Besettelse

en romantisk fortelling

av (forfatter), Merete Alfsen (oversetter) og Knut Johansen (oversetter).

Bokklubben 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.96 (53 terningkast.)

276 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Roland Michell er assistent på et forskningsprosjekt om den viktorianske poeten Randolph Henry Ash. En dag finner han et brev fra Ash til en ukjent kvinne. Sammen med litteraturforskeren Maud Bailey innleder han jakten på en litteraturhistorisk sensasjon, med konkurrerende litteraturforskere hakk i hel. Boka er filmatisert.

Bokdetaljer

Forlag Bokklubben

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788252567885

EAN 9788252567885

Serie Århundrets bibliotek

Språk Bokmål

Sider 510

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

17 24 6 5 1 0

Bokomtaler

Kåringen av «beste bok» fikk meg til å huske på denne, og jeg har nå gjenlest den med stor fryd! A. S. Byatt fikk da også Bookerprisen for den i 1990.

Romanen, med undertittel «En romantisk fortelling», er et overflødighetshorn av lek med litterære sjangre og kunnskap om victoriatidens litteratur og tankegods. Handlingen foregår både rundt 1860 og i nyere tid; det er en spenningsroman knyttet til jakten på gamle brev og med kjærlighetshistorier på begge tidsplan, - men det er også så mye mer. Byatt er i utgangspunktet litteraturviter som underviste ved University College i London, og hun har her faktisk klart å dikte to forfatterstemmer fra victoriatiden, - lange dikt fulle av tidens ånd og språk, samt fiktive artikler - til og med med fotnoter! Veldig imponerende, men det kan nok bli litt mye av det gode, - men da kan man faktisk godt skumlese litt. Men det gir oss jo en innføring i tidsånden, og i tillegg til dette og spenningshistorien, får vi kostelige skildringer av kiving innenfor dagens akademia, gode menneskeskildringer, flotte natur- og miljøbeskrivelser og til slutt et gotisk innslag med graving på kirkegården!

Som prikken over i-en er omslagsbildet et maleri fra 1860 som viser et par som går langs en strand, - akkurat slik helten og heltinnen gjorde!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Litteraturforskerne Roland og Maud jakter på forbindelsen mellom to viktorianske diktere. Hittil ukjente dokumenter ser dagens lys, og kappløpet om å finne sannheten er i gang.

Interessant og spennende, men det blir av og til litt tungt med alle dikt og fortellinger på gammelmodig språk, så litt skumlesing måtte til for min del. Likevel interessant nok til å lese boka ferdig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En murstein av en roman, med handlinger fra fortid og nåtid som snirkler seg inn i hverandre. Til å begynne med syntes jeg boka var litt tung å komme inn i, noe av handlingen var ganske omstendelig - særlig ordlyden i brevene fra de to poetene ble ganske gammelmodig og litt seig å lese, men etterhvert som jeg kom inn i handlingen ble det hele ganske så spennende.

Vi følger to unge akademikere, Maud og Roland som forsker på hver sin poet, Randolph Henry Ash og Christabel LaMotte . Poetene i historien er oppdiktet og det distraherte meg litt til å begynne med, men forfatteren har bidratt med dikt og andre skrivelser fra begge på en meget overbevisende måte.

Det viser seg at de to poetene har kjent hverandre og brevvekslet, noe som har vært ukjent tidligere. Det er derfor svært attraktivt å finne ut av hva som skjedde mellom de to og finne brevene. Det er ikke bare Maud og Roland som er interessert i å få vite historien om Ash og LaMotte og det blir et spennende kappløp om å være først ute med å finne fram til sannheten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Man må ikke skrive krim for å skape spenning. Et skjult kjærlighetsforhold er spennende nok. Særlig når det er holdt hemmelig i over 100 år. Leste denne for annen gang. Hva jeg mener om romanen kan du lese om i dette blogginnlegget.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

En stemme fra victoriatiden : «Når jeg tenker på adelskvinner i middelalderen som bestyrte sine hus under korstogene, eller priorinner som ledet store klostre, eller St. Teresa som liten pike som drog ut for å kjempe mot det onde, som George Sands Jaccqes sier, så synes jeg at det er noe vékt ved moderne livsførsel. De Balzac sier at menns nye beskjeftigelse i byene, i forretningslivet, har gjort kvinner til søte og perifere leker, bare silke og parfyme, og fulle av budoarenes intriger og fantasies. Jeg skulle gjerne se flokksilke og oppleve atmosfæren i et budoar – men jeg vil ikke være noe avhengig og passivt vesen hverken der eller noe annet sted. Jeg vil leve og elske og skrive. Er det for meget forlangt? Er en slik erklæring tankespinn?»

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Kopieringsmaskinen er en stor demokratisk oppfinnelse", Leonore Stern, litt. professor

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (106) Varsle Svar

Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Liste over fleire bøker der titlane er like, spennande å sjå kor mange ein kan kome med. Bidra for all del!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Bookerprisen (engelsk navn: «Booker Prize for Fiction» og «Man Booker Prize») blir årlig utdelt til den beste romanen skrevet på engelsk og utgitt i Storbritannia (tidligere begrenset til innbyggere i Samveldet, Irland og Zimbabwe). Prisen ble innstiftet av bokhandlerkjeden Booker plc i 1968. For å bevare prisens eksklusivitet velger man ut jurymedlemmer blant kritikere, forfattere og akademikere. Siden 2002 har prisen også blitt omtalt som «Man Booker Prize» for å reflektere at prisen blir sponset av et investeringsselskap, Man Group plc.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har satt opp en deilig liste over bøker jeg GLEDER meg til å lese denne sommeren. Nå venter jeg en baby rundt midten av juni, men det kan vel hende jeg får tid til å lese innimellom slagene... Håper det! :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Flauberts papegøye" av Julian Barnes
 • "Menneskets lodd" av André Malraux
 • "De fortapte spillemenn - roman" av William Heinesen
 • "Verden forsvinner - roman" av Liv Køltzow
 • "Barnas bok" av A.S. Byatt
 • "Sønner og elskere" av D.H. Lawrence
 • "Berlin Alexanderplatz - fortellingen om Franz Biberkopf" av Alfred Döblin
 • "Skam" av Salman Rushdie
 • "Middlemarch - bilder av livet i provinsen" av Mary Ann Evans
 • "En historie om lesning" av Alberto Manguel
 • "Brekkukotkrønike" av Halldór Kiljan Laxness
 • "Gilead" av Marilynne Robinson
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver