Skår

tredagersroman

av (forfatter) og Turid Farbregd (oversetter).

Pax 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.18 (17 terningkast.)

46 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Tre dager, tre søsken. Jussi og søstrene Helmi og Raili Tyynelä er blitt boende i barndomshjemmet i det vesle samfunnet hvor glassverket er alles arbeidsplass. Søsknene portretteres gjennom hver sin dag, i hvert sitt år. Til sammen danner fortellingene en helhet, og menneskene er skildret mot en bakgrunn av dramatisk finsk historie. Jussi (1949) trives med enkle rutiner, og har få ambisjoner. Denne dagen havner han i elva, men han reddes av arbeidskamerater som ellers pleier å plage ham. Likevel ender dagen tragisk. Det gjør også Helmis dag (1950). Hun arbeider på glassverket, og er nylig blitt enke. Nå strever hun med å ta vare på datteren Saara. Et drøyt halvår senere (1951) er det Railis
dag. Hun er den sterke, strenge og myndige, en som plasserer seg litt utenfor glassverkmiljøet. Raili har vonde og vanskelige minner fra oppveksten deres. Faren dro til Amerika rett etter annen verdenskrig, få år etter døde mora. Hvem av søsknene kan løfte seg selv - og de andre?

I sin kritikerroste roman "Der fire veier" møtes lyste Tommi Kinnunen opp irrganger i menneskenes sinn. I romanen om Tyynelä-søsknenes splintrede virkelighetsbilder avdekkes
skjulte allianser og motsetninger.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788253040905

EAN 9788253040905

Omtalt tid Etterkrigstiden

Omtalt sted Finland

Språk Bokmål

Sider 278

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 14 0 0 0 0

Bokomtaler

Tre søsken, tre dager. Jussi, Helmi og Raili Tyynelä. De er oppvokst på det lille stedet der glassverket er navet som holder det hele sammen. Alle i det lille samfunnet jobber der. Noen har viktigere stillinger enn andre, men de er alle avhengige av hverandre.

Den første dagen i juni 1949, tilhører Jussi. Han er eldst av søsknene, men også den som må passes ekstra på. Jussi er stedets hakkekylling, og kan ikke settes til hva som helst. Han blir lett distrahert, og han er livredd for de varme glassovnene. Denne dagen rydder han steiner i elva, og holder på å drukne. Han blir reddet, men dagen ender ikke godt.

Den siste januardagen i 1950, er Helmis. Hun er alenemor og enke, men bor med søsknene i det lille huset. Nå strever hun med å passe på både datteren Saara, og broren, Jussi.

Trekvart år senere, får vi Railis historie. Hun er noe for seg selv, og har aldri blitt ett med glassverket. Raili er stri og sterk. Fra oppveksten har hun få gode minner. Faren forlot dem for Amerika rett etter krigen, og bare noen år senere døde moren. Er hun sterk nok til å stå opp for både seg selv og resten av familien?

Kunninen skriver godt og lavmælt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det er interessant å følge en person som kan sine ting. Bevegelsene er sikre, arbeidet kjent, men likevel forviller ikke tankene seg, for han er seg bevisst hensikten med bevegelsene. Kanskje er det slik mesteren skiller seg ut. Den dyktige vet hva han gjør, men mesteren forstår også hensikten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jussi så iblant at mor var sint. Hun sa ikke noe da heller, men blikket ble strammere, og det la seg is i munnvikene. Verst var det når smilet stivnet og hun for et øyeblikk lukket øynene hardt til. Den mora var Jussi redd for. Da tenkte han gjennom alt han hadde gjort den dagen. Et sted var det noe skammelig, og han måtte selv finne ut hva det var.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Dette dreper oss - roman" av Tiger Garté
 • "Det vidunderlige" av Bror Hagemann
 • "Geiger" av Gustaf Skördeman
 • "Eg og ho eg kunne ha vore" av Marie Lundquist
 • "Det var vi" av Golnaz Hashemzadeh Bonde
 • "Et kor av minoriteter" av Chigozie Obioma
 • "Det onde er begynt" av Javier Marías
 • "Torsdagstribunalet" av Michel Laub
 • "Lysende kollektiv" av Andrés Barba
 • "Skjellmannen" av Aslı Erdoğan
 • "Bare de levende trenger å bli husket - roman" av Hilde Lindset
 • "Tiden er ilden vi brenner i - roman" av Thomas Marco Blatt
Alle bokanbefalinger for dette verket