Utskudd

av (forfatter) og Knut Ofstad (oversetter).

Gyldendal 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.62 (128 terningkast.)

410 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Året er 1945 og syv år gamle Lewis er på vei til London med moren sin for å hente faren som har vært i krigen. Lewis gleder seg, men faren er ikke den han en gang var. Familien går sakte i oppløsning og en dag dør moren i en drukningsulykke. Tolv år senere vender 19 år gamle Lewis tilbake til hjembyen etter et fengselsopphold.

Omtale fra forlaget

Utskudd er like urovekkende som den er vakker. En overveldende fortelling om forsømmelse og forsoning fra en forløffende moden og sikker ny forteller Året er 1945. Syv år gamle Lewis sitter på toget sammen med moren sin. De er på vei til London der de skal møte Lewis. far, som er på vei hjem fra krigen. De gleder seg, men livet tar en brå vending denne dagen. Faren er ikke lenger den han var, og den lille familien går i oppløsning. Så ofte de kan, drar Lewis og moren på piknik. De spiser, prater og bader -- akkurat som de gjorde under krigen. Når Lewis kommer hjem alene en dag, blir det klart at en tragedie har inntruffet ... Et tiår senere står Lewis alene på stasjonen i hjembyen. Han er nitten år gammel og har akkurat sluppet ut av fengsel. Den eneste som er kommet for å møte ham, er femten år gamle Kit. Kit og Lewis pustet inn den samme luften da de var små, den kvelende luften fra en liten by ødelagt av krigens grusomheter. Nå kaster hjemkomsten hans mørke skygger over dem som står ham nær. Men Kit forstår mer enn de fleste, og hun er den eneste som ser Lewis' fortvilte sorg og undertrykte sinne. Nå lover hun seg selv at hun skal hjelpe ham. Men i sitt desperate forsøk på å sette dem begge fri, undervurderer hun de sterke kreftene som er i spill. Sadie Jones er født og oppvokst i London, hvor hun bor sammen med sin mann og sine barn. Utskudd er hennes første roman. Den ble nominert til The Orange Broadband Prize for Fiction, og fikk fantastisk mottakelse både blant lesere og kritikere. «Hun skriver nydelig om grusomme ting, og viser hvordan mangelen på kjærlighet kan få de mest grusomme konsekvenser.» Joan Bakewell, britisk journalist og programleder

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788205386143

EAN 9788205386143

Omtalt tid Etterkrigstiden

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 345

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

16 64 35 10 3 0

Bokomtaler

Lewis er syv år da faren vender hjem fra krigen i 1945. Han merker fort at faren egentlig ikke bryr seg særlig om ham. Moren elsker ham imidlertid over alt på jord, og de har noe helt spesielt sammen.

Tre år etter drukner moren mens hun og Lewis er på en av sine mange badeutflukter ved elven. Lewis klarer ikke å formidle hva som har skjedd, og spekulasjonene rundt hans skyld i det hele begynner snart å florere i nærmiljøet. Nokså raskt - litt for raskt - finner faren en ny kone, og gutten kommer helt i skyggen av deres liv.

Pga. forsømmelsen Lewis utsettes for, trekker han seg inn i seg selv. Hver gang han står oppe i vanskeligheter, får han ingen støtte fra faren. Absolutt ingen ting. Det er bare ingen der til å tale barnets sak. Han er ferdigdefinert som et vanskelig barn, og dette gjør at han også blir vanskelig å ha med å gjøre. Til slutt går han til ytterligheter i håp om å bli sett, men opplever i stedet å bli utstøtt.

Språket i boka er enkelt og nakent, og beskrivelsen av Lewis og de voksnes uforstand er så vart og ømt fortalt at historien krøp under huden på meg. Dypest sett handler boka både om dobbeltmoral, om hvem som skal få lov til å sitte med retten til å definere sannheten om et annet menneske og om inngrodde holdninger til status og dets betydning i et samfunn, særlig der den makten som gjerne følger med høy sosial status misbrukes grovt. Det er imponerende at dette er en debutroman!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Lewis vokser opp sammen med moren. Da faren vender tilbake fra krigen blir tilværelsen en helt annen. En grå sommerdag hender det noe som får hele Lewis' verden til å rase sammen. Hjerteskjærende og provoserende. Lydboka er veldig bra innlest av Duc Mai-The.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Originalen passer perfekt i engelsk på videregående!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"På bokomslaget er godord fra ulike anmeldere sitert. Ord som: hjerteskjærende; gripende; nydelig om grusomme ting; mørk, men vakkert skrevet...
Jeg hadde gruet meg litt til å lese Utskudd jf at noen beskriver den som mørk. Men det hadde jeg ingen grunn til. "
Mer om min leseopplevelse mv kan du lese i dette blogginnleget

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

De så hverandre ikke neste morgen, og han dro på jobben før hun sto opp. Nå forsto han folks tidligere så uforståelige kjærlighet til arbeidslivet - det reddet en fra alskens ubehageligheter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Han var en slik gutt som var populær fordi han var lett å omgås og ikke særlig kravstor. Lewis ga ofte inntrykk av at det han egentlig var opptatt av befant seg andre steder, noe som virket tiltalende på andre fordi de ikke følte at de måtte ta seg av ham.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Liste over bøker hvor handlingen er lagt til tiden da menn var menn, og kvinner var til pynt(??)... Uansett, jeg elsker bøker og filmer fra 40-60 tallet. Verden i disse bøkene er både gjenkjennlige og noen ganger...heldigvis ikke. Dette er først og fremst bøker som er GODE. Har bare lagt merke til at jeg ofte velger bøker fra denne perioden. NOEN SOM FORSLAG PÅ ANDRE??


Godt sagt! (9) Varsle Svar

huskeliste, for min egen del :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leser gjerne litteratur som er fantasifull, spennende med mystisk plot om sommeren. Prøver å få en fin blanding av sjangere og tema. Har jo ikke lest disse enda, så vi får se om jeg har lykkes i det når sommeren er over:)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er en oversikt over alt jeg har lest i 2011. Noen av bøkene har fått terningkast. Ikke alle bøker har falt i smak, og jeg ser at en overvekt av det jeg leser er krim... (raskt å lese, raskt å glemme :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Små kriger" av Sadie Jones
 • "Om så det gjelder" av Hanne Richardt Beck
 • "Glassrommet" av Simon Mawer
 • "Du forsvinner - roman" av Christian Jungersen
 • "Vi var familien Mulvaney" av Joyce Carol Oates
 • "Damekupeen" av Anita Nair
 • "Hva skjedde med Esme Lennox?" av Maggie O'Farrell
 • "Etterpå - en roman" av G. Musso
 • "En nåde" av Toni Morrison
 • "Helbredelsen" av Jonathan Odell
 • "Sommerhus med svømmebasseng" av Herman Koch
 • "Østenfor solen" av Julia Gregson
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver