Bøker som handler om ensomhet anbefalt av bokelskerene her inne.


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Nå er det lenge siden jeg har lest den, men Herman Hesses "Steppeulven" handler om en ensom mann.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Virker som du har treffe bra med dette bokforslaget her. Har lest det jeg har kommet over om boken og føler at den er verdt å lese :)
Takk for påminnelsen om Herman Hesse og hans forfatterskap, han hadde dessverre gått i glemmeboken.
Steppeulven er ført opp på ønskelisten :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra! Jeg husker Steppeulven gjorde dypt inntrykk på meg da jeg leste den som ung.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Slå flott at du har satt opp denne fine listen, Hedvig!

Jeg stusser litt over at Den lille prinsen har fått plass her. Jeg ser jo at man kan tolke han som et ensomt barn, men selv har jeg aldri lest boken slik. Nå har jeg ikke boken her, og det er en god stund siden jeg leste den sist. Kan du eller andre utdype litt om bokens plass på denne listen over bøker om ensomhet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er nok enig med Lillevi at dette ikke er en bok om ensomhet, selv om jeg synes Mari her har et knakende godt svar på hvorfor hun mener den handler om ensomhet. Det er også lenge siden jeg leste den, men jeg sitter med følelsen at den heller handler om å se verden og tilværelsen på en ny måte - og at vi aldri skal undervurdere hvem som k an være læremestre, samt at det alltid er noe å lære av andre. Skulle gjerne ha skrevet noe dypere, for det fortjener denne boka som er for barn i alle aldre;)

Jeg ser også 2 andre bøker jeg heller ikke vil plassere som bøker om ensomhet - Saman er ein mindre aleine og Havfruestolen. Gavaldas bok handler om ensomme mennesker som knytter bånd, for meg blir det da mer en bok om hvor viktig samspill og det å våge å hengi seg til andre mennesker mer enn om ensomhet. For øvrig en fantastisk bok. Havfruestolen opplever jeg i større grad som bok om livskrise om å gå i seg selv for å lete etter sin egen kjerne - mulig det går under ensomhet, for meg er det mer utvikling.

Så er det nettopp dette som er så herlig med bokelskere - vi får stadig innspill på at vi opplever litteratur forskjellig, og det er spennende i form av at jeg stadig må tenke omigjen på mine egne opplevelser av bøker og ofte åpner det nye dimensjoner og tolkninger som utfyller min oppfatning både av bøkene og i beste fall - om livet selv:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den lille prinsen er i aller høyeste grad en bok om ensomhet. Etter at prinsen drar fra planeten sin, søker han etter andre mennesker, noen å knytte bånd til, og mange av de han treffer (kanskje alle sammen) er også ensomme. Mange av dem bor helt alene på bittesmå planeter, nesten uten annen menneskelig kontakt i det hele tatt. Enkelte av dem prøver å få prinsen til å bli værende igjen hos dem, men de er så oppslukte i sine egne meningsløse gjøremål at de ikke klarer å innlede meningsfulle forhold til andre.

Når man i tillegg ser på dialogen og tankene til mange av karakterene, er det ganske klart at mange av dem virkelig lengter etter noen de kan være nær.

So I lived all alone, without anyone I could really talk to, until I had to make a crash landing in the Sahara Desert six years ago.

og

"Where are the people?" The little prince finally resumed the conversation. "It's a little lonely in the desert..."
"It's also lonely with people," said the snake.

og

"Let's be friends. I'm lonely," he said.
"I'm lonely... I'm lonely... I'm lonely...," the echo answered.

og

People haven't time to learn anything. They buy things ready-made in stores. But since there are no stores where you can buy friends, people no longer have friends.

Det finnes mange andre eksempler også, men de avslører gjerne litt mer av selve handlingen.

Jeg ser for øvrig ingen motsetning mellom en bok om ensomhet og en bok "om å være menneske". De to er uløselig knyttet sammen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk skal du ha. Jeg ser poengene dine og at boken også kan leses slik.

Jeg ser for øvrig ingen motsetning mellom en bok om ensomhet og en bok "om å være menneske". De to er uløselig knyttet sammen.

Ja, dypest sett er vi vel alle alene. Eller for å svare med en poetisk tittel av Margret Skjelbred Det er aleine du er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den lille prinsen er en bok jeg også har mine tvil om hvorvidt den hører hjemme på denne listen :)

Det var to som anbefalte den til meg, Solrik og MalinM. Begge sine profiler leste jeg og fant ut at Solrik hadde mange av de bøkene som jeg setter stor pris på og MalinM anbefalte også McCullers og Anna Gavalda. Derfor mente jeg at begge de to hadde noenlunde lik boksmak som meg og satte min lit til at dette var en bok om ensomhet på en eller annen måte.

Boken er helt ukjent for meg så jeg leste og alle kommentarene om boken og likte det jeg leste. Allikevel er jeg veldig i tvil om denne boken handler om ensomhet. Det virker på meg som en bok med mye visdom og jeg har ført den opp på ønskelisten min for den har vekket min nysgjerrighet. Har skjønt at dette er en slags barnebok, men det virker som mange har lest den som voksen også og har fått en annen forståelse for boken i voksen alder.

Jeg hadde som sakt dårlig mavefølelse når jeg førte den opp på listen og skal se om andre har noe å si om boken før jeg eventuelt fjerner den.
Supert at du leste gjennom listen og ga meg tilbakemelding.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den lille prinsen er en nydelig bok, som jeg har lest flere ganger (det er riktignok lenge siden sist). Det er en fin og fabulerende bok, med lun humor og, som du sier, masse livsvisdom. Jeg anbefaler deg absolutt å lese den - og ikke minst nyte tegningene! En barnebok i formen kanskje, men etter min mening en bok som ikke lar seg kategorisere. En bok for mennesker i alle aldrer.

Men en bok om ensomhet... nei, heller en bok om det å være menneske...
Jeg hører gjerne andres synspunkter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har bestilt meg denne boken idag. Tror den er en liten perle. Fjerner den fra listen over bøker om ensomhet for det virker ikke som den har noe der å gjøre :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gleder meg til å høre hva du synes om Den lille prinsen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågVannflaskeBård StøreStein Georg LillemoenAud- HelenNicolai Alexander StyveIngunn SIngeborg GChristofer GabrielsenHarald KSigrid NygaardDolly DuckHanneIdaIvar SandKarin BergHanne Kvernmo RyeTorill RevheimRufsetufsaMargrethe  HaugenmgeStine SevilhaugCamillaBerit B LieHeidi HoltanLiseBeathe ArnesenInger-LiseAnn ChristinJulie StensethTurid KjendlieReidun SvensliReadninggirl30Beathe SolbergSyntaksfeilEvaGro-Anita RoenIngrid HilmerPiippokattaEster S