Vanære

av (forfatter) og Aud Greiff (oversetter).

Cappelen 2000 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.93 (313 terningkast.)

1021 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En skilt middelaldrende engelsk professor har en impulsiv affære med en student. Når det blir oppdaget av skolestyret blir det forventet at han vil be om unnskyldning for å få beholde jobben, men i stedet nekter han og sier opp jobben. Han trekker seg tilbake for å leve sammens med datteren Lucy på hennes farm. Livet hans ser ut til å roe seg inntil maktbalansen i landet endres og han og datteren blir offer for et brutalt angrep. Dette forandrer dem begge på en måte han aldri kunne ha forutsett.

Omtale fra forlaget

David Lurie må forlate sin professorstilling, og drar ut på landet. Her opplever han Sør-Afrikas tilstand etter apartheid med nye relasjoner mellom hvite og svarte, og neddyssede, men ikke utraderte konflikter.Vi møter David Lurie, som foreleser på universitetet, er omkring 50 år, med to skilsmisser bak seg - og hans eneste datter lever alene på et skrint gårdsbruk et godt stykke fra storbyen. David Lurie legger seg etter alle studinene, faller derfor i unåde og returnerer hjem til sin datter. Volden er en del av det Sør-Afrikanske samfunnet, også etter apartheid, og volden kommer til Lucys gård ved tre bøller som skjender henne grovt. Hun blir gravid og barnet blir det som skal gi David en ny dimensjon i sitt mislykkede liv. Boken er svært medrivende, - en positiv, fargerik og meget velskrevet roman som ga Coetzee sin andre Booker-pris!!

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2000

Format Innbundet

ISBN13 9788202184926

EAN 9788202184926

Serie Pan

Omtalt sted Sør-Afrika

Språk Bokmål

Sider 219

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Booker-prisen 1999

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

88 148 52 19 5 1

Bokomtaler

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (6) Varsle Svar

"The business of dog-killing is over for the day, the black bags are piled at the door, each with a body and soul inside. He and Bev Shaw lie in each other´s arms on the floor of the surgery. In half an hour Bev will go back to her Bill and he will be loading the bags."

Skittenrealistisk prosa med lyriske overtoner. Mangefasetert og vidtfavnende, men likevel (ubehagelig) gjenkjennende og nært.
I et hvitt dilemma i Sør-Afrikas nedgrodde bakgårder møtes primale drifter i menn og kontinent. Protagonisten siterer Lord Byron og William Wordsworth for en søken etter moralsk gyldighet, men den forblir en utopi. Ikke uten grunn at Coetzee har fått Nobelprisen i litteratur for sine utgivelser. Virkelig en "må-lese"-roman!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hørte lydbokversjonen av denne i bil fram og tilbake til Uppsala. Begynte bra, men holdt ikke helt ut...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Omtales i kapittelet Et spill om verdighet (s. 95 - 103) fra:
Meyer, S. (2005). Den lille Machiavelli : maktspill til hverdagsbruk. Aschehoug

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Men hun har kanskje et poeng. Kanskje har de unge rett til å bli beskyttet mot synet av de eldre i lidenskapens vold. Det er jo det horer er til for: å tåle å se de uskjønnes ekstase.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Som en forelskelse. Blir de unge fortsatt forelsket, eller er den mekanismen blitt avleggs nå, overflødig, kuriøs, som damplokomotivet? Han har ikke fulgt med, er gammeldags. For alt han vet kan forelskelse være gått av mote og kommet tilbake en håndfull ganger.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Sladderkverna, tenker han går dag og natt, maler rykter. De rettskafnes samfunn holder sine i kroker, over telefonen, bak lukkede dører. Lattermild tisking. SCHADENFREUDE. Først dommen, så rettergangen.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Våre veier krysset hverandre. Vi vekslet noen ord, og da skjedde det noe jeg ikke vil prøve å beskrive, siden jeg ikke er poet. La meg nøye meg med å si at Eros gjorde sin entré. Etter det var jeg ikk den samme."

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Livet på landet har alltid handlet om naboer som legger opp råd mot hverandre og ønsker hverandre pest, dårlig avling og økonomisk ruin, men i en nødsituasjon likevel er parat til å rekke en hjelpende hånd.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (24) Varsle Svar

Bøker jeg har satt stor pris på av ulike grunner: ble sugd inn i historier, drømte meg bort, reiste langt, kjente verden på kroppen, ble opplyst, gråt, lo, ble skremt, ble rørt, ble et litt bedre menneske og angrer ikke på en eneste side.

Liker å lage lister og spesielt fra A til Å. Noen bokstaver er enkle å velge, andre så alt for mange gode alternativer, men ingen forfattere fikk være med to ganger. Ser jeg mangler noen bokstaver på slutten (Øya kommer ikke med av den grunn), men det betyr bare at jeg har noe å jobbe med...


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Vi nordmenn elsker både å lese og reise. Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende byer? Her er VGs guide til godt lesestoff. VG 21.juli 2012


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Bøker I alfabetisk rekkefølge, om du skulle velge ein for kvar bokstav kva bok hadde du då valgt?


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Bøker der en romanfigur opplever skolen. Kanskje hun eller han er en elev som er "umulig", underyter, begavet, står utenfor eller ikke blir forstått? Kanskje det ikke er en elev. Eller kanskje det handler om gode skoleopplevelser? Eller ikke om skoleopplevelser i det hele tatt, men noe annet som er til nytte for pedagoger og andre som sysler med og i skolen.

Flere bøker som bør inn her?


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Barndom" av J.M. Coetzee
 • "Ungdom" av J.M. Coetzee
 • "Fornemmelsen for slutten" av Julian Barnes
 • "Lørdag" av Ian McEwan
 • "Mønsteret rakner" av Chinua Achebe
 • "Besettelse - en romantisk fortelling" av A.S. Byatt
 • "Kaptein Nemos bibliotek" av Per Olov Enquist
 • "Revolutionary road" av Richard Yates
 • "I kjølvannet - roman" av Per Petterson
 • "Tåpenes sammensvergelse - en roman fra New Orleans" av John Kennedy Toole
 • "Bølle på døra - roman" av Jennifer Egan
 • "Resten av dagen" av Kazuo Ishiguro
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver