Vanære

av (forfatter) og Aud Greiff (oversetter).

Cappelen 2000 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.95 (325 terningkast.)

1044 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En skilt middelaldrende engelsk professor har en impulsiv affære med en student. Når det blir oppdaget av skolestyret blir det forventet at han vil be om unnskyldning for å få beholde jobben, men i stedet nekter han og sier opp jobben. Han trekker seg tilbake for å leve sammens med datteren Lucy på hennes farm. Livet hans ser ut til å roe seg inntil maktbalansen i landet endres og han og datteren blir offer for et brutalt angrep. Dette forandrer dem begge på en måte han aldri kunne ha forutsett.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2000

Format Innbundet

ISBN13 9788202184926

EAN 9788202184926

Serie Pan

Omtalt sted Sør-Afrika

Språk Bokmål

Sider 219

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Booker-prisen 1999

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

97 149 53 20 5 1

Bokomtaler

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (7) Varsle Svar

"The business of dog-killing is over for the day, the black bags are piled at the door, each with a body and soul inside. He and Bev Shaw lie in each other´s arms on the floor of the surgery. In half an hour Bev will go back to her Bill and he will be loading the bags."

Skittenrealistisk prosa med lyriske overtoner. Mangefasetert og vidtfavnende, men likevel (ubehagelig) gjenkjennende og nært.
I et hvitt dilemma i Sør-Afrikas nedgrodde bakgårder møtes primale drifter i menn og kontinent. Protagonisten siterer Lord Byron og William Wordsworth for en søken etter moralsk gyldighet, men den forblir en utopi. Ikke uten grunn at Coetzee har fått Nobelprisen i litteratur for sine utgivelser. Virkelig en "må-lese"-roman!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hørte lydbokversjonen av denne i bil fram og tilbake til Uppsala. Begynte bra, men holdt ikke helt ut...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste denne boken under lesemaratonen tidligere i sommer og satte den raskt som en av mine favoritter. Vanære er en dyster fortelling om mennesker og dyr i tiden etter apartheid-styre i Sør Afrika.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Men hun har kanskje et poeng. Kanskje har de unge rett til å bli beskyttet mot synet av de eldre i lidenskapens vold. Det er jo det horer er til for: å tåle å se de uskjønnes ekstase.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Som en forelskelse. Blir de unge fortsatt forelsket, eller er den mekanismen blitt avleggs nå, overflødig, kuriøs, som damplokomotivet? Han har ikke fulgt med, er gammeldags. For alt han vet kan forelskelse være gått av mote og kommet tilbake en håndfull ganger.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Sladderkverna, tenker han går dag og natt, maler rykter. De rettskafnes samfunn holder sine i kroker, over telefonen, bak lukkede dører. Lattermild tisking. SCHADENFREUDE. Først dommen, så rettergangen.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Våre veier krysset hverandre. Vi vekslet noen ord, og da skjedde det noe jeg ikke vil prøve å beskrive, siden jeg ikke er poet. La meg nøye meg med å si at Eros gjorde sin entré. Etter det var jeg ikk den samme."

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Livet på landet har alltid handlet om naboer som legger opp råd mot hverandre og ønsker hverandre pest, dårlig avling og økonomisk ruin, men i en nødsituasjon likevel er parat til å rekke en hjelpende hånd.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (26) Varsle Svar

Vi nordmenn elsker både å lese og reise. Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende byer? Her er VGs guide til godt lesestoff. VG 21.juli 2012


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Bøker jeg har satt stor pris på av ulike grunner: ble sugd inn i historier, drømte meg bort, reiste langt, kjente verden på kroppen, ble opplyst, gråt, lo, ble skremt, ble rørt, ble et litt bedre menneske og angrer ikke på en eneste side.

Liker å lage lister og spesielt fra A til Å. Noen bokstaver er enkle å velge, andre så alt for mange gode alternativer, men ingen forfattere fikk være med to ganger. Ser jeg mangler noen bokstaver på slutten (Øya kommer ikke med av den grunn), men det betyr bare at jeg har noe å jobbe med...


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Bøker I alfabetisk rekkefølge, om du skulle velge ein for kvar bokstav kva bok hadde du då valgt?


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Verden brenner, og vi kan alle bli bedre, aktive anti-rasister. Å lese skjønnlitteratur som gir et innblikk i hvordan det er å oppleve rasisme kan være et steg på veien. Mitt lille bidrag er et knippe bøker jeg har lest som omhandler rasisme, minoritetsopplevelsen og utenforskap. Alle bøkene er gode, men Sula, Disgrace og Unaccustomed Earth var utrolig gode! Videre planlegger jeg å lese flere svarte forfattere, bl.a Toni Morrison og Zora Neale Hurston. Andre forfattere jeg har lyst til å lese er Bernadine Evaristo, Ta-Nehisi Coates, Audre Lorde og Maya Angelou.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Barndom" av John M. Coetzee
 • "Ungdom" av John M. Coetzee
 • "Lørdag" av Ian McEwan
 • "Mønsteret rakner" av Chinua Achebe
 • "Fornemmelsen for slutten" av Julian Barnes
 • "Besettelse - en romantisk fortelling" av A.S. Byatt
 • "Historien" av Elsa Morante
 • "Bølle på døra - roman" av Jennifer Egan
 • "De grunnleggende bestanddeler" av Michel Houellebecq
 • "Revolutionary road" av Richard Yates
 • "Kaptein Nemos bibliotek" av Per Olov Enquist
 • "Resten av dagen" av Kazuo Ishiguro
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver