Elskede

av (forfatter).

De norske bokklubbene 1994 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (146 terningkast.)

729 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Ohio, 1873. Sammen med datteren Denver bor den tidligere slaven Sethe i et hus hjemsøkt av Sethes døde datter, og av minnene om det som hendte 18 år tidligere. Såret og høygravid flykter Sethe fra farmen Sweet Home, for å slutte seg til resten av familien. I 28 dager får hun nyte friheten, før hun blir oppsporet av slavejegere. Sethe forsøker å bearbeide fortidens smerte, og da den tidligere medslaven Paul D. dukker opp, gjør det alt litt lettere. Men en dag kommer den døde datteren tilbake for å kreve det som ble tatt fra henne, og for endelig en gang å bli elsket.

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 1994

Format Innbundet

ISBN13 9788252527353

EAN 9788252527353

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Ohio

Språk Bokmål

Sider 290

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Pulitzer-prisen, fiction 1988

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

41 65 25 13 1 1

Bokomtaler

[...] hva det hadde kostet å dra tennene på saga under den lille halen; å kjenne barneblodet pumpe som olje mellom fingrene; å holde ansiktet hennes for at ikke hodet skulle dette av; å trykke henne inntil seg for å ta imot, ennå, dødskrampene som jaget gjennom kroppen hun tilba, lubben, og søt av liv. Sterkt om slavenes kår i et sosialt tilbakestående Amerika. Toni Morrison fikk Nobelprisen i litteratur i 1993. Elskede er også en del av verdensbiblioteket der hundre forfattere fra femti land har valgt ut de hundre viktigste bøkene gjennom tidene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en bok jeg likte veldig godt. Morrison går dypt inn i hvordan de umenneskelige forholdene svarte levde under mens de fortsatt ble holdt som slaver og i tiden etterpå preget forholdene dem i mellom og til dem selv. Den er brutal og hjerteskjærende når overgrep og noen av de mange forferdelig triste skjebnene skildres. Samtidig er det varme og innsikt i menneskesinnet og mellommenneskelige forhold som preger historien.

Gjennom hele boka lurte jeg imidlertid på om oversettelsen kanskje ikke er den beste. Jeg synes noen av setningene virket krøkkete skrevet, og enkelte formuleringer og ord er feil. Er det andre som fikk samme inntrykk?

Morrisons stil er nok vanskelig å oversette, men jeg har ikke lest noe annet av Morrison på verken norsk eller engelsk ennå, så jeg har ingenting å sammenligne med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

hvordan kan jeg si ting som er bilder

Godt sagt! (3) Varsle Svar

She is a friend of my mind. She gather me, man. The pieces I am, she gather them and give them back to me in all the right order. It's good, you know, when you got a woman who is a friend of your mind.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nobody loved her and she wouldn't have liked it if they had, for she considered love a serious disability

Godt sagt! (2) Varsle Svar

setninger trillet ut som paideig

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lenket, gående gjennom de duftende tingene honningbier elsker, hører Paul D mennene snakke og får første gang vite verdien sin. Han har alltid kjent, eller trodd han kjente sitt eget verd – som en arbeidskar som kunne skape fortjeneste på en gård – men nå oppdager han verdien, hvilket vil si at han får vite sin egen pris. Dollarverdien av vekten hans, styrken, hjertet, hjernen, kjønnet og fremtiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Jeg bare elsker loppemarkeder. Spesielt når jeg kan komme en time før stengetid på en søndag og bare fråtse i bøker til en slikk og ingenting, det vil si 6 kroner pr. bok. Kvaliteten på bøkene overrasker meg hver gang, veldig mange av de ser ikke ut til å være leste. Så får jeg bare håpe at jeg får lest de etter hvert. Nesten halvparten av de har jeg hatt på ønskelisten min.
Så lørdag og søndag har jeg vært inne i det vi kansje kan kalle en salig "bokrus." Deilig.


Godt sagt! (13) Varsle Svar

Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Pulitzerprisen for skjønnlitteratur er en amerikansk prestisjetung litteraturpris og er en av Pulitzerprisenes kategorier som er blitt delt ut siden 1918 for framstående romaner ...


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Sangen om Salomon" av Toni Morrison
 • "Jazz" av Toni Morrison
 • "De blåeste øyne" av Toni Morrison
 • "En nåde" av Toni Morrison
 • "Sula" av Toni Morrison
 • "Den gylne notatbok. Bd. 1" av Doris Lessing
 • "Historien" av Elsa Morante
 • "Alias Grace" av Margaret Atwood
 • "Besettelse - en romantisk fortelling" av A.S. Byatt
 • "Midnattsbarn" av Salman Rushdie
 • "Århundrets kjærlighetssaga" av Märta Tikkanen
 • "Det blødende hjerte" av Marilyn French
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver