Speil speil blink

roman

av (forfatter) og Pernille Rygg (oversetter).

Cappelen Damm 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (10 terningkast.)

45 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

I Speil speil blink møter vi Sonja. Sonja kan ikke skifte gir. Det er faktisk tvilsomt om hun i det hele tatt kan lære seg å kjøre bil. Hun er eldre enn alle de andre som forsøker å ta lappen, og kjørelæreren hennes, Jytte, har så mye på hjertet at hun ikke har tid til å lære Sonja å gire. Hun bare gjør det for henne. På sjette måneden.


Sonja bor alene i København, oversetter svensk krim og får massasje hos Ellen som tydelig kjenner problemene til Sonja hope seg opp i bindevevet hennes. Og hjemme på Jylland går Sonjas søster og vil ikke ta telefonen når Sonja ringer. Men Sonja er en fighter, det har hun alltid fått høre, og en dag tar hun mot til seg og ber om å få skrifte kjørelærer.
Det må da for svarte være mulig å få lært seg å kjøre bil!?


Dorthe Nors er en litterær stjerne fra Danmark. Med novellesamlingen Kantslag ble Nors skamrost i USA og Frankrike og solgt til en rekke land.


Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788202528942

EAN 9788202528942

Omtalt sted Danmark

Språk Bokmål

Sider 170

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 5 5 0 0 0

Bokomtaler

Skrives det for lite om de stakkars(?) kvinnene som nærmer seg overgangsalderen med raske skritt, og ikke lenger får like sultne blikk og oppmerksomhet fra det annet kjønn? Dette spørsmålet begynte tankene å romestere med etter å ha lest et intervju med danske Dorthe Nors da jeg var i Oslo for en tid tilbake. Hun påstod at kvinner blir mer og mer transparente jo eldre vi blir, at vi etterhvert blir en usynlig pariakaste i dagens samfunn, som bejubler ungdom og seksualitet, masse seksualitet. Dette hørtes jo særdeles interessant ut, og boka "Speil, speil blink" ble behørig anbrakt på leselisten min.
I korte trekk handler denne boka på 170 sider om Sonja, som holder på å lære seg å kjøre bil, men som ikke klarer å gire, da den overivrige kjørelæreren med særs manglende pedagogiske verktøy gjør dette for henne. I tillegg går hun til en massør som synes å vite akkurat hva det er som "feiler" Sonja, og som tolker og overanalyserer den minste ting. Som om ikke dette var nok, har Sonja problemer med søsteren sin, Kate og synes bøkene hun oversetter fra den svenske krimforfatteren er til tider motbydelige.
Fysisk er det et smalt bilde som males opp i denne boka, men tankespinnet hos hovedpersonen strekker seg både vidt og bredt, til tider på de store filosofiske dyp i tilværelsens uutholdelige tunghet. Forfatteren bruker mange metaforer og det er ofte mange lag som kan tolkes, både i det som sies og gjøres i denne historien.
Blir det sånn at Sonja noengang vil klare å gire selv, og er det sant at den nye kjørelæreren bare er ute etter å komme i buksa på henne? Hva med massør Ellen, har hun rett i sine tolkninger av Sonja, eller tilhører denne sannheten bare Sonja?
Det er mulig at mine forventninger om personen Sonja var skrudd en smule opp i forkant av lesningen, for jeg etterlyser mer driv og tydelighet i tematikken. Hvor ble det av Sonjas usynlighet som objekt for mannens attrå?
Kjære Dorthe Nors, - jeg klarer ikke helt å komme under huden på hovedpersonen, - og det er kanskje det som er litt av meningen også, men for meg blir Sonja for fjern og tafatt og historien for enkel. Metaforene du bruker synes jeg også er overtydelige, - f. eks dette med å kjøre selv, gire selv, - ta hånd om eget liv, sette grenser etc. Dette gjorde at jeg ble irritert mens jeg gikk og ventet på et spenningspunkt som aldri kom.
Den eneste grunnen til at terningen ganske mutt lander på en firer og ikke tre i dag, er den fornøyelige passasjen som omhandler manndommen, samt beskrivelsen av gjenkjennbare Jodie Foster filmer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er 55 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tabita" av Iben Mondrup
 • "Når sola vender tilbake, vil vi vite" av Leif Enger
 • "Bo - roman" av Kjersti Bronken Senderud
 • "Rooster Bar" av John Grisham
 • "Solknokler - roman" av Mike McCormack
 • "Minna mangler et øvingslokale" av Dorthe Nors
 • "Sophie Starks liv og død" av Anna North
 • "Skjellmannen" av Aslı Erdoğan
 • "Sigmund Freuds søster" av Goce Smilevski
 • "Det kunne vært verre - en Frank Bascombe-bok" av Richard Ford
 • "Frokost på stupet - roman" av Vibeke Løkkeberg
 • "Gutter og mordere og andre fortellinger" av Hermann Ungar
Alle bokanbefalinger for dette verket