Lesesirkelen" av Elizabeth Noble
 • "Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai" av Mary Ann Shaffer
 • "Glass og aske" av Ann Syréhn Tomaševic
 • "Det usynlige fjellet" av Carolina De Robertis
 • "Bokens folk" av Geraldine Brooks
 • "Utskudd" av Sadie Jones
 • "Mississippi" av Hillary Jordan
 • "Historien om Edgar Sawtelle" av David Wroblewski
 • "Gravkammer" av Kate Mosse
 • "Havfruestolen" av Sue Monk Kidd
 • "Glassblåseren fra Murano" av Marina Fiorato
 • "Rebecca" av Daphne Du Maurier
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver