Viser 1 til 5 av 5 omtaler

Pajarita blir kalt landsbyens mirakel da hun som baby blir borte midt på natten, og på mystisk vis klarer å overleve alene i flere måneder, for å så dukke opp høyt, høyt i et tre som er umulig å klatre opp i. Hun gifter seg med den italienske immigranten Ignazio, og flytter med han til hovedstaden Montevideo, med brolagte veier og et noe kaldere klima. Hennes liv blir kanskje ikke så lett hun kanskje ville ha ønsket, men hun utvikler en utrolig styrke. Hun føder så en datter, Eva, som vi videre følger, også gjennom harde stunder og fortvilelse, men også gjennom hennes lykkeligere stunder. Eva gifter seg og får en datter, Salóme. Salomé blir ikke noe mindre bemerkelsesverdig enn sin mor og bestemor, og vi følger hennes liv som opprører. Fellesnevneren for disse kvinnene er en unik styrke og ferdighet. Alle er eksepsjonelt gode på hvert sitt område. Pajarita er en urtekjenner og brødfør sine barn ved å bli byens urtemedisinerer. Eva har ordene i sin makt, og bruker dem for hva det er verdt, hun er en sann poet. Salomé tar del i Sør-Amerikas revolusjon og er svært politisk aktiv i Tupamaros-geriljaen, den nasjonale frigjøringsarméen, inspirert av Ernesto «Che» Guevara og kommunismen.

Jeg elsket boken og anbefaler den til alle som er glad i en omfattende og fin historie fra Uruguay og Latin-Amerika.

Les mer her, på prosjektbloggen min.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boken startet for min del litt trått, men tar seg veldig opp underveis. Jeg gir terningkast 5 fordi jeg ble ganske fascinert av Uruguays historie underveis.
Jeg oppfatter "Det usynlige fjellet" som en benevnelse på utfordringene de tre kvinnene i boka møter. For hver generasjon er det bedre muligheter, men det er som om det ikke helt "vil seg" for noen av dem. Samtidig betyr også Montevideo (navnet på Uruguays hovedstad) noe slikt som "fjellet" eller "høyden".
Det er en fin historie om tre modige kvinner som utforsker nye sosiale klasser, og tar del i oppbyggingen av det moderne uruguayanske samfunnet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fantastisk Historie.. Les gjerne mer HER

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På mange måter en sterk og veldig bra bok! Jeg endte likevel på en firer fordi boken er veldig lang og til tider ganske "tung".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tre kvinner – tre lagnader

Det usynlige fjellet er ei debutbok ført i pennen av Carolina De Robertis – ei kvinne med sterke band til Uruguay.

Handlinga er tredelt - tre kvinner frå byen Montevideo står i fokus .
Pajarita er den første vi møter. Som svært lite barn forsvinn ho og er borte i fleire månader, for så å dukke heilt uventa opp, og det høgt oppe i eit tre 1. januar 1900. Men, mirakel av ulik art har lange tradisjonar i den vesle landsbyen i Uruguay. Fargerike Pajarita er så tiltrekkjande at ho blir den einaste eine for Ignazio, ein italienske immigrant. Vi får innsyn i deler av deira strevsame liv.

Eva er den sentrale i del to. Ho er både vakker og spesiell,men sidan økonomien i familien er vanskelig, må ho som ti-åring starte å arbeide i ein skobutikk. Eigaren har ikkje berre dei beste hensikter,viser det seg. Eva får etterkvart nok, ho får mot til å gå sin veg, får jobb i ein nattklubb – og der møter ho intellektuelle som gir henne mot til å skrive sjølv. Vi følgjer henne i hennar leiting etter eit godt og etablert liv.

Salomé er den siste i rekkja av kvinner i familien. Salomé er flink, og har alle muligheiter til god utdanning.Trass i dette blir ho involvert i eit radikalt miljø, og ho sluttar seg til ei gruppe revolusjonære tupamaros.
Hennar engasjement for dei undertrykte i Uruguay får store konsekvensar, både for henne og for dei andre i familien.
Enkelte hevdar at Montevideo er den fjerde kvinna i romanen...

Skildringane av eit Uruguay i utvikling, og ikkje minst: skildringane av dramatiske politiske omveltingar i landet var fascinerande. Personleg hadde eg meir kjennskap til Argentina og opprøret der, medan Uruguay var heller fjernt.
Trass i at romanen spenner over eit langt tidsrom, og at ein kanskje kan synest at enkelte viktige personlig hendingar vert noko overflatisk behandla, så har boka nerve – og i tillegg er språket både poetisk og bilderikt.
I 2009 vart denne kåra til til ein av dei ti beste debutromanane av amerikanske Booklist.

Sjølv var eg usikker på terningkast, men enda på 5, spesielt sidan eg vart gripen av Salomé og hennar tragiske lagnad.
*

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Sigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilDemeterEvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo Larsen