Det usynlige fjellet

av (forfatter) og Heidi Grinde (oversetter).

Schibsted 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.84 (166 terningkast.)

508 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken forteller historien om tre sterke og selvstendige kvinner i en familie gjennom tre generasjoner og strekker seg fra Uruguay til Argentina. Romanen skildrer de sammentvinnede skjebnene i slekten og gir samtidig et bilde av 1900-tallets Sør-Amerika.

Omtale fra forlaget

The Invisible Mountain ble kåret til en av de ti beste debutromanene i 2009 av amerikanske Booklist. Den ligger allerede på bestselgerlistene i flere land, og har fått fantastiske anmeldelser. En aktuell, poetisk, magisk og historisk roman om kvinneskjebner, revolusjon og kjærlighet. Handlingen er lagt til 1900-tallets Uruguay. Den første dagen i året 1900 er den lille landsbyen i Uruguay vitne til et under. En liten jente kommer til syne i et tre etter å ha vært borte i flere måneder. Vidunderbarnet, Pajarita, blir senere stammor til en rekke uvanlig sterke og selvstendige kvinner. Fra Rio de Janeiro til Eva Peróns glitrende Buenos Aires, fra landsbyens slakterbutikk til den amerikanske ambassaden i Montevideo - denne storslåtte romanen tegner et rikt bilde av de sammentvinnede skjebnene til et kontinent og en familie i omveltning. Boken fikk terningkast 6 i VG: "Som denne debutanten skriver! Denne boken har alt: Kjærlighet, lidenskap, vold, dramatikk, magi, et nydelig poetisk språk og slående bilder."

Bokdetaljer

Forlag Schibsted

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788251635585

EAN 9788251635585

Omtalt tid 1900-tallet

Omtalt sted Argentina Uruguay

Språk Bokmål

Sider 454

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

45 68 37 13 3 0

Bokomtaler

Pajarita blir kalt landsbyens mirakel da hun som baby blir borte midt på natten, og på mystisk vis klarer å overleve alene i flere måneder, for å så dukke opp høyt, høyt i et tre som er umulig å klatre opp i. Hun gifter seg med den italienske immigranten Ignazio, og flytter med han til hovedstaden Montevideo, med brolagte veier og et noe kaldere klima. Hennes liv blir kanskje ikke så lett hun kanskje ville ha ønsket, men hun utvikler en utrolig styrke. Hun føder så en datter, Eva, som vi videre følger, også gjennom harde stunder og fortvilelse, men også gjennom hennes lykkeligere stunder. Eva gifter seg og får en datter, Salóme. Salomé blir ikke noe mindre bemerkelsesverdig enn sin mor og bestemor, og vi følger hennes liv som opprører. Fellesnevneren for disse kvinnene er en unik styrke og ferdighet. Alle er eksepsjonelt gode på hvert sitt område. Pajarita er en urtekjenner og brødfør sine barn ved å bli byens urtemedisinerer. Eva har ordene i sin makt, og bruker dem for hva det er verdt, hun er en sann poet. Salomé tar del i Sør-Amerikas revolusjon og er svært politisk aktiv i Tupamaros-geriljaen, den nasjonale frigjøringsarméen, inspirert av Ernesto «Che» Guevara og kommunismen.

Jeg elsket boken og anbefaler den til alle som er glad i en omfattende og fin historie fra Uruguay og Latin-Amerika.

Les mer her, på prosjektbloggen min.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tre kvinner – tre lagnader

Det usynlige fjellet er ei debutbok ført i pennen av Carolina De Robertis – ei kvinne med sterke band til Uruguay.

Handlinga er tredelt - tre kvinner frå byen Montevideo står i fokus .
Pajarita er den første vi møter. Som svært lite barn forsvinn ho og er borte i fleire månader, for så å dukke heilt uventa opp, og det høgt oppe i eit tre 1. januar 1900. Men, mirakel av ulik art har lange tradisjonar i den vesle landsbyen i Uruguay. Fargerike Pajarita er så tiltrekkjande at ho blir den einaste eine for Ignazio, ein italienske immigrant. Vi får innsyn i deler av deira strevsame liv.

Eva er den sentrale i del to. Ho er både vakker og spesiell,men sidan økonomien i familien er vanskelig, må ho som ti-åring starte å arbeide i ein skobutikk. Eigaren har ikkje berre dei beste hensikter,viser det seg. Eva får etterkvart nok, ho får mot til å gå sin veg, får jobb i ein nattklubb – og der møter ho intellektuelle som gir henne mot til å skrive sjølv. Vi følgjer henne i hennar leiting etter eit godt og etablert liv.

Salomé er den siste i rekkja av kvinner i familien. Salomé er flink, og har alle muligheiter til god utdanning.Trass i dette blir ho involvert i eit radikalt miljø, og ho sluttar seg til ei gruppe revolusjonære tupamaros.
Hennar engasjement for dei undertrykte i Uruguay får store konsekvensar, både for henne og for dei andre i familien.
Enkelte hevdar at Montevideo er den fjerde kvinna i romanen...

Skildringane av eit Uruguay i utvikling, og ikkje minst: skildringane av dramatiske politiske omveltingar i landet var fascinerande. Personleg hadde eg meir kjennskap til Argentina og opprøret der, medan Uruguay var heller fjernt.
Trass i at romanen spenner over eit langt tidsrom, og at ein kanskje kan synest at enkelte viktige personlig hendingar vert noko overflatisk behandla, så har boka nerve – og i tillegg er språket både poetisk og bilderikt.
I 2009 vart denne kåra til til ein av dei ti beste debutromanane av amerikanske Booklist.

