Vinter i Maine

roman

av (forfatter) og Kyrre Haugen Bakke (oversetter).

Press 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.96 (123 terningkast.)

267 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Foxylibrarian85s eksemplar av Vinter i Maine - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Amerikansk/Canadisk

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Julius Winsome bor sammen med hunden sin, Hobbes, i ei gammel hytte i skogen. Der har han det bra, helt til han en morgen finner hunden skutt i snøen. Romanen handler om sorg, ensomhet og hevn.

Omtale fra forlaget

Julius Windsome bor i ei nedsnødd hytte dypt inne i skogene i Maine, alene med hunden Hobbes og boksamlingen han har arvet etter sin far. En dag finner han hunden drept, skutt på nært hold. Julius lader familiens gamle gevær og setter seg utenfor hytta og venter. En uhyggelig fortelling utfolder seg, fortalt av Julius selv. Mens vinteren i villmarka fester sitt grep, og sviket og savnet synker inn, tar hevnen form, nedtegnet i et språk han har hentet fra nattlig lesning av gloser fra Shakespeare. Vinter i Maine er blitt hyllet som et mesterverk i internasjonal presse og nådd store salgstall i Tyskland, Frankrike, England og USA.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788275474474

EAN 9788275474474

Omtalt sted Maine

Språk Bokmål

Sider 214

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

31 63 24 3 2 0

Bokomtaler

Jeg ble fanget av denne boken på grunn av stemningen - skogen, vinterkulden, ensomheten og savnet etter noen å dele ensomheten med. Hovedpersonen er en sympatisk seriemorder, som i sitt noe eksentriske sinn bruker referanser til Shakespeare og skarpskyttere. Drapene på tilfeldige jegere er fremstilt slik at de nesten kan oppfattes som forståelige og berettiget.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Iskald hemn....

Stjerneklare netter, einsemd og kulde kan vere vakkert, faktisk så vakkert at ein ikkje vil at boka skal ta slutt. Mange av skildringane i Vinter i Maine er overraskande, intense og medrivande – trass i alt det fryktelige som hender.

Vi vert kjende med den noko sære Julius Winsome som bur åleine i eit gammalt, lite hus, langt frå næraste nabo – og som trivast der saman med sin kjære pitbull Hobbes og alle bøkene sine. I vinterhalvåret har han få arbeidsoppgåver, så bøkene får mykje av tida hans, ma Shakespeare som han har eit noko spesielt forhold til.

Så – ein morgon – finn han Hobbes i snøen, skoten. Dermed raknar tilværet hans totalt. Den fredelege mannen viser seg å verte både slu og destruktiv. Hans einaste fokus vert å ta den skuldige, sjølv om:

Det jeg vil ha sagt med alt dette, er at det å skyte ikke var noe som falt meg lett.

Eg opplevde boka som både vakker og spennande – på same tid poetisk, rystande og dramatisk. Trass i vel mange vemmelige hendingar var hovudpersonen så åleine i si sorg og si einsemd at ein føler med han.
Språkleg nydelig, flust som der er av vakre naturskildringar og gode tankar. Dette blir ei av mine favorittbøker!
Kar: Sterk 5

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Noen dyreeiere er virkelig noe for seg selv.

Ofte dukker det opp saker om dyr som blir mishandlet på det groveste, dyr som blir dumpet av eierne sine fordi de skal på ferie eller dyr som blir skutt og drept uten grunn. Det er grusomt. Og det gjør denne leseren forbanna! Dyr fortjener å bli behandlet med respekt!

Denne boka er om en dyretragedie og hovedpersonens store tap. Julius Winsome er 51 år, ensom, bor i et hus langt inne i skogen og han er stor fan av Shakespeare. Huset ser nok mer ut som en hytte enn et hus, men det er hjemmekoselig og han er oppvokst med faren der. Han overtar huset når faren hans dør og han tilbringer dagene der til å fyre godt opp i ovnen, drikke masse te og lese bøker. Faren hans var en boksamler og veggene er dekket med den ene bokrekken etter den andre, så det er rikelig med lesestoff. Som selskap har han hunden Hobbes, som han betrakter som en kompis. En dag når Julius kaller på ham, dukker han ikke opp, noe som gjør ham urolig siden hunden alltid er i nærheten. Senere finner han hunden skutt og drept. Julius vet han bor i et populært jaktområde, men jegerne vet det er hus og folk der. Var skuddet tilfeldig eller var det av råskap? Julius bestemmer seg for å ta saken på egen hånd ...

Gerard Donovan var et ukjent forfatternavn for meg da jeg begynte på boka, men boka var kjent og den hadde jeg vært lenge nysgjerrig på. Plotet virket litt spesielt, men samtidig veldig spennende. Jeg har lest om Maine i bøker før. Min favorittforfatter Stephen King, nevner Maine i omtrent alle bøkene sine (kanskje ikke så rart siden han er derfra), og ekstra spennende er det å lese en annen forfatter som skriver om samme sted.

Denne leseren falt for boka av mange grunner. Den er velskrevet, lun, og har stor dose med atmosfære. Det er som å vær i nærheten av Julius og det er ikke vanskelig å forestille seg ham på mange måter. Denne leseren kjenner seg igjen i ham på flere måter. Ensomheten, lange kvelder med lesing og er glad i dyr. Måten kulden er besrkrevet på, når det knitrer i peisen og når snøen faller ned; alt dette er til å ta og føle på. Når Julius fryser, så fryser jeg. Når Julius sitter i sin faste stol foran peisen føler jeg den samme varmen og hører knitringen klart og tydelig. Det er som å være en del av romanen selv.

Vinter i Maine er en frydefull leseopplevelse om hevn for oss dyrevenner. Boka er drivende god, byr på spennende karakterer og den har et snev av psykologisk thriller i seg. Slike bøker vil jeg ha mer av!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Forfatteren skaper helt fantastiske bilder, som man nærmest kan ta og føle på. Når du er ferdig med boken, er hovedpersonen en av dine nærmeste bekjente; du vil kjenne alle hans trekk og rutiner.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Julius Winsome bor i et tømmerhus i skogen med hunden Hobbes som eneste selskap. Huset er fylt med bøker etter faren - 3282 stykker i tallet, katalogisert og alfabetisert.
Julius sitter innendørs da han hører et skudd. Skuddet er nærmere huset enn Julius liker. Hobbes er ute, og Julius blir bekymret når hunden ikke kommer når han kaller på den. Noe senere finner han Hobbes skutt, men i live. Dyrlegen kan fortelle Julius at hunden har blitt skutt på kloss hold. Hvem kan være så kald at de gjør noe sånt? Julius vil ta hevn, og går ut i skogen med en Lee-Enfield rifle fra 1. verdenskrig, en arv fra bestefaren...

En god bok om en ensom mann full av kunnskap.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ein eignebuar som er heilt oppslukt av Shakespeare jagar dei som han trur har tatt livet av hunden hans. Sivilisasjon kontra barbari... ei merkeleg og spanande bok

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig lettleselig bok om sorg, savn, flyktig glede og vår dobbeltmoral.
Passende lesestoff for både hundeelskere og boknytere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter å ha lest romanen er det en setning som kan sammenfatte min leseopplevelse, og det er som en anmelder skrev: Simpelthen en fantastisk roman. Men en bokblogger liker ikke bare å lese, men å skrive og sitere. Det ble et blogginnlegg om denne boken også der jeg i tillegg til å sitere fra romanen, har sitert litt av det John Steinbeck skrev om Maine i 'Turen med Charley'Link til innlegget

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jeg burde ha visst at mennesker av og til kommer så nær hverandre at de oppdager at de er fremmede.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Jeg ventet på ingenting. Og ingenting kom. En dyp is snek seg inn i hjertet. Jeg kjente hvordan den fant seg til rette og bedøvet klaffene og stilnet vinden som blåste inne i kroppen min, hørte den gå løs på knoklene og puste taushet inn i de skjøre hulrommene, alt som var knust. I det øyeblikket opplevde hjertet mitt kuldens fred.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

... enkelte mennesker er nødt til å skape smerte hos andre for at de skal føle mindre av den selv.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Et annet menneskes fravær melder seg som en ny årstid, til å begynne med bare stykkevis: Du ser fraværet i dem lenge før de drar sin vei.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Far var så sparsom med ordene at man måtte helle vann på dem, så de kunne svulme opp til en forståelig setning.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Og sammen med tristheten var det noe annet som smøg seg inn døren, et snev av noe annet, mener jeg. Det må ha kommet fra vedstabelen eller stormet inn fra skogen, for jeg hadde aldri følt noe slikt før.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Alt fantes i bøkene, se så mange bøker, bøker nok til et helt liv, disse levende veggene som omgav meg.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

(...) det britene kalte no man's land, området du ikke våger deg ut i, for når du først gjør det, kommer du ikke tilbake, du er iallfall ikke den samme mannen som dro.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg ventet på ingenting. Og ingenting kom. En dyp is snek seg inn i hjertet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Han satt med hodet ut av vinduet og vinden i ansiktet mens vi var ute på kjøretur, og han var lykkelig i hver fiber i kroppen, for hunder lever korte liv og har en ekstra sans for hvert eneste flyktelige øyeblikk. De spiser av hele sitt hjerte, de leker av hele sitt hjerte, de sover av hele sitt hjerte.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Noen forfattere har den fantastiske evnen at de får sagt mye bra med få ord. Her er et forsøk på å samle noen av de beste kort-romanene (her definert til under 300 sider) som jeg har lest. Enkelte av dem kan nok karakteriseres som noveller snarere enn romaner, men de får likevel være med.


Godt sagt! (31) Varsle Svar

Bøker som handler om ensomhet anbefalt av bokelskerene her inne.


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Man kan reise både kort og langt i bøkenes verden. Fasinerende å se hvor mange spennende steder som dukker opp, allerede i titlene. Listen startet som en liten lek for meg selv. Men, så fikk jeg lyst til å dele den.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Liste over bøker som kan minne om Stoner. Bøkene på lista deler noen av disse appellfaktorene: lavmælt fortellermåte, med et langsomt og beskrivende språk. Bøkene går tett på en enkelt karakter gjennom et helt liv. Noen av bøkene på lista deler også den dystre og skjebnetunge tonen.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøker jeg har bestemt meg for å lese etter et blikk på coveret. Det jeg faller for er farger, tegninger, foto og stemning på omslaget.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Imponerende bakgårdssalg på Filmens hus. Kvalitetslitteratur til veldig hyggelige priser (40/60/90/120 kr)! Jeg hadde ikke tenkt å kjøpe noen ting i det hele tatt, jeg dro dit kun for å få en bekreftelse på at jeg ikke gikk glipp av noe, men endte opp med to fulle bæreposer (totalsum 500 kr).


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har satt meg som mål å lese meg verden rundt ved hjelp av bøker :)
Og hvorfor ikke da også alle statene i USA.
Eneste kriteriet jeg har er at handlingen er lagt til en stat. Forfatteren trenger ikke å være fra samme stat.

Stater i USA:

Alabama, ✔Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, ✔Maine, Maryland, ✔Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, ✔South Carolina, South Dakota, Tennessee
Texas, Utah, Vermont, Virginia, ✔Washington, West Virginia, ✔Wisconsin og Wyoming

Antall besøkte stater i USA hittil er: 6


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leseliste.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liker å kunne se, på enkel måte, hvilke og hvor mange bøker jeg har fått med meg i løpet av ett år. Synes ofte at jeg får lest alt for lite, men når jeg ser listene mine har det jo blitt noen bøker. Likevel - skulle gjerne rukket så mye mer!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Skår - tredagersroman" av Tommi Kinnunen
 • "Med blodig forsett - dokumenter vedrørende tilfellet Roderick Macrae" av Graeme Macrae Burnet
 • "Som svaler kom de" av William Maxwell
 • "Til Vestisen - roman" av Tor Even Svanes
 • "Karthago" av Joyce Carol Oates
 • "Havmannen - roman" av Carl-Johan Vallgren
 • "Grå sjeler" av Philippe Claudel
 • "Powwow" av Tommy Orange
 • "Det regnet fugler" av Jocelyne Saucier
 • "Lyset bak øynene" av Tommi Kinnunen
 • "La kloden spinne" av Colum McCann
 • "Veien ved Boolavaun" av Anne Enright
Alle bokanbefalinger for dette verket