Et helt liv

av (forfatter) og Ute Neumann (oversetter).

Press 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.03 (111 terningkast.)

267 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Et helt liv er en stillfaren og svært rørende fortelling om en vanlig mann og et enkelt liv, men kanskje er det først og fremst en fortelling om de øyeblikkene, store og små, som gjør oss til dem vi er. Som Stoner av John Williams, er dette en fortelling om å finne skjønnhet og verdighet i en enkel og ensom tilværelse, og om evnen til å se det ekstraordinære i det helt ordinære.


Andreas Egger lever nesten hele sitt liv i en liten østerriksk alpelandsby. Han kom dit fire år gammel, plassert på gården til storbonden Hubert. Barndommen er hard, men han kjemper seg gjennom den - og halter seg inn i voksenlivet.

Ettersom årene går, lever Egger sitt nøysomme og hardtarbeidende liv, tiår for tiår, gjennom krig, i nød og uår, men også i gode tider. Andreas følger med på landsbyens utvikling og modernitetens inntog, og han er med på å bygge en gondolbane, en av de første i Alpene. Med den kommer ikke bare strøm til dalen, men også Marie. Andreas er en mann av få ord, så når han forelsker seg i Marie, ber han ikke om hennes hånd ansikt til ansikt - men han tenner lykter som lyser navnet hennes i snøen høyt oppe i fjellsiden.

Boka er allerede oversatt til 13 språk og lå i over ett år på Der Spiegels bestselgerliste. Et helt liv var kortlistet til Man Booker International Prize 2016.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788232800346

EAN 9788232800346

Omtalt sted Østerrike

Språk Bokmål

Sider 129

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

23 71 14 3 0 0

Bokomtaler

Ei så lita bok må då gå raskt å lese, tenkte eg. Men her er kvart ord nøye gjennomtenkt og verd å få med seg. Livet til Andreas Egger er eit liv i hardt arbeid, og med store sorger, men også store gleder. Først og fremst er det nok det at boka viser fram dei små gledene som gjev livet farge som sit i meg. Boka er svært godt skriven, og kan anbefalst.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fortellingen er kanskje ikke om en vanlig mann som det står på vaskeseddelen, men en svært bevegende historie fra en forgangen tid, og likevel helt opp mot vår. Om betydningen av tryggheten der man "hører til" eller kjenner, også helt fysisk! Stor menneskekunnskap her. Anbefales sterkt!

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

En rørende fin liten fortelling om en manns liv. Denne likte jeg godt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som liten gutt kommer Andreas Egger til en liten alpelandsby i Østerrike. Oppveksten er hard og brutal, men Egger er en tøffing, og han holder ut. Han er hardtarbeidende, og klarer seg med lite. Da elektrisiteten kommer til bygda, kommer også Marie.
Livet til Andreas Egger byr på både stor lykke og dyp tragedie.

Lavmælt og langsom historie om livet til en mann.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"I likhet med folk flest hadde også han båret på forestillinger og drømmer gjennom livet. Noe hadde han klart å oppnå selv, andre ting hadde han fått i gave. Mye hadde vist seg å være uoppnåelig, eller det hadde blitt revet ut av hendene på ham straks han hadde fått det. Men han var her fortsatt. Og når han gikk over den duggvåte enga foran hytta om morgenen, like etter snøsmeltingen, og la seg på en av de spredte hellene, med ryggen mot den kjølige steinen og ansiktet vendt mot de første varme solstrålene, da følte han at mye slett ikke hadde gått så verst."

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Han tenkte langsomt, snakket langsomt og gikk langsomt, men hver tanke, hvert ord og hvert skritt satte spor - nøyaktig der slike spor etter hans mening hørte hjemme.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det var så lenge siden sist han hadde vært borte at han hadde glemt hvordan det var å komme hjem.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Han hadde levd så lenge, han hadde sett hvordan verden forandret seg og likesom snurret raskere for hvert år som gikk, og han følte seg som en levning fra en for lengst svunnen tid, et tornete ugress som strakte seg mot sola så lenge det ennå gikk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I noen tid hadde det vært elektrisitet i dalen, og iblant kunne man se en og annen gubbe sitte i stua si og stirre forundret inn i det grelle skjæret fra glødelampen. Også i leiren var lysene tent, og fra de smale metallpipene steg røyken nesten loddrett opp i den overskyede kveldshimmelen. På avstand så det ut som om skyene var festet til takene med tynne tråder og svevde over dalen som digre, uformelige ballonger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Liste over bøker som kan minne om Stoner. Bøkene på lista deler noen av disse appellfaktorene: lavmælt fortellermåte, med et langsomt og beskrivende språk. Bøkene går tett på en enkelt karakter gjennom et helt liv. Noen av bøkene på lista deler også den dystre og skjebnetunge tonen.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Europa
Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende land.
Målet er å lese bøker fra hele verden - Her er bøker fra Europa. Forslag mottas gjerne :)

Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøker eg har notert meg at eg berre må lese ... så snart eg er ferdig med alt det andre eg berre må lese! For mange gode bøker, altfor lite fritid ...!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noe essensielt felles i disse historiene er at de handler om kjærlighet; tap av kjærlighet, savn av kjærlighet, sorgen over tapet... Og hvordan klare livet, leve med det savnet og leve videre. romanene er skrevet i løpet av de siste circa femti åra av ganske forskjellige forfattere, forskjellige morsmål, forskjellig stil. Men altså likevel slik jeg ser det, har de noe viktig felles.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Trenger du tips til sommerlektyren? Her er noe av det vi har lest i det siste og gjerne anbefaler videre :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Jordet" av Robert Seethaler
 • "Tobakkshandleren" av Robert Seethaler
 • "Oneiron - en fantasi om sekundene etter døden" av Laura Lindstedt
 • "Skydekke" av Andrea Abreu
 • "Skjønnhet er et sår" av Eka Kurniawan
 • "Som svaler kom de" av William Maxwell
 • "De åtte fjellene" av Paolo Cognetti
 • "Speil speil blink - roman" av Dorthe Nors
 • "Morsdag - en eventyrlig beretning" av Graham Swift
 • "Et system så storslått at man blendes" av Amanda Svensson
 • "Malurtveien 10 - roman" av Maria Sand
 • "Veien ved Boolavaun" av Anne Enright
Alle bokanbefalinger for dette verket