Trenger du tips til sommerlektyren? Her er noe av det vi har lest i det siste og gjerne anbefaler videre :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar
  • 1.
    "Den vakre død" av Belinda Bauer

    De er ute etter det samme – døden – og et publikum. Eve Singer lever av døden. Som krimreporter for TV, er hun villig til å gå langt for å være først ute med en sak. Og ingenting selger som døden. Men da en forrykt seriemorder begynner å bruke henne for å få den oppmerksomheten han lengter etter, må Eve avgjøre hvor langt er hun villig til å gå.

  • 2.
    "Den svovelgule himmelen" av Kjell Westö

    I 1960- og 70-årenes Helsingfors vokser en ung gutt opp i skyggen av den velstående Rabell-familien, som har et staselig sommersted i nærheten av hans egen families enkle feriehytte. Han blir venn med den jevngamle Alex, men oppdager snart at det ligger mye under Rabell-familiens vellykkede overflate. Etter hvert vokser det fram et sterkt, men opprivende kjærlighetsforhold mellom ham og Alex’ lillesøster Stella. Gjennom årtiene fortsetter de to å kretse rundt hverandre, uten å klare verken å velge eller å velge bort kjærligheten. En episk skildring av generasjoner og familiebånd, vennskap og kjærlighet, drømmer og håp, fra vinneren av Nordisk Råds litteraturpris 2014.

  • 3.
    "Et helt liv" av Robert Seethaler

    Andreas Egger lever nesten hele sitt liv i en liten østerriksk alpelandsby. Han kom dit fire år gammel, plassert på gården til storbonden Hubert. Barndommen er hard, men han kjemper seg gjennom den - og halter seg inn i voksenlivet. Ettersom årene går, lever Egger sitt nøysomme og hardtarbeidende liv, tiår for tiår, gjennom krig, i nød og uår, men også i gode tider. Andreas følger med på landsbyens utvikling og modernitetens inntog, og han er med på å bygge en gondolbane, en av de første i Alpene. Med den kommer ikke bare strøm til dalen, men også Marie. Andreas er en mann av få ord, så når han forelsker seg i Marie, ber han ikke om hennes hånd ansikt til ansikt - men han tenner lykter som lyser navnet hennes i snøen høyt oppe i fjellsiden. En stillfaren og svært rørende fortelling om en vanlig mann og et enkelt liv, men kanskje er det først og fremst en fortelling om de øyeblikkene, store og små, som gjør oss til dem vi er.

  • 4.
    "Brudekjolen" av Pierre Lemaitre

    I det siste har Sophie hatt en følelse av å miste hukommelsen, ja, av å miste kontrollen. Hun forfølges av noe hun ikke er i stand til å sette ord på - og av bilder fra fortida hun ikke kan glemme. En morgen våkner hun og oppdager at den lille gutten hun skulle passe, er død. Hun har ingen erindring av hva som kan ha skjedd. Men uansett hva som er sant, føler hun at hun med sin bakgrunn, ikke har en sjanse til å bli trodd. Hennes eneste håp er å stikke - og skaffe seg en ny identitet. Et nytt liv, med en mann hun har truffet på nettet. Men Sophie er ikke den eneste som bærer på hemmeligheter.

  • 5.
    "Arr" av Auður Ava Ólafsdóttir

    Jónas Ebeneser er en mann på snart 49, «fraskilt, heterofil, uten makt, uten sexliv». Imidlertid er han en «gjør-det-selv»-type, som gjerne fikser og reparerer ødelagte ting. Han har tre kvinner i livet sitt: Moren, ekskona og datteren, alle med navnet Gudrún. Men Jónas har mistet livsgnisten, og reiser fra Island. I kofferten har han en drill og noen gamle dagbøker. Han kommer til et krigsherjet land, der han lar seg innlosjere på det nedslitte Hotel Silence. Han planlegger å bruke en uke på det dystre oppdraget han har gitt seg selv: Selvmordet. Men de han møter i det nye landet, og møtet med hans yngre selv i dagbøkene, gir Jónas nye perspektiver på tilværelsen. Og på grunn av hotellets ustanselige behov for reparasjoner, blir det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet.

  • 6.
    "Og til slutt kom Paulette" av Barbara Constantine

    Enkemannen Ferdinand har en gård på landet, med masse plass etter at sønnen og hans familie flyttet til byen. Da en storm ødelegger taket til naboen, inviterer han henne og det griske eselet hennes til å bo hos ham. Midlertidig, selvfølgelig. En sjarmerende bok om vennskap, generøsitet og omtanke på et bakteppe av pastis og provencalsk landsbyidyll.

  • 7.
    "Hjem" av Harlan Coben

    For ti år siden ble to gutter kidnappet. Hva om kun den ene vender hjem? I ti år har familiene levd i uvisshet. Nå tror Myron Bolitar og vennen Win at de har klart å spore opp den ene av guttene, Patrick, som nå er 16 år gammel. Men hva skjedde for ti år siden? Og hvor har gutten vært i alle disse årene? Tankene deres går umiddelbart til den andre gutten, Rhys, som er sønnen til Myrons søskenbarn. De vet at de ikke har råd til å gjøre noen feiltrinn, for da kan en eller begge guttene forsvinne igjen. Denne gangen for godt.

  • 8.
    "Skjulestedene" av Katherine Webb

    Da den idylliske, søvnige landsbyen Slaughterford en varm sommer blir åstedet for et drap, er det ingen som er forberedt på det - eller på plutselig å miste en av sine egne. Drapet kommer som et sjokk for alle som kjente offeret, og da femten år gamle Terta Cartwrights storebror blir mistenkt for forbrytelsen, dras Terta mot den iøynefallende Irene, godseierens nye kone. Begge er fast bestemt på å finne ut hvem morderen i deres nærmeste krets er. Uten å være klar over hvor dypt røttene til forbrytelsen går, begynner Terta og Irene å avdekke rystende sannheter om miljøet rundt seg - og når de tilfeldigvis finner en gjenstand som har vært skjult i årevis, kommer det til å forandre livet for dem alle.

  • 9.
    "Min mors skygge" av Nikola Scott

    1958: Elizabeth blir sendt til nydelige Hartland på Englands sørkyst for å skjermes fra morens sykdom. Den velstående familien hun bor hos, tar godt imot henne. Nå: Elizabeths datter Addie trodde hun visste alt om den briljante, vanskelige moren sin. På ettårsdagen etter at moren døde i en ulykke, banker en person hun aldri har sett før, på døren. Hun hevder hun er Addies tvillingsøster. Er alt Addie har blitt fortalt om sin egen familie, en løgn? Hvordan kan du få klarhet i hva som skjedde, når den ene personen som kan fortelle, har gått bort? Addie må tilbake til den gylne sommeren moren hennes aldri snakket om. Og til den ene natten som endret en ung jentes liv for alltid. Og historien hun finner, er enestående.

  • 10.
    "Når tiden er inne" av Michela Murgia

    Accabadora - hun som fullfører. I lokalsamfunnet betraktes hun ikke som en morder, men som en som spiller en helt spesiell rolle. Hun er den som avslutter liv når tiden er inne. Maria vokser opp som fjerde datter i en fattig familie på Sardinia. Da den gamle syersken Tzia Bonaria ber om å få ta til seg seks år gamle Maria som fosterbarn, opplever familien det som en lettelse, og barnet knytter sterke bånd til sin nye forsørger. Tzia Bonaria er imidlertid ikke bare en gammel syerske. Maria aner at det er en forbindelse mellom fostermoren og dødsfallene som finner sted i landsbyen. Men Maria forstår ikke det alle rundt henne allerede vet - Tzia Bonaria er accabadora.

  • 11.
    "Slik vi var" av Annabelle Thorpe

    Jugoslavia sommeren 1979: Åtte år gamle Miro flytter med familien fra en liten by inne i landet og til den solfylte Dalmatiakysten. Etter som han vokser opp, forelsker seg og gifter seg, ser utsiktene stadig lysere ut. Men truende skyer samler seg over Jugoslavia. Det bryter ut krig og en uoverveid avgjørelse ødelegger den tilværelsen Miro har bygd opp. Drevet av sinne og sorg flykter han til Dubrovnik og blir del av den tøffe gjengen av internasjonale krigsreportere. Miro innser at selv om han overlever, fins det ikke noen vei tilbake til hans tidligere liv, og hans erfaringer vil forandre både ham selv og de han elsker.

  • 12.
    "Hagen for små begynnelser" av Abbi Waxman

    Fargerike Lili har glimt i øyet, hendene fulle og det hender det går en kule varmt i familien. En ettermiddag krangler hun med ektemannen Dan. I neste øyeblikk ser hun ham dø i en tragisk bilulykke rett utenfor kjøkkenvinduet. Lili legges inn på psykiatrisk avdeling. Tre år senere har hun stablet på beina en tilværelse som barnebokillustratør, hun er mor til to små jenter og søster til skjønne, støttende Rachel. Hverdagen fungerer tilsynelatende normalt. Hvorfor kjenner hun seg da fanget i en endeløs sirkel av selvmedlidenhet og stress? Så sender sjefen henne på et kurs i grønnsaksdyrking. Nye venner, nye opplevelser og kanskje til og med spirende kjærlighet; i hagen for små begynnelser er det noe som løsner og Lili kjenner at det kanskje finnes et nytt liv - uten Dan.

  • 13.
    "Kraften" av Naomi Alderman

    Hva vil skje om kvinnene får makten i egne hender? En dag oppdager kvinner over hele verden at de har en ny kraft: Hendene deres kan skyte elektriske ladninger - med et lite knips kan de påføre andre mennesker støt, lammelser, grusomme smerter - til og med død. Klodens menn må plutselig innse at de ikke lenger har kontroll. Men hva gjør kvinnene med makten de har fått - og hva gjør makten med kvinnene? I romanen møter vi fire skikkelser forskjellige steder i verden - tre kvinner og en mann - som alle får livene forandret av kraften. Kraften er en intens leseropplevelse - som vil få deg til å se på verden med nye øyne. En åndeløst spennende futuristisk triller, en fengslende og flertydig roman.

  • 14.
    "Med blodig forsett - dokumenter vedrørende tilfellet Roderick Macrae" av Graeme Macrae Burnet

    Med blodig forsett

    dokumenter vedrørende tilfellet Roderick Macrae

    av Graeme Macrae Burnet

    En psykologisk thriller om en sytten år gammel mann fra det skotske høylandet som er fengslet for trippeldrap av den brutale sorten. Allerede på første side får vi vite hvem morderen er, men de viktigste spørsmålene står allikevel ubesvart. Forteller han sannheten? Var han gal? Finnes det en annen historie som kan forklare det som skjedde? Den tiltaltes memoarer blir over hundre år etter funnet av forfatteren – en fjern slektning – og bekrefter at han er skyldig i å ha begått handlingene han er anklaget for, men bare summen av rettsdokumenter, medisinske undersøkelser og tilstedeværendes vitnesbyrd kan avsløre hva som fikk ham til å utføre en så brutal og nådeløs voldshandling. Kan forsvareren redde Roderick fra galgen? En forførende og original fortelling om søken etter sannhet.

  • 15.
    "Et halvt års pause" av Marian Keyes

    Hugh sier ikke at han forlater henne. Han elsker henne fremdeles, men han trenger bare en pause - fra ekteskapet, barna og, aller mest, fra samlivet deres. Han trenger seks måneder for seg selv i sørøst-Asia. Amy må alene og på vaklende grunn forholde seg til en utvidet familie av sladrehanker og trøbbelmakere når Hugh forsvinner. For mye kan skje i løpet av seks måneder. Når Hugh kommer tilbake, hvis han gjør det, vil han være den samme mannen hun giftet seg med? Vil Amy være den samme kvinnen?


0 kommentarer

Sist sett

Violeta JakobsenHarald KsomniferumPiippokattaStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienNinaMaiken