Amsterdam

av (forfatter) og Dag Heyerdahl Larsen (oversetter).

Gyldendal 2000 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.45 (64 terningkast.)

204 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Clive og Vernon, henholdsvis komponist og journalist, møtes i begravelsen til Molly, en tidligere felles elskerinne, som er død altfor tidlig. Clive og Vernon tørner sammen, men har samtidig inngått en slags dødshjelpsavtale for ikke å ende opp hjelpeløse, som Mollly gjorde. Det hele topper seg ved det som skal være uroppførelsen av Clives komposisjon "Opus 2000" i Amsterdam.

Omtale fra forlaget

Clive og Vernon, henholdsvis komponist og journalist, møtes i begravelsen til Molly, en tidligere felles elskerinne. Der er også utenriksministeren, som Molly har pleid intim omgang med. Alle går så hvert til sitt, og resten av boken handler om hva Clive og Vernon foretar seg etter dette. Clive har skrivesperre på en komposisjon, «Opus 2000», som det er knyttet store forventninger til. Vernons avis er truet av opplagsnedgang. Han griper til vulgære triks og vurdere å trykke noen kompromitterende bilder av utenriksminsteren. Amsterdam er en elegant og tidsaktuell høk over høk-skildring. Alle får sitt pass påskrevet i denne lette tragikomedien som deler ut atskillige spark til vår tids mediementalitet. «Med den Booker-prisbelønnede romanen Amsterdam har Ian McEwan skrevet en underholdende og medrivende satire, vittig og treffsikker så det suser.» Terje Holtet Larsen, Dagbladet «For en fornøyelse å lese. Ian McEwan har utvilsomt en av Englands mest elegante penner . en uhyre intelligent og velskrevet bok.» Morten Abrahamsen, VG

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788205268012

EAN 9788205268012

Språk Bokmål

Sider 170

Utgave 2

Tildelt litteraturpris Booker-prisen 1998

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 30 20 5 1 2

Bokomtaler

Godt skrevet om gamle menn som har gått ut på dato, og som bare delvis innser det selv. Boken gir også et spark til den spekulative tabloidpressen som er en del av vår mediavirkelighet. Jeg opplever at boken er like aktuell i dag som den var i 1999.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I bokas åpningsscene befinner vi oss i bisettelsen av Molly, som er død etter et lengre sykeleie som fullstendig pleietrengende. Enkemannen George ønsker ikke å holde noen minnegudstjeneste, fordi han ikke holder ut tanken på at Mollys forhenværende elskere skal utveksle blikk mens han holder tale.

Vernon Halliday er sjefsredaktør i avisen The Judge, og Clive Linley er en berømt komponist. De er venner og begge har i sin tid vært Mollys elskere. Til stede er også utenriksminister Julian Garmony, også han en tidligere elsker av Molly.

Etter bisettelsen dukker det opp noen kompromitterende bilder av Julian, og George ønsker at Vernon skal lage et skandaleoppslag i The Judge, som knuser Julian en gang for alle. Vernon tar i mot denne muligheten begjærlig, men møter motstand, også hos vennen Clive.

Ufornødent planlegger Vernon oppslaget som han tenker skal revitalisere The Judge. Han har tenkt på alt - en artikkel som skal trykkes i tilfelle Julian begår selvmord som følge av oppslaget er allerede ferdigskrevet ... Samtidig arbeider Clive med det som skal bli hans bidrag i konkurransen om å lage tusenårsskifte-symfonien over alle. Selv ikke da han blir vitne til en voldtekt griper han inn, fordi han akkurat da har fått en ny ide om et partitur i symfonien sin. Og dette er for viktig for ham til at han har tid til å bry seg om det som skjer. Men på tross av Vernon og Clives selvtilfredshet om sin egen fortreffelighet, går ting selvsagt ikke som planlagt.

Dette er en historie om maktkamp, anstendighet, ondskap og moralske dilemmaer på et meget høyt nivå. Plottet er mesterlig bygget opp! McEwan fikk sitt store gjennombrudd med denne romanen, som endte med en velfortjent Booker-pris.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Amsterdam er en observasjon av ego, ambisjon og hjerteløshet. Når profesjonell suksess står på randen av et moralsk dilemma, velger man anstendighet eller ambisjon? Hvor langt er man villig til å gå for å sikre sitt omdømme og ettermæle?Språket er skildrende, melodisk og filosofisk. Vi får en kontrast til de kompromissløse personskildringene og det mørke plottet med de tidløse og vakre beskrivelsene av landskap, musikk, liv og eksistens. Amsterdam etterlot meg med følelsen av at det var noe som manglet. For full anmeldelse, se edgeofaword: Amsterdam

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De gamle vennene Clive og Vernon er i venninnen Mollys bisettelse. Molly døde hjelpeløs, og havnet i klørne på ektemannen, som ingen egentlig liker. Både Clive og Vernon har vært Mollys elskere. Det har også utenriksministeren, som de hater enda mer enn Mollys ektemann.
Clive er komponist, og har fått et ærefullt oppdrag. Han skal lage en komposisjon, kalt "Opus 2000". Det er snart leveringstid, men Clive har skrivesperre.
Vernon er redaktør i en avis i trøbbel, og har kommet over kompromitterende materiale av den hatede utenriksministeren. Han vurderer å publisere det hele, men møter uventet motbør fra ansatte og Clive. I tillegg har de to vennene inngått en dødshjelpavtale, for å slippe å dø som den elskede Molly.
Det er duket for drama, og bedre blir det ikke da "Opus 2000" skal oppføres i Amsterdam.

McEwan fikk Bookerprisen for denne boken i 1998.

Litt rotete start og oppstyltet språk trekker ned. Har lest bedre bøker av McEwan, men den er likevel verdt å få med seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

In a language as idiomatically stressed as English, opportunities for misreadings are bound to arise. By a mere backward movement of stress, a verb can become a noun, an act a thing. To refuse - to insist on saying no to what you believe is wrong - becomes at a stroke, refuse - an insurmountable pile of garbage.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

...han var rett og slett summen av alle de menneskene som hadde lyttet til ham, og når han var alene, var han ingenting i det hele tatt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

det var lett... å betrakte sivilisasjonen som summe av de skjønne kunster, med tillegg av design kokekunst, god vin og desslike. Men nå fortoner det seg som om det var dette den i virkeligheten var - kvadratkilometer på kvadratkilometer av begredelige moderne hus hvis fremste formål var å tjene om understell for TV-antenner og satelittskåler, fabrikker som produserte verdiløst skrap som det ble reklamert for i TV-sendingene, og, å trøstesløse industritomter, lastebiler i lange baner for å distribuere det; og over alt ellers veier og trafikktyrani.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Man kan reise både kort og langt i bøkenes verden. Fasinerende å se hvor mange spennende steder som dukker opp, allerede i titlene. Listen startet som en liten lek for meg selv. Men, så fikk jeg lyst til å dele den.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Bibliotekene er stengt, og dette medfører endringer i vårens leseplaner. Jeg leser mye engelskspråklig skjønnlitteratur, og finner ofte mye på Bookers longlist hvert år. Mye fritid, kansellerte planer og rastløshet gir god anledning til et nytt leseprosjekt - Bøker som har vunnet Booker-prisen. Jeg legger ut de bøkene jeg allerede har lest, og fyller på fortløpende.

Jeg tenkte å begynne med de bøkene jeg allerede har i hylla - John Banvilles The Sea, George Saunders Lincoln in the Bardo og Roddy Doyles Paddy Clark Ha Ha Ha.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bookerprisen (engelsk navn: «Booker Prize for Fiction» og «Man Booker Prize») blir årlig utdelt til den beste romanen skrevet på engelsk og utgitt i Storbritannia (tidligere begrenset til innbyggere i Samveldet, Irland og Zimbabwe). Prisen ble innstiftet av bokhandlerkjeden Booker plc i 1968. For å bevare prisens eksklusivitet velger man ut jurymedlemmer blant kritikere, forfattere og akademikere. Siden 2002 har prisen også blitt omtalt som «Man Booker Prize» for å reflektere at prisen blir sponset av et investeringsselskap, Man Group plc.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lesesirkel 1001 bøker

Boka må finnes på 1001-lista

2024

Kategori 1: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende: Ian McEwan Amsterdam
Kategori 2: Forfattar frå Afrika: Tsitsi Dangarembga - Nervøse tilstander
Kategori 3: Kvinneleg forfattar: Mary Shelley - Frankenstein
Kategori 4: Forfattar frå Amerika: Sylvia Plath - The Bell Jar
Kategori 5: Wildcard: Ian McEwan - Atonement
Kategori 6: Louis-Ferdinand Céline: Reisen til nattens ende.
Kategori 7: Bok på minst 500 sider eller meir: James Joyce - Ulysses
Kategori 8: Forfattar frå Asia: Haruki Murakami - 1Q84
Kategori 9: Mannleg forfattar: Ernest Hemingway - A farewell to arms
Kategori 10: Victober: Charlotte Brontë - Jane Eyre
Kategori 11: Forfattar som har mottatt Nobelprisen i litteratur: Thomas Mann
Kategori 12: Bok utgitt mellom 1901 og 1960: Tarjei Vesaas - Fuglane

2023: ikke deltatt

2022

Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende
Februar: Forfattar frå Afrika
Mars: Kvinnelig forfatter
April: Forfatter fra Amerika (Nord- mellom- eller Sør-Amerika
Mai: Bok utgitt i ditt fødselsår
Juni: Forfattar frå Europa
Juli: Bok på minst 500 sider eller meir
August: Forfatter fra Asia
September: Mannleg forfattar
Oktober: Victorber
November: Forfattar som har mottatt Nobelprisen i litteratur
Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960

2021

Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende (1992)
Februar: Forfattar frå Afrika.
Mars:: Kvinnelig forfatter: England
April: Forfattar frå Amerika.
Mai: Bok utgitt før 1799
Juni: Forfattar frå Europa.
Juli: Bok på 500 sider eller meir (ikke ferdig)
August: Forfattar frå Asia.
September: Mannleg forfattar
Oktober: Victober
November:Forfattar frå 1961
Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960

2020

Januar:Bok utgitt mellom 1961 og listas ende.
Februar: Forfattar frå Afrika.
Mars:: Kvinnelig forfatter: England
April:Forfattar frå Amerika (Nord-, Mellom- og Sør-Amerika).
Mai:Bok utgitt mellom 1700 og 1800.
Juni:Forfattar frå Europa.
Juli:Bok på 500 sider eller meir. Må ha med minst ein murstein.
August:Forfattar frå Asia.
September:Mannleg forfattar.
Oktober:Victober.
November:Forfattar frå Oseania.
Desember:Bok utgitt mellom 1901 og 1960.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som småbarnsmor er det ikke lett å få tid til å lese når jeg vanligvis ville lest. Men målet er minst 1 bok i måneden.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tidebarn" av Ian McEwan
 • "Svarte hunder" av Ian McEwan
 • "Hjelp fra fremmede" av Ian McEwan
 • "Kjærlighet ved første blikk" av Ian McEwan
 • "Sementhagen" av Ian McEwan
 • "Den uskyldige" av Ian McEwan
 • "Flauberts papegøye" av Julian Barnes
 • "Serena" av Ian McEwan
 • "Sammenkomsten" av Anne Enright
 • "Ved Chesil Beach" av Ian McEwan
 • "Shipping news" av E. Annie Proulx
 • "Vinteropptegnelser" av Paul Auster
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver