Det som ventet meg

av (forfatter) og Nina Zandjani (oversetter).

Font 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.87 (163 terningkast.)

381 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne romanen følger vi ungjenta Masoumeh og hennes familie gjennom fem tiår. Fra de flytter fra den religiøse byen Quom til den moderne hovedstaden Teheran på 1960-tallet, gjennom den islamske revolusjonen og den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak i 1980-årene, og frem til livet under dagens strengt religiøse styresett.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Font

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788281691650

EAN 9788281691650

Omtalt tid 1960-1999 2000-2009

Omtalt sted Iran

Språk Bokmål

Sider 476

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

33 83 41 5 1 0

Bokomtaler

Om Irans historie gjennom 50 år sett med kvinnelige øyne

"Det som ventet meg", eller "Sahm-e-man" som den heter på persisk, er Parinoush Sanitee´s debutroman - og så vidt jeg vet også hennes eneste bok så langt. Boka utkom i Iran i 2004, og skal siden ha blitt forbudt flere ganger - inntil forfatterens advokat og vinner av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, sørget for at forbudet ble opphevet en gang for alle, i følge opplysningene som kan leses på smussomslaget. I dag er den tidenes mestselgende roman i Iran, og den er oversatt til en rekke språk.

I boka følger vi jeg-personen Masoumeh fra hun som ung pike flytter sammen med familien sin fra den strengt religiøse byen Qom til hovedstaden Teheran på 1960-tallet og frem til til vår tid. Det forhold at Masoumeh har et atskillig lysere hode enn sine brødre, og får gjennomslag for sine bønner om å få lov til å gå på skole, fører til misunnelse og hat i søskenflokken. Brødrene hennes mener at hun vanærer dem ved i det hele tatt å bevege seg utenfor hjemmet. Og da hun atpåtil kommer trekkende med den atskillig mer frigjorte venninnen Parvaneh, som både fniser og snakker slik at andre kan høre stemmen hennes, er de stadig på vakt. Det hele topper seg da det blir avslørt at Masoumeh har hatt kontakt med lærlingen Said som jobber i doktorens farmasøytiske butikk, og åpenbart har forelsket seg i ham. Samtidig som Masoumeh bankes både gul og blå, og Said utsettes for drapstrusler, blir det om å gjøre for brødrene å få giftet henne bort i hu og hast.

I første omgang kommer Masoumehs brødre trekkende med den ene håpløse kandidaten etter den andre, og Masoumeh gråter og bærer seg for å slippe å gifte seg. Plutselig får hun hjelp fra uventet hold, idet den gifte elskerinnen til en av brødrene hennes setter henne i forbindelse med en meget kultivert familie hvis sønn er både kjekk og gifteklar. Problemet er at hun ikke får se ham før bryllupet og at det hele må skje i løpet av en ukes tid. Uansett hvor mye Masoumeh protesterer, hjelper det ikke. Og gift blir hun. Skrekkslagen venter hun på bryllupsnatten, som hun forventer skal bli et maritt, men uten at dette slår til. Hennes ektemann Hamid stikker nemlig av og blir borte et par dager - for å "være sammen med vennene sine". Dette blir starten på et helt annet ekteskap enn Masoumeh er forberedt på. Hun og Hamid får etter hvert tre barn, men ekteskapet preges av fravær av både ektemann og kjærlighet. Hun kan ikke glemme sin første og store kjærlighet Said, men selv om ekteskapet hennes med Hamid er nokså kaldt, har hun det etter iranske forhold heller ikke direkte dårlig.

Etter hvert skal Masoumeh oppleve at mannen hennes blir fengslet for politisk aktivitet i tiden før den iranske revolusjonen i 1979, at han blir hyllet som en helt etter at sjahen er avsatt og at han atter stemples som fiende da det er islamistene og ikke kommunistene som vinner makten i Iran. Så følger åtte år med krig med nabolandet Irak, og Masoumehs stilling i det iranske samfunnet påvirkes stadig av hva mennene rundt henne foretar seg. Som om det hun selv står for er helt uten selvstendig verdi ...

"Det som ventet meg" er en pageturner-aktig bok som forteller historien om Iran gjennom hele 50 år, med fokus på kvinnenes situasjon sett gjennom Masoumehs øyne. Joda, det har vært skrevet mange bøker i denne genren, men jeg kan faktisk ikke huske å ha lest en slik bok som for det første er skrevet av en iransk kvinne og som for det andre er skrevet av en person som fremdeles bor i Iran. Rent litterært vil jeg si at boka har en hel del svakheter. En del av personskildringene blir vel overfladiske og også stereotype, som hovedpersonen som stort sett bare er god og så langt jeg kunne se nesten ikke hadde en eneste negativ egenskap. Mennesker Masoumeh fikk i mot underveis, ble dessuten gjennomgående beskrevet som onde og karaktersvake. Det er mye fokus på utseendet til menneskene i boka, og jeg satt igjen med et inntrykk av at de fleste var overjordisk vakre.

Om det skyldes originalen eller overettelsen at de samme adjektivene ble gjentatt og gjentatt - nesten til det kjedsommelige - vet ikke jeg. Inntrykket jeg etter hvert satt igjen med var at de litterære kvalitetene sank spesielt mot slutten. Når det er sagt må jeg like fullt medgi at dette var en roman jeg slukte og ikke klarte å legge fra meg. Jeg ble så engasjert i Masoumehs historie at det var med stor sorg jeg vendte den siste siden i boka. Jeg har for øvrig tenkt at mye av det jeg opplevde som språklige blødmer kanskje har å gjøre med den persiske fortellerkunsten. Lidenskap og følelser beskrives med store og svulstige ord - ord som i vår vestlige verden fort virker litt voldsomme, men som i Iran antakelig er helt vanlig? Når jeg dessuten tenker på forholdene denne romanen har blitt til under, er jeg full av beundring for forfatterens prosjekt. Boka er kompleks, historien er sterk, den er viktig og den er universell i forhold til de fleste iranske kvinners skjebne. På tross av bokas litterære svakheter, ender jeg altså opp med å gi denne boka terningkast fem. Det er ikke den beste fem´eren jeg har gitt, men jeg har uansett ingen problemer med å anbefale denne boka varmt! Jeg har da lagt avgjørende vekt på historien som sådan.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

For en fantastisk bok! Denne må bare leses. Den er tettskrevet og kanskje litt tung å komme i gang med og i starten tenkte jeg at den ikke er så velskrevet. Men etter hvert skjønner jeg at det er skrevet i en annen forteller stil og setter pris på språket og formuleringene. Jeg føler jeg har levd med hovedpersonen i tykt og tynt og har kost meg i mange dager med denne fantastiske fortellingen, samtidig som jeg har lært mye om Iran og konfliktene der de siste ti årene!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En sterk fortelling om en kvinne som prøver å leve sitt eget liv i en kultur hvor en kvinnes liv nærmest er forutbestemt av religion og slekt. Forfatteren skriver svært troverdig, og man får oppriktig følelsen av at det er hovedpersonen selv som forteller. En veldig god bok som også setter gode ord på hvordan politiske oppfatninger hurtig kan skape ensidighet hos tilhengerne og polariteter i samfunnet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selve handlingen i boken er grei, men boken avsluttes brått, som om forfatteren er lei hele handlingen og vil begynne på neste bok. Man sitter igjen med et utall løse tråder, ikke på en måte som fører ril refleksjon, men til irritasjon.. Får følelsen av at jeg har brukt tiden min på denne boken til ingen nytte..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Synes det gikk veldig tregt i starten av denne boken. Det skjedde veldig lite, og det ble fortalt på en veldig treg og kjedelig måte. Men etter hvert ble boken bedre, og gøyere. Jeg angrer ikke på at jeg leste den, men det tok en stund før jeg faktisk hadde lyst til å fortsette å lese videre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Å velge side bare på grunn av en ideologi, fratar deg frihet og gjør deg forutinntatt, det hindrer deg i å ta individuelle beslutninger og ha upartiske synspunkter, og i sin ytterste konsekvens gjør det deg fanatisk og ensrettet.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Inne i det lukkede rommet var de seg selv, sitt virkelige jeg.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ingen vil Ha oss for den vi er for oss selv
Alle vil ha oss for den vi er for dem

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du burde ha krevd din rett, selv om det var med makt. Hvis ingen fant seg i tvang, ville det ikke vært så mange makthavere i verden. Det er all den ydmykheten som danner grunnlaget for vold.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alle har jo sine mål og idealer i livet, og beveger seg i retning av dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Forslag til bøker til lesesirkel - ny runde.
Kvinnelige forfattere fra land vi sjelden leser fra.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har forundret meg hvor mange det egentlig er. Dette er bare et utvalg av alle jeg har snublet over.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liker å kunne se, på enkel måte, hvilke og hvor mange bøker jeg har fått med meg i løpet av ett år. Synes ofte at jeg får lest alt for lite, men når jeg ser listene mine har det jo blitt noen bøker. Likevel - skulle gjerne rukket så mye mer!


Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest 2018


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den stumme gutten" av Parinoush Saniee
 • "Når månen står lavt" av Nadia Hashimi
 • "Tak over Teheran" av Mahbod Seraji
 • "En overflødig kvinne" av Rabih Alameddine
 • "Olivensteinen - roman" av Gunn Marit Nisja
 • "Urmakeren i Auschwitz" av John Donoghue
 • "Perlen som sprengte skjellet" av Nadia Hashimi
 • "Vida og miss Hazel" av Jonathan Odell
 • "Jenta under oliventreet - roman" av Leah Fleming
 • "Te med Mr. Dashti" av Marjan Kamali
 • "Den andre siden av gleden" av Seré Prince Halverson
 • "Bryllupsgaven" av Marlen Suyapa Bodden
Alle bokanbefalinger for dette verket