Den siste viking

av (forfatter) og Kaare Espolin Johnson (illustratør).

Gyldendal 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.12 (81 terningkast.)

354 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen gir en mangfoldig skildring av et kystmiljø, hvor folket er avhengig av lofotfisket for å livberge seg. Kristaver Myran er en av de sentrale skikkelsene. Han går til anskaffelse av båten Kobben, til tross for at fartøyet har kantret mange ganger. På båten mønstrer et fattig, men livfullt mannskap. Romanen beretter om mismot over dårlig fiske og fattigdom så vel som glede over storfangst og pustepauser i hverdagen. Romanen bygger på blant annet det historiske slaget i Trollfjorden i 1890 mellom dampbåteierne og robåtfiskerne.

Omtale fra forlaget

Den siste viking kom ut i 1921. Romanen gir en mangfoldig skildring av et kystmiljø, hvor folket er avhengig av lofotfisket for å livberge seg. Kristaver Myran er en av de sentrale skikkelsene blant fiskerne. Han går til anskaffelse av båten «Kobben», til tross for at fartøyet har kantret flere ganger. På båten mønstrer et fattig, men livfullt mannskap, blant andre Jakob han Pinade med litlfoten. Fortellingen beskriver mismot over dårlig fiske og fattigdom, men også glede over storfangst og pustepauser i hverdagen. En frodig folkelivsskildring som bygger på blant annet det historiske slaget i Trollfjorden i 1890.Med illustrasjoner av Kaare Espolin Johnson.Johan Bojers (1872.1959) forfatterskap er omfattende og allsidig. Til sammen skrev han over førti romaner, noveller, artikler og skuespill, to erindringsbøker og flere eventyrsamlinger. Bojer er en av de norske forfatterne fra sin tid som ble mest lest i utlandet, og hans bøker ble utgitt i store opplag i hele Europa og i Amerika. Han bodde i Frankrike i mange år, men også i USA, Italia og Danmark. Kaare Espolin Johnson ble født 12. mars 1907 i Surnadal og døde 16. august 1994. Han vokste opp i Vadsø og Bodø, og fikk sin utdanning på Statens Kunst- og Håndverkskole i Oslo. Han er en av våre mest kjære malere og grafikere, og er kanskje særlig kjent for sine motiver fra Nord-Norge. Blant bøkene han illustrerte, var Den siste viking og Sigbjørn Hølmebakks Fimbulvinter.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788205339729

EAN 9788205339729

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Nordland

Språk Bokmål

Sider 276

Utgave 14

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

30 35 13 2 1 0

Bokomtaler

En god gammel klassiker om livet og strevet for lofotfiskerne, som har alt man ønsker seg av ei bok - både spenning til humor. Har både ledd godt av enkelte hendelser i denne boka, og sittet i åndeløs spenning på hva som skjer med dem der ute på havet... Anbefales på det varmeste :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Gammel og god. Like interessant som boken er Bojers livshistorie. Fra fattiggutt til kjendis i utlandet. Link til blogginnlegg jeg skrev etter å ha lest den

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Markens grøde" om Lofotfiskerne. God fortelling om virkelig blodslit og kampen for tilværelsen. Det er vanskelig å forestille seg i en varm og trygg sofakrok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er lettar for han som lever, enn han som er dau. Side 212.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

(E)i god stund etter hørte de rop fra en ny båt, og denne gangen stakk Elezeus hodet ut av løftingsdøra, og han var ikke sein til å få det inn igjen.

"Nei, no ser eg bætterdø spøkels," sa han.

"Ka er det no da?"

"Han Jakob. Han som var dau i går. Så sant som eg står her, så kjem han seglan inn her med "Sjøblomsten"."

"Det var det eg visst," sa Kristaver. "Han Jakob kan la seg slå i hjel, men han meine itj så mye med det."

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Det var dem som sov seg like til Paradis den natta, så det var uråd å få vekt dem neste morgen.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det fans en verden med djupere tanker, vakrere landskaper, større og klokere mennesker enn der han nå ståka omkring, og denne verden kunne han finne i bøkene.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det begynte en uklar famling i ham, han øynet et ubestemmelig lys - og bort til det måtte han. Det fans en verden med djupere tanker, vakrere landskaper, større og klokere mennesker enn der han nå ståka omkring, og denne verdenen kunne han finne i bøkene.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hver ny kar som fikk revet til seg et skjørt, fór av sted som han hadde rovdyr i hælene - endelig et mjukt liv å slå armen omkring, et pust av kvinne opp i et ansikt som ellers er så forpiska av rokk og fokk, ei lukt av kvinnehår i stedet for tran, en blid stemme, javel - kom berre å ta a frå meg, - eg har da en kniv!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Noen forfattere har den fantastiske evnen at de får sagt mye bra med få ord. Her er et forsøk på å samle noen av de beste kort-romanene (her definert til under 300 sider) som jeg har lest. Enkelte av dem kan nok karakteriseres som noveller snarere enn romaner, men de får likevel være med.


Godt sagt! (32) Varsle Svar

Ved et tilfelle kom jeg i juli 2010 over en pocket-utgave av Den siste viking i en brukthandel i Brevik. Til kun kr. 20,-. Jeg skjønte at nå kunne jeg ikke gå utenom lenger: det var på tide å skaffe seg denne klassikeren. Noen dager senere kom boken frem fra feriesekken. Jeg ventet meg en tung leseøkt - så feil kan man ta! Boken var glitrende, og ble lest nærmest i ett jafs. Så startet jakten på flere bøker av Johan Bojer...

Dette er listen over de bøkene av Bojer som jeg har fått tak i så langt. Jeg er nå blitt en svoren fan av denne forfatteren; Bojer skriver drivende godt, tidvis også morsomt, og han har et blikk for menneskenaturens styrker og svakheter som gjør at historiene han forteller angår nåtidens lesere, selv om levekårene han skildrer står oss fjernt. Jeg ønsker meg en Bojer Revival!!!


Godt sagt! (8) Varsle Svar

God norsk og internasjonal litteratur som handler om havet og/eller skipskultur, uansett sjanger (innen det skjønnlitterære).

Begynner med romaner jeg selv har/har lest, men kom gjerne med forslag.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Både helt nye bøker som jeg leste for første gang i 2010 og ble tatt med storm av, og gamle favorittbøker som ble lest på nytt.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Leoparden" av Guiseppe Tomasi di Lampedusa
 • "Islands Klokke"
 • "Pelle Erobreren. Bd. 1" av Martin Andersen Nexø
 • "Siste leveåre" av Olav Duun
 • "Tistlene brenner" av Yasar Kemal
 • "Hva nå, lille mann?" av Hans Fallada
 • "Dronningsagaen" av Vera Henriksen
 • "Bør Børson jr." av Johan Falkberget
 • "Pelle Erobreren. Bd. 2" av Martin Andersen Nexø
 • "Livets lenker 1" av William Somerset Maugham
 • "Gunhild" av Ragnhild Magerøy
 • "Ragnhild" av Olav Duun
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver