Boktyven

av (forfatter) og Henning Hagerup (oversetter).

Damm 2008 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.14 (988 terningkast.)

3195 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Året er 1939, og vi befinner oss i Nazi-Tyskland. Ni år gamle Liesels foreldre er sendt i konsentrasjonsleir, og Liesel bor hos fosterforeldre i Himmelgaten i München. En dag dukker jøden Max Vandenburg opp, og får holde seg skjult i familiens kjeller. Liesels fosterfar lærer henne å lese, og hun oppdager at hun ikke kan motstå bøker. Derfor stjeler hun dem, og deler historiene med naboene i bomberommet og med Max.

Omtale fra forlaget

Når Døden forteller en historie, bør du lytte.Året er 1939. Vi er i Nazi-Tyskland, og hele nasjonen holder pusten. Døden har travle dager, og han skal snart få enda mer å gjøre.


Den dagen Liesel Meminger finner en bok i snøen ved brorens grav, forandres livet hennes dramatisk. Jenta har nemlig oppdaget noe hun ikke kan motstå - bøker. Graverens håndbok er det første av hennes 14 tyverier i løpet av de neste årene. Snart stjeler hun bøker fra nazistenes bokbål, borgermesterfruens bibliotek og der hun ellers måtte finne dem. Det er fosterfaren som lærer henne å lese, og takket være bøkene klarer hun å finne mening i en verden som er i ferd med å gå av hengslene. Liesel deler historiene hun har lest, med naboene sine i bomberommet og med jøden Max, som fosterfamilien skjuler i kjelleren.


Bokdetaljer

Forlag Damm

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788204154972

EAN 9788204154972

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Tyskland

Språk Bokmål

Sider 539

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

426 376 117 48 11 10

Bokomtaler

I romanen er det Døden som er fortelleren, og dette gir en ganske spesiell ramme for fortellingen, som foregår i Nazi-Tyskland.

Liesel, ei lita jente på ni år, har ikke hatt noen lett start på livet. Foreldrene er sendt i konsentrasjonsleir, og broren dør mens de er på vei til fosterforeldrene. Liesel vokser opp hos en brysk fostermor og en kjærlig fosterfar. Fosterfaren hjelper henne gjennom netter med mareritt og det er i slike stunder - om nettene - han lærer henne å lese. Liesel oppdager bøkenes verden, og hun stjeler bøker så snart anledningen byr seg.

Til tross for alt det triste som skjer - jødeforfølgelsen, et land styrt av en despot, bombingen - finner Liesel og vennen hennes Rudy lyspunkter i tilværelsen. Dette gjør historien optimistisk, tross alt. Oppholdene i bomberommet, hvor Liesel leser for naboene, Rudy som mest av alt lengter etter kyss, jøden Max som lever i skjul i kjelleren - alt fortalt med en helt unik innlevelse slik at boka nærmest blir poetisk. En nydelig roman!

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Romanen hadde stått lenge i bokhylla da jeg leste den i mai 2013. Og den var overhode ikke slik jeg hadde forestilt meg. Den krever sin leser. Men jeg er glad jeg brukte tid til å lese den. Et blogginnlegg jeg skrev etter å ha lest romanen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En av mine absolutte favoritter. Persongalleriet er strålende. Kommer ikke på noen bedre bok i farta.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Boktyven" av Markus Zusak, 05.08.12 konkluderer jeg med er veldig bra. Fortellerstemmen er noe for seg. Vet ikke om jeg skal røpe hvem det er, men det er noen alle har hørt om. Handligen spinner seg rundt ei lia jente som flytter inn til sine fosterforeldre rett før andre verdenskrig. Gode skildringer av et lite barns inntrykk og forståelse av krig, makt og avmakt. Den er godt skrevet, og kapitlene blir presentert i stikkordsform før de begynner. Et annet fortellertriks er uthevede tekster som skal støtte hendelsene. Godt skrevet, spennde, trist, dramatisk, men samtidig en varm bok om vennskap og om viktigheten av å prøve kose seg så godt man kan, ut i fra de mulighetene omgivelsene gir.
Med sine ca 530 sider, må vel boka betegnes som en murstein. Jeg las 400 av dem i ferien. De 130 siste las jeg etter at hverdagslivets mas og tjas var et faktum, og det kan være at det påvirket inntrykket om slutten. Da følte jeg at historien skred saktere frem, metaforene og utmalingene sto litt i veien for spenningen.
Uansett en bra bok, som gir oss en påminnelse om at det er ikke døden vi skal være redd for; det er de som fremskynder den som er problemet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

It kills me sometimes, how people die.

Godt sagt! (21) Varsle Svar

En snøball i fjeset er den perfekte måten å starte et varig vennskap på.

Godt sagt! (18) Varsle Svar

ET LITE STYKKE SANNHET Jeg går ikke rundt med sigd eller ljå. Men når det er kaldt, er jeg iført en sort hette, Og jeg har ikke dette kranieansiktet som dere tydeligvis liker å gi meg på avstand. Vil du vite hvordan jeg virkelig ser ut? Jeg skal hjelpe deg. Finn et speil mens jeg forteller videre.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Pappa var en mann med øyne som ikke var døde, men av sølv.
Pappa var et trekkspill.
Men blåsebelgene hans var tomme.
Ingenting gikk inn, og ingenting kom ut.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Gud sier aldri noe. Du tror at du er den eneste han aldri svarer?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Etter at jeg ble medlem her inne, har en helt ny litteraturverden åpenbart seg for meg. Dette er en liste over bøker jeg har lest som følge av påvirkning fra andre bokelskere. Noen bøker er bokelskere jeg følgers favoritter, enkelte bøker/forfattere har jeg fattet interesse for etter å ha lest bokomtaler, og atter andre er verker jeg fått konkrete tips om. Tusen takk til alle dere som skriver om bøkene dere har lest eller leser, det er nettopp dette som gjør denne siden helt unik og verdifull for alle oss som virkelig elsker bøker og det skrevne ord!


Godt sagt! (29) Varsle Svar

NPR har sanket stemmer fra leserne sine, og her er de 100 best likte romanene for ungdom og unge voksne i rangert rekkefølge. Førsteplassen er kanskje ikke noen overraskelse...


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Har den siste tiden kommet over flere bøker som handler nettopp om bøker, det å være glad i bøker og alt bøkene kan gi/ bety for oss.
Mange av bøkene har jeg ikke lest enda, men har lyst å lese.
Kom gjerne med innspill på lignende bøker!


Godt sagt! (13) Varsle Svar

Bøker som på en eller annen måte beveget meg.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Times Educational Supplement (TES) har spurt 500 lærere hvilke bøker de liker best, og dette er resultatet.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Lesesirkelen" av Elizabeth Noble
 • "The time traveler's wife" av Audrey Niffenegger
 • "Den trettende fortellingen" av Diane Setterfield
 • "Engelens spill" av Carlos Ruiz Zafón
 • "Vinter i Madrid" av C.J. Sansom
 • "Tett inntil dagene - fortellingen om min mor" av Mustafa Can
 • "Maleren fra Shanghai" av Jennifer Cody Epstein
 • "Miraklene i Santo Fico" av D.L. Smith
 • "Little Bee" av Chris Cleave
 • "Utvalgte emner i katastrofefysikk" av Marisha Pessl
 • "Gulldronning, perledronning - roman" av Margaret Skjelbred
 • "Den lukkede bok - roman" av Jette A. Kaarsbøl
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver