Pinnsvinets eleganse

av (forfatter) og Kjell Olaf Jensen (oversetter).

Arneberg 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.71 (502 terningkast.)

1618 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen er delt inn i korte kapitler som veksler mellom Reneés og Palomas fortellerstemme. 12-åringen Paloma deler sine tanker og dagbok om verdens bevegelser med oss, mens Reneé, en 54 år gammel enke, fremfører sine iakttakelser med underfundig klokskap og sosial satire.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Arneberg

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788291614762

EAN 9788291614762

Omtalt sted Frankrike

Språk Bokmål

Sider 345

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

128 203 101 45 18 7

Bokomtaler

Reneé er en 54 år gammel portnerkone i Paris. I hele sitt liv har hun forsøkt å gjøre seg selv så usynlig som mulig. Utad fremstår hun som en uvitende, uskolert kvinne som ikke har greie på noe som helst. Beboerne i bygningskomplekset behandler henne også som en ubetydelighet.

Men Reneé lever et dobbeltliv. Hun elsker nemlig litteratur, musikk og kunst - i smug. Ja, hun er riktignok en fattig og uskolert kvinne, men uvitende er hun langt fra. Og hun lever med den forestilling at dersom noen av beboerne skulle oppdage hvem hun egentlig er, ville hun få sparken på minuttet.

Rikmannsdatteren Paloma bor i bygningen hvor Reneé er portnerske. Hun er 12 år og lynende intelligent, men likevel dypt ulykkelig. Så ulykkelig at hun ikke ser noen vits i å leve lenger ...

Paloma gjennomskuer Reneés dobbeltspill, men først da japaneren Kakuro Ozu flytter inn i bygningen, flettes livene til disse tre menneskene sammen. Og plutselig skjer det ting som snur opp ned på det meste ...

Gjennom boka veksler Reneé og Paloma om å være fortellerstemmene, og gjennom dette grepet kommer vi som lesere svært tett inn på begge.

Dette er en fortryllende bok - faktisk noe av det vakreste jeg har lest, med fare for å bli klisjéfylt. Mens jeg leste, ble jeg fylt både av glede og sorg. Og jeg ønsket at boka aldri skulle ta slutt ... Jeg ble så uendelig glad i personene i boka. Beskrivelsen av beboernes firbente - både hunder og katter - er ganske enkelt rørende. At romanen ble vinner av den franske bokhandlerprisen i 2006, forundrer meg overhode ikke!

Godt sagt! (15) Varsle Svar

En bok å bli glad i. Intellektuellt utfordrende og samtidig leken og morsom. Kan med fordel leses flere ganger, da den fungerer på flere plan. Følger du ekstra godt med, kan du risikere å lære noe vesentlig om det å være menneske...

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Tenk at en bok kan være både intellektuelt utfordrende, tankevekkende, hysterisk morsom, følsom og sår, samtidig som den er uendelig vakker.
Jeg leser hver eneste setning med ettertrykk. Så sakte jeg kan, for jeg er livredd for å bli ferdig med denne boka.

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Denne boken kan leses på mange nivå. Jeg oppfatter at gjennomgangstemaet er hvordan vi oppfatter oss selv og hvordan vi oppfatter andre, hvordan dette kan lede til fordommer, men at vi i noen tilfeller kan bli positivt overrasket. Boken er godt skrevet, rik på gode formuleringer og bilder, og har flere referanser til litteratur, filosofi, kunst og musikk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Men hvis vi frykter morgendagen, er det fordi vi ikke vet hvordan vi skal bygge nåtiden, og når vi ikke vet hvordan vi skal bygge nåtiden, sier vi til oss selv at vi skal nok klare det i morgen, og så går det i vasken fordi i morgen alltid ender med å være i dag,

Godt sagt! (22) Varsle Svar

Folk tror de følger stjernene, og så ender de som gullfisk i en bolle.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Menneskene lever i en verden hvor det er ordene som har makt, ikke handlingene, og den ypperste form for kompetanse er å beherske språket.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Vi ser aldri lenger enn til det vi er sikre på, og enda alvorligere er det at vi har gitt avkall på møtet. Det eneste vi møter, er oss selv, uten at vi kjenner oss igjen i disse permanente speilene. Hvis vi var oppmerksomme på det, hvis vi ble klar over at det alltid bare er oss selv vi ser på i den andre, og at vi er alene i ørkenen, ville vi bli gale. Når mor serverer fru de Broglie makroner fra Laudrée, forteller hun livshistorien sin til seg selv og knasker bare i vei på smaken av seg selv. Når pappa drikker kaffen sin og leser avisen, betrakter han seg selv i et speil som minner om Coué-metoden med positiv selvsuggesjon. Når Colombe snakker om Marians forelesninger, skjeller og smeller hun på sitt eget speilbilde, og når folk går forbi portnerkonen, ser de bare det tomme intet fordi det ikke er dem selv.

Jeg for min del bønnfaller skjebnen om å gi meg sjansen til å se lenger enn til meg selv og til å møte noen.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

De rike tror at småfolk opplever menneskelige følelser mindre intenst og mer likegydlig, kanskje fordi livet deres er så fortynnet, så blottet for pengenes og forbindelsenes oksygentilførsel.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Vi nordmenn elsker både å lese og reise. Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende byer? Her er VGs guide til godt lesestoff. VG 21.juli 2012


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg har virkelig håvet inn masse forskjellig på loppis i år, gleder meg til mye lesetid i påsken, og håper jeg har funnet noen skatter her...


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Startet lesesirkel i 2011. Her er bøkene vi har lest til nå. Etter 3 år har det blitt 30 bøker! :-)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har begynt å legge merke til hvor mange bøker det er som har dyr i tittelen, Dette fikk jeg lyst til å "forske litt i" Og slik ble denne listen til :) Prøver å holde meg til bøker jeg eier, har lest eller har lyst til å lese. Er så mange, at jeg velger et av hvert dyr.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Mandelplukkersken" av Simonetta Agnello Hornby
 • "Å telle duer" av Marie-Sabine Roger
 • "Din nestes hus" av Jette A. Kaarsbøl
 • "Døren" av Magda Szabó
 • "Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai" av Mary Ann Shaffer
 • "Ein vakker dag - roman" av Anna Gavalda
 • "Muskat - roman" av Kristin Valla
 • "Ta vare på mamma" av Kyung-sook Shin
 • "Storm i juni - (suite francaise)" av Irène Némirovsky
 • "Utskudd" av Sadie Jones
 • "Lykke og glede" av Amy Tan
 • "Hjertet er en ensom jeger" av Carson McCullers
Alle bokanbefalinger for dette verket