Sjølv var eg usikker på terningkast, men enda på 5, spesielt sidan eg vart gripen av Salomé og hennar tragiske lagnad.
*

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På mange måter en sterk og veldig bra bok! Jeg endte likevel på en firer fordi boken er veldig lang og til tider ganske "tung".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fantastisk Historie.. Les gjerne mer HER

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boken startet for min del litt trått, men tar seg veldig opp underveis. Jeg gir terningkast 5 fordi jeg ble ganske fascinert av Uruguays historie underveis.
Jeg oppfatter "Det usynlige fjellet" som en benevnelse på utfordringene de tre kvinnene i boka møter. For hver generasjon er det bedre muligheter, men det er som om det ikke helt "vil seg" for noen av dem. Samtidig betyr også Montevideo (navnet på Uruguays hovedstad) noe slikt som "fjellet" eller "høyden".
Det er en fin historie om tre modige kvinner som utforsker nye sosiale klasser, og tar del i oppbyggingen av det moderne uruguayanske samfunnet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det er så mange lag i en hjemkomst, tenkte hun da hun satt på balkongen og røkte den natten. Den er et stup inn i fortiden, enkelt, ufattelig mangfoldig, umulig. Et stup inn i mørke.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Men vannet måtte være det samme, gammelt, rolig, bestandig - vannet som kunne rense, selv drepe ting; som for eksempel det året som nettopp hadde tatt slutt, som hadde druknet i tidens flom; hun så det gamle året som et kadaver i vannet ( noen sa at det fløy, andre at det falt) tiden selv ble renset av alle disse bølgene, druknet, vasket, uthult og kanskje det mektige vannet kunne løse opp syndene hennes som om de var lik, absorbere dem og få dem til å forsvinne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Jeg vet ikke hvordan jeg skal få takket deg." Zolá smilte. "Dét er enkelt. Det er bare å komme tilbake"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når mat og vin varbragt til bordene, stakk hun de små lappene inn i bhåen til senere bruk ved sine egne grådige fester på biblioteket i sentrum. Lappene var flekket av olivenolje og brennevin og lå glatte og fulle av kraft mellom brystene hennes. De ar skattekart. Hun brukte dem til å navigere seg frem i boksitadellet, der hver tekst var et fornemt hjem, hver tekst hadde rom fulle av nydelige ting som hun kunne røre ved, føle, smake, knuse, stryke, kna, gni, sovne og drømme ved siden av. Hun elsket å bryte seg inn i disse rommene, være en hemmelig inntrenger i boksidene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viljen til å leve, tenkte hun, er en merkelig ting, lik et levende vesen med sine egne tenner, sine egne hemmeligheter, det lever inne i oss så stille og rolig at vi ikke engang legger merke til det før det forsvinner, drar sin vei og etterlater deg som et tomt skall, eller det tror du iallfall, inntil du finner fotavtrykkene etter det det der du minst venter å finne dem, fotspor i sjelen, en gang ville jeg gjerne leve, viljen var her, akkurat her, den lå her inne inntil ikkesinoe drev den bort, men jeg så ikke at det glimtet i tennene dens i dag, kanskje den drev rundt i nærheten, eller til og med langt borte, men ikke så langt at den ikke kunne vende tilbake?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Titler jeg føler hører sammen på en eller annen måte jeg ikke helt klarer på beskrive, men som jeg føler det har kommet mange av i det siste. Skjulte historier, hemmeligheter, fra eksotiske steder eller eldre tider, helst med kvinner i hovedrollene. Gjerne også en eller annen slags likhet i omslagene som gjør at jeg tenker 'åja, der er en sånn bok'.

Må få tillegge at jeg ikke har lest noen av disse bøkene, derfor kan jeg ikke uttale meg om de er gode eller ikke! Men det vet kanskje dere?


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bøker som har cover som får meg iallefall til å lese baksiden av boka i butikken/biblioteket. (Blå og rød nyanser er tydeligvis nøkkelen når det gjelder meg!)


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Har sluttet i denne lesesirkelen, men dette var en liste fra tidligere bøker som ble lest.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Både helt nye bøker som jeg leste for første gang i 2010 og ble tatt med storm av, og gamle favorittbøker som ble lest på nytt.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her legger jeg med en liste av noen av mine favorittbøker gjennom tidene, noen har jeg lest om igjen og noen ikke. :)

Har du noen anbefalinger? Del disse gjerne med meg. :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Perla" av Carolina De Robertis
 • "En sang om lengsel" av Andrea Levy
 • "En vannmelon, en fisk og en bibel" av Christy Lefteri
 • "Fruen av Saronno" av Marina Fiorato
 • "Elvens datter - en slektssaga fra Australia" av Merice Briffa
 • "Lukkede rom" av Care Santos
 • "Søstrene Gabaldon - roman" av Lorraine López
 • "Når himmelen faller ned - en roman" av Jennifer Cody Epstein
 • "Urolige tider - en slektssaga fra Australia" av Merice Briffa
 • "Habanita - roman" av Fabiola Santiago
 • "Unnskyldningen - roman" av Hanne-Vibeke Holst
 • "Der drømmene møtes" av Kimberley Freeman
Alle bokanbefalinger for dette verket